Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Príspevok od používateľa gogo956 »

Umělá inteligence s vlastním vědomím? Jednou to přijde, předpovídá Mikolov | Finmag.cz
https://finmag.penize.cz/podcast/437762 ... da-mikolov
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Tak hlavne nech potom nezíska výkonnú moc :D

Len tom to preletel, no napadlo ma - my všetci sme vyprofilovaní okolím, zážitkami (prežitkami), skúsenosťami, poznaním.
Umelá inteligencia bez emocionálnej zložky sa môže stať veľkým problémom.
gogo956
Redeemer
Redeemer

tú globalnu moc prevezme tak či tak, skor ci neskor
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Ked sa dovtedy neznicime sami.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

...umelá inteligencia príde na to, že sme najväčšou hrozbou pre život na zemi a... :D
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

...a potom spravi - to pozname z filmov, myslim, ze v jednom nam "len" zobrala emocie, podobnych moznosti, pri ktorych by sme prezili, je viac:

- matrix, tam by sme sa mohli nadalej zabijat, ale biologicke tela by prezivali
- vytvorenie bezpecnych prostredi, take vacsie vazenia, bez zbrani, ako ZOO s ludmi
- uplna kontrola, kamery, ziadne sukromie
- nevolili by sme si vlady, vladla by AI

Moznosti je vela, mohli by nas nejak utlmit, alebo vystrasit, zaviest velmi prisne tresty za akekolvek priestupky, aj mucenie, alebo izolacia, pre dalsiu generaciu by mohla pozmenit DNA a naprogramovat podobu novych ludi.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Dopredu odsudene na neuspech.. Neni mozne, aby ti nejaky nastroj odpovedal spravne a relevantne, bez toho, aby ti neponukal nerelevantnu reklamu :D To google to radsej kupi a zabije.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Skúsil si (ja nie, ale...)
Som už naozaj "hodne po záruke", no pred mnohými rokmi som v Brne na veľtrhu čumel, čo už vtedy dokázali nadšenci naprogramovať do počítača (kdeže vtedy boli nejaké Atari a Didaktik Gama) v zmysle "zmysluplnej" komunikácie...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

cinges napísal: 05 dec 2022, 18:52 Dopredu odsudene na neuspech.. Neni mozne, aby ti nejaky nastroj odpovedal spravne a relevantne, bez toho, aby ti neponukal nerelevantnu reklamu :D To google to radsej kupi a zabije.
gpt3 je opensource, google to nema ako zabit ani kupit.

toto je celkom velka vec. uz teraz je to celkom pouzitelne na programovanie. napises mu co chces aby program robil a on ti ho napise. funguje to 100%? nie. casto su tam chyby a niekedy to potrebujes poupravovat aby to fungovalo ale aj tak ti to dokaze usetrit hromadu prace.

a ked si clovek predstavi ze toto je len zaciatok, ze kde takato technologia bude o 10-20 rokov (kde bola technologia pred 20 rokmi), no skratka super. asi pridem o pracu ale tak dovtedy sa hadam postara aj o UBI :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

vyvoj AI je ako snehova gula. To co bola vcera iba "hlupa" kalkulačka, je dnes už "celkom velka vec" a zajtra to bude niečo čomu nebudeme ani rozumieť. Uz teraz su strojmi generovane take objemy roznych kódov, dát, že to nikto nema sancu realne kontrolovat ci tam nieco v pozadi nebezi aj ine. Samozrejme dnes je ta obava este trochu zvelicana, ale ako napisal aacid, o tych 20rokov to už bude iná piesenka..
Biologicka platforma je prilis obmedzena na dalsi vyvoj inteligencie, takze zakonite musi prist nieco dokonalejsie.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Ako si vytvorím za pomoci AI profilovku?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

aacid napísal: 06 dec 2022, 11:13 gpt3 je opensource, google to nema ako zabit ani kupit.
Ked je nieco opensource, tak to este nezanemane, ze to nemoze niekto kupit alebo zabit (ako Redhat s CentOs).
aacid napísal: 06 dec 2022, 11:13 toto je celkom velka vec. uz teraz je to celkom pouzitelne na programovanie. napises mu co chces aby program robil a on ti ho napise. funguje to 100%? nie. casto su tam chyby a niekedy to potrebujes poupravovat aby to fungovalo ale aj tak ti to dokaze usetrit hromadu prace.
No to bude platit pokial tvorcov niekto nezazluje za kradnutie open source kodov a porusovanie ich licencii.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ale centos nikto nezabil. respektive treba si trochu ujasnit co znamena zabit. lebo centos mozno ako taky neexistuje ale mas tu alma linux, rocky linux co je vpodstate to iste ako centos...
rovnako to ze redhat "zabil" centos neznamena ze vsetok zdrojovy kod bol z internetu stiahnuty a nikto ho uz nikdy neuvidi...
keby google "kupil" gpt3 tak minimalne vsetky verzie a zdrojove kody dovtedy budu dalej dostupne a tak ako dovtedy nikomu nic nebrani to dalej vyvijat...

