Elektrokolobežkári sem!
Re: Elektrokolobežkári sem!
Pre mňa má kolobežka oproti bicyklu iba jednu výhodu a to, že sa dá zložiť...
Bicykel má ľahší servis, neriešim batériu, dojazd, je pohodlnejší, zdravší a na mojom graveli dosiahnem 25km/ po rovinke s minimálnou námahou
Bicykel má ľahší servis, neriešim batériu, dojazd, je pohodlnejší, zdravší a na mojom graveli dosiahnem 25km/ po rovinke s minimálnou námahou
No jo sú cyklisti co nosia prilbu,reflexné prvky,svetlá aj v meste. A najmä počas tmy na neosvetlených častiach mesta (neosvetlené ulice).
Pokial idú po ceste (na krajnici cesty) alebo aj po chodníku v noci maju to na sebe, toto som videl u cyklistov, niektorí to berú celkom vážne.
Tyler a skusal si ist maximálnou rýchlosťou? Mne to u niektorích cyklistov príde ako keby idú rýchlo ako auto v meste čiže 50 km/h.
K téme ako takej - no u niekoho teda výrazne prevažujú nevýhody, za mna asi tiež skorej bajk, uvidíme dalšie názory či sa to nejako zmení.
Pokial idú po ceste (na krajnici cesty) alebo aj po chodníku v noci maju to na sebe, toto som videl u cyklistov, niektorí to berú celkom vážne.
Tyler a skusal si ist maximálnou rýchlosťou? Mne to u niektorích cyklistov príde ako keby idú rýchlo ako auto v meste čiže 50 km/h.
K téme ako takej - no u niekoho teda výrazne prevažujú nevýhody, za mna asi tiež skorej bajk, uvidíme dalšie názory či sa to nejako zmení.
Vsak to nie je zakazane.Blastbit napísal: 20 aug 2022, 20:48 No jo sú cyklisti co nosia prilbu,reflexné prvky,svetlá aj v meste.
Sak práve ze docela poctivo k tomu pristupujú. Wladas a tvoj nazor plusy a minusy k E-kolobežkám? Co si postrehol z tvojho pozorovania?
V premavke som nejazdil. Akurat mi zavadzaju
No mam strach ked nejakeho kolobezkara obehnem. Staci vacsia jama a mam ho pod kolesami.
no mne to prave nepride vobec iny usecase. v com? samozrejme neporovnavam kolobezku s celoodpruzenym horskym bicyklom. ale do mesta na presuvanie sa z bodu a do bodu b... ako tu uz niekto pisal, s autom sa to porovnat neda, v aute stojis v zapchach, musis ho mat kde zaparkovat, si neekologicky a hlavne cenovo je auto niekde uplne inde ako bicykel ci kolobezka.Hensym napísal: 20 aug 2022, 13:27 Lenže bicykel je úplne iný use case. To môžeš rovno (z hľadiska komfortu jazdy) porovnávať bicykel s autom. Neporovnateľné. Kolobežkári majú kolobežky z nejakých dôvodov a presne kvôli tým dôvodom sa nerozhodli pre bicykle.
Ja kolobežku nevlastním ale Bolt využívam pravidelne + som skúšal nejaké iné. Za mňa top možnosť alternatívnej dopravy, pri Bolt-e mi vyhovuje, že ju nechám kde chcem a nie som viazaný odísť na nej (práve preto v istých prípadoch nechcem ísť bajkom/autom).
ja nejak neviem najst jediny usecase kde by si kolobezku nemohol nahradit bicyklom.
k prenajimacim kolobezkam mam super historku, isli sme vecer z koncertu, nechceli sme taxi, ja som zobral slovnaft bike, zena tier kolobezku. cesta bola sranda, striedali sme sa, uzili sme si to. prisli sme na nasu ulicu a kolobezka zacala sama od seba brzdit. najprv sme mysleli ze bateria tak sme ju chvilu tlacili, potom sme prisli na to ze sme v zone kde sa neda kolobezka odstavit, nastastiel som pozrel do appky a vidim ze na zaciatku ulice uz sa parkovat dalo. tak som to zabrzdene tlacil naspat na zaciatok ulice kde mi appka konecne dovolila zaparkovat ale povedala ze stale to neni uplne ta spravna zona a ze ak to tu necham tak zaplatim 25 eur poplatok... samotna cesta na kolobezke stala 9 eur (to je mrte, taxi by bolo lacnejsie), k tomu poplatok 25 eur...
