Lekári chcú, aby som prestal

O športe...
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Lekári chcú, aby som prestal

Príspevok od používateľa Leslie10 »

Ahojte,

na úvod: šport je môj život. Vzpieranie a posilňovanie je môj život. Kontaktné športy sú môj život.

Asi rok, rok a pol som pociťoval bolesti v driekovej časti (lumbálnej časti) chrbtice. Nebola to nejaká veľmi silná, ale skôr nepríjemná bolesť. Ako keby som mal svaly skŕz chrbtice neustále stuhnuté (predstav si, že ráno vstaneš, zdvihneš si ruky, vystrieš sa a napriek tomu máš svalstvo stuhnuté). Rozhodol som sa, že pôjdem ku lekárovi. Presmerovali ma na ortopedickú ambulanciu v Šaci, kde som narazil na fajn doktora. Bolo vidno, že sa posilňovaniu venuje tiež. Poslal ma na Rentgen a následne na MRI, z ktorých vyplynuli nasledovné diagnózy:

-Diskrétna dextrokonvexná skolióza L chrbtice
-Lumbálna lordóza plytšia
-Retrolistéza L4 I. stupňa
-Medzistavcová štrbina užšia v oblasti L5/S1

Bolo to pre mňa veľmi nepríjemné, ale ma upokojil, že sa nemusím vzdávať športu, ani tých, ktorým sa venujem teraz (momentálne posilňovanie a americký futbal). Predpísal mi Sirdalud na uvoľnenie svalového napätia a poslal ma na rehabilitačné oddelenie s odporúčaním na SM systém.

Následne, keď som sa dostal do Rožňavy na rehabilitačné oddelenie sa to vo mne začalo rúcať a začal som sa dostávať do depresívnych stavov. Keďže pochádzam z Rožňavy, prišiel som na rehabilitačné oddelenie, kde ma hneď pri úvodnom vyšetrení privítali s tým, že s posilňovaním musím nadobro prestať, pretože dvíhanie "ťažkých váh" je veľmi nezdravé pre moju/našu chrbticu a zároveň nesúhlasia so závermi ortopéda, pretože oni s tými ľuďmi na rehabilitačnom pracujú dennodenne a na ľudí, ktorí chodia do posilky sa pozerajú ako na ich budúcich pacientov. To mi potvrdili všetci lekári z oddelenia vrátane primárky, ktorá zdôraznila, že "tadeto cesta nevedie" a maximálne mi odporúčajú SM Systém (ktoré zo srdca neznášam).

Vtedy som sa totálne zrútil, pretože doposiaľ som odbúraval všetok stres pomocou športu, kontaktom a dvíhaním váh. Začal som hľadať po internete všelijaké rady, videá, návody, články a mám za sebou xy hodín prezerania netu.

Následne som sa rozhodol vydať inou cestou a skúsil som vyhľadať fyzioterapeuta z Košíc, ktorý ma ukľudnil s tým, že nesúhlasí s názormi Rožňavských lekárov a radil mi, aby som s tým neprestal. Následne som išiel ku ďalšiemu fyzioterapeutovi, ktorý názor prvého fyzioterapeuta zdieľal.

Chcem sa Vás opýtať, či ste sa už ocitli v podobnej životnej situácií ako ja, a išli ste naprieč odporúčaniam lekárov a nakoniec to dopadlo dobre? Mám obavy, že lekári sú vyššie kvalifikovaní ako fyzioterapeuti a sú väčší odborníci, no na druhej strane im nerobí problém vám zakázať polku života z toho dôvodu, že je to pre vaše zdravie prospešné. Nie, nie je mi to prospešné a niekedy mám pocit, že radšej budem žiť s boľavým chrbtom, ako psychicky zrútený.

