Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa Blastbit »

V priezviskach je dost rozdielov medzi poliakmi a ukrajincami.Aj v používaní písmen v slovách poliaci pouzivaju často "w" ,"sz",..ukrajinci "y".
Polske priezviská- wasilewski,pawlik,duda,swoboda,..ukrajinské-simčuk,dudko,pavlyučenko,rakitskyji..ruské-ševčenko,jurin,borisov,kozakov..
Ukrajinec v SR potrebuje tlmočnika,alebo dohovorit rukami nohami sak som snimi robil. Nejaké slová sú identické so slovenčinou.
Co sa im musí uznať, že ukrajinec rozumie latinke aj sa ju naučí rýchlejšie písať než slovák azbukou. Jednalo sa o ludí z Odesy, Mykolajiv, čast z Donbassu, občas najzápadnejšie časti UA.
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa gogo956 »

Proti moderním zbraním ze Západu nasazuje Rusko na Ukrajině muzeální kousky ze 60. let
https://www.forum24.cz/proti-modernim-z ... .sznhp.box
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

- Tehran is ready to export military equipment and weapons, Iran's army ground forces commander Kiumars Heydari said on Tuesday according to the student-led news agency (YJC).

"Currently, we are ready to export military equipment and weapons," Heydari said, a week after the United States acccused Iran of preparing to send "several hundreds of drones" to Russia.
toto by mohlo rusom vyrazne pomoct. na druhu stranu by to dotlacilo zapad a hlavne usa do este vacsej podpory ukrajiny. nehovoriac o postoji izraela k niecomu takemu. zadarmo by to kazdopadne nebolo a to nevravim o peniazoch.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

M142 napísal: 19 júl 2022, 21:12 zadarmo by to kazdopadne nebolo a to nevravim o peniazoch.
a to vravis o obohatenom urane?

Iran je asi jedna z mala krajin, kde sa dalo cakat, ze rusom vyhoveju, kedze maju ameriku tak v zuboch, ze im mile radi pomozu a mozno za to aj nieco dostanu...

Mozno ma este napada taka Severna Korea, ale neviem presne co take by im poslali, proste same elity.
M142
Addict
Addict

retkvic napísal: 19 júl 2022, 23:14 a to vravis o obohatenom urane?
to ma nenapadlo, ale zaujimavy napad. ja som myslel skor na zvysenie iranskeho vplyvu v syrii na ukor ruska. rusi by sa odtial mohli stiahnut a prenechat vacsiu vojensku aj ekonomicku silu iranu. tym by si ale extremne pohnevali izrael, takze by bolo zaujimave sledovat, co by sa dialo potom. tipujem, ze by sa po irane rozhorelo podozrivo vela poziarov nasledujuce tyzdne :D
retkvic
Addict
Addict

M142 napísal: 19 júl 2022, 23:38 tipujem, ze by sa po irane rozhorelo podozrivo vela poziarov nasledujuce tyzdne :D
No nie som isty ci by na to isiel Izrael az takto okato.
Iran ma v Syrii dost velky vlyv aj bez Ruskej pomoci a Rusi nemaju dovod preco by sa zo Syrie stahovali.
M142
Addict
Addict

jeden dovod by mali- nedostatok vojakov na ukrajine. iran vplyv ma, ale takto by bol este vacsi. kazdopadne vsetko su to len moje myslienkove pochody, iran este nic nepotvrdil. to s tym izraelom bolo samozrejme zvelicene, ale urcite by to nenechali bez odozvy.
gogo956
Redeemer
Redeemer

nie je zname kolko vojakov ma Rusko prave teraz v Syrii, ale nemusi ich byt tak vela aby malo zmysel vsetkych ci vacsinu z nich presunut na Ua. A Rusko pochopitelne sa nechce vzdat svojho vlyvu ktory v Syrii ma.

Autoeditácia príspevku po 54 min 58 sek:
Zaujimave video o plyne

Autoeditácia príspevku po 3 hod 14 min 7 sek:
Humor ich zjavne neopusta
Kadyrov: Vypracovává se plán demilitarizace NATO a dobytí Varšavy
https://echo24.cz/a/SsRgJ/kadyrov-vypra ... d=17193665
--
Nečekané přiznání Lavrova: Plány Ruska se změnily, chceme i řadu dalších území
Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek ... .sznhp.box

Autoeditácia príspevku po 13 hod 20 sek:
Plyn je zasielany
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... .seznam.cz

Autoeditácia príspevku po 10 hod 33 min 13 sek:
Zmena postoja Usa, stíhačky standardu Nato nakoniec budu asi Ua poskytnuté
https://www.businessinsider.com/ukraine ... ian-2022-7

Autoeditácia príspevku po 11 hod 21 min 16 sek:
Ukrajina může dostat ikonická americká „prasata“ A-10
https://echo24.cz/a/ShHSQ/usa-mozna-da- ... d=17207243
--
Rusko nelze vojensky porazit? Opravník obecně rozšířených omylů
-výživný článok
https://www.forum24.cz/rusko-nelze-voje ... .sznhp.box
retkvic
Addict
Addict

