Vojna na Ukrajine
Re: Vojna na Ukrajine
Ja chápem že každá zo zúčastnených strán bude nafukovať straty nepriateľa a mlžiť tie svoje. Rád by som však videl nejakú nestrannú štatistiku, ako sa konflikt vyvíja.
Na rovinu - fandím Ukrajincom a Putina som neznášal už roky predtým, než to bolo cool. Ale vidím aj dosť silnú pro-UA propagandu a myslím, že by nebolo naškodu očistiť informácie z frontu od emócií a pozrieť sa na to reálnejšie.
Na rovinu - fandím Ukrajincom a Putina som neznášal už roky predtým, než to bolo cool. Ale vidím aj dosť silnú pro-UA propagandu a myslím, že by nebolo naškodu očistiť informácie z frontu od emócií a pozrieť sa na to reálnejšie.
Mirrorion
Ua potrebuje vyhrat, takze pochopitelne nebude zverejnovat informacie ktore by jednoznacne podkopavali vlastnu vojensku moralku. Ale niekde bol clanok kde oficialne nejake číslo strát priznávali, ale to je dost irelevantne, lebo toto numero je urcite upravené rovnako ako upravuje svoje straty Rusko.
Naviac situacia je neprehladna: ked nejaky oddiel, ci vojak "zmizne" a nanjde sa jeho/ich tela, tak tazko povedat co sa stalo. Mohol byt zajaty. Alebo padol niekde kde jeho telo zatial nebolo najdene. Alebo zbehol. Alebo je sice ok ale sa dostal z nejakeho dovodu do oblasti kde nemoze aktualne kontaktovat ostatnych o svojej situacii. Tazko z toho robit nejaku presnu statistiku.
Ua potrebuje vyhrat, takze pochopitelne nebude zverejnovat informacie ktore by jednoznacne podkopavali vlastnu vojensku moralku. Ale niekde bol clanok kde oficialne nejake číslo strát priznávali, ale to je dost irelevantne, lebo toto numero je urcite upravené rovnako ako upravuje svoje straty Rusko.
Naviac situacia je neprehladna: ked nejaky oddiel, ci vojak "zmizne" a nanjde sa jeho/ich tela, tak tazko povedat co sa stalo. Mohol byt zajaty. Alebo padol niekde kde jeho telo zatial nebolo najdene. Alebo zbehol. Alebo je sice ok ale sa dostal z nejakeho dovodu do oblasti kde nemoze aktualne kontaktovat ostatnych o svojej situacii. Tazko z toho robit nejaku presnu statistiku.
ja to chápem, ale na jednej strane denne dostávame info o stratách zo strany RU, podfarbené emotívnymi príbehmi o babičke a ktorá jahodovým džemom zničila ruský dron a podobné propagandistické žvásty - na druhej strane nevieme, čo to ukrajincov "stálo".
táto stránka sa tvári, že objektívne vyhodnocuje straty na oboch stranách. na tomto linku sú straty na technike - 25-50% sú "captured", takže nielen rusi nechávajú padnúť svoju techniku do rúk nepriateľa
https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/a ... inian.html
táto stránka sa tvári, že objektívne vyhodnocuje straty na oboch stranách. na tomto linku sú straty na technike - 25-50% sú "captured", takže nielen rusi nechávajú padnúť svoju techniku do rúk nepriateľa
Mirrorion
ale to ze obe strany maju obrovske straty nikto nespochybnuje a na stranku oryxu tu bol link uz v minulosti dany
ale to ze obe strany maju obrovske straty nikto nespochybnuje a na stranku oryxu tu bol link uz v minulosti dany
-
starysomar
Hardcore addict
Pochopiteľne sú straty na oboch stranách.
Či sú to reálne čísla nevieme. No sú možné.
Pre porovnanie (z tých stránok)
Ukraine - 2129, of which: destroyed: 1222, damaged: 74, abandoned: 67, captured: 766
Russia - 7556, of which: destroyed: 4625, damaged: 177, abandoned: 292, captured: 2462
Ukrajina - 2129, z toho: zničených: 1222, poškodených: 74, opustených: 67, zajatých: 766
Rusko - 7556, z toho: zničených: 4625, poškodených: 177, opustených: 292, zajatých: 2462
Autoeditácia príspevku po 6 min 57 sek:
...Ruský Volgograd sa topí v sračkách.