na porovnanie cela cesta slovnaft bajkom stala 60 centov
-
mirak2
Hardcore addict
Vlastnu kolobezku nemam a ani nad nou zatial neuvazujem. V Innsbrucku mi ju netreba, mesto je male a vsade viem dojst bud peso alebo MHD, zvykol som pouzivat bicykel, ale odkedy mam rozbity mestsky bicykel (rozumej srot, o ktory sa nestaram aby mi bolo jedno, ked mi ho ukradnu), tak chodim MHD. V Innsbrucku som nikdy nepouzival zdielane kolobezky, lebo mi prisli strasne drahe a ked ma zo dvakrat situacia donutila pouzit kolobezku (usiel bus a potreboval som niekde byt nacas), tak som za 10 minutovu jazdu platil skoro 5 eur. V Kosiciach ich pouzivam ovela viac, lebo mi pridu brutalne lacne a niekedy rychlejsie ako MHD. Iba ma hneva, ze byvam medzi dvoma slow zonami, v ktorych mi system obmedzuje rychlost a musim planovat cestu, aby som sa tym zonam vyhol. Zvyknem pouzivat Tier oproti Boltu, je to ovela lepsie a aj lacnejsie, ak si clovek zaplati mesacne predplatne. Co sa tyka pohodlia, tak bohvieco to nie je, vacsinu jazd mam do 10 minut a tam to viem ozeliet. 10 minut je moj limit, neviem si predstavit ist na kolobezke krizom cez cele mesto. A za 10 minut zaplatim asi 1.60e. Oproti 5 euram v Innsbrucku celkom rozdiel.
vlastnu nemám a zatial ani neuvažujem nad kúpou. Využívam zvyčajne sharingove, v KE je na výber Antik, Bolt, Tier. Cenovo Antik vychadza najlepšie, zároveň je ich najviac a najväčši záber mesta. Plus Antik je v Košiciach rozlezený natoľko, že ak si kúpiš lístok na MHD cez antik appku, tak dostávaš aj 5 min zdrama na sharingové veci. Na jar to bolo fajn, lebo po zime som mal nabité voľné minúty, takže sa jazdilo veselo a zadarmo.
Boltom, Tierom jazdím málo kedy vzhľadom na to, že moja časť kde bývam je mimo zony pôsobenia.
Na druhú stranu, boli sme toto leto na Balatone, Siofok. Cele mesto pekne posiate Tier kolobežkami a veľmi sa mi páčilo aj to, že ich trebalo parkovať len na vyhradených miestach označneých na mape ako P. Každé ráno boli na týchto miestach pristavené kolobežky, rovnako aj po celý deň sa ich tam dosť našlo. Tých parkovacích miest bolo dosť, takže k žiadnemu netrebalo dlho chodiť. Určite lepší model, ako tu v KE keď sú rozhadzané všade možne, ľudia to odparkujú len tak, niekde to zavadzá.
Boltom, Tierom jazdím málo kedy vzhľadom na to, že moja časť kde bývam je mimo zony pôsobenia.
Na druhú stranu, boli sme toto leto na Balatone, Siofok. Cele mesto pekne posiate Tier kolobežkami a veľmi sa mi páčilo aj to, že ich trebalo parkovať len na vyhradených miestach označneých na mape ako P. Každé ráno boli na týchto miestach pristavené kolobežky, rovnako aj po celý deň sa ich tam dosť našlo. Tých parkovacích miest bolo dosť, takže k žiadnemu netrebalo dlho chodiť. Určite lepší model, ako tu v KE keď sú rozhadzané všade možne, ľudia to odparkujú len tak, niekde to zavadzá.
Dostali ste už defekt na kolobežke? Ako ste riešili opravu
Ak ti odpoved nedaju chlapi, tak videá ,články ako opraviť defekt sú na nete. Takže zatial asi ludí skor baví bajk ako e-kolobežka, ale ešte by som to nezatracoval aj jej výhody.