Kto rád športuje, asi vie aspoň sčasti precítiť moju situáciu. Ospravedlňujem sa za dĺžku môjho príspevku, a ďakujem, že si si to prečítal.
cinges
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Lekári chcú, aby som prestal

Príspevok od používateľa cinges »

Dvihanie ciniek je vo vseobecnosti blbost. (neprirodzene - vynalez 20teho storocia)
Nazory od lekarov su dalsie blbosti. Co lekar, to iny nazor, sucastne zdravotnicvto je peklo a co povie jeden doktor vyvrati druhy. Nemas sancu zistit realne ako na tom si.
Nevidim dovod, preco by si sa mal zrutit. Ak je dovod na zrutenie ze si clovek nemoze honit ego v posilke, tak ma iny problem nez len ten, ze nemoze cvitit - rozhodne by som sa nebal oslovit psychoterapeuta ktory moze zistit, kde je pes zakopany.
Keby sa to stalo mne, tak hladam alernativy. Asi by som sam skusil cvicenie s vlastnou vahou na vyssej urovni. Je o tom mnoho knih, trening vazna 1 a 2 napr. Toho by som sa nebal a myslim si, ze po tom sa clovek moze citit lepsie, nez po cviceni s cinkami. (clovek je silnejsi, nie vacsi) Ale to som samozrejme ja, kazdy to ma inak.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

V prvom rade ďakujem za príspevok cinges. Bol by som veľmi zvedavý ale aj na názor ostatných. Vôbec mi nejde o to, kto si o mne čo myslí. Do posilky ani nechodím, cvičím doma v garáži, mám vlastné náradie. Cvičenie s vlastným telom som robil aj doteraz, ale nevedel by som s tým úplne vynahradiť cvičenie s váhami. Kto cvičí, ten vie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Leslie10

som iba laik, ale pochopil som to tak, ze nesmies velmi zatazovat chrbat. Preco by si ale nemohol cvicit niektore ine cviky ktore chrbat az tak nezatazuju? Ale mrtveho tahu sa asi budes musiet naozaj vzdat.
Vo vseobecnosti,cvicenie s cinkami ci bez nich je urcite fajn a potrebne, len v tom musi byt urcity system a primeranost.
Cvicenie s vlastnou váhou je urcite lepsie ako celodenne sedenie na gauči a jedenie čipsov, ale urcite horsie ako spravne prevedeny silovy trening so zatazou /gumy,cinky,stroje atd/
Leslie10
Light Professional
Light Professional

gogo956 napísal: 12 sep 2022, 18:23 Leslie10

som iba laik, ale pochopil som to tak, ze nesmies velmi zatazovat chrbat. Preco by si ale nemohol cvicit niektore ine cviky ktore chrbat az tak nezatazuju? Ale mrtveho tahu sa asi budes musiet naozaj vzdat.
Vo vseobecnosti,cvicenie s cinkami ci bez nich je urcite fajn a potrebne, len v tom musi byt urcity system a primeranost.
Nie zaťažovať, na rehabilitačnom hovorili vo všeobecnosti o dvíhaní váh. Že mi odporúčajú ten blbý SM Systém a cvičenie s vlastným telom. Fyzioterapeutov + ortopéda zo Šace som sa pýtal priamo na cvičenie, či mám niečo meniť. Povedali, že nie. Hovoril som im, že robím drepy (150kg+), mŕtve ťahy (150kg+), tlaky a podobne. Oni mi povedali, že v tom nevidia problém. Jedine ten posledný fyzioterapeut ma upozornil na nejaké pohyby, ktoré by som nemal robiť, ale to sú aj tak veci, ktoré nerobím tak či tak (skoky, výstupy a pod.) Nechápem teda prečo má v Rožňave na to celé oddelenie odlišný názor. Teraz úprimne neviem komu mám veriť.

Btw nechcem príliš múdrovať, ale pokiaľ mám správne informácie, mŕtve ťahy sú jedným z najlepších cvikov na rehabilitáciu chrbta. Môžem postnúť aj nejaké štúdie keď tak
gogo956
Redeemer
Redeemer

Leslie10
tvoj problem je tak specificky a odborny, ze to treba riesit priamo s lekarmi. Prajem skore uzdravenie :)
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

kamarat si poskodil chrbticu pri nespravnom prevadzani mrtveho tahu. neviem co mal za problem, ale doktorka mu dozivotne zakazala dvihanie vah. tak s tym prestal, dal sa dokopy, po case sa ale k tomu vratil, uz su to roky a nema jediny problem. niektori doktori maju velky odpor k dvihaniu ciniek(comu sa necudujem, ked si klucku ich ordinacie stale podavaju ludia, ktori sa dokalicili pri zlych prevadzani cvikov) a potom maju radikalnejsie nazory. cim ti nechcem vobec radit aby si na odporucanie doktora kaslal, urcite neber ziadnu radu ci pokracovat od nikoho na fore. len si myslim, ze tu mozno existuje nadej, ze to take zle byt nemusi. preto odporucam najst naozaj dobreho odbornika, nech ta obzrie, nech to stoji aj vela penazi a cestovania a na zaklade toho sa rozhodni co dalej. inac rozhodne by som bral nazor doktora ako relevantnejsi v porovnani s fyzioterapeutom.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

