Zimné pneumatiky

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Light Expert
Light Expert

Zimné pneumatiky

Príspevok od používateľa Top »

Ahojte, mám na vás prosbu. Potrebujem zimné pneumatiky v rozmere 245/40 r 18. Oplatí sa ísť do prémiových pneumatík alebo stačí aj nejaká lacnejšia alternatíva? Pri výbere pneumatík je dôležite riadiť sa energetickým štítkom? V zime nejazdím až tak veľmi diaľnice, ale skôr medzi mesto a občas zájdem niekam do hôr si zalyžovať.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Zimné pneumatiky

Príspevok od používateľa Pilifo »

Záleží, koľko dukátov chceš za pneumatiky dať. Ja by som išiel do stredu - dobrý pomer medzi kvalitou a cenou. Podľa testov zimných pneumatík 245/40 R18 vychádzajú dosť dobre Hankook W330 Winter i*cept Evo 3.
Light Expert
Light Expert

Pilifo napísal: 19 nov 2022, 19:24 Záleží, koľko dukátov chceš za pneumatiky dať. Ja by som išiel do stredu - dobrý pomer medzi kvalitou a cenou. Podľa testov zimných pneumatík 245/40 R18 vychádzajú dosť dobre Hankook W330 Winter i*cept Evo 3.
Tak ako ide o to, či má význam investovať veľa dukátov do prémiových pneumatík. Všimol som si aj tie Hankook, ale ja som uvažoval nad Nexen Winguard Sport 2, BF Goodrich G-Force Winter 2 a z prémiových na Bridgestone Blizzak LM 005.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Nexen Winguard Sport 2 som kupoval nedavno, akurat ako R16 205/55. Zatial sa javia fajn, ale na lade zatial nebola moznost ich testovat. Plus s nimi prilis neblbnem, nakolko som na ne prechadzal z R17 235/45 a tam bol pocit istoty vyssi. Pocitam s tym, ze v zime budem jazdit trochu pomalsie a tak verim, ze s nimi problem nebude, no ak si zavodnik, radsej si priplat.
Light Expert
Light Expert

Johnnny napísal: 19 nov 2022, 20:40 Nexen Winguard Sport 2 som kupoval nedavno, akurat ako R16 205/55. Zatial sa javia fajn, ale na lade zatial nebola moznost ich testovat. Plus s nimi prilis neblbnem, nakolko som na ne prechadzal z R17 235/45 a tam bol pocit istoty vyssi. Pocitam s tym, ze v zime budem jazdit trochu pomalsie a tak verim, ze s nimi problem nebude, no ak si zavodnik, radsej si priplat.
Ďakujem za názor. Vieš čo, práveže nie som nejaký závodník, snažím sa jazdiť hlavne bezpečne a hlavne kvôli bezpečnsoti som uvažoval aj nad tými prémiovkami, len je otázne, či to má vôbec význam, keďže predsa stoja dosť dukátov.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Tie Nexeny mam ako zimne a asi fajn, kym nejazdis na hrane. Su hlavne tiche a na suchej ceste pomerne dobre drzia. Na Oravu by som si ich asi nekupil ale v teplejsich castiach krajiny posluzia dobre.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Top napísal: 19 nov 2022, 22:14 Ďakujem za názor. Vieš čo, práveže nie som nejaký závodník, snažím sa jazdiť hlavne bezpečne a hlavne kvôli bezpečnsoti som uvažoval aj nad tými prémiovkami, len je otázne, či to má vôbec význam, keďže predsa stoja dosť dukátov.
Vyznam to samozrejme ma, tie drahsie (mozno nie vsetky a vo vsetkom) su zvycajne lepsie. Niektore su odolnejsie, ine maju kratsiu brzdnu drahu, lepsie chovanie na vode/lade/snehu, niektore to maju vsetko atd. V kazdom pripade, tie Nexeny aspon podla testov boli dost vyvazene pneumatiky bez zasadnej slabiny a pokial jazdis normalne, nemal by si mat problem. Samozrejme vzdy hrozi, ze sa mozes dostat do krizovej situacie ktoru ani sam nesposobis a lepsia pneumatika Ta podrzi lepsie.

Moj oco ale napriklad nikdy ziadnu nehodu nemal a tusim az na jednu vynimku ked si kupil Continentali na ziadnych premiovych pneuamatikach nejazdi. Aktualne ma Nexen WG3, predtym vacsinou Matador.