Zaujimavy dokument o ruskom vnimani vojny napriec spolocnostou a clenmi rodin, ktori maju na vec opacny nazor. Ak to niekomu nieco pripomina, tak podobnost je cisto nahodna...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Dobre to má ten Putin premyslené. Vsugeroval ľuďom, že Putin = Rusko. Keď Putin (Rusko) rozpúta vojnu, tak všetci musia ísť "brániť" vlasť (aj keď na Rusko NATO nevypálilo jednu jedinú raketu)...lebo však nechcú byť vlastizradcovia. Absolútne im chýba základný koncept demokracie. Putin nie je Rusko. Putin je posratý politik a keď ma politik klame, tak za 4 roky ho pri voľbách pošlem do čerta. A ak mám to šťastie, že žijem vo funkčnej demokracii, tak ten politik následne skončí na dlhé roky v base.

Fakt čistá náhoda s istým režimom, kde bola jedna ríša a jeden vodca. A propagandu majú skvelú. Všetci vedia, že Rusko je bohatá krajina s nevyčerpateľnými zdrojmi a napriek tomu nemajú teplú vodu, plyn, hajzel a kúrenie. Ale zároveň veria, že po vojne nastane raj na zemi a budú sa mať zrazu dobre. :D dobre to tam jedna baba pomenovala...to je Stockholmský syndróm.

Inak ja som sa za celý svoj život nebavil ani s jednym Rusom (pod bavením sa myslím normálny ľudský rozhovor a nie že na mňa v hre Rus zakričal "suka bľať" a ragequitol hru). A od vojny už s aspoň s 10timi. Tá emigračná vlna mladej generácie musí byť fakt veľká. To bude mať ešte veľmi negatívne dôsledky na Rusko.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Ja som sa s viacerými Rusmi za svoj život rozprával mnoho krát. Na vojenčine na cvičení. Po nej náhodne s vodičmi kamiónov na parkoviskách pri venčení psa. V rámci práce pri kontrolách - výmenách určitého technického zariadenia v bytoch / prevádzkach, ktoré vlastnili. Mám tam rodinu, kde mladí sú poloviční (po otcovi) Rusi. Je to pre nás ťažko pochopiteľná mentalita...
Jednoduchí ľudia tam (aj tu) sú presvedčení, že im chce vodca to najlepšie a že tak je to správne.
Je to krajina, ktorú vrhli z feudalizmu do ilúzie - no väčšina jej verí :(
gogo956
Redeemer
Redeemer

postoju beznych Rusov dost rozumiem. Jednak su masirovaní neustale propagandou a za druhe su historicky zvyknuti sa v krize vzdy silno zomknut k sebe, bez ohladu na to ci to co ich vodca/vedenie robi je spravne alebo nie. Za tretie, Rusko je v podstate policajny stat, takze celkovo priestor na slobodny nazor tam neexistuje, resp. takyto aktivisti rychlo koncia v base, co samozrejme z beznych ludi nikto nechce.
A ti co su schopni, sikovni a zaroven maju iny nazor ako je ten oficialny, tak ti uz z Ruska sami castokrat odisli, alebo tak planuju.
Apropo, Usa uz zacinaju uvazovat nad tym, ze poslu okrem lietadiel A-10 aj stihacky F-15 a F16.
Rusové už hovoří o anexi Podněstří
https://www.novinky.cz/zahranicni/clane ... .seznam.cz
Ukrajina odstranila více než stovku důležitých ruských cílů
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rus ... .sznhp.box
retkvic
Addict
Addict

Najviac ma v tom dokumete zarazilo ako vravi ephramko, ze starka na jednej strane nadava na Putina, ze je to za neho zle, male dochodky, korupcia, oligarchia, a na druhej strane nazor uplne opacny, ze ako vravis Putin=Rusko/domovina a potom tam bola ta ich vmasirovana predstava, ze to Nato zacalo vojnu ako prve a oni iba oslobodzuju, a jedna z mam tam bola propagandou presvedcena, ze vsetko to co sa deje na Ukrajine je sposobene samotnymi ujranicnami, ze oni si zabijaju vlstnych ludi, lebo ruski vojaci by neboli niecoho takeho schopni.

Autoeditácia príspevku po 5 min 1 sek:
gogo956 napísal: 23 júl 2022, 5:10 postoju beznych Rusov dost rozumiem. Jednak su masirovaní neustale propagandou a za druhe su historicky zvyknuti sa v krize vzdy silno zomknut k sebe, bez ohladu na to ci to co ich vodca/vedenie robi je spravne alebo nie.
To je dost hlupe stat si za niecim, ci uz je to spravne alebo nie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

retkvic

clovek castokrat reaguje nie uplne racionalne. A vela robi aj to, ze pristup bezneho Rusa k aspon trochu objektivnym informaciam je obmedzeny.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Najviac šokujúca pre mňa bola asi tá rodinka z Mariupola. Ako ten chalan obhajuje, že bolo treba Mariupol vymazať z mapy, aj keď stále má v meste svojich rodičov. To už dlhšie hovorím, že u nás sú niektorí ľudia tak zmagorení, že keby im Rusi vybombardovali mesto a zabili rodinu, tak by sa za to Rusom ešte poďakovali. Ale ako to v dokumente spomenula iná účinkujúca, áno, aj na Ukrajine sa ojedinele diali hrozné veci, ale keď Péťa zabije Váňu, tak je za to zodpovedný Péťa. Netreba brať raketomet a vyhodiť do vzduchu celý panelák, kde Péťa žije, aj s 500 ďalšími úplne nevinnými ľuďmi.

