Tesla 3 [diskusia]
Re: Tesla 3 [diskusia]
Niekde som zachytil spravu alebo clanok, ze sa bude musiet zmenit prave ten nazov, ale neviem to najst, inak podobne zavadzajuce a sokujuce nazvy su prakticky vsade.
Taktiež v nejakom inom článku bolo spomínané, že Tesla počítala s úmrtím každých 150 miliónov kilometrov najazdených ich autami a toto bola prvá smrteľná nehoda pri autopilotovi za 200 miliónov kilometrov, takže ich odhady boli ešte pesimistické.
Neviem, prečo by kvôli tejto nehode mali sťahovať Teslu z premávky. Veď je jasné, že žiadny systém nie je dokonalý. To by napr. pri nejakej smrteľnej havárii, kde zlyhali brzdy, mali tiež zakázať ten model alebo rovno celú značku. No a potom by sme nemali na čom jazdiť
Neviem, prečo by kvôli tejto nehode mali sťahovať Teslu z premávky. Veď je jasné, že žiadny systém nie je dokonalý. To by napr. pri nejakej smrteľnej havárii, kde zlyhali brzdy, mali tiež zakázať ten model alebo rovno celú značku. No a potom by sme nemali na čom jazdiť
150 mil je priemer nehody pre "normalne" auta, tesla priemer prekonala čiže ich autopilot je bezpečenejši. Ale to je mala vzorka na take tvrdenia
A navyse pri tom autopilote je clovek povinny drzat volant a sledovat premavku, aby vedel zareagovat v krizovej situacii ked autopilot zlyha. Takze je to cisto len a len chyba cloveka. Jasne, moze sa stat aj bez autopilota ze clovek prehliadne auto, ale zial, tomu uz niet ako zabranit.Pilifo napísal:Neviem, prečo by kvôli tejto nehode mali sťahovať Teslu z premávky. Veď je jasné, že žiadny systém nie je dokonalý. To by napr. pri nejakej smrteľnej havárii, kde zlyhali brzdy, mali tiež zakázať ten model alebo rovno celú značku. No a potom by sme nemali na čom jazdiť
ak by mal mat ruky stále na volante tak by to nemalo zmysel. Je to fajn keď človek trčí pol hodinu v zápche a posúva sa to zanho ale na dialnici asi by som svoj život na nezveroval technike. Minimalne v jej začiatkoch nie
Ved prave, ja urcite tiez nie, este takato tehcnika zatial nie je dokonala. Tie ruky na volante si vynucuje tesla, ked clovek volant nedrzi, tak zacne hadzat upozornenie a ak clovek ani potom ten volant nechyti, tak auto zastavi a zapne vystrazne svetla.
// Tu je aj video ako to funguje
// Tu je aj video ako to funguje
viem že to je tak ale nemusis ich tam mat vzdy. A ani toto upozornenie nebolo vždy, dali ho až po tom ako bolo na nete video ako sedel šofer na zadnych sedačkach
Negativum to moze mat pre buducnost. Ked prijdu self driving cars, ludia mozu mat vacsi strach lebo vsak aj tesla sama jazdila a zabijala ludi.Pilifo napísal:Taktiež v nejakom inom článku bolo spomínané, že Tesla počítala s úmrtím každých 150 miliónov kilometrov najazdených ich autami a toto bola prvá smrteľná nehoda pri autopilotovi za 200 miliónov kilometrov, takže ich odhady boli ešte pesimistické.
to nie je na moju svadbu. zenich (frajerov brat) by chcel Teslu, tak mu to chceme dat ako svadobny dar.Fabo napísal:Dost drahe to je takto, skusil by som ten tesla klub. Mozno tam zozenies niekoho ochotneho kto je blizsie, da to za lacnejsie a pod.
a preco vlastne prave Teslu?
Co vravite na to, ze Tesla odobrala z aut ultrasonic sensor a budu tam ciste len obyc kamery?
Musk ide smerom, ze cim menej suciastok, tym lepsie, vsetko tlaci do iteligencie, ktora bude podla kamier rozoznavat co je kde. Preto nikdy nesli ani do lidaru, lebo je drahy.
