Radiolan - Asus mesh (Vyriešené)

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
DanielDevil
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Radiolan - Asus mesh (Vyriešené)

Príspevok od používateľa DanielDevil »

Ahojte,

kamoška má internet od Radiolan a keďže má väčší dom, nemá signál vo všetkých izbách. Chcem jej teda nahodiť mesh s viacerými routrami. Moja otázka ale je, či viem ten aktuálny router ktorý má vynechať (nejaký lacnejší tplink, pravdepodobne priamo do Radiolanu). Alebo musím cez LAN kábel naňho napojiť nový router a tam už si poriešiť mesh. A na pôvodnom routri vypnúť wifi signál. Snáď je to pochopiteľné, nie som úplne technicky zdatný v týchto veciach :D
Peter00
Medium Star
Medium Star

Re: Radiolan - mesh

Príspevok od používateľa Peter00 »

Bez toho routru od Radiolanu ti internet nepojde, lebo ten pravdepodobne zaroven aj “desifruje” signal. Cize postup je taky, ako si popisal
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

aj som si myslel, vďaka

Autoeditácia príspevku po 9 min 18 sek:
aj keď podľa tohto videa (spustenie je v tom čase kde je to zaujímavé) by to mohlo ísť, to ma zmiatlo
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Jeden z tých Tp-Link deco je ,ako hlavný router.Tak,ak si nastavíš WAN rovnako, ako na tom ,čo je teraz, malo by to ísť.Možno aj MAC adresu budeš musieť dať rovnakú.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Radiolan to neblokuje na MAC. Antena na streche robi routing, tie routre co davaju zvacsa zapajaju iba ako AP v LAN (bez dodatocneho routingu) kedze DHCP bezi prave na antene.
Cize bud to zapojis takto, alebo skratka zapojis dalsi router a budes mat pod kontrolou aj DHCP u seba v sieti.
A tak isto, ak nahodou vyuzijes verejnu IP od nich, tak musis mat svoj router zapojeny ako router, kedze tu verejnu NATuju na tusim 10.10.10.9. Cize volil by som taketo zapojenie.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

STomko napísal: 02 nov 2022, 7:55 Cize volil by som taketo zapojenie.
Tým myslíš aké prosím ťa? Prepáč za hlúpu otázku, ale tieto veci čo si písal sú na mňa príliš technické :? zapojiť môj nový router a ten ich odpojiť? Tak by som to chcel ak by to išlo, uvidím, či to zvládnem, ak nie, v zálohe je možnosť zapojiť to cez kábel z toho ich routru (tam ma odrádza iba to, že je to ďalšia v podstate zbytočne zapojená "krabička" ktorá akurát zaberá miesto)
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

no takto - pri radiolane mas antenu na streche (ta samotna robi routing, prideluje adresy 10.10.10.0/24 v sieti). A este zvykli davat nejaky ich TPLink router, do ktoreho mas ale pristup a vies v nom konfigurovat veci. Ale tusim standardne je tento ich tplink nastaveny v mode bridge (teda neprideluje adresy, tie prideluje antena) - robi defacto iba wifi siet.
Tym padom nemas kontrolu nad nejakymi statickymi leasmi, ak potrebujes. Cize bud ten ich router prestavit do modu router a kabel z anteny zapojit do WAN (tam bude adresa 10.10.10.X a na LAN si uz nastavis co chces, vratane DHCP), alebo pouzit nejaky vlastny router a zapojit to rovnako.
Alebo ak ti je uplne jedno a nepotrebujes mat DHCP pod kontrolou, kludne to vsetko mozes zapojit ako bridge za ich antenu, tj. cisto teoreticky antena do switcha a zo switcha AP kolko potrebujes. Vsetky budu mat 10.10.10.X pridelene z anteny.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ďakujem za vysvetelenie, vyskúšam
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Tak som to skúšal zapojiť za ten TP link router a vôbec to nejde cez ten quick set up Asusu, u mňa doma keď som to riešil, išlo to v pohode.

