Ako zacat odznova ako invalidny dochodca?
Ako zacat odznova ako invalidny dochodca?
Zdravim. Predstavte si ze ste vo veku 52 rokov. Cely zivot robite manualne prace ako praca v sklade, drevovyroba atp. Kvoli zraneniu sa stanete invalidnym dochodcom. Nieste uplny invalid. Zvladate normalne domace prace atp. ale kazdodenne hodiny vykonavat fyzicky narocnu pracu je pre vas nemozne. Z invalidneho dochodku neprezijete. Uz aj keby ste prezili tak asi by ste nechceli stravit zbytok zivota pozeranim na telku ale chceli by ste byt nejako produktivny.
Akym smerom by ste sa v zivote vydali?
Ake ma moznosti takyto clovek? Ako sa moze uplatnit? Pripadne v akych oboroch je mozne sa "rychlo" dovzdelat/rekvalifikovat?
Vopred dakujem za rady a tipy.
Ake ma moznosti takyto clovek? Ako sa moze uplatnit? Pripadne v akych oboroch je mozne sa "rychlo" dovzdelat/rekvalifikovat?
Re: Ako zacat odznova ako invalidny dochodca?
"Nieste uplny invalid.", = zrejme myslíš čiastočnú alebo polovičnú invalidku. "Z invalidneho dochodku neprezijete." = jedna známa 50+, má polovičnu invalidku ale pracuje ako upratovačka v nemocnici, čiže polovičná invalidka + plat upratovačky prežije normálne, nejakých 750 v čistom má určite. Bud aj cez známosť nejaku prácu vybavit alebo pozerat aj prac.inzeraty ktoré berú aj ludí so zdravotným znevýhodnením.
Tak jasné nejako sa narobí tiež ale nerobí niekde vo fabrike na smeny a nemusí sa az tak nahanat na pozicii upratovačky/upratovača.
Mozno aj chránená dielňa by sa dala bližšie info na https://www.upsvr.gov.sk/sluzby-zamestn ... e_id=13312 .
Alebo nejaké dalsie pomocné práce v roznych odvetviach, alebo nejaký handmade robiť,gravírovanie do pohárov a to predávať ako bokovku.
Co sa týka kurzov, napríklad kurz učtovnictva, čiže práce v kancelarii, alebo kurzy ktoré nevyžadujú extra fyzickú námahu,skorej práca s hlavou,alebo záhradníka,vrátnika robiť.Niečo na polovičný uvazok na výpomoc sa dá zrejme nájsť ale hej neni to uplne tak jednoduché.
Tak jasné nejako sa narobí tiež ale nerobí niekde vo fabrike na smeny a nemusí sa az tak nahanat na pozicii upratovačky/upratovača.
Mozno aj chránená dielňa by sa dala bližšie info na https://www.upsvr.gov.sk/sluzby-zamestn ... e_id=13312 .
Alebo nejaké dalsie pomocné práce v roznych odvetviach, alebo nejaký handmade robiť,gravírovanie do pohárov a to predávať ako bokovku.
Co sa týka kurzov, napríklad kurz učtovnictva, čiže práce v kancelarii, alebo kurzy ktoré nevyžadujú extra fyzickú námahu,skorej práca s hlavou,alebo záhradníka,vrátnika robiť.Niečo na polovičný uvazok na výpomoc sa dá zrejme nájsť ale hej neni to uplne tak jednoduché.
jednoduchsia administrativa, predaj tovaru, sluzby, kde sa nevyzaduje fyzicka aktivita (napr predaj listkov v muzeu)TK1991 napísal: 11 aug 2022, 9:14Akym smerom by ste sa v zivote vydali?
ta chranena dielna ze ako zaujimavy smer.
co mna hned napadlo je predavac v trafike alebo v nejakom menej frekventovanom obchode. alebo sbs-kara v nejakych potravinach, popripade strazit nejake sklady... jedine co potrebujes je zvladat chodzu a realne od teba nikto nejake hrdinske ciny neockava, maximalne tak vytocit policajtov na telefone.
co mna hned napadlo je predavac v trafike alebo v nejakom menej frekventovanom obchode. alebo sbs-kara v nejakych potravinach, popripade strazit nejake sklady... jedine co potrebujes je zvladat chodzu a realne od teba nikto nejake hrdinske ciny neockava, maximalne tak vytocit policajtov na telefone.
Neviem si to moc predstaviť ale len taký výstrel do tmy: naučiť sa kódovať/robiť webové stránky na zákazk/majster odborného výcviku na strednej škole/prípadne školník/opravár v škole.
Asi som mal uviest ze nejde o mna ale o moju mamu.Blastbit napísal: 11 aug 2022, 9:30 "Nieste uplny invalid.", = zrejme myslíš čiastočnú alebo polovičnú invalidku. "Z invalidneho dochodku neprezijete." = jedna známa 50+, má polovičnu invalidku ale pracuje ako upratovačka v nemocnici, čiže polovičná invalidka + plat upratovačky prežije normálne, nejakých 750 v čistom má určite.
