Orange - zlepšenie signálu WiFi

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
DanielDevil
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Orange - zlepšenie signálu WiFi

Príspevok od používateľa DanielDevil »

WhatsApp Image 2022-11-09 at 21.57.27.jpeg
Ahojte,

známi odomňa chcú, aby som im pomohol zlepšiť signál WiFi, aby im dočiahla až do záhradného domčeka, ktorý je kúsok (možno 2m) za domom. Ešte som u nich nikdy nebol, ale podarilo sa mi získať pôdorys domu. Na fotke je záhradný domček označený ako D a písmeno R označuje polohu routra.

Internet majú Orange Home Safe Fiber Partner Optimal (podľa papierov vraj sťahovanie do 350 Mbits).

Router majú Zyxel VMG3927-T50K

Na fotke ktorú mi poslali som videl aj Huawei EchoLife HG8245H tak som sa naňho pýtal, vraj ho mali predtým od Telekomu, ktorý je majiteľom optických káblov a keď prešli k Orangu ostal zapojený ako nejaký „menič“.

Ako najjednoduchšie riešenie mi prišlo kúpiť extendéry značky Zyxel, kvôli kompatibilite, ktoré by vedeli vytvoriť mesh. Ale neviem sa poriadne dogoogliť k tomu modelu, našiel som akurát tento manuál https://www.libble.eu/zyxel-vmg3927-t50 ... al-924932/

Na strane 159 píšu ako podporované Multi-Pro extendéry WAP 6804, WAP 6906 a WAP 7205 ale ani jeden z nich sa mi nepodarilo dohľadať, že by sa dal u nás niekde kúpiť.

Prípadne aké najjednoduchšie riešenie vám napadá? Sieťové káble po dome natiahnuté nemajú.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Orange - zlepšenie signálu WiFi

Príspevok od používateľa starysomar »

Dcéra býva v byte nad nami. Router mám v obývačke. On má laptop väčšinou o miestnosť ďalej v kuchyni a máva v spálni o dve miestnosti ďalej (samozrejme zároveň o poschodie vyššie).
Okolo nás je desiatky aj hodne silných wifín. Takže 5GHz odo mňa nehrozilo, aj 2,4 Ghz jej podchvíľou vypadávalo.
Kúpil som TP-Link RE-200 extender, nakonfiguroval, dala ho do zásuvky v chodbe a odvtedy bez problémov a naplno.
NIečo tu: https://www.spotrebitelskytest.sk/detai ... 9eEALw_wcB

Možno by to stálo za pokus :)
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

a využívaš to s inou značkou Routra? Trošku sa obávam tej kompatibility. A čo presne si tam musel konfigurovať? V tom článku píšu, že stačilo stlačiť WPS na routri a extenderi.

A ešte ma zaujíma (extender som nikdy nepoužíval), že ak by náhodou jeden nestačil, vie to fungovať tak, že sa dajú 2 a ten druhý bude brať signál z toho prvého? Alebo obidva musia brať signál z hlavného routra?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Asus AC-750.
Druhú otázku neviem zodpovedať.
Spustil som to na prvý pokus. Majú WPS. TP LINK aj apku do mobilu na ovládanie atd.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

neviem ci by som sa priamo zameriaval na dany router, co sa tyka poruch a spolahlivosti celkovo ho povazujem za slusny odpad, reklamacie mam na dennom poriadku a su obcas naozaj nevidane, asi by som siel este do exotickejsej varianty a to za zyxel zapojit uplne iny router a na to mesh system, no fnancne to bude zrejme nakladnejsie
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

hm, zaujímavé info, ja som si chcel o ňom nájsť viac, ale nevedel som sa k nemu dostať a nepoznám ani tú značku, ťažko sa hľadá vôbec špecifikácia a cenová relácie, nieto ešte recenzie...inak obísť sa asi nedá, že? lebo už teraz tam majú 2 routre a keď pridám tretí čo bude stáť vedľa tých predošlých dvoch, bude to už dosť extrém, len neviem či sa dá ten od Orangu vynechať.

Inak ešte otázka, ak s týmito vecami pracuješ, máš aj nejaké odporúčania na kvalitné routre, ktoré zvládnu mesh?
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

mesh je technologia, kazda znacka ma svoju, s inou nekompatibilnu, co sa tyka zyxelu obist sa da, len musis mat ipv4 co stoji jednorazovo 99euro
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Tomu rozumiem, skôr som myslel tipy na konkrétne modely routrov, ktoré podporujú mesh a májú dobrý pomer kvalita/cena. Nedávno som takto riešil sieť s ASUS TUF-AX3000 V2 a dosť som sa vytrápil, ale to bola chyba Asusu o čom som sa dočítal neskôr vo fórach. A teda tiež nie sú najlacnejšie, to bolo do oveľa väčšieho domu vtedy riešené.