nikto ti nepovie dokonale riesenie na tvoj problem, ani odbornici. jeden povie to, druhy to. rozhodnut sa musis sam. riziko tam urcite je. otazne je ci je lepsie dalej zdvihat cinky a riskovat ze si raz ublizis tak ze uz nezdvihnes nikdy nic, maximalne tak slamku do ust. mozno trochu extremna moznost, ale samozrejme medzi "skoncim ochrnuty" a "nestane sa mi nic" je hromada inych neprijemnosti ktore asi tiez nechces aby sa ti stali.

suhlasim s cingesom ze takato obsesia nie je uplne v poriadku a asi by som ozaj zacal trochu skumat odkial sa vzala. idealne s tym psychologom.

preco zrovna zdvihanie ciniek doma v pivnici pre teba take dolezite? preco to nie si schopny nahradit cimkolvek inym?
ved existuje kopa sportovcov ktori museli kvoli zrazeniu prestat a nasli si alternativu.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

aacid napísal: 12 sep 2022, 21:07 preco zrovna zdvihanie ciniek doma v pivnici pre teba take dolezite? preco to nie si schopny nahradit cimkolvek inym?
Pretoze ma to bavi asi ako nic ine. Predstav si tvoj najoblubenejsi konicek. A teraz si predstav, ze ti niekto zo dna na den ten tvoj konicek zakaze. Ak mas rad hudbu, nepocuvaj uz nikdy viac hudbu, necitaj knihy, nehraj hry, nepozeraj filmy, nechodievaj na prechadzky. Pre mna je to presne to iste. Cvicenie ma naplna energiou a jednoducho sa ho neviem vzdat. Nie celkom chapem preco by som to mal riesit so psychologom.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

V jednej práci pred 5,5 rokom som nachodil 15-20 km za smenu a nadvihal 6-7 ton materialu ručne. Najlahší vážil 20 kg, najťažší takmer 50 kg.
Za 2 roky som sa skoro odpálil (krčná), tiež si viem zacvičiť s činkami, aj na strojoch som si zacvičil, ale hentá práca mi vynahradila posilku.
Myslím si, že posilovať by si mal, ale ubrať v jej intenzite. Predpokladám, že cvičíš pre seba nie súťažne. Tvoje telo ti ukázalo varovný prst.
Co ti odbornici povedali na plávanie? ved plávanie robí zázraky na chrbticu aj svalstvo. To by ťa popri posilovaní nebavilo?
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Blastbit napísal: 12 sep 2022, 21:45 V jednej práci pred 5,5 rokom som nachodil 15-20 km za smenu a nadvihal 6-7 ton materialu ručne. Najlahší vážil 20 kg, najťažší takmer 50 kg.
Za 2 roky som sa skoro odpálil (krčná), tiež si viem zacvičiť s činkami, aj na strojoch som si zacvičil, ale hentá práca mi vynahradila posilku.
Myslím si, že posilovať by si mal, ale ubrať v jej intenzite. Predpokladám, že cvičíš pre seba nie súťažne. Tvoje telo ti ukázalo varovný prst.
Co ti odbornici povedali na plávanie? ved plávanie robí zázraky na chrbticu aj svalstvo. To by ťa popri posilovaní nebavilo?
Záťaž som zamozrejme ubral a robím rehabilitačné cviky momentálne na mobilitu a stabilitu tak, ako mi nariadil fyzioterapeut. Mám rád plávanie - veľmi, ale tu v okolí žiaľ nemám na to možnosť, pretož plaváreň je otvorená iba cez leto.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Kombinácia posilovania na sposob atletickej postavy nie príliš objemnej + plávanie by si mal postavu ako poloboh.
Jedine teda autom sa dopravit tam, kde tá plaváreň,kupelný bazen je. Tak určite aj vírivky mozu uvolniť napätie ale plávanie k rehabilitácii.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