No asi nie len Volgograd...
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... h-40413219
Či sú to reálne čísla nevieme. No sú možné.
Pre porovnanie (z tých stránok)
Ukraine - 2129, of which: destroyed: 1222, damaged: 74, abandoned: 67, captured: 766
Russia - 7556, of which: destroyed: 4625, damaged: 177, abandoned: 292, captured: 2462
Ukrajina - 2129, z toho: zničených: 1222, poškodených: 74, opustených: 67, zajatých: 766
Rusko - 7556, z toho: zničených: 4625, poškodených: 177, opustených: 292, zajatých: 2462
Autoeditácia príspevku po 6 min 57 sek:
...Ruský Volgograd sa topí v sračkách.
No asi nie len Volgograd...
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... h-40413219
-
vendo
Guru
- Kontaktovať používateľa:
oryx ma velmi presne udaje, kedze kazdy jeden stroj je s dokumentaciou, a zaroven sa tak vylucuju duplicitne infoMirrorion napísal: 02 nov 2022, 9:05 ja to chápem, ale na jednej strane denne dostávame info o stratách zo strany RU, podfarbené emotívnymi príbehmi o babičke a ktorá jahodovým džemom zničila ruský dron a podobné propagandistické žvásty - na druhej strane nevieme, čo to ukrajincov "stálo".
samozrejme ked sa nieco niekde znici bez dokumentov (foto) tak to nie je zapocitane
teda take info o tej stranke mam ja
Mame ale verit moskovskym dristom, ze Ukrajinci ich vitaju chlebom, solou a vodkou; starostovia davaju svoje dcery Burijatom a kozy Kadirovciam; kazdy jeden den chirugicky presne moskovske rakety nicia komplatne kazdy jeden HIMARS a cele ukrajinske letectvo?
Ja teda radsej pribehom o babkach s lekvarmi/uhorkami. Lebo tomu sa aspon verit da. Rozpravkam dadi Vani ani nahodou.
O Hearts & Minds hovori aj pan z rakuskej armady:
Ja teda radsej pribehom o babkach s lekvarmi/uhorkami. Lebo tomu sa aspon verit da. Rozpravkam dadi Vani ani nahodou.
O Hearts & Minds hovori aj pan z rakuskej armady:
KLDR maskuje dodávky zbraní Moskvě. Rusům dochází munice, tvrdí Američané - Seznam Zprávy
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahr ... .seznam.cz
**
"Vyj**ali s námi. Dlužíte nám peníze." Mobilizovaní Rusové se bouří na uniklém videu - Aktuálně.cz
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/vy ... .sznhp.box
**
Buď smrt, nebo vězení. Vlast nám nepomáhá, tvrdí Rusové, kteří se museli stáhnout z fronty - Novinky
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... .seznam.cz
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahr ... .seznam.cz
**
"Vyj**ali s námi. Dlužíte nám peníze." Mobilizovaní Rusové se bouří na uniklém videu - Aktuálně.cz
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/vy ... .sznhp.box
**
Buď smrt, nebo vězení. Vlast nám nepomáhá, tvrdí Rusové, kteří se museli stáhnout z fronty - Novinky
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... .seznam.cz
Muži podle všeho narukovali do ruské armády jako patrioti dobrovolně. Jejich nadšení ale pravděpodobně opadlo, když se dozvěděli, že z předchozí skupiny mobilizovaných, kteří byli na frontu vysláni o týden dříve, se jich po ukrajinském ostřelování vrátilo jen 20 z 96.
-
starysomar
Hardcore addict
Putinova armada ohlasila ustup.
Otazne je, ci to nieje lest...
Otazne je, ci to nieje lest...
Z Khersonu sa vacsina oddielov stahuje, zostanu tam ale pravdepodobne skusene veteranske jednotky ktore budu bojovat partizanskym sposobom ukryte v meste.