Ja som sa stretol len s tou menšinovou častou Rusov. Buď sa tak hanbili, že radšej predstierali, že sú Ukrajinci...alebo ak priznali, že sú z Ruska, tak okamžite nasledovali vety typu "nesúhlasím s Putinom, už nikdy sa do Ruska nechcem vrátiť" a strašné výčitky svedomia za to, čo ich vlasť teraz pácha...
gogo956
Redeemer
Redeemer

„Jsme dva světy, které se nechápou.“ Podle zpravodaje Rožánka je Rusko z války šťastné
https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/ ... .sznhp.box
Ruské ekonomice kvůli západním sankcím hrozí kolaps. Jde o postupné sklouzávání, náraz nenastane
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/zap ... .sznhp.box
retkvic
Addict
Addict

ephramko napísal: 23 júl 2022, 10:34 To už dlhšie hovorím, že u nás sú niektorí ľudia tak zmagorení, že keby im Rusi vybombardovali mesto a zabili rodinu, tak by sa za to Rusom ešte poďakovali. Ale ako to v dokumente spomenula iná účinkujúca, áno, aj na Ukrajine sa ojedinele diali hrozné veci, ale keď Péťa zabije Váňu, tak je za to zodpovedný Péťa. Netreba brať raketomet a vyhodiť do vzduchu celý panelák, kde Péťa žije, aj s 500 ďalšími úplne nevinnými ľuďmi.
Ten chalan tam bol samozrejme jasny, no ako ozrejmila jeho sestra, skoro cely svoj zivot zil v rusku, obkopeny tou propagandou a nazormi inych podobne ako on odislich ruso/ukrjainocv, tak ze je zatvrdeny vo svojom presvedceni by sa dalo chapat.
Vidno to aj na tych uliciach Petrohradu/Moskvy ked robia tie priekumy mienky, sem tam sa tam vyskytne nejaky clovek z Donbasu s raikalnym nazorom(oko za oko zub za zub).
Ten priklad s tou bytovkou, neviem presne na co sa to odkazvalo, no aj ukrajinska armada predsa oslobodozavala v 2014 vychod ukrajiny proti voli casti tamojsieho rusko/ukrajinskeho obyvatelstva a oni to vnimali podobne ako teraz ukrajinci, samozrejme tam je rozdiel v tom, ze to vyprovokovala ruska strana, a to by mali pochopit aj ty z Donbasu co na to poukazuju. Vo vecsine statov sveta sa mensina v state podriazduje vecsine, no ked mas suseda niekolko nasobne vojensky silnejsieho, tak tam tato argumentacia zrazu akoby neplati.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

retkvic napísal: 23 júl 2022, 11:46 Ten priklad s tou bytovkou, neviem presne na co sa to odkazvalo
Presne na to, že v 2014 Ukrajinci prišli do Mariupola na tankoch. Len samozrejme už ten chlapík nespomína, že ukrajinská armáda prišla do mesta kvôli "dovolenkárom" z Ruska a nebyť operácii ruskej armády na Ukrajine v roku 2014, tak by tam ľudia ďalej žili úplne normálny život v miery ako tomu bolo celý čas od 2.sv.vojny.

To je ako keby maďarské špeciálne jednotky obsadili Komárno a v DS by si nejakí pošuci vyzbrojení z Maďarska zmysleli, že oni budú samostatná republika. Tiež by sme do DS poslali tanky, aby sme situáciu dostali pod kontrolu a maďarská armáda sa nemohla posunúť ďalej. Potom by konflikt zamrzol na niekoľko rokov, až by jedného dňa maďarská armáda zrovnala DS so zemou a vyhladila väčšinu obyvateľstva. A ešte by sa v maďarskej komunite u nás našli ľudia, čo by to nazvali ako "oslobodenie".
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Dovolím si parafrázovať:
...pristup obmedzeneho Rusa k aspon trochu objektivnym informaciam je takmer nulovy...
Sestra prežila vo veľkomeste v Rusku väčšinu života a bola hodne zadubená Putinovka, hoci inaj je v pohode a chytrá. Svitlo jej až po tom, čo Putin zaútočil na Ukrajinu.
Každý nasiakne tým, v čom dlho žije...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

ephramko - kto má nacionalistické tendencie v cudzej krajine v ktorej žije, nech pre svoje dobro a dobro iných ide späť za hranice.
Ci uz slovák v CR, madar v SR, alebo rus na Ukrajine. Nuž hold desiatky,stovky rokov a stále sa niekto nezmieril s terajšimi hranicami.
Napísať odpoveď