O postavu mi až tak nejde :) Plávanie je žiaľ nereálne, ale dúfam, že tá znížená záťaž urobí svoje a dajak sa mi to časom zlepší. Uvidíme.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Leslie10 napísal: 12 sep 2022, 21:26 Pretoze ma to bavi asi ako nic ine. Predstav si tvoj najoblubenejsi konicek. A teraz si predstav, ze ti niekto zo dna na den ten tvoj konicek zakaze. Ak mas rad hudbu, nepocuvaj uz nikdy viac hudbu, necitaj knihy, nehraj hry, nepozeraj filmy, nechodievaj na prechadzky. Pre mna je to presne to iste. Cvicenie ma naplna energiou a jednoducho sa ho neviem vzdat. Nie celkom chapem preco by som to mal riesit so psychologom.
no ja som si prave skusal predstavit, konickov mam zopar. moj najoblubenejsi je hranie hier, hram sa viac menej denne a uz pomaly 30 rokov.
keby mi niekto povedal ze od dnes sa mozem hrat iba ked vzdy predtym si vytiahnem z klobuka cislo od 1 do 100 a podla toho co vytiahnem mozem zomriet (1%), ochrnut (5%), bude ma cely den boliet chrbat (30%) alebo sa mi nestane vobec nic, tak si poviem ze mi to za to nestoji. mam ine konicky, mam zenu, mam rodinu, mam cely svet kde mozem robit co sa mi zachce, nebudem mat depresie kvoli tomu ze som prisiel o jednu vec, aj ked je moja najoblubenejsia vec na svete.
(este by som ale doplnil ze v tvojom pripade by neslo o to prestat hrat hry uplne, ale len si najst trochu ine hry a stale si ich uzivat)

preco k psychologovi? pretoze viditelne trpis zavislostou, doteraz to nebol problem, pretoze tvoja zavislost ti nijak vyrazne neskodila, dokonca mozno pomahala, zial teraz ti tvoja zavyslost zacina ublizovat a ty sa jej stale nechces vdat, dokonca tvrdis ze sa jej nevies vzdat.
pokial je niekto zavyslak a nevie si pomoct sam, najrozumnejsie co moze spravit je vyhladat pomoc niekoho ineho.
Dante Flyshit
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Dante Flyshit »

Normálne cvic ďalej len to kompenzuj. Cvičím 13 rokov, áno aj s relatívne ťažkými váhami. Asi 5 rokov dozadu ma poriadne seklo, nevedel som čo s tým, na vyšetreniach chrbtice som nebol, ale mám dojem, že nejaké veci by mi na vyšetreniach našli, hehe. Išiel som za fyzio, 10 týždňov, cvičili sme SM systém a masírovali, problémy boli preč. Opäť som mohol dvíhať naplno, akurát že občas sa to pri záťaži ešte ozve, prip.ak necvicim SM dlhšie. Vtedy pomôže len pár dní pokoja, foam roller a SM systém. Otázkou je, ako veľmi si doje***, samozrejme reči typu "už nikdy toto a už nikdy hento" som počul aj ja - neber ich ako fakt. A niektoré tie "rady" čo tu dostávaš, to jeden nevie, či sa má smiať alebo plakať. Hlavne ten co tam píše, že činky sú vymysel 20.storocia a tým pádom je to neprirodzene, akurát že ľudia od nepamäti museli rôzne dvíhať a prenášať bremená, len je samozrejme praktickejšie dnes zacvičiť vo fitku, ako ťahať mamutie stehno 10 kilometrov do jaskyne, že.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Dante Flyshit napísal: 24 sep 2022, 5:01Hlavne ten co tam píše, že činky sú vymysel 20.storocia a tým pádom je to neprirodzene, akurát že ľudia od nepamäti museli rôzne dvíhať a prenášať bremená, len je samozrejme praktickejšie dnes zacvičiť vo fitku, ako ťahať mamutie stehno 10 kilometrov do jaskyne, že.
Nie som proti cinkam ale toto je zly argument. Nejaka seria konkretneho typu cviku urcite nie je prirodzena. Objem je skoro nemozne prirodzene nabrat.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Tiez nie som proti cinkam, ale treba si uvedomit ze fitko nie su iba cinky.
Cvicit sa da s expandermi, s vlastnou vahou (ano aj vo fitku :-) ), roznymi odporovymi strojmi.
Komplexne cvicenia su vseobecne uznavane-jsie a chapem preco, ale ak ma clovek problem s niecim konkretnym, urcite sa da cvicit okolo toho tak, aby sa nezatazovala lumbarna chrbtica - napr.
Viem, ze deadlift je zrovna ikonicky cvik - aj moj oblubeny ale zaroven si uvedomujem ze nie je zrovna najzdravsi, najma blizko "zlyhania".
Pocul som vela nazorov, aj od strongmanov (Robert Oberst) ze kto nemusi, nech ten cvik nepouziva. On logicky musi ale pre vacsinu hobbystov a sportovcov naozaj nutny nie je a suhlasim s tym.
Tazko to zovseobecnit na cinky=zle. Externe zavazia akehokolvek druhu su velmi uzitocne ak su pouzite spravne, v rozumnej miere a bezpecne.
A inak neviem preco tu riesime stredoveke praktiky, v stredoveku ludia nepresedeli v priemere 10 hodin denne na zadku, logicky ze k tomu treba urobit nejaky pohybovy balans a fitko je dosledok aj toho.
gogo956
Redeemer
Redeemer

