Dilema pri kúpe auta

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Dilema pri kúpe auta

Príspevok od používateľa Johnnny »

Ja ale nehovorim, ze medzi autami a znackami nie su kvalitativne rozdiely. Len hovorim to, ze moderne auta nie su take smejdy ako to niektori tvrdia a dokazu najazdit pomerne dost. Viac nez v minulosti. V minulosti sme mali Skodu 125 a vzdy ked na nej sli nasi do Talianska, oco auto pripravoval 2-3 dni predtym ako vyrazili. Auto malo najazdenych okolo 120k. Ja ked som siel posledne s Passatom do Slovinska, pozrel som si cyklotrasy na googlemapach, ubytovanie na bookingu a auto som pred cestou oplachol, lebo som rad, ked je ciste. Ma najazdenych 230k a nekontroloval som ani vodu do ostrekovacov (co som mohol) :)

A potom tu nejde len o model, ale casto o vybavu, alebo motorizaciu. Mas mnoho aut ktore maju vylozene spolahlive a vylozene problemove motorizacie, ale niektore prvky vybavy. Napriklad japonske auta su typicky spolahlive, ale kupit ich jazdene v nafte je podla mna skor pre dobrodruhov.

A dalsia vec, co sa na tych autach kazi. Je rozdiel ak sa napriklad nejakemu modelu pravidelne vypaluje ziarovka a je rozdiel, ak nejakej motorizacii padaju ventily do valca. A potom je tu aj cena servisu. Skratka toho co sa da zohladnit je tam imho viav nez len obecna spolahlivost.

Napriklad kamarat si kupil bavoracik a v trojlitriku, pretoze internety povedali, ze dvojlitre su smejdy a on proste potrebuje bavoracik, lebo nevie preco. Ale nebol extra nadseny ked videl kolko ho v trojlitriku vyjde napriklad vymena rozvodov :-D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Zrovna tú výmenu rozvodov za 1000 eur je nutné robiť každých 200 000 km, čo mi nepríde ako tak strašný servis na tie kilometre, ak je to dízlový motor M57/N57, prípadne benzínový N52. Ja mám "bavoracik v trojlitriku" už skoro 8 rokov, najazdil som na ňom 130 000 km a väčšie problémy som nemal. Ale je pravda, že základný servis ako výmena oleja, filtrov, remene, žhaviče a pod. si robím sám. Inak zrovna pri BMW platí, že novšie hlavne dízlové motory sú o poznanie menej spoľahlivé ako tie staršie. Novší benzínový B58 6-valec sa javí ako najlepšia a najspoľahlivejšia voľba do nového BMW. beardie ho myslím má v G30 540i, tak by mohol poreferovať.

Oproti Škode 125 bude hocijaké auto spoľahlivejšie. Autá z východného bloku do roku 1990 sa ale nedajú porovnávať s autami zo západu. Som presvedčený o tom, že dnes už sa nedá kúpiť spoľahlivejšie auto ako staré Volvá alebo Mercedes W124. Nie nadarmo na týchto 30+ -ročných autách stále jazdí polovica Albánska.

Nedávno som videl rozhovor s človekom, ktorý vyskúšal asi viac áut za svoj život ako my všetci tu dokopy, takže má skúsenosti na to, aby dokázal porovnať kvalitu starších a nových áut.

Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Skor som tym chcel povedat, ze polozky aj za bezne veci su tam vyssie ak nemas niekoho kto Ti to vie spravit/zohnat lacnejsie. Jeho tie rozvody v servise vysli blizsie k dvojke. Ono totiz ak to kupis nove, nemusi Ta to trapit, ale pri jazdenke ta casto vymena rozvodov caka.

Co sa tyka tej kvality ... podcast si pozrem, ale mas pravdu, pouzil som trochu nestastne prirovnanie. Ale zaroven si nemyslim, ze moderne auta su stavane na 5 rokov. Imho toho dokazu najazdit naozaj vela, dokonca aj trojvalce, ale clovek sa o ne musi trochu starat. Je pravda, ze kratke jazdy, studene starty, stary olej atd tie motory pochovaju, ale moj Passat ma 230k, ma povodnu spojku aj dvojhmotu, v motore sa okrem filtrov a oleja menil len termostat. Odisli mi akurat snimace na ABS, inak bez problemov. A videl som 2.0 TDI ktore mali najazdene cez 300 000km a boli na tom podobne s tym, ze okolo 300k menili akurat tu spojku.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

No to ti môžem rovno napísať z vlastnej skúsenosti, že moderné autá vedia vydržať slušnú porciu kilometrov.

Ja mám "bavoracik v trojlitriku" s 344 000 km, najväčší problém bol automat, kde bol nutný repas, za ktorý som mohol do veľkej miery sám, keďže tam unikal olej a ja som po vyskočení chybovej hlášky išiel ešte 100 km do servisu namiesto naloženia na odťahovku. Odvtedy si dávam na všetky prevádzkové kvapaliny extra pozor. Okrem tohto problému som riešil len bežný servis. Rozvody by mali byť ešte asi pôvodné, ale mám starý M57 dízel, ktorému by tá retiazka mala vydržať fakt asi doživotne. Na BMW klube viem minimálne o 2 ľuďoch, ktorí majú na pôvodných rozvodoch cez 450 000 km a tento motor funguje ako za mlada. Pre novšie M57N2, N57 a B57 dízle je už odporúčaný interval pre výmenu rozvodov 200 000 km. Väčšina ľudí ale takúto porciu kilometrov s jedným autom ani nenajazdí, pokým ho predá ďalej, takže tú výmenu rozvodov riešia max. raz za dobu vlastníctva. To už mi ani tá dvojka za výmenu v autorizáku nepríde ako tak strašná pálka pri aute za 25 000+ eur.

