Predávaš niečo cez Bazoš alebo iný bazár? Musíš sa nahlásiť Finančnej správe, inak hrozí pokuta...
Re: Predávaš niečo cez Bazoš alebo iný bazár? Musíš sa nahlásiť Finančnej správe, inak hrozí pokuta...
Dementnejsi nazov si nemohol vymysliet? A k tomu - realne to nemoze fungovat.
Re: Predávaš niečo cez Bazoš alebo iný bazár? Musíš sa nahlásiť Finančnej správe, inak hrozí pokuta...
Neviem čo za chytráka to mohlo vymyslieť. Neviete kedy bolo hlasovanie ohľadom tohoto uzákonenia ? rád by som sa pozrel kto bol pro a kto proti.
Takže teraz 16 ročný chlapec ktorý predá notebook a mobil na bazosi sa má nahlasovať finančnej správe ?
Aj keby niekto realne kupuje a predáva drahšie veci popri robote, všetko by dal na finančnú správu, ako mu kto dokáže že to predáva zo ziskom ?
Zbytočná nová byrokracia, majitelia online bazárov teraz musia programovať databázy všetkých inzerátov aby to mohli odovzdávať z čoho sa aj tak nikto nevysomári lebo stačí fake email alebo číslo telefónu babičky. Ale tak klasika stále len nové regulácie a regulácie.
Takže teraz 16 ročný chlapec ktorý predá notebook a mobil na bazosi sa má nahlasovať finančnej správe ?
Aj keby niekto realne kupuje a predáva drahšie veci popri robote, všetko by dal na finančnú správu, ako mu kto dokáže že to predáva zo ziskom ?
Zbytočná nová byrokracia, majitelia online bazárov teraz musia programovať databázy všetkých inzerátov aby to mohli odovzdávať z čoho sa aj tak nikto nevysomári lebo stačí fake email alebo číslo telefónu babičky. Ale tak klasika stále len nové regulácie a regulácie.
cena dohodou, telefonicky

Veľa nejasných otázok ... napríklad: Ako bude vedieť finančná správa že som to, čo som predával, naozaj predal? Pokiaľ to predám osobne.
Viem si predstavit, ze tym prinutia napr. Bazos sa zmenit na Marketplace ako eBay s tym, ze budu povinni sprostredkuvavat aj platbu - tym padom bude jasna pripadna tranzakcia za dany listing.
Riesenie je platba cash, tym sa neda dokazat ze platba aj prebehla
Ano ale to by bolo v zaujme predavajuceho - ja osobne (ako kupujuci) ak by mi bola poskytnuta moznost "svajpnut" kartou rovno na bazosi tak nevaham + ti to poskytuje ako-taku vrstvu ochrany / dokaz o platbe.
-
starysomar
Hardcore addict
Co je to zas za blbosť?
Kúpil som niečo napríklad za 5000 zdanených peňazí, predám to opo čase za 2500 - aké "tržby"?
"Týka sa všetkých tých, ktorí cez online platformy za 12 mesiacov dosiahli tržby nad 2 000 €"
Niečo iné by bolo, ak by som predával veci, ktoré som vyrobil.
Darebáctvom je aj snaha o zdanenie úspor na dôchodok. Tiež aký "príjem", ak si vyberiem svoje peniaze, našetrené z už zdanených?
Kúpil som niečo napríklad za 5000 zdanených peňazí, predám to opo čase za 2500 - aké "tržby"?
"Týka sa všetkých tých, ktorí cez online platformy za 12 mesiacov dosiahli tržby nad 2 000 €"
Niečo iné by bolo, ak by som predával veci, ktoré som vyrobil.
Darebáctvom je aj snaha o zdanenie úspor na dôchodok. Tiež aký "príjem", ak si vyberiem svoje peniaze, našetrené z už zdanených?
Cize kupim si nove auto za 20 tisic, stat ma z toho dan a DPH. O 3 roky ho predavam za 10 tisic. A tak mam ako predavaju zaplatit z predaja dan? Uz z toho co odviedol predajca? Chore.
Ja to chapem tak, ze tvoja danova povinnost je iba dan zo zisku, takze v tomto pripade by som neocakaval, ze ti vznika danova povinnost.
Taktiez, smernica nie je nova dan, je to sposob kontroly pohybu penazi cez bazare/digitalne platformy. V pripade, ze vznikne podozrenie na zaklade pofidernych pohybov (predavas 30 artiklov mesacne cez bazos a nepriznavas ziaden zisk) si ta financna sprava poda.
Ak predas telefon alebo jazdene auto, nemyslim si ze by vzniklo podozrenie ze si nepriznal zisk - budu vychadzat ze jazdene auto ktore predavas si kupil drahsie (aj ked to nemusi byt tiez pravda, tam to zase pomoze odhalit roznych "autickarov" co tocia auta zo zahranicia za ucelom zarobku).