BTW, ked tak pozri este Kleber Krisalp HP3. Tie som zvazoval povodne.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Podla mna su to vsetko vase subjektivne pocity. Nikto z nas pravdepodobne nemal moznost v jeden den soferovay rovnake auto na roznych gumach, za rovnakych tratovych podmienok, aby vedel objektivne zhodnotit pneumatiky.

Predpokladam, ze vsetci jazdime tak, ze na jesen to prezujeme na zimne pneu a potom jazdime. Cize porovnavat prechod z letnych na zimne je dost velky rozdiel. Asi malokto z nas prezuje stare pneu v polke zimy za nove pneu, aby to vedel posudit. A som presvedceny, ze ak by sme pol zimy najzdili na 4 az 5 rokov starych Continentaloch alebo Michenilach, zrazu by sme to prezuli na nove Matadorky, tak asi zhodne by sme povedali, ze tie nove Matadorky drzia uzasne, ze lepsie sedia a podobne. A to len vdaka tomu, ze by islo o novu pneu, ktorej zmes ma svoje parametre a pneu splna poziadavky. Preto si myslim, ze ked obujem na aute hociktoru novu pneu, ci je to Nexel, Fulda, Matador, Hankool, Goodyear, Bridgestone alebo Continental, tak tie jazdne vlastnosti mi zo subjektivneho pohladu pridu neskutocne dobre.

Lenze ak by som mal vedla seba 10 rovnakych aut s 10 roznymi pneu po kazdej jazde presadnem do druheho auta s inymi pneu, tak az vtedy by som mohol vidiet ojedinele rozdiely v jazdych vlastnostiach pneu. Avsak aj tak by som tazko laicky pohladom merao brzdnu drahu na vode, na snehu a na suchu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

treba si priznat ze tak isto ako pri vsetkom aj u pneumatik ide aj o marketing.
verim ze drahsie gumy mozu mat lepsie vlastnosti, ale o kolko? bude to 5%? 10%? lebo dost pochybujem ze to bude 50% ci 100%
dalsia vec je ci to ako bezny sofer mas realnu sancu pocitit. samozrejme urcite moze nastat situacia ze s lepsimi gumami zabrzdis o jeden meter skor ako by si s lacnejsimi a zrovna ten jeden meter bude rozdiel medzi "ostal som na ceste" a "skoncil som v potoku", ale aka je pravdepodobnost ze sa to udeje?

samozrejme netvrdim ze treba kupovat to najlacnejsie co sa da, ale rovnako by som nekupoval ani to najdrahsie pokial by som na to nemal ozajsne dovody ine ako "drahsie je bezpecnejsie"...
v konecnom dosledku poznat limity svojho auta, vediet ako reagovat v kritickych situaciach a hlavne jazdit primerane k stavu vozovky ti da 100x viac nez tie najdrahsie pneumatiky.
heker
Redeemer
Redeemer

Neobhajujem drahe pneu, ani nehejtujem lacne. Skor som sa zameral na nazory ludi a to co pravidelne citam v diskusiach typu - Kupil som si nove Matadorky a su uplne super, podstatne lepsie ako tie stare Yokohami co som mal.

Vacsine ludi postaci obycajna Barumka alebo Matadorka na jazdu do prace a z prace (alebo podobna cenova alternativa).
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

heker, aacid - presne tak.

Navyše sa zhodné gumy budú správať trocha odlišne na rôznych autách s ohľadom na konštrukciu a vlastnosti ich podvozkov.
Môj "všeobecný" názor na výber pneumatík som už písal kdesi - brzdná dráha a záber sú najdôležitejšie vlastnosti, valivý odpor a opotrebenie nezanedbateľné (všetky spolu spravidla súvisia), čo sa týka ceny - neušetrím, ak ich zoderiem o hodne skôr - vlastná skúsenosť s letnými Firestone Roadhawk, po nejakých 12-15 000 kilometrov na zadnej náprave na odpis. Iné sa na nej takmer neopotrebovávajú, 3D geometrija OK. Bral som ich z núdze lebo som jednu inej značky prederavil znútra o zlom v asfalte pri zastavovaní na okraji cesty, ktorý som prehliadol. Keby som bol videl recenzie (hoci nemusia byť moc smerodatné), nekúpil by som:
https://www.testy-pneumatik.sk/firestone-roadhawk/