Žena jazdí na dvojkovej Octavii 2.0 TDI a tá má 321 000 km. Za posledných vyše 50 000 km, odkedy som ju kúpil, som menil len brzdy, olej a filtre. Najväčší problém bol nefungujúca klimatizácia, kde sa tuším menilo len nejaké tesnenie a následne sa chladivo doplnilo.

To ale nemení nič na tom, že tie staré Mercedesy a Volvá zvládnu milión kilometrov s prstom v zadku s pôvodným motorom a prevodovkou a to si nie som istý, či nejako novšie auto dá...
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Asi nie, ale zase nebudu jazdit za 5-6 litrov pri tak nizkych emisiach s takym komfortom a bezpecnostou ako moderne auta. Ono dnes pri vsetkych tych predpisoch a regulaciach, povinnej vybave tie auta nepriestrelne ani vyrobit nejde, resp by asi museli stat trochu ine peniaze.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

stale dookola tu pises o tom ze nove auta vedia vydrzat ale vzdy ked das priklad tak je to VW alebo BMW...

kde su ti znami co si kupili dustera a uz ma najazdene 300k a stale slape ako hodinky??

stale mi to iba potvrdzuje to co pisem, radsej kupit starsieho passata ci oktavku ako novy duster.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Uvadzam auta ktore poznam. Navyse Dacia z principu nerobi auta ktore maju jazdit 300 000km+. Su to vsetko auta nizsej triedy na urovni fabie, v nafte ich dnes ani nekupis a automaticky sa tam predpoklada nizky najazd. Ja by som si to nekupil, pretoze auto mam primarne na dlhe vzdialenost, mesto, aj BA pokojne obeham peso/MHD/bike. Lenze ak niekto potrebuje auto na 15km do a 15km z prace, pozeral by som si osobne celkom ine auto a o svojho Passata by som ani nezakopol.

Takze je to vzdy vec ucelu a niekedy aj generacie. Niektore generacie aj overenych vyrobcov proste zavela nestoja, aspon teda co sa spolahlivosti tyka.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hlavne v cene do 10k eur podľa mňa nedáva zmysel rozmýšľať nad úplne novým autom.Teraz som si rozklikol stránky Dacie a aj Sandero začína od 10950 eur, ktoré bude musieť mať skoro nulovú výbavu, takže aké ešte lacnejšie auto od tohto sa dá kúpiť? Ja som žiadne na trhu nenašiel.

Švagor istý čas služobne jazdil s Loganom a hovoril, že to auto by si v živote ako vlastné auto nekúpil. Žiadny výkon a strašná kvalita spracovania. S takým autom môže byť spokojný fakt len niekto, kto na ňom chodí len do obchodu a do kostola a presadol zo Škody 120, takže je to pre neho skok v luxuse.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Tak ma to zmysel v situaciach ked chces nove auto so zarukou a naozaj Ti staci auto primarne na mestske vozenie. Tiez neviem v akom aute jazdil Svagor, tie nove Dacie mi tak tragicke nepridu. Je to slabe, interier asi tie je kvalitny, ale imho su celkom pekne. Ale ano, aj ja sam by som si kupil radsej nieco lahko jazdene, ale ja som nikdy vylozene mestske auto nepotreboval :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Schválne som si otvoril cenník Sandera, aby som zistil, čo tam má a nemá v základnej výbave, v ktorej inak stojí 10 950€, nie 10 000€. V nejakej použiteľnej výbave začína na 12 100€.

V základnej výbave nie je ani klimatizácia a elektrické ovládanie okien, ten základný trojvalec má 49 kW, čo je pre niekoho, kto jazdí aj mimo mesto (čo je aj OP) skoro nepoužiteľné. Prečo by som išiel do tohto auta, keď za podobnú cenu môžem mať hocijaké iné pár ročné auto v použiteľnej výbave a s výkonnejším motorom? Ak sa chcem vojsť do 10 000€, tak môžem kúpiť auto za 8 000€ a 2 000€ si nechať na servis.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

G31 to je, kúpené s 53k, po roku a pol 79k, teraz idem druhýkrát meniť olej a filtre
Z "porúch" zatiaľ len to, že životnosť baterky v e-call sú 4 roky, menil som ju na jar
Z nejakého dôvodu to trochu žerie chladiacu kvapalinu, najbližšie sa na to v servise spýtam
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

auto s 80k kilometrami ani nema co mat za poruchy, vsak to je v podstate este nove auto.
co sa tyka dacii, tak to su lacne auta a tak sa k nim ludia aj spravaju. na 90% dochodca na nakup do mesta a navstevu k rodine 2x rocne, niekto ako druhe auto do rodiny, na chatu alebo na fusky ako pracovne auto. iste nemaju ani tu povrchovu upravu moc kvalitnu, ale neverim, ze poriadne garazovane auto so zakladnou starostlivostou rozoziera hrdza tak blaznivo ako sa traduje po internete- to k tej dacii ruster.
to ale neznamena, ze by som obhajoval ich kupu, za 10k urcite jazdenka a ako radia ostatni. zobrat mechanika, ktory to auto preklepne.
Pilifo napísal: 25 nov 2022, 9:39 To ale nemení nič na tom, že tie staré Mercedesy a Volvá zvládnu milión kilometrov s prstom v zadku s pôvodným motorom a prevodovkou a to si nie som istý, či nejako novšie auto dá...
ono je aj otazka, ci to je vobec nutne, vacsina ludi ten milion km neda ani za cely zivot.
Napísať odpoveď