Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa gogo956 »

eMPiko

otazkou bude, aka je kvalita delostreleckej municie z Kldr. Pretoze Kldr tiez vyraba hlavne na sklad, posledne bojovala vo vojne niekedy pred 60rokmi, takze nevieme aku staru municiu poskytne Rusku. A napr stara uskladnena municia v Rusku ma problemy ze je skladovana v nevyhovujucich podmienkach a preto ma tendenciu pri pouziti zlyhavat. Dalsia vec je, kolko tej municie vlastne moze Kldr poskytnut bez toho, aby neohrozila stav svojich vlastnych zasob ktore potrebuje pre svoju počtom obrovsku armadu.
A uplne posledna vec: Rusko moze dostat municiu, ale nemusi mat uz dostatok funkcnych diel ci už sa jedna o delostrelectvo alebo tanky. Rusko totiz ostreluje Ua pozicie delostrelectvom velmi masivne, co ma za nasledok aj rychle opotrebenie hlavní, ktore je potrebne nasledne vymenit. Podobny servis sa tyka aj tankovych hlavni, tankovych motorov a pod. Dokaze to Rusko priebezne servisovat? V dostatocnom mnozstve skoro urcite nie.
Dalej: tym ze Ua letectvo je uz vybavene Harm missiles ktore su specialne urcene na nicenie pozemnych protileteckych systemov /napr S-300/400 a podobné, radary/ tak Rusko tieto systemy masovo straca a nakolk oich nedokaze aktualne vyrabat nema tuto stratu ako zalatat a tu nastupuju zase Ua Bayraktary ktorym sa vycistilo nebo.
Takze ruske delostrelectvo bude uz velmi zranitelne.
Proste je nepodstatne ci Rusko dokaze nejaku cast svojich strat doplnat /napr delostrelecka municia a pod/ pretoze ruska armada ako celok straca svoju kompaktnost a pokial sa jednotlive armadne systemy navzajom nedoplnaju a nechrania tak v pripade ze protivnik tuto kompaktnost vlastne armady ma lepsiu/co Ua aktualne ma/, tak ta prva strana z dlhodobeho hladiska nema sancu.
Napr tym ze Rusko stratilo skoro vsetky modernejsie tanky, tak rovnako stratilo aj moznost vykonat do buducna akukolvek zmysluplnu ofenzivu na uzemia z ktorych uz bolo ci bude vytlacene. Lebo s T-64 sa ist do utoku proti Ua nedá, to su muzealne kusky, ktorych jedina hodnota je, zakopat ich v linii obrany a pouzivat ako staticke delo.
A priznajme na rovinu, že ani na začiatku vojny, ked Rusko este malo modernejsie tanky na Ua, napr T-80 aj najnovsie modifikacie, tak velka "hitparada" to nebola ani vtedy. :)
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

No severna korea ma svoj potencial, otazka ci len na papieri, mohla by ho konecne ukazat, poslat pre nich 100k vojakov na rusky front by pre nich nemal byt ziadny problem, pokym to nie su prazdne slova. Pri takej 2 mil. armade co maju. Aspon sa knecne do syta najedia, ak teda vobec.

Ak ma Korea tolko municie na skadoch a stále ich vyrába do zásoby, tak to pre nch tiez nebude problem poslat, otazka kolko z tej municie bude cerstvo vyrobenej a kolko im poslu 30 rokov po dobe spotreby. ja byt kimom, poslem nejaky milionik dobrych a zvysok tie uplne najstaresie zasoby, pripadne by som to striedal, vyrobne cisla mazal. :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

retkvic

ono Kim chape, ze to nie je moc dobre PR poslat vojakov niekde kde zarucene skor ci neskor prehraju, Kldr tym nema co ziskat iba stratit. Tiez nie je velka vyhra poslat realtivne zdravych vojakov ale nasledne sa vratia zraneni a invalidi ktorych nasledne vyuzitie v spolocnosti bude problematicke. To nema moc zmysel. Zaroven Kldr je dost jedno co sa robi na druhej strane sveta.
**