Doteraz som nejak Muskovi fandil, ale co ma strasne prekvapilo je jeho prehlasenie, ze comu by ste doverovali viac, svojim vlastnym ociam a tomu co vidite, alebo radaru/lidaru? On povedal ze je nad slnko jasne ze mate doverovat ociam. Sam dobre viem, ze vela krat to co vidim je uplne mimo, hlavne za horsich svetelnych podmienok kedy netusis, ze ci je pred tebou bicykel 2m, alebo motorka niekde v zadu alebo autu nesvieti jedno svetlo. Protisvetlo, hmla, nesvietiace auto, atd. Chapem ze za dobrych podmienok je super mat lacne kamery, ktore funguju, ale ked je zle, tak by som sa na kamery vobec nespoliehal.
Preto je vela tesiel havarii pri autonomnom riadeni, kedy kamery nerozoznali nejaku prekazku. Alebo ked to zrazilo toho typka na ulici, nemyslim si, ze s lidarom by to nevedelo rozoznat prekazku na ceste.
Asi aj uvidime, ako sa to bude chovat teraz, ked uvolnili plne autonomne riadenie v bete v us.
Musk ide smerom, ze cim menej suciastok, tym lepsie, vsetko tlaci do iteligencie, ktora bude podla kamier rozoznavat co je kde. Preto nikdy nesli ani do lidaru, lebo je drahy.
Doteraz som nejak Muskovi fandil, ale co ma strasne prekvapilo je jeho prehlasenie, ze comu by ste doverovali viac, svojim vlastnym ociam a tomu co vidite, alebo radaru/lidaru? On povedal ze je nad slnko jasne ze mate doverovat ociam. Sam dobre viem, ze vela krat to co vidim je uplne mimo, hlavne za horsich svetelnych podmienok kedy netusis, ze ci je pred tebou bicykel 2m, alebo motorka niekde v zadu alebo autu nesvieti jedno svetlo. Protisvetlo, hmla, nesvietiace auto, atd. Chapem ze za dobrych podmienok je super mat lacne kamery, ktore funguju, ale ked je zle, tak by som sa na kamery vobec nespoliehal.
Preto je vela tesiel havarii pri autonomnom riadeni, kedy kamery nerozoznali nejaku prekazku. Alebo ked to zrazilo toho typka na ulici, nemyslim si, ze s lidarom by to nevedelo rozoznat prekazku na ceste.
Asi aj uvidime, ako sa to bude chovat teraz, ked uvolnili plne autonomne riadenie v bete v us.
-
starysomar
Hardcore addict
Povozil nás pán, ktorý mal Teslu hacnutú aby nemusel držať ruky na volante. Na rovnom úseku cesty kde vpravo bolo o málo nižšie pole zrazu zatočila smerom do toho poľa. Len tak tak že nás nevysypal.
Tak to musel byť riadny blbec. A hacknutú tú Teslu nemohol mať, FSD (Full Self Driving) funguje tak, že každú chvíľu systém chce, aby vodič položil ruky na volant, inak auto odstaví pri krajnici. To strhnutie k poľu mohlo byť dané viacerými faktormi, napr. slabé značenie čiar na ceste. Každopádne ale na okreskách skúšať FSD by som neodporúčal, na to sú určené diaľnice, kde to funguje celkom spoľahlivo, keďže tam sú čiary na oddelenie jednotlivých pruhov dostatočne zreteľné a sú tam aj výbehové zóny, keby sa náhodou FSD trochu zbláznil.
Inak FSD zatiaľ stále nefunguje ako úplný autopilot, na to aj Tesla upozorňuje, takže je veľmi odporúčané stále držať ruky na volante. Má to byť len pomocník, ktorý dokáže vodičovi zmierniť únavu na dlhej ceste vďaka tomu, že sa nemusí v každý moment 100%-ne sústrediť na jazdu, kompletne nahradiť ho to ale zatiaľ nemá...
Inak FSD zatiaľ stále nefunguje ako úplný autopilot, na to aj Tesla upozorňuje, takže je veľmi odporúčané stále držať ruky na volante. Má to byť len pomocník, ktorý dokáže vodičovi zmierniť únavu na dlhej ceste vďaka tomu, že sa nemusí v každý moment 100%-ne sústrediť na jazdu, kompletne nahradiť ho to ale zatiaľ nemá...
ked je to pouzitelne len na dialnici tak aky rozdiel medzi tym co ma tesla a beznymi assistentami v beznych autach?
par rokov dozadu som isiel na sluzobku do nemecka vo firemnom superbe a ked som zapol vsetkych asistentov tak sa auto celkom spolahlivo udrzovalo v pruhu, spomalova/zrychlovalo na zaklade aut predomnou...
jedine co som musel robit ja je prechadzat z pruhu do pruhu.
to je to co predpokladam robi tesla za teba...