Ten Zyxel teda asi obchádzať nebudeme, je to dosť drahá voľba. Zistím od nich ako to vidia finančne, či im bude stačiť to poriešiť extendérom, alebo kúpim 2 nové routre. Ak by som to napájal za ten Zyxel, dá sa na ňom dúfam vypnúť WiFi, nech zbytočne nejdú 2 siete, však?
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

to uz musi napisat niekto kto to pouziva a ma s niecim dlhodobejsiu skusenosti, ja mesh system nemam cize v tomto neporadim
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Tiez mam doma optiku od Orangu a s tym huaweiom od nich som mal problem s wifi o dve miestnosti dalej. Kupil som TP-Link Archer AX20, zapojil ho do siete v rezime access point a na tom huawei som vypol wi-fi. Teraz mam wifi 6, 5 ghz, a fachci to uplne perfektne.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Teraz ale podľa všetkého ten Huawei je len na nejaké dekódovanie Telekom optiky (ktorú prenajímajú Orangu) a od Orangu čo používajú majú ten Zyxel. Každopádne, ten TP link čo spomínaš vyzerá, že nemá podporu mesh, čiže keby nestačil až po ten záhradný domček čo majú, bol by to problém. Ale čakám ako sa mi vyjadria s tými financiami, ktoré sú na to ochotní obetovať.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

pisal som to bud tu alebo v podobnej teme, ja mam tp-link archer c6 a k tomu extendery RE-190, funguje to dobre.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Nevieš mi náhodou odpovedať na túto otázku? "A ešte ma zaujíma (extender som nikdy nepoužíval), že ak by náhodou jeden nestačil, vie to fungovať tak, že sa dajú 2 a ten druhý bude brať signál z toho prvého? Alebo obidva musia brať signál z hlavného routra?"

//super, to som potreboval počuť, díky
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

funguje to tak ako predpokladas, kludne ich mozes tahat 10 za sebou v jednej linii a aj ten posledny bude mat internet.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

A rýchlosť bude klesať s každým pridaným kusom.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

V tomto prípade si myslím, že by stačil 1, max 2 kusy, čiže to nebude až tak veľký problém.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Natiahnúť kábel alebo skúsiť Power line.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

lenze zase ako som pisal (asi v inom prispevku) tie meshovacie technologie nefunguju cez ethernet. aspon teda tp-linkove (ani archer ani deco)... skratka extender komunikuje s routrom iba cez wifi.

ked som skusal spojit dva routre cez ethernet tak to tiez neslo lebo vraj ten mesh ide iba 1 router + X extendrov, nie viac routerov.

no a ked som skusal mat jeden router ako access point a rovnake meno siete tak to sice islo ale zariadenie sa nevedelo automaticky prepnut z jedneho routra na druhy, vzdy som sa musel odpojit a pripojit k wifi.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Každý Asus ,ktorý podporuje mesh ide spojiť s iným dokopy, aj keď nie sú rovnaké typy.
Prílohy
obrázok_2022-11-11_144457874.png
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

Využijem túto tému i keď je to o UPC

Bývam v podnájme, hrozný internet. Kúpil som si tento zázrak CF-WR755AC z alzy. Šlo to asi jednu noc. A zas nemám cez to prístup na internet. Chcel som dosiahnuť že sa pripojím na net niečim s dobrou anténou čiže aj keď ten signál ja nemám úplne dobrý na väčšine zariadení. Teoreticky s macbookom to mám pomerne stabilné na tomto mieste kde som teraz. Ale ako náhle som niekde inde v miestnosti tak proste 0 bodov. Hrám lolko a zrazu "reconnecting" na 5 sekúnd a nonstop z 50pingu to skáče neustále na 200. Prípadne len strata packetov kedy postavička si zadriftuje zrazu.
Viem to vyriešiť nejak? Router je nejaký základný asi od UPC.
Riešenie by bolo asi jednoduché dohodnúť sa na byte nech vymeníme router ale nemám pocit že by sa ostatní sťažovali akože ono prehliadanie internetu je okej ... 4k youtube, netflix nie je problém na 97% času čiže to asi skôr fakt vnímam len ja tým hraním.

Tak nájde sa nejaké riešenie?
Napísať odpoveď