Posielam nejaké screenshoty. Aj z toho TP linku kam som sa dostal aj z Asus set-upu.
Prílohy
Snímka obrazovky 2022-11-06 o 14.29.49.png
Snímka obrazovky 2022-11-06 o 14.29.55.png
Snímka obrazovky 2022-11-06 o 14.30.03.png
IMG_0512.PNG
IMG_0513.PNG
IMG_0515.PNG
IMG_0516.PNG
Snímka obrazovky 2022-11-06 o 14.36.33.png
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Prepni si Asus do normálneho režimu a nastav.TP-Link ja ako AP,tak ak bude Asus za ním ,tak pokračuj ,ako AP.
Spusť si CMD,zadaj ipconfig /all a daj sem screen.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Neviem čo myslíš tým "do normálneho režímu". Asus bol nastavený ako "Wireless router mode / AiMesh Router mode (Default)". A ten TP link bol nastavený celý čas ako AP. A nemám Windows na ten CMD. Každopádne už nie som tej kamošky, budem to musieť skúsiť neskôr. Ešte sa chystám napísať Radiolanu.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Nie cez rýchly režim.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Tak na screenshotoch z asusu mas wan disconnected... Preco?
Ten tplink ma na screenshote vypnute dhcp (tak to je standardne nakolko ich tplink ne v mode AP a dhcp bezi na antene) a na dalsom mas zapnute dhcp, preco?
1) vyhod tplink uplne, kabel zo strechy zapoj do WAN portu asusu a nastav ho ako chces (v rezime router)
2) kabel z tplinku zapoj do asusu (bud wan a asus rezim router, alebo ak asus podporuje ap, kludne aj ap - vtedy spravidla byvaju vsetky porty bridgnute do lan)
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

-nechápem práveže, prečo je tam wan disconected :/
-lebo najskôr to DHCP vypnuté bolo na routri TPlink default nastavené, neskôr som ho skúšal zapnúť a prejsť celý proces znova ale nepomohlo ani to
-kábel z antény ide do nejakého ich modemu z ktorého je všetko napojené (aj ten TPlink router), skúšal som ten TPlink obísť a napojiť sa priamo na ten modem, ale nešlo to ani tak, ani keď som sa napájal priamo z TPlinku do Asusu cez kábel do WAN a nastavil na Asuse režím router
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

akeho "ich modemu"? Ta antena na streche je router. Napis konkretnejsie do coho je to zapojene, do akeho portu. Radiolan aspon v nasej lokalite dava TPLink routre, spoznas jednoducho - na spodnej strane maju nalepku s SSID, menom, heslom. To SSID je nejake RadioLan...xxx.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ten som si neodfotil, skúsim keď tá kamoška príde domov jej povedať nech to cvakne. Je to taká obdĺžniková veľká skrinka, v ktorej je asi 30 prípojok na internet a z toho majú napojené kamery, ten router a neviem čo všetko ešte. Lebo ona tomu rozumie ešte menej ako ja a nevedela mi presne povedať.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Takze tam ma velky switch a ten tplink v mode AP ... :-) asi
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Dopĺňam fotku toho switchu alebo čo to je. Áno ten TP link wifi router je v režíme AP to bolo aj na fotkách vyššie vidieť.

Z podpory odpísali "V tom prípade, neviem prečo Vám internet nefunguje. Na anténe je nastavený DHCP server čiže väčšina zariadení, keď napojíte priamo na kábel fungujú. Ako napríklad PC, notebooky, TV a routre (v továrenských nastaveniach) Asus router je užívateľsky komplikovaný router, lebo si vyžaduje pri spustení svoje vlastné nastavenia. Odporúčame užívateľsky jednoduchší router alebo platený výjazd technika, ktorý sa Vám na to pozrie. Skôr ale odporúčame kontaktovať nášho externého partnera, ktorý sa zaoberá vnútornými, lokálnymi sieťami."

Ešte mi napadlo, či nemohol byť vadný Asus router, síce asi veľmi malá pravdepodobnosť, ale možno....

Tuto v poradni mal niekto rovnaký problém, poradili mu prepnúť ho do "Bridge" módu, lenže potom sa obávam, že nenastavím Mesh https://www.alza.sk/asus-tuf-ax3000-v2- ... ssionPosts
Prílohy
WhatsApp Image 2022-11-07 at 15.40.10.jpeg
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Podla mna si to mal len zle zapojene/nastavene. Ako bolo poradene, vykasli sa na ten wizard a jednoducho nastav rezim, wan port a lan port. Ziadna raketova veda v tom nebude.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

4040 napísal: 06 nov 2022, 14:42 Prepni si Asus do normálneho režimu a nastav.TP-Link je ako AP,tak ak bude Asus za ním ,tak pokračuj ,ako AP.
Spusť si CMD,zadaj ipconfig /all a daj sem screen.
Pripoj nejaký NTB do lan portu TP-Link ,či máš net.Asus router je v pohode ,jednoduché nastavenie.
Napísať odpoveď