Rusové v šoku: Ukrajinci si berou zpět území, na východě postoupili o 20 km - Echo24.cz
https://echo24.cz/a/SqRFv/zpravy-zahran ... d=17720897
retkvic
Addict
Addict

Chcelo by to ale potom tu podporu pre Ua dost zintenzivnit, mali by sa na europskej urovni zacat rokovania, ako pomoct Ukrajine ekonomicky. Vsetci sa zameriavaju na to ako to dolahne ekonomiky na Rusko, kaslat na nich, tam sa potom uvidi ak zrazu padnu na hubu ci s tym budu chciet nieco robit, alebo zostanu pri starom. Dolezite je ako na tom bude Ukrajina, ci to zvladne ekonomicky. Na tom by mal pracovat cely proukrajinsky svet, ktory chce tuto vojnu vyhrat, lebo ta sa vedie nie len na bojisku.

Tiez abnormalne zisky EU distributorov energii, pripadne co s peniazmi, ktore budeme posielat Putinovi priamo na ucty ruskych vojakov, ked budeme po decembri dalaj brat rusku ropu a plyn.Uz aj ten limit do konca tohto roka co sa tyka ropy je dost pomali, mozno este o mesiac by to vedeli skratit.
gogo956
Redeemer
Redeemer

retkvic
Addict
Addict

Neviem ci je to nejaky televizny dokument, joke, parodia, fake, alebo naozaj, no toto video ukazuje ako vyzerala komunikacia Putina s Macronom 4 dni pred invaziou, a toto by malo byt oddelenie diplomacie, ktore real time radilo Macronovi cez spravy ako ma reagovat.
https://www.reddit.com/r/ukraine/commen ... &context=3
To je ta cast kedy Putin telefonoval z telocvicne.

A tu je este jedno video, ako udajne volal Zelensky Makronovi, tesne po zaciatku invazie
https://www.reddit.com/r/ukraine/commen ... &context=3
Ked mu Zelensky hovoril, ze musi zavolat Putinovi, tak rec tela ho prezradila.
gogo956
Redeemer
Redeemer

retkvic

a co prosim ma byt na tom zvlastne ze Macronovi radia ludia ktori su jeho spolupracovnici? :)
to je uplne bezne a robi to tak kazdy statnik, aj bezni politici nizkeho rangu ma svojich poradcov.
Preto napr ani Biden v skutocnosti v podstate nerozhoduje, je to len figurka a Putin je na tom podobne aj ked sa tvari ze je majster sveta.
To je aj dovod preco urobil Putin tu osudovu chybu aku urobil, z dovodu ze jeho okruh mu daval ine informacie ako bola situacia na Ua a on sa podla nich riadil.
retkvic
Addict
Addict

Pisal som, ze je mi to cudne? :)
Mne prislo zvlastne to video, a na zactaku ta pisatelka s tmavymi vlasmi, ktore vyzerali trochu ako parochna, tak som zo zaciatku celkom nevedel ci je to echt, ale mozno takto vyzera jeho zahranicne oddelenie a takto mu radia, mne to prislo dost take na kolene a to sepkanie pri telefone a hlasnejsie rozpravanie, ved to asi urcite musia pocut, ze na linkach je este min 10 ludi, ale mozno je to tak v diplomacii bezne, zaujimavy pohlad.
gogo956
Redeemer
Redeemer

retkvic
ok :)
kazda situácia je jedinečná
Zprávy z bojiště: Ukrajině se povedl největší průlom od začátku války - Seznam Zprávy
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahr ... .seznam.cz

Autoeditácia príspevku po 13 min 7 sek:
Kolik tanků má ještě Kreml k dispozici? Nikdo přesně neví | Týdeník pro ekonomiku, politiku a byznys
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/kolik ... .sznhp.box
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Leslie10 »

