Dilema pri kúpe auta
Dilema pri kúpe auta
Chcem kúpiť auto do 10 k a bol som už asi v 4 autobazaroch ale stále som nič nekupil.
Mam možnosť kúpiť auto v Nemecku lebo som tu pracovne.
Čím viac o tom rozmyslam tým ťažšie sa mi rozhoduje.
Potrebujem auto do práce nájazd 30 km denne.
Mercedesy a bmw sa mi pacia najviac ale nechcem moc snobske auto s drahou údržbou.
Pasaty a golfy si dosť držia cenu.
SUV mi do práce príde nepraktické , vysoká hmotnosť, väčšia spotreba.
Teraz má zaujal Ford mondeo rok 2015 , 150 tisíc km, 1.8 tcdi diesel. Aj keď motor je zevraj spoľahlivý ale čo som sa docital že na Fordoch je ďalších milión veci čo sa kazia, v štatistikách z nemeckych stk je Ford na tom dosť zle...
Potom Audi a3 1.4 tfsi benzín nájazd 150 tisíc km rok 2014 . Tam mi vadi iba že je to 3 dverove auto... Ford by poskytol viac miesta a stojí o liter menej. Čo sa týka budúcich nákladový ťažko povedať...
Mate nejaké rady čo by ste kúpili vy?
Mam možnosť kúpiť auto v Nemecku lebo som tu pracovne.
Čím viac o tom rozmyslam tým ťažšie sa mi rozhoduje.
Potrebujem auto do práce nájazd 30 km denne.
Mercedesy a bmw sa mi pacia najviac ale nechcem moc snobske auto s drahou údržbou.
Pasaty a golfy si dosť držia cenu.
SUV mi do práce príde nepraktické , vysoká hmotnosť, väčšia spotreba.
Teraz má zaujal Ford mondeo rok 2015 , 150 tisíc km, 1.8 tcdi diesel. Aj keď motor je zevraj spoľahlivý ale čo som sa docital že na Fordoch je ďalších milión veci čo sa kazia, v štatistikách z nemeckych stk je Ford na tom dosť zle...
Potom Audi a3 1.4 tfsi benzín nájazd 150 tisíc km rok 2014 . Tam mi vadi iba že je to 3 dverove auto... Ford by poskytol viac miesta a stojí o liter menej. Čo sa týka budúcich nákladový ťažko povedať...
Mate nejaké rady čo by ste kúpili vy?
Re: Dilema pri kúpe auta
No, doba je blba a asi by som osobne hladel aj na emisie. Okrem toho, 30km denne, cize 2x 15km denne nafte fakt velmi nanahrava, to auto ani nezohrejes a naftak pri takomto style pouzivania proste trpi. Tiez nevidim dovod kupovat si na takyto sposob pouzivania auta ako Mondeo, to je auto na dlhe km stravene na dialnici, nie na vychadzky. A tiez sa mi uplne nezda Mondeo 2015 s 1.8TDCI. 2015 znie ako MK IV, ale 1.8TDCI tam pokial viem davali len pred faceliftom, ale mozem sa mylit.
A3 mozno, je to male trochu komfortnejsie auto, hoci aj tu plati, ze na kratsie vzdielanosti to turbo idealne nie, no pri novsom aute sa mu budes vyhybat tazko.
Zaujima a volba by mohla byt Mazda 3 v benzine, je trochu hlucnejsia, ale spolahliva. Mne osobne sa paci aj Peugeot 308, ale je to uz trochu riskantnejsie auto. Alebo Megane so zakladnou 1.6 bez turba, ale tam musis pocitat s tym, ze to nie je ziadny trhac asfaltu.
A3 mozno, je to male trochu komfortnejsie auto, hoci aj tu plati, ze na kratsie vzdielanosti to turbo idealne nie, no pri novsom aute sa mu budes vyhybat tazko.
Zaujima a volba by mohla byt Mazda 3 v benzine, je trochu hlucnejsia, ale spolahliva. Mne osobne sa paci aj Peugeot 308, ale je to uz trochu riskantnejsie auto. Alebo Megane so zakladnou 1.6 bez turba, ale tam musis pocitat s tym, ze to nie je ziadny trhac asfaltu.
Poradit Ti neviem, lebo v autách sa nevyznám. Ale tolko viem, ze na krátke vzdialenosti je lepsi benzin, lebo sa menej nici tymito krátkymi presunmi.
Ja by som pri cenovom rozpočte 10k asi uvazoval nad novou daciou sandero. Nie je to ziaden kundolap, ale mas na to plnu záruku, nečakajú ta tak ziadne skryté vady. Sadnes a jazdis.
Ja by som pri cenovom rozpočte 10k asi uvazoval nad novou daciou sandero. Nie je to ziaden kundolap, ale mas na to plnu záruku, nečakajú ta tak ziadne skryté vady. Sadnes a jazdis.