Co sa tyka prace ako upratovacka tak to by mala fyzicky zvladnut ale mal som vyssie podotknut ze byva v kraji kde aj pracu ako upratovacka/predavacka musis zhanat po znamostiach. Niekde v Bratislave sa nad takouto pracou clovek ani nepozastavuje ale niekde v Snine je stym poriadny problem.
O tych chranenych dielnach som v zivote nepocul. Urcite o tom nieco viac nastudujem..
Tuna mi napadlo spravit si nape. kurzy uctovnictva ale pokial mi je zname podobne prace robia ludia s minimalne obchodnymi strednymi skolami. Moze sa v obore uplatnit aj clovek s nejakym kurzom?beardie napísal: 11 aug 2022, 9:58 jednoduchsia administrativa, predaj tovaru, sluzby, kde sa nevyzaduje fyzicka aktivita (napr predaj listkov v muzeu)
Myslel som si ze nejde o teba, kedze 52 rokov nemáš. Pri plnej invalidke je absolutny problem najst prácu, pri čiastočnej a polovičnej invalidke je ešte šanca niečo najst hoc aj na polovičný úväzok alebo aj plný úväzok. Záleží aj od toho čo sa jej stalo pri predchádzajucich prácach, či má problem s chrbticou alebo s rukou,nohami,očami atd. Bude dobré sa obratit na Upsvar poradit sa tam a kedže žije v regione kde je problem najst prácu zrejme aj pre uplne fyzicky zdravých ludí nič lahké vás asi nečaká. Ale na tom Upsvare by mohli poradit nejaké tie kurzy ktoré by absolvovala napriklad do mesiaca, lenze Upvsar by ten kurz nepreplatil oni preplácaju len uchadzačom evidovaných do 29 rokov.
Ale ako dalšie tipy mimo toho co sme ti my vypísali by vám mohli dať aj oni nato sú tam.Najmä aká je šanca sa zamestnať cim skorej v regione kde je problem s robotou všeobecne. Ak nemá obmedzenie s očami a rukami taký handmade (pozriet si nejaké tipy na internete) by mohla mat ako zálubu a prilepšenie.
Ale ako dalšie tipy mimo toho co sme ti my vypísali by vám mohli dať aj oni nato sú tam.Najmä aká je šanca sa zamestnať cim skorej v regione kde je problem s robotou všeobecne. Ak nemá obmedzenie s očami a rukami taký handmade (pozriet si nejaké tipy na internete) by mohla mat ako zálubu a prilepšenie.
Keď som bol ešte pred covidom na kurze zákonníka práce tak tam boli samé účtovníčky, reálne zamestnané po väčšinou v štátnej správe. Všetky do jednej boli ešte blbšie než ja a celý čas zisťovali, čo všetko robia zle. Ale zároveň mala každá šťastie, že ich zatiaľ žiaden zamestnanec nežaloval a ani tam nemali kontrolu.TK1991 napísal: 11 aug 2022, 14:40 Tuna mi napadlo spravit si nape. kurzy uctovnictva ale pokial mi je zname podobne prace robia ludia s minimalne obchodnymi strednymi skolami. Moze sa v obore uplatnit aj clovek s nejakym kurzom?
Všeobecne zamestnať sa po 50ke je zložité. Duplom ak človek pracoval manuálne a nemá žiadnu prax s kancelárskou robotou. No účtovníctvo je dobrý nápad. Ak by to mamu bavilo a nevedela by sa zamestnať, odporúčam pracovať na živnosť alebo si založiť jednoosobovú sro. Plus UPSVaR poskytuje aj nejakú nenávratnú dotáciu ak sa ZŤP osoba rozhodne pracovať na živnosť.
Ďalšia možnosť je práca v službách. V obchode, trafike, gastre a pod., samozrejme na pozíciu kde nebude musieť vykladať kamión s tovarom.
Ešte mi napadlo, že ak má väčšiu nehnuteľnosť s pozemkom a vzťah k deťom, môže si založiť škôlku. Po vypuknutí vojny na Ukrajine vláda v tejto oblasti dosť uvolnila nariadenia. V BA a okolí je enormný nedostatok miest v škôlkach aj školách a súkromné škôlky rastú ako huby po daždi. Myslím že do 6 detí sa to neráta ani ako školka ale opatrovanie a okrem odvodov a daní nie je treba nič riešiť.
Otázne ci sa mama TK1991 bude chciet prestahovat do BA a tam zakladat školku. Moze robit daňovú poradkyňu, predajkyňu v butiku, v sklade vo fabrike vo výdajni = evidovanie pracovných pomôcok,náradia. Ale ak ten region je fakt dost biedne s robotou, je minimum možností.