Taktiez, smernica nie je nova dan, je to sposob kontroly pohybu penazi cez bazare/digitalne platformy. V pripade, ze vznikne podozrenie na zaklade pofidernych pohybov (predavas 30 artiklov mesacne cez bazos a nepriznavas ziaden zisk) si ta financna sprava poda.
Ak predas telefon alebo jazdene auto, nemyslim si ze by vzniklo podozrenie ze si nepriznal zisk - budu vychadzat ze jazdene auto ktore predavas si kupil drahsie (aj ked to nemusi byt tiez pravda, tam to zase pomoze odhalit roznych "autickarov" co tocia auta zo zahranicia za ucelom zarobku).
áno je to iba zo zisku ale ak aj nieco predas bez zisku a neudas to financnej sprave tak mozes dostat podla toho zakona pokutu od 60 do 20 000 eur. Takze kupis auto za 20k, predas ho za 10k zabudnes to nahlasit a hrozi ti pokuta.
Ludia ktory iba predavali veci za nizsiu cenu budu z toho otraveny a ludia ktory na tom zarobia to aj tak budu uvadzat za nakupne ceny alebo si nakupnu cenu vymyslia aby bola rovnaka alebo vacsia.
Nechcem sa tu opustat ale rok co rok sa tu schvaluju debilnejsie zakony a aj ked sme v demokratickej zemi, robime si tu komunisticke/diktatorske zakony.
39 % dan z krypta - ktorú po poslednom hlasovaní ani nehodláme mierniť.
od tohto roka novy zakon o opravach auta - kde ti zákon zoberie technický keď narazíš napr. kolesom lebo nikto iný ako certifikované automobilky ktoré si to vylobovali to nevie opravit.
zdanenie dochdoku 2. piliera - na ktory si cely zivot setris
a teraz úplný vrchol, tento zákon.
Uz na to nemam nervy a od buduceho roka ked dokoncim jeden projekt, zrejme zacnem hladat novy v inej krajine a vypadnem odtialto aj s mojim IT podnikanim.
Ale aj tak si myslim ze minimalne aspon od buduceho roka to nemoze platit, isto bude SK vyzadovat od bazarov udaje na co sa nemozu pripravit za mesiac.
Ludia ktory iba predavali veci za nizsiu cenu budu z toho otraveny a ludia ktory na tom zarobia to aj tak budu uvadzat za nakupne ceny alebo si nakupnu cenu vymyslia aby bola rovnaka alebo vacsia.
Nechcem sa tu opustat ale rok co rok sa tu schvaluju debilnejsie zakony a aj ked sme v demokratickej zemi, robime si tu komunisticke/diktatorske zakony.
39 % dan z krypta - ktorú po poslednom hlasovaní ani nehodláme mierniť.
od tohto roka novy zakon o opravach auta - kde ti zákon zoberie technický keď narazíš napr. kolesom lebo nikto iný ako certifikované automobilky ktoré si to vylobovali to nevie opravit.
zdanenie dochdoku 2. piliera - na ktory si cely zivot setris
a teraz úplný vrchol, tento zákon.
Uz na to nemam nervy a od buduceho roka ked dokoncim jeden projekt, zrejme zacnem hladat novy v inej krajine a vypadnem odtialto aj s mojim IT podnikanim.
Ale aj tak si myslim ze minimalne aspon od buduceho roka to nemoze platit, isto bude SK vyzadovat od bazarov udaje na co sa nemozu pripravit za mesiac.
Stát najprv hlupo rozhadze a rozkradne peniaze ktore ma a neskor aj tie ktore nema tj si pozicia. A splacat to nebude nikto iny ako danovi poplatnici. Politici nevedia nic ine ako zdierat strednu vrstvu: chudobu nemozu, lebo skoro nic nema. A bohatych nebudu lebo by isli sami proti seba /a svojim/.
mato55002, riešením pre teba ako predpokladám IT nomáda by mohol byť opt-out zo systému tohto bananistanu a prehlásenie trvalého pobytu do Paraguaja alebo inej daňovo priateľskej krajiny. Reálne ale stále môžeš žiť na Slovensku
Bližšie info tu:
Bližšie info tu:
-
daniel.daniel
Medium Star
Ak mas na mysli II. pilier, tak do neho prispievas z nezdanenej hrubej mzdy. Takze setris si nezdanene peniaze. A to ze stat meni podmienky dochodkov, tak nato si musime zvykat.starysomar napísal: 15 nov 2022, 19:25 Darebáctvom je aj snaha o zdanenie úspor na dôchodok. Tiež aký "príjem", ak si vyberiem svoje peniaze, našetrené z už zdanených?
