DNA test na povod

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: DNA test na povod

Príspevok od používateľa heker »

Co za choroby sa daju na zaklade genetiky zistit?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

heker napísal:Co za choroby sa daju na zaklade genetiky zistit?
https://www.myheritage.sk/health/disease-list

Napr. napisali, ze mam vyrazne nizsie riziko ako priemer obyvatelstva na vznik vysokeho krvneho tlaku. To sedi, pretoze cely zivot ho mam vyslovene podpriemerne nizky.

--
Dobry vec je, ze spolocnost ma na svojej stranke uvedene, ze ako priebezne sa doplna vedecke poznanie ohladom posobenia konkretneho genu, tak aj oni budu tieto poznatky aktualizovat vzhladom k tvojmu genomu, takze reporty budu v buducnosti automaticky doplnat.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

https://dennikn.sk/103926/genetik-sme-r ... -slovakmi/

"Aj keby jestvovali starí Slováci, geneticky by sme neboli ich väčší dedičia ako trebárs Maďari. Genetik MARIAN BALDOVIČ vraví, že spájať gény s národnosťou nemá zmysel."

Nepatrí to asi sem, no už kedysi dávno ma zaujali informácie o prepojení (nechem iným slovom) našich predkov naprieč Prabulharmi, Trákmi, Turkami, Tatarmi, Germánmi a podobne. Asi vieš, kam tým smerujem. Teda otázka je - je racionálne hlásiť sa k nejakému národu?
:)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Kulturne ano, jazykovo tiez, poznat svoj povod a historiu (pozitiva aj negativa) ma v zivote svoju cenu.

Ale argumentovat genetikou, hrad sa na nadradenost alebo lipnut na tom, ze "my sme lepsi lebo my sme [xyz]" je samozrejme p*covina.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Vysledky odhadu etnickeho povodu, ako som ich opisal tu, do toho vyskum rodokmenu z matrik ukazal, ze hlasit sa k narodu/narodnosti je iracionalne. Hlasit sa ku tomu fanaticky a obhajovat na to nabalene bludy bola obrovska mladicka chyba a ak sa da ospravedlnit, tak snad len vekom a nevedomostou.
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Geneticky skutočne nie. Celá Európa je za tie storočia tak premiešaná, že v genetike nebude isto veľký rozdiel. Ale napríklad ako Európania sa asi geneticky budeme odlišovať od Číňanov. Ale tu v Európe, čo je malý kus zeme asi nemá o tom význam uvažovať.

No národy (tým mám na mysli to, zle Česi sa identifikovali ako Česi, Francúzi ako Francúzi) tu boli určite skôr, ako genetická analýza. Čiže ak chce niekto chce obhajovať existenciu národov, tak na to rozhodne nepotrebuje výskumy v oblasti genetiky. Napamatám si, že by sa tu v Európe nejaký národ identifikoval v histórii špecifickou a jedinečnou genetickou výbavou.

Skor mi to príde tak, že sú ľudia, ktorí sa týmto vymyslenými argumentom snažia poukazovať na nezmyselnosť existencie národov a zhadzovať tak tento názor vymyslenými argumentom. V skutočnosti sa však nikdy žiadna významnejšia skupina ľudí neidentifikovala genetikou. Viem skor, ze sa identifikovali jazykom, zvykmi, kultúrou a podobne.

Podľa mňa teda národy existujú, ale rozhodne to nie je nič, na čom by som si zakladal a ak su dnes Slováci Slovákmi, tak mne vobec nebude trhať žily, ak sa o 100 rokov budú identifikovať ako Poliaci. To je bežný vývoj.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

bude to bezny vyvoj aj ked sa budeme o 100 rokov identifikovat ako arabi? :D
jackb
Redeemer
Redeemer

Hlavne ked ti najvacsi "Slovaci" na internete maju napriklad madarske priezviska a strasne sa zavzdusnuju pri poznamke, ze ich predkovia neboli minimalne Slovaci ci Slovania :D
Peter00
Medium Star
Medium Star

Aacid: Som logicky naklonený tomu, aby sa tu nejaký tunajší spôsob života zachoval, lebo mi to vyhovuje a som naň zvyknutý.
Nemyslím tým však lipnutie na vysokých kostoloch, folklóre či jazyku. Vyhovuje mi tu najmä sloboda v pohybe, názoroch a viere, slobodnom výbere partnera či správaní.
Ak by tieto a iné slobody ostali zachované, nemám problém s tým, aby sa moje pravnúčatá identifikovali ako arabi. Ak tie slobody nezostanú zachované, tak dúfam, že z takej krajiny zmiznú prec a potom by mi tiež bolo jedno, že sa tunajší obyvatelia identifikujú arabi.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Peter00 napísal: 03 nov 2022, 10:56slobodnom výbere partnera
len, ak nie si clenom LGB mensiny, v tomto je Slovensko davno za opicami (aj taka Kuba uz umoznuje zvazky homosexualov)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Len kopírujem:

- Homo MANŽELSTVÁ: Veľká Británia, Škótsko, Írsko, Gibraltár, Malta, Nórsko, Dánsko, Holandsko, Švédsko, Grónsko, Island, Luxembursko, Nemecko, Rakúsko, Lichtenštajnsko, Belgicko, Španielsko, Portugalsko, Slovinsko, Fínsko, Francúzsko, Monako, USA, Austrália, Tazmánia, Cyprus, Faroe Islands, Argentína, Brazília (+ umožňuje umelé oplodnenie párom)), Uruguaj, Kolumbia, Mexico City + mexické štáty Chihuahua, Coahuila, Quintana Roo, Nayarit, Jalisco (+všetky štáty Mexika uznávajú na svojom území homo manželstvá alebo partnerstvá uzavreté v mexickom štáte, kde sú priamo legálne), Kolumbia, Pitcairn Islands, Nový Zéland, Kanada, Juhoafrická Republika (JAR - je jedinou krajinou na svete, ktorá má v ústave zahrnutý článok o tolerancii ku gejom a lesbičkám), Puerto Rico, Antarktída - britské teritórium, Kajmanské ostrovy, Vietnam (ako prvá ázijska krajina), Faerské ostrovy, ostrov Channel Island of Alderney, ostrov Sv. Helena, Kuba, Chorvátsko
- Partnerstvá homosexuálov: Taliansko, Česko, Andorra, Švajčiarsko, Maďarsko, Estónsko, mexické štáty: Colima, Jalisco a Campeche; Japonsko: Tokyo District, Shibuya, Setagaya, Takarazuka, Sapporo, Osaka; Taiwan: Tainan, Kaohsiung, Taipei, New Taipei City, Taichung, Chiayi, ; Čile, Ekvádor, Venezuela: Mérida. V Izraeli sú uznávané registrované partnerstvá uzavreté v inom štáte

Dodatok
Slovensko sa nevysporiadalo s ľudácko-fašistickými prisluhovačmi ani s komunistickými pohlavármi, preto je tu tak ako je. Sedia na súdoch, v parlamente, na úradoch ak nie priami aktéri, tak ich pohrobkovia. Prečo sme spoločnosť netolerantná a plná nenávisti? Odpoveď si môže dať každý sám.
Peter00
Medium Star
Medium Star

beardie napísal: 03 nov 2022, 11:07 len, ak nie si clenom LGB mensiny, v tomto je Slovensko davno za opicami (aj taka Kuba uz umoznuje zvazky homosexualov)
Tak tragicky by som to nebral. Mne stačí, že sa za výber partnera nijako nepostihuje. Ak by bol nejaký trest za to, že si muž vyberie za partnera muža, tak to by mi vadilo.
Ak je to o tom, že nemajú úplne rovnaké možnosti s akýmkoľvek partnerom uzatvoriť manželstvo, tak to nepovažujem za úplne vhodné, ale mne to až tak nevadí. Stačí mi, že homosexuálov nijako neperzekuujeme za ich orientáciu. Nie som az tak náročný idealista. Preto som aj úmyselne písal o slobodnom výbere partnera a nie manžela.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ahojte, vraciam sa po rokoch k teme. Pôvodne som si nechal robit test na myheritage.sk a s vysledkami som bol spokojny. Pôvodu aj genetickej pravdepodobnosti na vznik niektorych chronickych chorôb. Nedostatočné ale je, že sekvenuju iba 1percento DNA, čo je typicke pre základné lacne Dna testy. Z toho sa nedá ohladom zdravia nič hlbšie vyvodzovať. Vyšším stupňom su testy na Dna ktore sekvenuju až vyse 99percent Dna a to dokonca opakovane aby sa minimalizovala pravdepodobnost vzniku omylu. Dalsia vyhoda ze je posielaju aj Raw Dna dáta ktoré potom clovek moze vyhodnocat v dalsich nastrojoch aj v buducnosti. Podla zvažovaní parametrov kvalita/cena som objednal na https://dnacomplete.com/tier-selection/ verziu Pro. Toto nie je reklama. Ak by ste mali zaujem, ked obdrzim vysledky dal by som sem review. Zatial cakam este len na ten testovaci kit, ten sa potom pošle do labaku a nasledne to dost dlho vyhodnocuju. :)
Dôvodom prečo do toho idem je, ze mam urcité chronické zdravotne problemy a chcel by som poznat ich geneticke pozadie.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Tak toto ma určite zaujíma. Som zvedavý.
jackb
Redeemer
Redeemer