Sedliackym rozumom - najlacnejšie určite nie - a najdrahšie načo? :)
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Tak ono iste plati, ze aj nova Matadorka bude lepsia guma nez novy Michelin. Ono sa tie jazdne vlastnosti opotrebenim samozrejme stracaju. To ale neznamena, ze kupa novych, kvalitnych gum by nemala zmysel. Ano, v pomere cena/vykon asi nebudu najlepsie, ale ako som pisal, ak je niekto zavodnik a moze si dovolit relativne drahe auto, mal by si dovolit aj lepsie pneumatiky.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Asi si chcel napísať, že nový Matador bude lepší ako starý Michelin, s čím súhlasím. Najideálnejšie by bolo kupovať bárs aj najlacnejšie zimné gumy každú sezónu, pretože budú mať určite lepšie jazdné vlastnosti na snehu a v mokru ako už niekoľko sezón jazdené prémiovky.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Ano. Moja hlava obcas mysli inak nez prsty :) Neviem, ci kazdy rok, ale niekde som videl aj vplkyv percent opotrebovania na jazdne vlastnosti a rozdiel bol aspon papierovo zasadny.

Takze ano, teoreticky ma zmysel aj obmienat gumy, hoc aj lacnejsie o nieco pravidelnejsie.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Odporúčanie 4x4x4 má svoje dôvody.
4 zhodné
4 mm minimálna výška vzorku
4 roky maximálny vek pneu
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

tak potom 4x4x4x4x4
vsetko co si vymenoval a ako bonus 4x4 pohon :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ten 4x4 pohon je podľa mňa dôležitý akurát pre niekoho, kto nie je úplne skúsený vodič.

Ja bývam v oblasti, kde je zima porovnateľne tuhá s krajmi ako Orava a Kysuce, ale v zime som ešte nutne 4x4 nepotreboval. Raz sa mi akurát stalo, že som nevedel vyjsť kopec, na ktorom bol ľad s čerstvým snehom, ale to bolo spôsobené len starými zimákmi. Potom, ako som kúpil nové zimáky, som na tom kopci už problém nemal. A to mám auto so zadným náhonom. Inak auto je krásne čitateľné a keď je nasnežené, dá sa s ním krásne kontrolovať riadený pretáčavý šmyk v zákrutách po vypnutí asistentov.

Ono v krízovej situácii, kedy je nutné čo najrýchlejšie zastaviť alebo zatočiť, je 4x4 aj tak k prdu a je potrebná čo najlepšia priľnavosť pneumatík. Ja skôr vnímam negatíva 4x4 a v aute by som ho skôr nechcel hlavne kvôli zbytočnej váhe navyše, nutnosti kupovať všetky 4 pneumatiky pri defekte a vyššej spotrebe.
heker
Redeemer
Redeemer

To mi pridu take dristy, ze 4x4 su potrebne pre tych co nevedia jazdit. Je to asi taky bazor ako ze automat maju ludia co nevedia jazdit alebo manual jazdia ludia, ktori si chcu vychutnat jazdu.

Cuduj sa svete, mam 4x4 a citim sa komfortnejsie nie len v lete, ale aj v zime. Tie vlastnosti auta su dost odlisne pri 4x4 a citit to aj v lete, nie to este v zime. V zime je to lambada, proste nebe a dudy.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Moja najväčšia krízovka v zime bola paradoxne na Tiguane 4x4. Išiel som dolu kopcom z lyžiarskeho strediska možno 40 km/h max. po zasneženej ceste, potreboval som pribrzdiť do zákruty, prešiel som asi na zľadovateľú časť, ktorú som pod snehom nevidel, šľapol som na brzdu, kolesá sa zastavili, ale auto išlo ďalej, ABSko zasiahlo, ale nebolo veľmi účinné. Nakoniec som to zvládol, keď som pustil brzdu a nechal kolesá, aby sa točili a vybral som tú zákrutu. Problém ale bol v priľnavosti pneumatík a 4x4 ma nezachránilo, keďže bolo v tej situácii zbytočné...
heker
Redeemer
Redeemer

Ja tvrdim, ze by ta tu 4x4 zachranilo? Netvrdim a myslim si, ze kazdemu je jasne, ze na zladovatelej ceste, este k tomu v zatacke, tak ti 4x4 nepomoze. Gratulujem ale, ze si si vybral originalny priklad, aby si vyzdvihol svoje jazdecke schopnosti a zhejtoval 4x4, ozaj sa ti to skoro podarilo, ale len skoro.
Napísať odpoveď