kazde telo ma svoje limity a ked sa prekrocia, tak sa nieco poskodi. Neda sa donekonecna zvysovat váhy a podavat stale vacsi vykon. Ja napr posilnujem roky, ale deadlift necvicim vobec, prave preto ze je unho velmi dolezita spravna technika a je pomerne rizikový. Aby mal clovek dobru atleticku postavu nemusi ani chodit do posilnovne, staci par jednoruciek a vela kotucov a pomocou nich dokáže aj doma precvicit celé telo /myslené pre hobíkov co to robia hlavne pre zdravie a dobry pocit, pre tych ktori chcu za kazdu cenu sekať rekordy to je pochopitelne málo/.
Ale napr rôzne pritahy s vlastnou vahou su velmi ucinne a pritom sa daju robit aj vonku, napr na ihriskach a pod.

https://octago.sk/ako-zacat-cvicit-s-vlastnou-vahou

A komu sa zdaju cviky s vlastnou vahou málo tažké, tak môže ich robit napr so zatazovou vestou, daju sa bežne zohnať kvalitné aj do 30kg, je to dobrá vec a náročnosť cvikov sa tym dá posunúť na úplne iný level :)
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

Mal som kolegu, ktory mal necele 2 metre a asi 130 kilo. Posiloval neustale ako magor, az kym ho nezacal boliet chrbat tak, ze uz posilnovat nedokazal. Nasiel si nieco ine, beh. Beha kazdy den, maratony dava ako malinu. Schudol sice asi 50kg a uz ho nespoznavam, ale chlapec je spokojny. Ono dvihat mozes, ale len po urcitu uroven, potom to uz ide do zdravia. Vyser sa na cinky, zacni behat, energiu minies tak ci tak.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Zrovna beh asi nie je veľmi obľúbený šport pre niekoho, kto rád dvíha činky a kardia by si chcel dávať čo najmenej, keďže pritom len zbytočne stráca svalovú hmotu. Zároveň z vytrvalostného behania síce budeš fit, ale postavu nebudeš mať bohvieakú... Teda niekto, kto sa niekoľko rokov venuje posilovaniu, s tým môže mať tiež problém.

Ja mám tiež 2 metre, hrám basket a občas dávam posilku. Pri baskete mi behať nevadí, ale ísť si len tak zabehať von je pre mňa asi jeden z najmenej záživných spôsobov pohybu, aký existuje.

Ja by som tiež názor lekárov bral s rezervou, očividne to boli ľudia, ktorí neznášajú posilovanie s činkami, inak by ti odporučili nejaké alternatívy, prípadne by ti aspoň povedali, ktorým cvikom by si sa mal vyhnúť, aby si si nedokaličil chrbticu ešte viac. Ja by som na tvojom mieste chodil radšej k tomu lekárovi v Šaci, ktorý nebol odporca posilovania. Predsa Rožňava-Šaca nie je taká veľká vzdialenosť, že by si k nemu nemohol chodiť aj párkrát mesačne.
Napísať odpoveď