Nebolo by lepsie ist s tym ku lekarovi? Ja som si pre potreby vyskumu urobil aj test na Ancestry a tam su tie predpoklady uplne random. Ked som tu lekarovi hovoril o rodinnej anamneze, tak mi dohodol sedenie s genetickou z vyskumu rakoviny, ktora mi dala do rodokmenu zapisovat priciny umrtia ci tazke choroby. No a ked mala zavery tak ma ziadala, aby som sirsiu rodinu mimo UK poziadal, aby sa dali testovat na konkretne ochorenie.
Ked uz to mas objednane, tak je asi neskoro aj na to, aby som sa kolegu pytal aky test mal on. Aj ked ma dost dobre spracovany rodokmen, tak si myslim, ze sa testuje na tiez zo zdravonych dovodov, ako pre DNA match s inym uzivatelmi.
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 14 apr 2026, 18:56 Nebolo by lepsie ist s tym ku lekarovi? Ja som si pre potreby vyskumu urobil aj test na Ancestry a tam su tie predpoklady uplne random. Ked som tu lekarovi hovoril o rodinnej anamneze, tak mi dohodol sedenie s genetickou z vyskumu rakoviny, ktora mi dala do rodokmenu zapisovat priciny umrtia ci tazke choroby. No a ked mala zavery tak ma ziadala, aby som sirsiu rodinu mimo UK poziadal, aby sa dali testovat na konkretne ochorenie.
Ked uz to mas objednane, tak je asi neskoro aj na to, aby som sa kolegu pytal aky test mal on. Aj ked ma dost dobre spracovany rodokmen, tak si myslim, ze sa testuje na tiez zo zdravonych dovodov, ako pre DNA match s inym uzivatelmi.
cez Ancestry je to iste ako cez Myheritage: je to iba 1percento Dna a nekontroluje sa opakovane takze to moze byt nepresné. Ale https://dnacomplete.com/ ten Pro balík ti preskenuju viac ako 99percent Dna a minimalne 30x. Zaroven dostanes Raw dna dáta, takze si to mozes nahrat do medicinskych online analyzatorov ktore uz existuju a cez ne si vies pozriet uplne vsetko, aj do buducna ked nase poznanie ohladom jednotlivych genetickych kombinacii budu ovela dalej ako dnes.
Sedenie s geentičkou moze byt urcite prinosne, ale pokial nemá práve tie Raw dna dáta tak je to nedostatočné.
jackb
Redeemer
Redeemer

Tak drzim palce, nech Ti to pomoze.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Asi dva roky dozadu som si zaplatil komplet test cez dnaera.sk a okrem interpretacie dat co poskytli oni, som tiez dostal raw data (ale potom som zistil, ze nie vsetky SNPs tam su). Odpovede na priciny mojich problemov som nedostal - pri nich mam "standardne riziko", skor mi to pripadalo ako keby to boli data niekoho ineho - vyssie riziko latkovych zavislosti, ina predpokladana farba vlasov, nachylnost na ochorenia, ktore u nas v rodine neboli. Aj ked viem, ze co je v genoch nie je osud ktory je dany, geny sa mozu alebo aj nemusia prejavit v zavislost ina inych veciach ako je vychova, zivotny styl atd.
Data som si potom hodil aj do promethease.com (je to automatizovany nastroj, plati sa symbolicky poplatok za jednorazovu analyzu), coz bolo zase velmi odborne a tiez som z toho velmi mudry nebol - chcelo to vela googlenia. Najviac pomozu AI nastroje ako chatgpt (ale plateny, ktory tak nehalucinuje). Toz cele je to take "ymmv" (your mileage may vary).
gogo956
Redeemer
Redeemer

Mek
je fajn ze si sa podelil o skusenost. Ja som s tym testom z myheritage bol spokojny. Tie parametre ktore hodnotili vyšli podla mna velmi presne s realitou. Škoda len, že je ich iba tak málo, preto som teraz isiel do toho podrobnejsieho. Existuje viacero firiem ktore robia komplet Dna, ale https://dnacomplete.com/ ma skvele recenzie a cenovo je este pomerne prijatelna.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Tiez som uvazoval nad testom na myheritage - ale iba kvoli povodu - pre zaujimavost - ten rozsah co oni robia na ucel zistovania povodu zrejme staci. Nakoniec som si ho nedal robit. Je to lacne, ak chces viac, treba aj viac zaplatit.
Kedysi sa na myheritage dali uploadnut raw data od ineho providera, dnes sa to uz neda. Zrejme im vadilo, ze si ludia robili kompletnejsie testy inde a potom nekupovali tie ich. Skoda, rad by som na myheritage uploadol moje data a vyhol sa tak nutnosti dalsieho odberu.
Napísať odpoveď