Alebo Cherson zatopia vodou z Kachovky…
Inak, “druha najsilnejsia armada na svete” robi kňů-kňů, ze jej hrdzave crepy potapa krajina bez namornictva. Aspon ze kraby a krevety maju radost.
Inak, “druha najsilnejsia armada na svete” robi kňů-kňů, ze jej hrdzave crepy potapa krajina bez namornictva. Aspon ze kraby a krevety maju radost.
to že neverím drístom z jednej strany neznamená, že budem radšej veriť drístom z druhe strany. chápeš.jackb napísal: 02 nov 2022, 12:08 Mame ale verit moskovskym dristom, ze Ukrajinci ich vitaju chlebom, solou a vodkou; starostovia davaju svoje dcery Burijatom a kozy Kadirovciam; kazdy jeden den chirugicky presne moskovske rakety nicia komplatne kazdy jeden HIMARS a cele ukrajinske letectvo?
UA si robí dobré PR - niekomu je to sympatické, mne sa to zas protiví. vojaci fotiaci sa s mačiatkami, fiktívny "Duch Kyjeva", hrdinovia z Hadieho ostrova ktorí než by sa vzdali tak radšej zomreli - aj keď nezomreli, farmári odťahujúci RU tanky (pritom UA v boji opúšťa svoju techniku tiež)... toto nie
psychologia a moralka robia vo vojne ak nie vsetko, tak velmi vela.
Takí priemerní ruský mobík ma osobne uplne na "saláme" ci bude napr oblast Chersonu v buducnosti pod spravou /priamou ci nepriamou/ Ruska alebo Ua. Jedine čo ho zaujima je, aby nutenu mobilizaciu a nasledne nasadenie na Ua prezil a mohol sa vratit nazad domov čo najviac v celku. A tento mobik, s najvacsou pravdepodobnostou s bojovymi skusenostami na minimalnej urovni, uplne rozumie tomu, ze cesta domov vedie iba v pripade ak bojovat nebude. Tj bud zbehne a utecie nazad, ale to je tazke, lebo Rusi uz maju linie kde svojich zbehov zadrziavaju a posielaju do basy alebo rovno strielaju. Druha moznost je vzdat sa AFU /tj Ua/.
Ziadne ine riesenie neexistuje. Mobik bez vacsich bojovych skusenosti, s iba zakladnou, ci v horsom pripade mizernou vybavou, nema prakticky ziadnu sancu na prezitie proti lepsie vyzbrojenym jednotkam AFU, ktori naviac bojuju za vlastne uzemie a preto ich moralka bude principialne vyssia ako ruská.
Je dobre si uvedomit jeden dolezity fakt: AFU uz defacto znicila vacsinu sil ruskych profesionalov, tj ludi, ktori sa na vojnu roky pripravuju /aspon sa to ocakava/.
Teraz uz zostali plus minus hlavne mobici, naviac pochybne vyzbrojení.
Ako to asi tak moze pre nich dopadnut?
Nehovoriac o tom, ze AFU pouziva vela Zapadnych pokrocilych zbranovych systemov, na ktore Rusko bud nema ziadnu alebo iba obmedzenu odpoved. Ziadne tisice, statisice ani miliony novych mobilizantov na tom vobec nic nemozu zmenit.
Staci si pozriet, ako vyrazne narastli ruske denné straty zivej sily odvtedy co na front prilis prvi mobilizanti.
Dalsia vec: Zapad/Usa maju svoje kanály, svojich spionov, svoje satelity atd. Vedia vsetko velmi rychlo co sa v ruskej armade deje a samozrejme podla uvazenia tieto informacie Ua posuvaju.
Takí priemerní ruský mobík ma osobne uplne na "saláme" ci bude napr oblast Chersonu v buducnosti pod spravou /priamou ci nepriamou/ Ruska alebo Ua. Jedine čo ho zaujima je, aby nutenu mobilizaciu a nasledne nasadenie na Ua prezil a mohol sa vratit nazad domov čo najviac v celku. A tento mobik, s najvacsou pravdepodobnostou s bojovymi skusenostami na minimalnej urovni, uplne rozumie tomu, ze cesta domov vedie iba v pripade ak bojovat nebude. Tj bud zbehne a utecie nazad, ale to je tazke, lebo Rusi uz maju linie kde svojich zbehov zadrziavaju a posielaju do basy alebo rovno strielaju. Druha moznost je vzdat sa AFU /tj Ua/.