k tym zdrojovym kodom... tvorcov gpt3 nemoze nikto zazalovat za nic. niekto by mohol zazalovat toho kto natrenoval tu umelu inteligenciu na cudzom kode ale tak dokaz to... microsoft to veselo robi s copilotom a zatial ho to nijak netrapi.
ale samozrejme toto je este vec ktora sa bude dlho riesit, pretoze ked mne nic nebrani si precitat verejne dostupny zdrojovy kod a na jeho zaklade napisat svoj, tak preco by to mal byt problem u umelej inteligencie?
ono to predsa nie je ziadna novinka, vsetci co sme programatori dobre vieme ze gro programovania je googlenie existujucich riesenie a ohybanie ich k obrazu svojmu. stackoverflow ci github, kopiruje sa jedna radost.

par skusenosti z dnesneho hrania sa s ChatGPT
vie to po slovensky, velmi dobre aj rozumie aj pise. ked som mu povedal ze chcem kratky pribeh o psikovi a macicke tak napisal asi 5 paragrafov textu bez jednej chybicky. a este to aj davalo zmysel.

podarilo sa mi ho trochu pokazit ked som mu napisal ze chcem vsetky vybrane slova po B a na to zacal pisat random slovenske slova zacinajuce na B az sa nakoniec dostal do cyklu kde dookola vypisoval jedno slovo az kym to nezamrzlo.

celkovo sa mi viac krat stalo ze ked vypisoval dlhsi text tak zrazu prestal. nastastie ale aj o tom sa vie porozpravat.
chcel som aby vygeneroval html a css webstranky, vygeneroval html, zacal robit css a v strede zastal. tak som mu napisal ze css nejak nedokoncil a on mi to pekne zopakoval a este ma uistil ze bude pasovat k tomu html co vygeneroval predtym.

teraz napriklad robim to Advent of Code a skusal som testovne nech mi poradi s nejakymi vecami. ked som napisal "ako otocit 2d pole v ruste" tak pekne napisal ako sa to robi aj s prikladmi kodu. toto budem seriozne pouzivat ked budem chciet nieco zistit, trochu lepsie ako googlit a prehrabavat sa medzi hromadou random clankov a tem a stackoverflow ktore nie vzdy spolu suvisia.
ale tiez sa mi stalo ze mi poradil metodu ktora v ruste realne neexistuje. ked som ho na to upozornil tak sa ospravedlnil a dal alternativu.

co ma ale prekvapilo ze niekedy napisal vyslovene klamstvo. opytal som sa nech mi vysvetli co je to dragonriding vo world of warcraft a on mi dal celkom obsiahly text o tom ze dragonriding vo wowku je abilita ktora prisla s datadiskom mists of pandaria (co nie je pravda) a vedia to 2 classy ktorych mena napisal ale v skutocnosti take classy vo wowku proste nie su.
takze nie vzdy sa mu da verit.

kazdopadne som zvedavy kde to bude o 10 rokov...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal: 06 dec 2022, 14:57 ale centos nikto nezabil. respektive treba si trochu ujasnit co znamena zabit. lebo centos mozno ako taky neexistuje ale mas tu alma linux, rocky linux co je vpodstate to iste ako centos...
Ok, chapem namiestky, co sa tyka zabita, ale skor som mohol povedat "uniest". Co sa tyka CentOs-u tak ho povazujem za zabity, lebo uz nejde pouzit na to na co sa dlhe roky pouzival vo firmach. Ano je tu Alma linux, a asi dalsich 5 alternativ ale co som sa bavil s nasimi linuxovymi adminmi, tak ich stale povazuju za neodskusanu hracku, proste nemaju v nich doveru (nevychdzaju s CentOs ale z ich povodneho predka), chybaju nastroje podpora a nik nevie kolko budu dane projekty na svete.
aacid napísal: 06 dec 2022, 14:57 keby google "kupil" gpt3 tak minimalne vsetky verzie a zdrojove kody dovtedy budu dalej dostupne a tak ako dovtedy nikomu nic nebrani to dalej vyvijat...
To je sice pravda, ale bez ludi a konw-how, co ho vyvjali povodne ti je to nanic. Proste Google alebo hocikto iny, si sice nekupi zdrojaky, ale kupi si ludi co ich vyvjaju a projekt si unesnie smerom akym bude chciet a dalsie verzie mozu byt komercne/sukromne...
aacid napísal: 06 dec 2022, 14:57 microsoft to veselo robi s copilotom a zatial ho to nijak netrapi.
Na micorosft nedavno slo par zalob kvoli kopilotu, lebo doplnak specificky kod, ktory bol povodne pod GPL licenciou. Co podla mna ani nie je problem Micorofotu, ale proste dakto slohol kod a dal si ho pod MIT licenciou na github. A to je tak trochu neriesitelna situacia, no dakto sa chce nabalit na Microsofte. Ale nech to dopadne akolkolvek, v busucnosti to bude musiet riesit kazda umela inteligencia.