eMPiko napísal: 08 sep 2022, 7:04 Nad tou Severnou Koreou netreba orhnat nosom. Je to jedna z poslednych krajin ktora v style Studenej vojny vyraba a uskladnuje obrovske mnozstva municie. Rusom aj Ukrajincom sa tie zasoby pomaly minaju a kupuju co sa da z kade sa da, vid. nedavno aj tu niekto spominal ze Ukrajinci pouzivaju municiu z Iranu. Uz si velmi nemaju z coho vyberat. Problem pre Ukrajincov je, ze Zapadna Europa uz tiez od takej masivnej vyroby municie ustupila a v europske sklady zbrani sa pomaly ale isto vyprazdnuju. Pricom nemame realne vyrobne kapacity ich len kvoli Ukrajincom doplnat. USA su na tom lepsie, ale tiez to nie je optimalne, napr. aj tych rakiet do HIMARSov davaju Ukrajincom len poskromne a bude to asi uz len horsie. Zapad ma urcite ekonomicky potencial vyrobu nastartovat, kebyze chceme. Problem je, ze my absolutne nemame vojnovu ekonomiku a vsetko to vyrabaju sukromnici. Ti ale kvoli vojne, ktora bude trvat mozno este rok-dva nebudu teraz stavat nove fabriky a naberat stovky ludi. Toto nie je uplne typ konfliktu na aky je EU a USA vojnovy priemysel nastaveny a zacina to ukazovat svoje limitacie.
Až pri čítaní týchto riadkov ma to napadlo, že kvázi celý svet sa vojensky oslabuje. Okrem Číny. Pokiaľ viem, oni nedodávajú nikomu zbrane. A keďže sa jedná o vojenskú veľmoc v TOP 3, mohla by byť reálnou hrozbou aj pre zvyšok sveta. USA a Rusko míňajú svoj arzenál bezhlavo, Európa tiež. Okrem Číny.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Leslie10

Čína je praveze jednym z najvacsich exporterov zbrani hlavne co sa tyka Azie. Strasenie Cinou je zbytocne, ta si zatial desiatky rokov nedovolila ani obsadit malicky Taiwan ktore ma hned kusok na "za dvorom". :)
retkvic
Addict
Addict

To kolko ma Rusko tankov je jedna vec, druha je kolko ich je funkcnych a najdolezitejsia vec, kolko personaliu ma na ich prevadzku, lebo v tej sprave od toho analytika Roba Leeho mohli Rusi za ich stratu hlavne vdaka ich posadkam, nie ich priamemu zniceniu.

Taketo "vojenske sklady"(cintoriny vojenskej techniky) pod holym nebom nie su na Urale nicim vynimocnym, len kolko z nich je este bojaschopnych, co je asi iste je ze nahradne dieli do T-62 a BMP im chybat asi nebudu. Urcite ista cast z nich uz bola aj nasadena, kedze to su zaberi este z casti pred invaziou.
gogo956
Redeemer
Redeemer

retkvic
T-62 aj stare BMP Rusko uz pouziva na Ua zo zufalstva pomerne dlho, vybavovane su nimi hlavne oddiely "domobrany" z Donecka a pod.
Vela tankov na zaciatku invazie stratili Rusi hlavne preto ze poslali tankove kolony nechránene pešou silou a zaroveň boli problemy s logistikou pohonnych hmot, takze ked nebola stava tak posadky tanky opustili. Tym Ua ziskalo pomerne vela dobrych tankov defacto bez boja. :)
Pravdepodobne zostatok z toho mnozstva skladovanych tankov v Rusku je viac ci menej šrot pouzitelny maximalne tak na niektore nahradne diely./aj to je otazka/. Nehovoriac o tom ze aj keby funkcne tanky odniekial "vykúzlili" tak v prvom rade potrebuju skusenu posádku a to bude urcite problem.
V kazdom pripade dalsi postup bude pre Ua aj tak velmi tazky, lebo ako budu postupovat stale hlbsie do oblasti Donecka, tak tam uz ma Rusko za tu dobu vytvorenu /nepochybne/ silnu obranu. Uvidime.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Leslie10 napísal: 08 sep 2022, 13:35 Až pri čítaní týchto riadkov ma to napadlo, že kvázi celý svet sa vojensky oslabuje. Okrem Číny. Pokiaľ viem, oni nedodávajú nikomu zbrane. A keďže sa jedná o vojenskú veľmoc v TOP 3, mohla by byť reálnou hrozbou aj pre zvyšok sveta. USA a Rusko míňajú svoj arzenál bezhlavo, Európa tiež. Okrem Číny.
Toto nie je uplne spravny zaver. Kebyze Zapad chce, tak si tej municie navyraba haldy. Ale (1) my taku municiu nepotrebujeme, lebo mame uplne inak postavene armady a doktriny. Napr. USA nebude mat nikdy take silne delostrelectvo ako Rusko, lebo geograficky im nehrozi pozemna invazia. Namiesto toho sa teda sustredia na namornictvo a letectvo a tam ide velka cast ich rozpoctu. (2) Kebyze aj taku municiu potrebujeme, dokazeme ju velmi lahko vyrobit, aj ked by nas to stalo nejake miliardy. To by v pripade vojny ci priameho ohrozenia boli zapadne krajiny ochotne minut. Napr. Lockheed Martin ktory vyraba GMLRS rakety by vedel lahko rozsirit svoju vyrobu a navyrabat tych rakiet kolko chceme. Ale nikto to nebude robit len kvoli Ukrajine.

