Podvody, scam, pishing, hoaxy

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Podvody, scam, pishing, hoaxy

Príspevok od používateľa Dreamer »

Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Podvody, scam, pishing, hoaxy

Príspevok od používateľa Mek »

Par mesiacov dozadu mi prisla zasielka z Ciny, kde som DPH zaplatil uz pri objednavke. Normalne mi to doniesol kurier a nemusel som nic vybavovat. Na druhy den telefonat od nejakej "uradnicky", ze treba doplatit nejaky poplatok za tu zasielku. Nadiktoval som jej e-mailovu adresu, nech mi posle dalsie informacie.
Nic neprislo, ani mi uz nikto nevolal. Tak som sa zamyslel, ze asi to bol podvod, len by ma zaujimalo, odkial zistili, ze mi bola dorucena zasielka z Ciny?
Bola to normalne Slovenka, zo slovenskeho cisla. Mozno si kurieri prilepsuju, ze davaju info o zasielkach a k tomu mobilne cisla nejakym podvodnikom?
Skejterboy1997
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Skejterboy1997 »

Vyclievacie oddelenie predsa posiela listy s informaciami o doplatku.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Bola inde debata o tom, že mobilné číslo určitých predvolieb zo Slovenska nemôže byť spoplatnené.
Áno, ale...
Mne voalo číslo na prvý pohľad O2 zo Slovenska - 09491762528, pozrel som lepšie a nie:
09 491 762 528
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Na prvy pohlad vidim, ze to cislo je moc dlhe a nejde o 02. Okrem toho nemohlo zacinat 094, ale 0094 alebo +94, co je Sri Lanka.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Máš pravdu, +421 začínalo pôvodne, zle som prepísal.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Mek napísal: 15 sep 2022, 13:43 Par mesiacov dozadu mi prisla zasielka z Ciny, kde som DPH zaplatil uz pri objednavke. Normalne mi to doniesol kurier a nemusel som nic vybavovat. Na druhy den telefonat od nejakej "uradnicky", ze treba doplatit nejaky poplatok za tu zasielku. Nadiktoval som jej e-mailovu adresu, nech mi posle dalsie informacie.
Nic neprislo, ani mi uz nikto nevolal. Tak som sa zamyslel, ze asi to bol podvod, len by ma zaujimalo, odkial zistili, ze mi bola dorucena zasielka z Ciny?
Bola to normalne Slovenka, zo slovenskeho cisla. Mozno si kurieri prilepsuju, ze davaju info o zasielkach a k tomu mobilne cisla nejakym podvodnikom?
Mozno si len ten mail zle zapisala, alebo skoncil v spame (teda ak to nebol podvod).

A co sa tyka temy, tak aj mne volali. Mam nove cislo, ktoreho povodny majitel bol asi v roznych databazach, a oncas aj hovori zacinajuce sa "Pocuj Jano,...".
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Na zamyslenie ked žena má finančnú rezervu 11 tisic eur ktorú len tak dá cudzím ludom. Kto vie či by vlastnej rodine tak finančne pomohla.
Z inej temy tu na fore som našiel z Lamparne 9.11.2008, ako desiatky žien poslali peniaze uplne cudziemu chlapovi na pokeci.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Blastbit napísal: 17 sep 2022, 11:39 Na zamyslenie ked žena má finančnú rezervu 11 tisic eur ktorú len tak dá cudzím ludom. Kto vie či by vlastnej rodine tak finančne pomohla.
Z inej temy tu na fore som našiel z Lamparne 9.11.2008, ako desiatky žien poslali peniaze uplne cudziemu chlapovi na pokeci.
To nie je tak , ze ahoj kocka posli prachy. Ale je to dlhortvajuca a premyslena citova manipulacia.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Sak práve že taký chlap utočil na ich emocionalnu stránku tých desiatok žien. To sa fakt tie ženy nevedia v takej situácii obratiť na niekoho s logickým myslením?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Spresňujem to číslo:

Obrázok

Na prvý pohľad som nezbadal, že je dlhšie, až o chvíľku.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Tych podvedenych zien je strasne vela, v prvom prispevku je pripad, kde to bolo az 110 tisic eur. Su to emocie a hormony, ciastocne je to ako drogy, drogovo zavisly si tiez nevyziada pomoc alebo radu, je to asi na dlhsiu diskusiu.