Ziadne ine riesenie neexistuje. Mobik bez vacsich bojovych skusenosti, s iba zakladnou, ci v horsom pripade mizernou vybavou, nema prakticky ziadnu sancu na prezitie proti lepsie vyzbrojenym jednotkam AFU, ktori naviac bojuju za vlastne uzemie a preto ich moralka bude principialne vyssia ako ruská.
Je dobre si uvedomit jeden dolezity fakt: AFU uz defacto znicila vacsinu sil ruskych profesionalov, tj ludi, ktori sa na vojnu roky pripravuju /aspon sa to ocakava/.
Teraz uz zostali plus minus hlavne mobici, naviac pochybne vyzbrojení.
Ako to asi tak moze pre nich dopadnut?
Nehovoriac o tom, ze AFU pouziva vela Zapadnych pokrocilych zbranovych systemov, na ktore Rusko bud nema ziadnu alebo iba obmedzenu odpoved. Ziadne tisice, statisice ani miliony novych mobilizantov na tom vobec nic nemozu zmenit.
Staci si pozriet, ako vyrazne narastli ruske denné straty zivej sily odvtedy co na front prilis prvi mobilizanti.
Dalsia vec: Zapad/Usa maju svoje kanály, svojich spionov, svoje satelity atd. Vedia vsetko velmi rychlo co sa v ruskej armade deje a samozrejme podla uvazenia tieto informacie Ua posuvaju.
Mirrorion, ako som napisal, kazdy nech sleduje propagandu aku chce. Ak je niekomu prijemne pozerat, ako je kazdy jeden Ukrajinec fasita, ktory sa filmuje ako pribija na kriz ruskych kojencov, tak pokojne. Slobodna volba. Ja radsej tie traktory, maciatka a pekne pesnicky.
Rusko uz odstranilo svoje zastavy aj z administrativnych budov v Chersone. Tento velky ustup nie je az tak prekvapivy, lebo fakt je ten, že skor ci neskor AFU Cherson uplne obkluci a tym ze mosty cez Dneper su poskodene, tak zostavajuce jednotky by nemali ako sa presunut na druhy breh. Takze je to z ruskeho pohladu racionalne rozhodnutie Chersonu sa vzdat. Aj ked ako sa uz spominalo, male ruske jednotky zostanu v meste ukryte a budu nepochybne sa snazit o diverznu cinnost.
tak ale to je sucast vojnovej propagandy. tiez take spravy preskajujem. ale ako pises, je to forma pr, robi to aj druha strana. ak ta to nebavi, tak si precitaj denny report na isw a je to. ani ten nie je jednostranny, ale proste chces privela. vojna sa bojuje aj na informacnom fronte, vsetky veci co sa tam deju sa budu odhalovat postupne este roky po konflikte.Mirrorion napísal: 03 nov 2022, 17:28 UA si robí dobré PR - niekomu je to sympatické, mne sa to zas protiví. vojaci fotiaci sa s mačiatkami, fiktívny "Duch Kyjeva", hrdinovia z Hadieho ostrova ktorí než by sa vzdali tak radšej zomreli - aj keď nezomreli, farmári odťahujúci RU tanky (pritom UA v boji opúšťa svoju techniku tiež)... toto nie![]()
Tak ja to PR neberiem až tak vážne, skôr sú to vacšinou vtipné videá/memečka. Ako napríklad o tých traktoroch.
Ale príde mi, že UA propaganda/PR je omnoho slabšia ako ruská. Teda v našich médiach samozrejme dostáva viac priestoru UA, ale to, čo púšťajú doma v Rusku, tak to je o dosť horšie prichystaná propaganda.
Ale príde mi, že UA propaganda/PR je omnoho slabšia ako ruská. Teda v našich médiach samozrejme dostáva viac priestoru UA, ale to, čo púšťajú doma v Rusku, tak to je o dosť horšie prichystaná propaganda.