Ukrajina proste bojuje inym sposobom ako by bojovalo NATO a to istym sposobom obmedzuje moznosti pomoci. NATO nepredpoklada ze by muselo bojovat takuto obrannu vojnu s obmedzenymi prostriedkami, naopak predpoklada v podstate absolutnu technologicku a materialnu prevahu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Usa/Zapad by dokazali vyzbrojit Ua aj este lepsie, ale tu ide aj o ine veci. Napr to, ze je logicke ze sa chcu zbavit tych najstarsich a najmenej potrebnych zbranovych systemov aj ked nie je to uplne pravidlo, niektore dodane zbrane su stale pomerne moderne.

Potom je to vec vojenskej taktiky,stretegie, aby Ua silnela vdaka dodavkam zbrani iba postupne, ma to svoje dovody.
Tretia vec je, ze pri novych a modernych systemoch je vzdy vysoke riziko ze sa dostanu do ruk inym "hráčom" čo samozrejme nie je dobre lebo sa tym prezradza knowhow, preto je lepsie posielat vzdy starsie verzie zbrani.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

inac pri charkove ziskava ua armada uzemne zisky posledne dva dni velkou rychlostou. neriskuju privela? tipujem, ze nemaju zabezpecene tylo a obrana zasobovania bude tiez velmi krehka, nie?
gogo956
Redeemer
Redeemer

M142
nevie sa nic blizsie, musia oni vediet co robia, overenych informaci je aktualne uplne minimum. Realne ale na to dohliadaju Americania ktori maju vela neverejnych informacii, takze by to mali mat poriesene.
retkvic
Addict
Addict

Zelensky pred tou protiofenzivou hovoril, ze aby sme necakali prilis rychle postupy, lebo to si bude vyzadovat aj vela mrtvych vojakov, no zrejme asi ten odpor v Charkovskej oblasti nebude az taky silny, nieco sa spominalo, ze prave odtial Rusi stiahli tie najschopnejsie jednotky k Chersonu, kde im Ukrajina odrezala prisun od municie a zasobovania nicenim tych skladov a prepadmi.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ono ide o to, ze to co sa prezentuje mediam je pochopitelne viac ci menej manipulacia s cielom zmatenia nepriatela. Preto sa aj hovorilo ze focus bude iba najuzny smer ale v skutocnosti najsilnejsi isiel nakoniec na vychod. :)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Ukrajinci by mali vtedy utočiť ak rusi nemaju v oblasti priliš vela vojakov,techniky na širokom fronte, kde hrozí nejaké obklučenie.
Radšej nech si rusi vylamu zuby na ukrajinskej obrane na užšom fronte. Ved aj rusi kedysi v minulosti pouzivali strategiu spálenej zeme a potom následných utokov az ked agresori na ich uzemii prichádzali o zásoby a zásobovanie bolo coraz viac problematické,morálka klesala atd
Kto kedy hral aj strategické hry tak obcas je lepšie sa stahovat spät,preskupiť sily, dobre sa zabetonovat, napádat nepriatelske zásobovanie.
Napísať odpoveď