Nedavno som cital, ze sa to opravuje klasicky, teda vyzujes gumu, zalepis/vymenis dusu a nahodis spat. Problem moze byt zhodit gumu, lebo niektore ze idu strasne tazko a treba na to naradie. Teoreticky pevne montpaky z bicykla a malo by to ist. Alebo to skusit odniest niekde do servisu bicyklov, ze ci si s tym vedia poradit.
Otazka ku kolobezkarom. Kupil som si novu kolobezku Ninebot Segway Kickscooter F2, ma ju v ponuke napriklad Telekom k pausalom. Ma najazdenych 10km. Ale ked kolobezka stoji pri izbovej teplote 20 stupnov, tak sa po mesiaci vybije. Sama od seba. Pisal som na reklamacne oddelenie dodavatelovi a ten odpisal, ze to je normalne, pretoze ma kolobezka alarm (mam ho vypnuty), sledovanie (Apple Find My - mam to vypnute) a ochranu baterie (takze po mesiaci ci kolko sa vypne do spiaceho rezimu a pre zapnutie ju treba na 3 sekundy pripojit na nabijacku).
Myslite si, ze to je dovod na reklamaciu? Kolobezka ma 3 mesiace, takze bateria je stale v zarucnej 6 mesacnej dobe. Podla mna bude problem niekde v elektronike co by ju vybijalo. V parametroch vyrobcu som nasiel, ze na nabijanie na pohotovostny rezim 120 dni, takze pocitam, ze 120 dni musi drzat nabita na urcitu kapacitu.
Myslite si, ze to je dovod na reklamaciu? Kolobezka ma 3 mesiace, takze bateria je stale v zarucnej 6 mesacnej dobe. Podla mna bude problem niekde v elektronike co by ju vybijalo. V parametroch vyrobcu som nasiel, ze na nabijanie na pohotovostny rezim 120 dni, takze pocitam, ze 120 dni musi drzat nabita na urcitu kapacitu.
-
starysomar
Hardcore addict
"POZNÁMKA
Plne nabitá batéria mala v pohotovostnom režime vydržať až 120 dní. Batéria by mala byť však nabíjaná
najmenej 1x za 30 – 60 dní. Nezabudnite po každom použití nabiť batériu. Úplné vybitie batérie môže
spôsobiť trvalé poškodenie batérie. Elektronika vnútri batérie uvedie stav vybitia akumulátora;
poškodenie spôsobené nadmerným vybitím alebo nedostatočným vybíjaním nemožno zahrnúť od
záruky. "
"Až 120" - "nabíjaná
najmenej 1x za 30 – 60 dní"
Nepíšu či tých 120 dní nie je do úplného vybitia aj formulácia "za 30 - 60" je svojská.
Na reklamáciu to nebude.
Plne nabitá batéria mala v pohotovostnom režime vydržať až 120 dní. Batéria by mala byť však nabíjaná
najmenej 1x za 30 – 60 dní. Nezabudnite po každom použití nabiť batériu. Úplné vybitie batérie môže
spôsobiť trvalé poškodenie batérie. Elektronika vnútri batérie uvedie stav vybitia akumulátora;
poškodenie spôsobené nadmerným vybitím alebo nedostatočným vybíjaním nemožno zahrnúť od
záruky. "
"Až 120" - "nabíjaná
najmenej 1x za 30 – 60 dní"
Nepíšu či tých 120 dní nie je do úplného vybitia aj formulácia "za 30 - 60" je svojská.
Na reklamáciu to nebude.
Dovolim si s tebou nesuhlasit. Pokial ma byt v pohotovostnom rezime az 120 dni, tak to beriem tak, ze je to rezim v ktorom ju mozem hocikedy zapnut a pouzit. Mne sa vsak po mesiaci uplne sama vybije (pritom mam vypnutu funkciu alarmu aj sledovania cez Apple Find Me) a teda ju nedokazem ani zapnut, pritom ju nepouzivam. Nabitie za 30-60 dni beriem, ale to je aj preto, ze na spiaci rezim a ten sa aktivuje pri nepouzivani kolobezky viac ako 7 dni a baterkou pod 30 percent. V tomto spiacom rezime nie je mozne kolobezku zapnut, treba ju najskor aspon na 3 sekundy pripojit na nabijacku a az potom pojde zapnut. Je to tak uvedene aj v manuale.