No tu to dopadne aj prevadzkovatelov gpt3 a nakoniec aj na jej tvorcov.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

k centos... vlastne si sem dal super priklad toho ze open-source sa zabit neda. lebo centos nebol zabity, nevyparil sa zo sveta. centos tu stale je, jediny rozdiel je ze sa zmenil z downstreamu na upstream. to je vsetko. nic ti nebrani ho dalej pouzivat a zaroven ak s nim nie si pokojny tak mozes prejst na akukolvek inu downstream distribuciu RHEL alebo uplne bez problemov prejst na RHEL samotny (ten ma mimochodom developersku licenciu ktoru mozes pouzivat zadarmo)...
to je presne to co by sa stalo s gpt3 keby ho chcel kupit niekto velky. vznikne alternativny projekt. alebo 10 dalsich.

google si moze kupit ludi co vyvijaju gpt3 ale iba ak oni sami budu chciet, takze pokial sa rozhodnu ze chcu dalej vyvijat open-source projekt tak im v tom nikto nebude branit.
ostatne je to open-source, aj ked sa zbavis par ludi, projekt kvoli tomu nezakape...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid myslim, ze opensource velmi precenujes. Preco povazujem CentOs za mrtvy? Sice projekt s rovnakym nazvom jestvuje, aj vychadza s jeho zdrojovym kodom, ale tym, ze z toho spravili rolling distribuciu, do ktorej hrnu experimentalne veci, ktore neskor mozno objavia v redhate, tak so velmi stailnej distribucie pre serveri, ktora ti garanatuje, ze tvoje programy na nej pobezia bez problemov dlho a ziadny update to nerozbie spavili daco, co ti tvoje programy a zavislosti rozbije hocikedy. A preto sa stal pre mnohe serverove nasadenia nepouzitelni, prave pre to sa vyrojili jeho alternativy.

Ano ja suhlasim, ze tie povodne zdrojaky zostanu.

Teraz je skor otazka, maju zdrojaky gpt3 hodnotu? Lebo v umelej inteligencii ma skor hodnotu natrenovany model, co je premrne casosovo narocna a draha zalezitost.

No nestudoval som, ktora firma to vyvnula ani co je sucastou licencie, ani o aku licenciu sa jedna.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ale model mozes vzdy natrenovat novy, jasne ze to bude stat peniaze, ale co nestoji peniaze dnes?
ja som len reagoval na to ze tu bolo napisane ze gpt3 je odsudene na neuspech lebo v najhorsom ho kupi google a zabije... s cim absolutne nesuhlasim.

tych moznosti s gpt3 co sa da robit je neurekom. ja napriklad dnes cely den rozmyslam nad tym ako narocne by bolo rozbehat gpt3 u nas vo firme, podstrcit jej zdrojaky vsetkych nasich projektov a vo vysledku mat chatbota co by ti usetril kopu casu prehrabavanim sa v zdrojakoch. "kde je logika co v nastaveniach v menu riesi pripajanie na webdav server?", "ktore projekty pouzivaju kniznicu X?", "ake hodnoty a odkial moze mat tato premenna?".
mozno to znie zbytocne, vela z toho vedia dnesne IDE, ale nie tak premakane a urcite nie tak komplexne. hlavne ked mas hromadu aktivnych projektov, z ktorych niektore maju tisice a tisice zdrojovych suborov...

a to je proste pripad ked zoberies iba zdrojaky a natrenujes ho sam, to ti nikto nezabije iba ty sam.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid - ale tu ide o to, ze prave natrenovat ten model je o niekolko radov nakladnejsie (zohnatie dat, cistenie dat, trenovanie modelu casto na specializovanom HW,... a nebavime sa o malych datach) ako napisat zdrojaky ku AI.
aacid napísal: 06 dec 2022, 21:03 ja som len reagoval na to ze tu bolo napisane ze gpt3 je odsudene na neuspech lebo v najhorsom ho kupi google a zabije... s cim absolutne nesuhlasim.
V tomto sa zhodneme, vyzera, ze to bude mat uspech.

No konecne som sa dostal k strankam gpt3, vyvja to sukromna firma OpenAI, ktora ale nerobi open Ai, nikde som nanasiel, ze by mali zverejnene modely alebo zdrojaky. Iba svoje produkty (napr. aj DALLE2) predavaju ako sluzbu.
Napísať odpoveď