A k teme, skor je to zamerane na priekupnikov, mozes nakupit na aliexpresse, velkosklade a predavat aj so 100% ziskom..peniaze dostavas na ruku a nic nedanis. Ak to mas ako bokovku a najdes zaujimavy produkt tak par stovak mesacne si privyrobis.
presne, kto pravidelne navstevuje bazos vie ze vela ludi ma z toho sedy biznis. na co vlastnu stranku, firmu a uctovnictvo, ked mozem predavat novy tovar na bazosi...
na druhej strane toto ale nie je problem bazosu ako takeho ale toho ze niekto "podnika" bez toho aby bol podnikatel a viedol si uctovnictvo. to je predsa zalezitost danovej policie a nie takeho hluposti vymyslat.
to s tym udavanim financnej sprave sa mi ale nejak nezda, ved to by si pilili konar pod sebou. pre nich by to znamenalo tisice a tisice oznameni mesacne co by museli spracovavat.
na druhej strane toto ale nie je problem bazosu ako takeho ale toho ze niekto "podnika" bez toho aby bol podnikatel a viedol si uctovnictvo. to je predsa zalezitost danovej policie a nie takeho hluposti vymyslat.
to s tym udavanim financnej sprave sa mi ale nejak nezda, ved to by si pilili konar pod sebou. pre nich by to znamenalo tisice a tisice oznameni mesacne co by museli spracovavat.
Myslim si ze dnes uz na to budu mat nejake nastroje, nejaky flag system ktory bude selektovat na zaklade nejakych parametrov podozrivych predajcov, tych si porovnaju potom s danovym priznanim a ked uvidia ze clovek predal cez bazos za rok 2000 veci a na DP ma len svoju mzdu z TPP 12k eur za rok tak sa na to pozru. V opacnom pripade vacsina obcasnych predajov nikto riesit nebude.to s tym udavanim financnej sprave sa mi ale nejak nezda, ved to by si pilili konar pod sebou. pre nich by to znamenalo tisice a tisice oznameni mesacne co by museli spracovavat.
Mne sa ten system ako-tak pozdava, problem je ze je to dvojsecna zbran.
Ak to vyriesi roznych spekulantov na bazosi alebo ich to prinuti aspon slusne platit dane tak budiz. Nie je fer voci serioznemu obchodu ktory bojuje o prezitie zo dna na den lebo ide do bodky podla pravidiel lebo to iste predava Jozko na bazosi o 20% lacnejsie lebo neriesi logistiku, uctovnictvo, personal okolo toho a danovu povinnost.
Druha strana mince je potom to, ze to otvara pandorinu skrinku s moznymi buzeraciami za bezne naozaj bazarove predaje niekto moze menit telefon, tablet, sluchatka, laptop, repraky, TV, auto kazdu chvilu lebo vyslo nieco novsie, lepsie, viac trendy a takeho sa to moze dotkut tiez.
+Globalna buzeracia v zmysle vzniku nejakej ohlasovacej povinnosti na FS.
-
maciatko99
Medium Star
Autickari to budu mat tazke. Napokon to vymyslia tak, ze akoze son auto kupil za 11 000 eur, ale predal za 11 100 eur. Zvysna tisicka pojde na cash mimo zmluvy. Podla mna sa tym vyriesi minimum.
Ako som pisal vyssie, zalezi aka bude implementacia riesenia. Ak bude bazosu vyplyvat povinnost fungovat aj ako platobna brana na to aby splnili svoje povinnosti k tejto smernici tak to take jednoduche nebude.
Asi by som si tu EU smernicu konecne mohol precitat ked uz tu tolko mudrujem a varim z vody
Toto uz je mimo mojich kapacit ale urcite nam to nejaky tunajsi sikovny pravnik vysvetli
Alternativne to moze znamenat, ze napr taky bazos nespracuvava priamo tranzakcie takze sa ho tato novela vobec netyka? Realnejsie mi pride to prve ale kto vie, mohol by nam to tu niekto vysvetlit
Asi by som si tu EU smernicu konecne mohol precitat ked uz tu tolko mudrujem a varim z vody
Toto uz je mimo mojich kapacit ale urcite nam to nejaky tunajsi sikovny pravnik vysvetli
Povedal by som, ze toto nepriamo implikuje povinnost sprostredkuvavat tranzakciu na to, aby si vedeli splnit povinnosti vyplyvajuce z tejto novely.Operátor musí do 31. decembra obdobia podliehajúceho oznámeniu vykonať previerku informácií o predajcoch a ich transakciách, ktoré treba oznámiť správcovi dane. V prípade predajcov registrovaných na platforme pred 1.1.2023 je potrebné vykonať previerku do 31. decembra 2024. Dáta musí operátor digitálnej platformy archivovať po dobu 10 rokov od konca roka, v ktorom mal podať takéto oznámenie.
Alternativne to moze znamenat, ze napr taky bazos nespracuvava priamo tranzakcie takze sa ho tato novela vobec netyka? Realnejsie mi pride to prve ale kto vie, mohol by nam to tu niekto vysvetlit
Necital som navrh zakona o co ide. Len mi pride hlupost spracovavat transakciu Bazosom. Ak kupuhem auto, tak cez Bazos poslemu niekomu 20 tisic a neuvidim ani auto, ani predavajuceho a navyse nepoznam ani stav auta. Podobne to je s mobilom, bicyklom a dalsimi. Takze podla mna Bazar, ktory zverejnuje inzeraty, tak neriesi transakcie ako napr. eBay.