Riesenie je zlozite, je to uz pomerne casto aj v mediach, tiez mladsi by mali o tychto praktikach informovat starsich, mozno najst nejaky sposob, ako to dostat k cielovej skupine, nejake kampane, ktore budu na platformach, kde sa tieto podvody deju.
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Blastbit - ja by som to rozvil ďalej.
Na zamyslenie ked žena má finančnú rezervu 11 tisic eur ktorú len tak dá cudzím ludom a s podvodníkom komunikuje v anglickom jazyku pritom podvedená osoba vacsinou anglicky ani nevie a používa len google translator.
Tiež neviem pochopiť tých ľudí a hormóny toto neospravedlňujú. Nie je to vždy o láske, skôr o túžbe po peniazoch. Cudzí človek im zvacsa zacne hovorit o státisícoch co ma na ucte a chce sa s nimi aj podeliť.
Ak by napisla, ze je robotník v Sudáne, tak mu tie tisíce nepošlú ani ak by mal metrovú klobásu.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Dreamer napísal: 17 sep 2022, 15:58 Tych podvedenych zien je strasne vela, v prvom prispevku je pripad, kde to bolo az 110 tisic eur. Su to emocie a hormony, ciastocne je to ako drogy, drogovo zavisly si tiez nevyziada pomoc alebo radu, je to asi na dlhsiu diskusiu.
hovorí sa tomu sunk cost fallacy
https://thedecisionlab.com/biases/the-sunk-cost-fallacy
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Podobnych pripadov podvodov je velmi vela a obeťou sa nestavaju len ženy ale rovnako aj muži. U nich to byva zase scenar, ze sa zoznami cez net s nejakou atraktivnou zenou /teda podla foto/ z inej krajiny , chvilu si pisu a on jej samozrejme navrhne ze pride za nou na co ona si vymysli dovod preco nie ale ze ona by dosla za nim ale ze nema peniaze na letenku. No a ked jej posle peniaze na letenku, tak mu napise ze jej niekto zrazu tazko ochorel z rodiny a potrebuje peniaze na liecbu. Ked posle aj to, tak potom napr ze dotycny v rodine zomrel a mal dlhy a ze nech posle aby mohla vyplatit dlhy atd.
Mne napriklad predvcerom prisiel email akoze z posty ze mam zaplatit clo za balik. Ale podla odoslanej emailovej adresy bolo jasne ze je to fake.
Dalsie podvody su casto napr cez FB kde ponukaju napr vyhodne pozicky, alebo ze niekto hladá dediča aby mu odkazal svoj obrovsky majetok a pod. Cely vtip je v tom, ze nasledne ked sa clovek chyti, tak budu po nom chciet zaplatit rozne "poplatky". Samozrejme vsetko podvod. Niektori ludia su velmi chamtivi a nie vzdy je to iba o nedostatku vzdelania, dokonca poznam pripad ked dotycna mala pravnicke vzdelanie ale aj tak sa chytila, lebo predstava ze sa stane "milionarkou" jej zatienila oči..
Dalsie pripady su ze volaju napr starym ludom v noci a tvrdia ze su od policie a ze ich dieta/vnuci spachalo napr tazku nehodu pod vplyvom alkoholu ale ze ked zaplatia tak sa na to "zabudne" a pod.
A mnoho dalsich, napr ze slubia ze spotredkuju pracu ale treba zaslat obciansky preukaz a nasledne ho zneuziju atd.
Alebo predavate nieco cez bazos a poslu na Whatsp up link na podvodnu stranku aby ste si akoze dohodli kuriera a v skutocnosti to chce zadat udaje ku karte.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Zaujalo ma poslednou dobou, že nie len na FB a podobných sračkách, no aj na vcelku serióznych spravodajských weboch prevládajú v drvivej väčšine podvodné reklamy, odkazy na množstvo podvodných stránok.
Kamkoľvek človek klikne - vždy ponuka na nejaký odrb. A to som sa prv čudoval, že jednoduchá väčšina zhltne aj s navijákom rôzne odrby "iba dnes za 10%, do konca ostáva xyz minút" ...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

starysomar: Pretoze tie reklamy su cez daky reklamny system, napriklad na Slovensku to moze byt eTarged, dalej vsade vo velkom fici Google AdSense. Pri Google AdSense a tych milionoch reklamach je obtiazna kontrola toho co sa inzeruje, resp. co uvadza banner alebo textovy odkaz reklamy.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 18 sep 2022, 7:28Mne napriklad predvcerom prisiel email akoze z posty ze mam zaplatit clo za balik. Ale podla odoslanej emailovej adresy bolo jasne ze je to fake.
Zrejme to bude tento pripad, pridal som to aj do prveho prispevku.

Pozor na falošné SMS z pošty. Podvodníci chcú ľudí obrať o peniaze (2022)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

hojko - práve u Googlu ma to zaráža - na jednej strane neskutočne buzerujú so zabezpečením - gmail (alternatívni klienti), platby (rootnutým) mobilom - na druhej strane valia čorav viac reklám na podvodné stránky.
Napísať odpoveď