Akurat sa s Daciou nedostanes na 10k. Ak tam chces mat aspon nejaku vybavu ako klimu a senzory, pocitaj skor 13k.
zalezi na ako dlho to auto chces, pokial ti staci auto na 3 roky (alebo kolko dava dacia zaruku) tak jasne, chod do toho.
ale co pocuvam ci uz automechanikov alebo vysledky roznych testov tak dacie nie su zrovna 2x spolahlive auta.
ale co pocuvam ci uz automechanikov alebo vysledky roznych testov tak dacie nie su zrovna 2x spolahlive auta.
Ak chceš čo najspoľahlivejšie auto, tak by som išiel do nejakej Toyoty - Corolla/Avensis v 1.6/1.8 benzíne.
Ak chceš nejakú prémiovejšiu značku, tak Audi A3/A4, ale tu jedine v 2.0 TDI, tie priamovstrekové benzínové TFSI neboli veľmi spoľahlivé. Ako alternatíva by mohla byť dízlová BMW E90 320d/330d, benzín jedine 325i/330i N52 a tie sa dávali do týchto áut len do 08/2007, novšie motory N53 už nebrať, to sú poriadne kasičky.
Ak chceš nejakú prémiovejšiu značku, tak Audi A3/A4, ale tu jedine v 2.0 TDI, tie priamovstrekové benzínové TFSI neboli veľmi spoľahlivé. Ako alternatíva by mohla byť dízlová BMW E90 320d/330d, benzín jedine 325i/330i N52 a tie sa dávali do týchto áut len do 08/2007, novšie motory N53 už nebrať, to sú poriadne kasičky.
-
starysomar
Hardcore addict
Aak mierne staršie - Google - "adac spoľahnivosť áut".
Pri jazdenke by som sa imho neriadil len obecnou spolahlivostou. Tam spolahlivost urcuje casto viac to kto s tym autom jazdil, nez to kto ho vyrobil. A tiez je dolezite sledovat co sa kazi a kolko to stoji. Ono je pravda, ze napriklad Toyoty spolahlive su, ale ich servis uz lacny nie je.
Pri jazdených autách podľa mňa viac zaleží, ako sa bývali majiteľ o auto staral, ako to čo hovorí ADAC. Mali sme s kamošom skoro identické auta cca 2 roky. On ho mal len o rok mladšie a o cca. 80 000km menej. Ja som s ním nemal najmenší problém. On menil turbo, servo, motorčeky na nastavenie svetiel, riešil hrdzu.
Pri tak starých jazdenkách sa riadiť nejakými radami, že na tom sa kazí to a na tom to, je sprostosť. Treba si vziať človeka čo sa autám rozumie a poriadne ho prezrieť, a potom sa o neho samozrejme aj patrične starať.
Pri tak starých jazdenkách sa riadiť nejakými radami, že na tom sa kazí to a na tom to, je sprostosť. Treba si vziať človeka čo sa autám rozumie a poriadne ho prezrieť, a potom sa o neho samozrejme aj patrične starať.
A hlavne nekupovat tak stare auto. E90 je super stroj,ale na dany ucel uplne zbytocny.
tak pokial mas ten luxus ze mozes kupit auto od niekoho koho poznas a vies ze sa o to auto dobre staral, tak nie je o com.
zial vacsina ludi taku moznost nema, auto vybera len na zaklade inzeratov a obhliadky. a v tom pripade ti neostava nic ine ako vseobecna spolahlivost a testy.
kadzemu by som odporucal aspon sa placnut po vrecku a zaplatit si automechanika co auto obhliadne pred kupou. su zavady ktore bezny clovek neuvidi.
ja by som odporucal drzat sa europskych aut, vw alebo skodovka, mozno nie su take spolahlive ako japonci ale servis je podstatne jednoduchsi a lacnejsi a spravi ti ho tu kazdy druhy automechanik za par eur.
zial vacsina ludi taku moznost nema, auto vybera len na zaklade inzeratov a obhliadky. a v tom pripade ti neostava nic ine ako vseobecna spolahlivost a testy.
kadzemu by som odporucal aspon sa placnut po vrecku a zaplatit si automechanika co auto obhliadne pred kupou. su zavady ktore bezny clovek neuvidi.
ja by som odporucal drzat sa europskych aut, vw alebo skodovka, mozno nie su take spolahlive ako japonci ale servis je podstatne jednoduchsi a lacnejsi a spravi ti ho tu kazdy druhy automechanik za par eur.
Ale to, či bol pravidelne menený olej, pri prehliadke nezistíš. Predpokladám, že žiadny majiteľ by ti nedovolil odmontovať veko ventilov, aby si sa mohol pozrieť, ako motor vyzerá zvnútra a či je čistý. Nejakú istotu môžeš mať pri autách, ktorým končí záruka a jazdili do autorizáku, ale pri starších autách, ktoré sa servisovali maximálne už len u Fera v garáži, môžeš tak skontrolovať úniky oleja a iných kvapalín, či nehádže motor do núdzáku pri vyššej záťaži, napichnúť do na diagnostiku po testovacej jazde a dúfať, že majiteľ nevymazal všetky chyby pred prehliadkou.
