vlastná WIFI sieť

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
QyncY
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

vlastná WIFI sieť

Príspevok od používateľa QyncY »

S kamarátmi by sme si chceli spraviť WIFI sieť, lenže niesme nejakí sieťoví inžinieri a ani nemáme s tým nejaké skúsenosti, tak preto som sa rozhodol, že sa skúsim opýtať tu, možno sa nájde nejaký odborník :D

Takže, naša poloha vyzerá približne tak, ako je to znázornené na tejto mapke: Obrázok
Upozorňujem, že tie čierne obrisy sú "akože" panelaky, takže neviem, či cez nich prejde signál.

Takže teraz otázky:
Kde by mal byť access point?
Koľko by nás to asi stálo?
Keby to bolo možné spraviť, tak ako?
... a to je asi všetko, takže čakám na vaše komentáre.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Takze access point dajte na strechu toho najvzdialenejsieho. Potom na ten najblizssi k nemu dajte dalsie APcko, z kt. pojde switch a LAN kablami si to potahajte medzi sebou. Snad je to tak blizko, z toho obrazku tazko odhadnut. A ten posledny, hmm, tak potom aj ten nech si da antenu na ten najvzdialenejsi bod alebo si zadovazte "repeater" alebo neviem, ako sa to presne vola, na zosilnenie LAN signalu. Ceny su rozne, pozrite to na nete.
QyncY
Expert
Expert

p4ra napísal:...z kt. pojde switch a LAN kablami si to potahajte medzi sebou. Snad je to tak blizko, z toho obrazku tazko odhadnut...
však tam máš napísané približné vzdialenosti, takže asi ťažko káblom 400m po paneláku :(
mailinator
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mailinator »

Ked mas pristup na strechu daj tam APcka tak aby aspon jedno videlo vsetky ostatne.
Wifi indoor ma max dosah okolo 50m.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

no neviem hosi, podla mna si radsej dajte ak mate moznost, net od toho isteho providera a budete to mat lacnejsie ako robit taketo zlozite sietovanie, predsalen uz len ta vzdialenost 1km si pyta priamu viditelnost,...

ak sa rozhodnete pre nejakeho providera zrejme budete spolu v lan tak vam to pojde aj medzi sebou slusne

podla mna je zbytocne vyhadzovat tolko penazi za wlan, ked za tu sumu sa urcite kazdy sam pripoji na net
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Traktorista »

suhlas so sundevilom,...
jedine riesenie by som videl v sektorovkach na strechach barakov, ale to v ceste nemozes mat stromy a podobnu haved (i ked daju sa spilit v noci ze :) )
QyncY
Expert
Expert

A ako zosilním signál APčka, lebo tie čo som pozeral na nete majú max. dosah 400m (outdoor)... cez nejakú dodatkovú anténu?
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

QyncY napísal:A ako zosilním signál APčka, lebo tie čo som pozeral na nete majú max. dosah 400m (outdoor)... cez nejakú dodatkovú anténu?
samozrejme,... ako inak,...
mas tri druhy anten,...
sektorove, vsesmerove a este neviem ake :)
viac tu http://www.ferimex.com/index.php
QyncY
Expert
Expert

Traktorista napísal:samozrejme,... ako inak,...
mas tri druhy anten,...
sektorove, vsesmerove a este neviem ake :)
viac tu http://www.ferimex.com/index.php
hej, lenže pri tých antenach nikde nie je napísaný max. dosah.
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

QyncY napísal:hej, lenže pri tých antenach nikde nie je napísaný max. dosah.
no to zalezi na vyzarovani (udava s v dB-decibeloch),... neviem presne, ale viem ze tie vykonnejsie nemaju pri priamej viditelnosti presiahnut aj 8km,.. mozno aj viac,...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Tazko ti poradit kedze nikde nepises, kto na ktorom poschodi byva. Ale keby vsetci na najvyssom, tak jednemu z tych strednych uzivatelov by som dal APcko so vsesmerovou antenou, stacila by 5.5db alebo uz velku (tusim) 12db vsesmerovku. 80m vzialenost by som natiahol do apcka normalnym ethernetovym kablom, ti dvaja by sa pripojili cez wifi. Chalan co ma 1km by potreboval taku 15db antenu, mozno uz by bolo lepsie vziat aj nieco silnejsie.
QyncY
Expert
Expert