Je len normalne ze Ukrajinci tu propagandu produkuju, ide im o prezitie a za uprimnost nedostanu na konci vojny ziadnu odmenu. Je zaujimave, ako sa im ale podarilo ovladnut informacny priestor v Europe a na Zapade, kde jednoznacne vitazia. Pred vojnou boli silne obavy z informacnych schopnosti Ruska, ale tie sa ukazali slabe. Aj ked teda mozno na Slovensku este celkom dobre zaberaju, inde v Europe ale velmi nie. Situacia je ina mimo Zapadu, krajiny globalneho Juhu maju ku Ukrajine omnoho vlaznejsi postoj a oni tam naozaj viac vidia ten narativ ze USA sa tlacili na Ukrajinu a Rusko tym bolo ohrozene.Mirrorion napísal: 03 nov 2022, 17:28 to že neverím drístom z jednej strany neznamená, že budem radšej veriť drístom z druhe strany. chápeš.
UA si robí dobré PR - niekomu je to sympatické, mne sa to zas protiví. vojaci fotiaci sa s mačiatkami, fiktívny "Duch Kyjeva", hrdinovia z Hadieho ostrova ktorí než by sa vzdali tak radšej zomreli - aj keď nezomreli, farmári odťahujúci RU tanky (pritom UA v boji opúšťa svoju techniku tiež)... toto nie![]()
Co povazujem za vacsi problem je ked tu propagandu preberaju seriozne media. Je to ich slobodne rozhodnutie, ale pre mna osobne sa tym stavaju nedoveryhodne. Ja si chcem v mediach precitat o skutocnom stave na bojisku. Nezaujima ma agitacia. Ked ale media slepo pustaju propagandu, tazko sa potom rozlisuje co z toho co pisu je naozaj pravda. Napr. N-ko ma celkom silny tah proti pro-ruskym dezinformaciam, ked ale vyslo na povrch ze Duch Kyjeva ci Hadi ostrov boli UA dezinfo, tak namiesto toho aby to oznacili za dezinfo a ospravedlnili sa ze klamali este ospravedlnovali publikaciu klamstiev s tym, ze treba zdvihat bojovu moralku. To ale aspon pre mna nie je ciel s ktorym ich citam.
Problematicke je z principu tiez ked sa do propagandy zapajaju vlady EU krajin. Tu sa otvara otazka do akej miery maju vlady v demokratickych krajinach cielene ovplyvnovat verejnu mienku. Ide to trochu proti principom demokracie, ta podpora pre UA by mala vychadzat od obyvatelstva a vlady by mali len realizovat co si verejnost zela. Nie naopak, ze vlady si nieco zelaju a preto zacnu ovplynovat obyvatelstvo aby ich v tom podporili, napr. aj neuplnymi (straty UA) alebo klamlivymi informaciami.
Ja neviem uz. Nko sa malo ospravedlnit za to, ze Ukrajina sa brani a dviha si bojovu moralku? Po rokoch debunkovania moskovskych lzi ma na vyrovnanie pisat nieco co sa Duginovi prisnilo? C'mon.
Vlady volia ludia. Teda vo vacsine krajin. Takze ak vlada chce A, znamena to, ze aj jej volici chcu A. Ked vlada robi A, no volici chcu B, tak idu do ulic. Ako v zime 2013-14 na v Kyjive.
Chce vacsina ludi v Europe, aby Ukrajinci prehrali a Moskali na nich pachali genocidu? Nie. Rovnako ako tu nevesia ukrajinske vlajky a nemalu je na zlto a modro budovy len premier, ale ide to od ludi.
Vlady volia ludia. Teda vo vacsine krajin. Takze ak vlada chce A, znamena to, ze aj jej volici chcu A. Ked vlada robi A, no volici chcu B, tak idu do ulic. Ako v zime 2013-14 na v Kyjive.
Chce vacsina ludi v Europe, aby Ukrajinci prehrali a Moskali na nich pachali genocidu? Nie. Rovnako ako tu nevesia ukrajinske vlajky a nemalu je na zlto a modro budovy len premier, ale ide to od ludi.