Autoeditácia príspevku po 1 min 7 sek:
Starsi model kolobezky (Kickscooter F25E) som nabil v novembri rovno s touto novou. Nova sa do Vianoc vybila, stara mala bateriu 96 ci 97 percent.
Autoeditácia príspevku po 1 min 7 sek:
Starsi model kolobezky (Kickscooter F25E) som nabil v novembri rovno s touto novou. Nova sa do Vianoc vybila, stara mala bateriu 96 ci 97 percent.
-
starysomar
Hardcore addict
Kuk na niektoré kolobežkárske fórum alebo hľadať, či sa o tom nezmieňujú iní niekde.
Problém je ako im dokázať, že sa vybije viac, než by mala.
Tiež by ma to ...
Problém je ako im dokázať, že sa vybije viac, než by mala.
Tiež by ma to ...
Kolobežka je drahá. Ešte aj v záložni stojí okolo 200€. Z pod ruky za 20-30€ kúpim nejakú starú libertu (bicykel čo vidíte na dedinách taký jednoduchý) a mám pokoj. Maximálne využívam tie zdielané kolobežky (bolt, tier, svišť) čo zvyknú byť na ulici, lebo tie 2-3€ vždy mám. Ale je to drahšie ako MHD tak moc sa neoplatí. Vy čo máte lóve si zaobstarajte monokoleso EUC to zvykli volať. To je ešte menšie ako kolobežka a ide rýchlejšie. Sú také nad 25kmh.
Co znamena draha kolobezka? Ked potrebujes na postu, do obchodu, do roboty, na pivo a domov, kolko zaplatis za mhd a kolko za zdielane kolobezky? Nuze daj cisla.
Drahé. Už som dlho nejazdil ani MHD ani kolobežkou (pred tými úpravami DPH a zdražovaním) okolo 3€ vychádzala jazda na kolobežke. A lístok na MHD do dvoch €. Ale tak som myslel že nemám 400€ naraz aby som si dovolil vlastnú kolobežku ale tie 2-3€ mám vždy po ruke.
Tá ovládatelnosť že krátke kormidlo, horšia ovládatelnosť, na bicykli pohoda, a malé kolesá že pri obrubníkoch treba zastaviť, vyložiť kolobežku, a na bicykli len spomalím, nadvihnem koleso predné trocha potom zadné že sa prevážim ako keď skáču BMX-áci. Že tak vyhupnem.
Ale je to haluz. Keby som bol bohatý mal by som aj elektrobicykel, a sú tie vážnejšie kolobežky s vačšími kolesami a sedadlom (že už skoro ako elektroskúter). Všelijaké čudá jazdia, len to stojí penáze, keré ja nemám.
Tá ovládatelnosť že krátke kormidlo, horšia ovládatelnosť, na bicykli pohoda, a malé kolesá že pri obrubníkoch treba zastaviť, vyložiť kolobežku, a na bicykli len spomalím, nadvihnem koleso predné trocha potom zadné že sa prevážim ako keď skáču BMX-áci. Že tak vyhupnem.
Ale je to haluz. Keby som bol bohatý mal by som aj elektrobicykel, a sú tie vážnejšie kolobežky s vačšími kolesami a sedadlom (že už skoro ako elektroskúter). Všelijaké čudá jazdia, len to stojí penáze, keré ja nemám.
Galanta nemá MHD kartičky na bus ? No ak má zlacnené cestovné by si platil 0,70 centa a nie 2 eurá.
Tak jazdi na bicykli a nie na elektrokolobežke. Keby si bohatý ideš aj busom za 2 eurá ak by ti nešlo auto.
Tak jazdi na bicykli a nie na elektrokolobežke. Keby si bohatý ideš aj busom za 2 eurá ak by ti nešlo auto.
To je malé mesto a boltky zrušili. Ale všeobecne myslím keď som hocikde, kde to funguje. Tak vyskúšam. V globále vždy vyjde vlastná lepšie ako prenájom. Len prenájom je pre tých čo nemajú naraz na vstupnú investíciu. A vám to nevadí to riadenie? Malé kormidlo (menšia páka), menšia stabilita.