Takže istota je len úplne nové auto alebo auto v záruke/tesne po konci záruky. Pri aute do 10k eur je podľa mňa nutné počítať s tým, že nejaký servis vyžadovať bude, predsa len pokiaľ to nemá byť nové Citigo, ale auto vyššej triedy, tak zánovné už nebude, bude už proste staré...
Takže istota je len úplne nové auto alebo auto v záruke/tesne po konci záruky. Pri aute do 10k eur je podľa mňa nutné počítať s tým, že nejaký servis vyžadovať bude, predsa len pokiaľ to nemá byť nové Citigo, ale auto vyššej triedy, tak zánovné už nebude, bude už proste staré...
Za 10k by si podla mna este nasiel napriklad aj minulu generaciu Ceeda v zaruke.
Jj, na Slovensku je takých áut na predaj momentálne 7 a budú v záruke pár mesiacov alebo ešte kratšie, ak najazdia 150 000 km.
https://kia-cee-d.autobazar.eu/hladaj/? ... ountry1=on
https://kia-cee-d.autobazar.eu/hladaj/? ... ountry1=on
Tak tie 2017-2018 budu v zaruke este pomerne slusny cas. Kia ma zaruku tusim 7 rokov, akurat teda uz nepoznam podmienky.
Predchádzajúce Dacie (prvej generácie) boli na tom pokial ide o spoľahlivosť vraj horsie. Výhoda je, ze to je jednoduche auto a teda aj jednoduchý servis.
Tieto nove Dacie sú na tom so spoľahlivosťou už priemerne. Cize krok vpred.
Ak chce mať už lepšiu výbavu, tak áno, asi to bude tých cca 12k. Ale kedysi vedeli dat na skladové autá zľavu. Neviem či to ešte stále plati.
Navyše ak kupuješ používané auto, tak musíš mať dajakú rezervu pár stoviek na prípadné opravy, ktoré ťa asi čakajú. Čiže nakoniec auto tiež nemáš za 10k, ale za 11k
Tieto nove Dacie sú na tom so spoľahlivosťou už priemerne. Cize krok vpred.
Ak chce mať už lepšiu výbavu, tak áno, asi to bude tých cca 12k. Ale kedysi vedeli dat na skladové autá zľavu. Neviem či to ešte stále plati.
Navyše ak kupuješ používané auto, tak musíš mať dajakú rezervu pár stoviek na prípadné opravy, ktoré ťa asi čakajú. Čiže nakoniec auto tiež nemáš za 10k, ale za 11k
-
starysomar
Hardcore addict
Google - "Dacia Ruster" (R nie je preklep).
Viacero značiek robí autá, na ktorých podvozky po dvoch-troch rokoch vyzerajú, akoby boli celý čas namočené v slanej vode
Niektorí mechanici vravia, že sa už autá robia len na 5 rokov / 120 000 najazdených kilometrov. Čas ukáže.
Na svolavacky.cz je výživné čítanie, napríklad Dacia:
https://svolavacky.cz/nejlepsi-a-nejhor ... port-2023/
Viacero značiek robí autá, na ktorých podvozky po dvoch-troch rokoch vyzerajú, akoby boli celý čas namočené v slanej vode
Niektorí mechanici vravia, že sa už autá robia len na 5 rokov / 120 000 najazdených kilometrov. Čas ukáže.
samozrejme, pokial mas budget 10k tak kup auto za 8k a zbytok si nechaj na servis.Peter00 napísal: 20 nov 2022, 15:53Navyše ak kupuješ používané auto, tak musíš mať dajakú rezervu pár stoviek na prípadné opravy, ktoré ťa asi čakajú. Čiže nakoniec auto tiež nemáš za 10k, ale za 11k
Imho je problem skor v tom ako sa ludia k autam spravaju. Kazdy nadava na vyrobcov, ale tie auta dnes pri spravnej udrzbe a pouzivani najazdia nezmysly. Ked som kupoval auto, videl som kusky ktore mali povodne rozvody aj 40 000km po doporucenom najazde, olej nemeneny 30-40 000km atd. Potom je fakt tazke stazovat sa na vyrobcov.starysomar napísal: 20 nov 2022, 16:39 Google - "Dacia Ruster" (R nie je preklep).
ano niektori ludia sa k autam spravaju zle, ale predpokladal by som ze sa budu spravat rovnako zle k daciam ako k toyotam. napriek tomu ked si pozries TUV report tak dacie su kazdy rok na najhorsich miestach skoro vo vsetkych kategoriach...