Alebo sa ešte opytat jej lekára na základe jej zdrav.stavu čo by mohla robiť, skušať cez známosti v rodine niečo najsť,treba si pomoct ako sa dá.
Edit - nápad od Meka, ten prenájom napríklad tiež ok. Mamina by mohla si najst zálubu ktorá vie aspon 150-200 eur este mesačne zarobiť.
Alebo sa ešte opytat jej lekára na základe jej zdrav.stavu čo by mohla robiť, skušať cez známosti v rodine niečo najsť,treba si pomoct ako sa dá.
Edit - nápad od Meka, ten prenájom napríklad tiež ok. Mamina by mohla si najst zálubu ktorá vie aspon 150-200 eur este mesačne zarobiť.
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Ak ma dom ci byt a volnu izbu, moze ju prenajimat. Ak pivnicu ci garaz, alebo nejake podobne priestory, prenajimat ako sklad.
Nad urcity pocet zamestnancov sa musia vytvarat pracovne miesta aj pre invalidov ale neviem koho vsetkeho sa to tyka. Preto castokrat vidiet na kamerach mestskej policie ludi na voziku, tiez niekde na mestskych uradoch a roznych instituciach. Je mozne, ze sa to tyka len statnych institucii, ktore su financovane zo statneho rozpoctu.
Robit daňovú poradkyňu? Este účtovníčku pochopím, ale daňový poradca? Na to človek potrebuje aj vysokú školu a hodne ťažké skúšky.
Ja by som ale teda cestou zamestnania asi nešiel. Radšej by som si spravil kurz a robil by som kaderníčku, kozmetičku alebo pedikúru/manikúru. Nie je na to treba veľmi veľkú počiatočnú investíciu, vie si sama zmanažovať koľko vládze robiť, nie je to veľmi fyzicky náročné a rozhodne tak zarobil viac, ako keby robila upratovačku, ak bude mať aspoň malý zmysel pre detail.
Ja by som ale teda cestou zamestnania asi nešiel. Radšej by som si spravil kurz a robil by som kaderníčku, kozmetičku alebo pedikúru/manikúru. Nie je na to treba veľmi veľkú počiatočnú investíciu, vie si sama zmanažovať koľko vládze robiť, nie je to veľmi fyzicky náročné a rozhodne tak zarobil viac, ako keby robila upratovačku, ak bude mať aspoň malý zmysel pre detail.
Aha tak to som sa sekol stou danovou poradkynou. Okej aj to by šlo pedikerku, kozmetičku. Viac hláv viac rozumu na niečo prídeme, snád to pomoze jeho mame. Edit - no jo aj sbs kurz ako písal M142, vrátničku niekde na vrátnici nejakej inštitucie, UP, Mestský urad a pod.
ja by som navrhoval sbs kurz a najst vhodne miesto, kde toho vela nevyzaduju.
Upsvar chce urobit nasledovné https://www.upsvr.gov.sk/pe/aktualne-oz ... _id=579304 ... odsek "šanca na zamestnanie" zamestnavanie znevýhodnených občanov. Mal by si tam zbehnut a opytat sa aké šance má tvoja mama. Samozrejme pytat sa v rámci mesta v ktorom žijete, ale týka sa to všetkých Upsvarov.TK1991 napísal: 11 aug 2022, 9:14 Zdravim. Predstavte si ze ste vo veku 52 rokov. Cely zivot robite manualne prace ako praca v sklade, drevovyroba atp. Kvoli zraneniu sa stanete invalidnym dochodcom. Nieste uplny invalid. Zvladate normalne domace prace atp. ale kazdodenne hodiny vykonavat fyzicky narocnu pracu je pre vas nemozne. Z invalidneho dochodku neprezijete. Uz aj keby ste prezili tak asi by ste nechceli stravit zbytok zivota pozeranim na telku ale chceli by ste byt nejako produktivny.
Úprimne, treba si zvýšiť kvalifikáciu a robiť trebárs administratívnu podporu na volnej nohe.
Mal som kamaratku, čo mala podobné problémy:
https://blog.sme.sk/gomolcakova/ekonomi ... ej-kariery
Upsvar bude asi prvy krok. Mali by najlepšie poznať trh a navigovať človeka (myslímBlastbit napísal: 20 aug 2022, 17:35 Upsvar chce urobit nasledovné https://www.upsvr.gov.sk/pe/aktualne-oz ... _id=579304 ... odsek "šanca na zamestnanie" zamestnavanie znevýhodnených občanov. Mal by si tam zbehnut a opytat sa aké šance má tvoja mama. Samozrejme pytat sa v rámci mesta v ktorom žijete, ale týka sa to všetkých Upsvarov.
Dosť podnetnébegbeee napísal: 22 aug 2022, 14:42 Úprimne, treba si zvýšiť kvalifikáciu a robiť trebárs administratívnu podporu na volnej nohe.