Citlivy spanok

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
fildinko
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Citlivy spanok

Príspevok od používateľa fildinko »

Keď vstaneš o 3, cítiš sa oddýchnutý že môžeš fungovať?

Skús vybehnúť von na prechádzku, na 15-30 minút a vráť sa späť do postele. Alebo choď na hodinu von, vráť sa, daj sprchu a začni normálne fungovať.

Ono dôvodov môže byť viac prečo sa toto deje. Možno ťa niečo psychicky trápi alebo si s niečím nevieš dať rady?
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

fildinko napísal: 16 nov 2022, 16:02 Keď vstaneš o 3, cítiš sa oddýchnutý že môžeš fungovať?

Skús vybehnúť von na prechádzku, na 15-30 minút a vráť sa späť do postele. Alebo choď na hodinu von, vráť sa, daj sprchu a začni normálne fungovať.

Ono dôvodov môže byť viac prečo sa toto deje. Možno ťa niečo psychicky trápi alebo si s niečím nevieš dať rady?
Zobudím sa sviežo, že môžem vstať a ísť niečo robiť... Je pravda, že som typ ktorý vie trápiť hlavu banalitami...možno by pomohlo pred spaním nemyslieť na robotu, na nasledujúci deň, ale neviem to...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Mierne podobný problém som mal na strednej škole. Ten však fungoval tak, že som sa zobudil dokonale čerstvý dve hodiny pred tým, než bolo treba ale vo chvli, keď naozaj bolo -hodne unavený.
Mám o pár desiatok rokov viac a u dlhšie, než rok (2, 3, x) vstávam pred tým, než v týždni zazvoní budík a cez víkendy (alebo počas maródky aj teraz) v zhruva rovnakom čase.
Bez ohľadu na to, kedy idem spať.

Možno by pomohla pred spaním určitá psychohygiena, no omnoho kednoduchšie je pogoogliť na tému správne dýchanie (podľa mňa nie veci typu holotropné dýchanie). Aspoň mne to hodne pomohlo a pomáha.

Píšu: Nádych, zadržanie, výdych, zadržanie 4:4:4:4, mne sadlo 8:8:8:8 sekúnd.
Asi to bude silne individuálne.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

tyler91 napísal: 16 nov 2022, 15:10 Čaute, už asi mesiac mám obdobie kde sa pravidelne budím okolo 3 ráno a do budíka (5:00) sa už iba prevaľujem zo strany na stranu...je to pre mňa už dosť frustrujúce, do práce chodím nervózny, človek sa nevie tak dobre sústrediť...chodím spať okolo 9 s tým, že zaspať nemám problém...zažíval niekto niečo podobné?
mas dostatok fyzickeho pohybu? inac ak chodis spat o 9, tak to mas stale 6 hodin spanku, cca tolko spava vacsina ludi, ktora nepracuje fyzicky.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Podla mna chodis moc skoro spat a vyzera to tak, ze ti staci 6 hodin spanku na to, aby si sa zobudil vyspaty.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

ndpc... cas na zmenu navykov :lol:
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Neskoro :D

Moja trumpetka máva aj štyri budíky po sebe s nejakým odstupom. Nedá si to inak skvelé stvorenie povedať, že si tým škodí. Mával som kedysi dva - kým som oba neodspal.

Mám jeden. Zazvoní - natiahnem sa a na jednej nohe vyskočím z postele :)
Teda ak...sa nezobudím pár minút pred budíkom.

Neviem, či som to už prv nepísal - poslednou dobou spávam pri hudbe, potichúčky si pustím pesničky z mobilu - svoj obľúbený výber, tak ma tak ľahko nezobudí nejaý iný náhodný zvuk.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

mne dost pomohlo, ked sa na noc uplne v spalni zatemnuje. Predtym trochu presvitalo svetlo z poulicnych lámp a preto som spaval kratsie. Uplne idealne su vonkajsie rolety-to clovek ani cez den nevie ci je vonku svetlo alebo tma.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Celkovo je spanok velmi dolezity, mozno viac ako sa zda, podobne ako sa hovori "cistota pol zivota", tak to moze byt so spankom, dokonca som nasiel toto:

Spánok - pol zdravia? | Vitamino.sk

Kvalita spánku ovplyvňuje naše celkové zdravie

"Štatistiky sú desivé. Poruchami spánku trpí každý tretí človek. Horšie je, že takéto „podvádzanie“ spánku rapídne znižuje kvalitu života a skracuje ho. Drvivá časť vedeckého výskumu spánku ukazuje, že strata kvalitného spánku prispieva k vzniku kardiovaskulárnych ochorení, demencie a smrti."

Podla mna by mohol byt spanok aj zakladnym ludskym pravom, ovela viac by sa mohol vyzadovat nocny klud, ja by som ho aj predlzil, tiez by mal byt sposob, ako rusenie nocneho kludu postihovat.

Niekde som zachytil, ze v istej krajine, tusim to bola vychodna Azia, su velmi prisne zakony ohladom rusenia nocneho kludu, nesmie sa ani buchat dverami auta a pod., asi vedia co robia.

Nedostatok spanku sposobuje podrazdenost, znizenie vykonu, chyby, nehody, zrejme je ale stale malo vyskumov z tejto oblasti, alebo to nikto neriesi, ktovie kolko problemov by sa vyriesilo, ak by sa zlepsil spanok ludi celkovo.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

A to si spominam ako decko ked sme sa celkom casto s kamosmi "hecli" a drtili nejake gamesy bez spanku. Teraz by som asi skoncil na JISke :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

wladas

tak to ano, clovek "drvil" hry cely deň aj znacnu cast noci a pritom bol fyzicky aj psychicky v pohode. Holt to je ta rychla regeneracia mladosti.. :)

**
btw este sa mi celkom osvedcilo na noc davat magnezium, dobre to uvolnuje a upokojuje
Napísať odpoveď