hojko napísal:Tazko ti poradit kedze nikde nepises, kto na ktorom poschodi byva. Ale keby vsetci na najvyssom, tak jednemu z tych strednych uzivatelov by som dal APcko so vsesmerovou antenou, stacila by 5.5db alebo uz velku (tusim) 12db vsesmerovku. 80m vzialenost by som natiahol do apcka normalnym ethernetovym kablom, ti dvaja by sa pripojili cez wifi. Chalan co ma 1km by potreboval taku 15db antenu, mozno uz by bolo lepsie vziat aj nieco silnejsie.
No, aj tak by sa dalo, len by ma zaujímalo, či prejde WIFI aj cez steny? a keď hej, tak cez jake hrubé... možno by sa dalo ešte sparaviť tak, že by si dal ten najvzdialenejší na strechu APčko so sektorovou anténou a tým by pokryl vlastne to celé územie, kde sú tí ostaní, ktorým by už len stačilo si kúpiť klietský adaptér... možno... :?:
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

QyncY napísal:No, aj tak by sa dalo, len by ma zaujímalo, či prejde WIFI aj cez steny? a keď hej, tak cez jake hrubé... možno by sa dalo ešte sparaviť tak, že by si dal ten najvzdialenejší na strechu APčko so sektorovou anténou a tým by pokryl vlastne to celé územie, kde sú tí ostaní, ktorým by už len stačilo si kúpiť klietský adaptér... možno... :?:
steny panelaku su zvycajne zo zelezo-betonu, iba jadru su z tehal,...
takze zelezo-beton tvori nadherne tienenie, cez ktore sa nedostanes!!!
takze to zeby si posielal signal durch cez dom je nemozne,...
wifi na daleke vzdialenosti potrebuje priamu viditelnost, a aj prekazka typu "koruna stromu" jej vadi,...
QyncY
Expert
Expert

Traktorista napísal:steny panelaku su zvycajne zo zelezo-betonu, iba jadru su z tehal,...
takze zelezo-beton tvori nadherne tienenie, cez ktore sa nedostanes!!!
takze to zeby si posielal signal durch cez dom je nemozne,...
wifi na daleke vzdialenosti potrebuje priamu viditelnost, a aj prekazka typu "koruna stromu" jej vadi,...
Tha to ľudstvo už nevedlo vymyslieť nejakú technológiu podobnú WIFI, ktorá by preštla aj cez poriadne hrubé steny?... :D :D :D
Komo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Komo »

QyncY napísal:Tha to ľudstvo už nevedlo vymyslieť nejakú technológiu podobnú WIFI, ktorá by preštla aj cez poriadne hrubé steny?... :D :D :D
akoze nie FLASH-OFDM je co? :)
sundevil
VIP
VIP

cim vyssia frefvencia tym ma signal vyssi utlm ked prechadza napr. cez steny, teda wifi co ma 2.4ghz sice prejde cez nejaku stenu a cez panelak uz len s problemami
QyncY
Expert
Expert

Na akom princípe potom fungujú tí WIFI provideri, veď to nemôžu s tým rádať, že ich klient bude mať priamu viditeľnosť na ich vysielač a môžeš byť za "hocijakými hrubými stenamy" a budeš chytať dobre ich net, ne?
sundevil
VIP
VIP

ked si v panelaku, obycajne maju podmienku, ze si u nich musi dat net aspon par ludi a este si musia dat aj viaznost, obycajne 2 roky, potom sa dohodnu so spravcom a na strechu hodia apcko a k ludom to do bytov natahaju normalnou lankou - tpckom. A ked byvas v rodinnom dome tak ti pridu zmerat aky mas signal ich apciek a potom na zaklade tohoto meradia, ak budes mat obstojny signal ti oni predaju antenu + HW alebo si mozes sam kupit antenu + potrebny hw
mailinator
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mailinator »

Wifi moze fungovat aj na odrazeny signal (napr. od ineho panelaku).
Samuell
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Samuell »

mailinator napísal:Wifi moze fungovat aj na odrazeny signal (napr. od ineho panelaku).
Ale toto by som povedal je pekne svinstvo, lebo ak sa bude niekto v tom panelaku(cez ktory signal odrazas), tak mu to absolutne znemoznis.
Napísať odpoveď