inak ale toto FSD je aktualne a este velmi dlho bude len nejaka experimentalna technologia. mne to celkom dava zmysel ze musk aby usetril tak odtial vyhodil lidar kedze je to primarne na podporu experimentalnej technologie.
par rokov dozadu som isiel na sluzobku do nemecka vo firemnom superbe a ked som zapol vsetkych asistentov tak sa auto celkom spolahlivo udrzovalo v pruhu, spomalova/zrychlovalo na zaklade aut predomnou...
jedine co som musel robit ja je prechadzat z pruhu do pruhu.
to je to co predpokladam robi tesla za teba...
inak ale toto FSD je aktualne a este velmi dlho bude len nejaka experimentalna technologia. mne to celkom dava zmysel ze musk aby usetril tak odtial vyhodil lidar kedze je to primarne na podporu experimentalnej technologie.
Nemám osobné skúsenosti, ale predpokladal by som, že FSD asi bude vychytanejšia technológia ako lane asistenty ostatných značiek, keďže príplatok je $15 000.
Navyše pri FSD je potrebný hardware už v aute a všetky vylepšenia, ktoré Tesla vydá, stačí len updatnúť a máš ich. Viem, že softwarové updaty v minulosti dokázali zvýšiť dojazd, zlepšiť akceleráciu, maximálku a podobne. Nie som si však istý, či je to podobne jednoduché aj pri iných automobilkách.
Aby som nepôsobil ako fanboy (bez Tesly
), tak kvalita spracovania sa s prémiovými značkami nedá zrovnávať. Kto chce Teslu, musí počítať s vŕzgajúcimi plastami v interiéri a nelícujúcimi dielmi. Ja Teslu proste beriem ako AI firmu, nie automobilku.
Navyše pri FSD je potrebný hardware už v aute a všetky vylepšenia, ktoré Tesla vydá, stačí len updatnúť a máš ich. Viem, že softwarové updaty v minulosti dokázali zvýšiť dojazd, zlepšiť akceleráciu, maximálku a podobne. Nie som si však istý, či je to podobne jednoduché aj pri iných automobilkách.
Aby som nepôsobil ako fanboy (bez Tesly
O tom je asi ten hack, nie?... A hacknutú tú Teslu nemohol mať, FSD (Full Self Driving) funguje tak, že každú chvíľu systém chce ...
Jj, takže FSD používal štandardným spôsobom, ale chcel ohúriť starehosomara, tak mu nakecal, že má tú Teslu hacknutú 
-
starysomar
Hardcore addict
Chlapci - sedel som vzadu, moja pani na sedadle spolujazdca. Volant nedržal niekoľko minút.
Je to človek, ktorý robí viacero softwarových úprav na viaceré typy áut. Sorry, nespresním o koho sa jedná.
Doplním - vravel, že si dokáže naprogramovať jazdu hoci k moru a pospať za jazdy, čo moju hoooodne zaujalo, no tá praktická ukážka dopadla fatálne
Je to človek, ktorý robí viacero softwarových úprav na viaceré typy áut. Sorry, nespresním o koho sa jedná.
Doplním - vravel, že si dokáže naprogramovať jazdu hoci k moru a pospať za jazdy, čo moju hoooodne zaujalo, no tá praktická ukážka dopadla fatálne
staci trochu pogooglit po internete a hned je jasne ze je mozne "jailbreaknut" teslu. co vsetko sa tam da robit som uz nestudoval, ale vacsina funkcionality v tesle bude softwarova a teda upravitelna. predpokladam ze vypnut kontrolu ci mas ruku na volante bude jednoducho zrealizovatelne.
Ja som teda našiel len také návody ako pripevniť nejaký špeci magnet na volant, aby to oklamalo FSD a podobne. Takže to by som za hack teda nepovažoval.
A nemyslím si, že softwarové hacknutie FSD by bolo také jednoduché, predsa len je to pomerne dosť veľká firma a na bezpečnosti si asi dáva záležať. Hacknúť sa to určite dá ako každý softwarový systém na svete, ale bude to asi tak jednoduché ako nabúrať sa do systémov banky. Nie je to nemožné, ale určite to nedokáže každý druhý garážmajster z Hornej Dolnej
A nemyslím si, že softwarové hacknutie FSD by bolo také jednoduché, predsa len je to pomerne dosť veľká firma a na bezpečnosti si asi dáva záležať. Hacknúť sa to určite dá ako každý softwarový systém na svete, ale bude to asi tak jednoduché ako nabúrať sa do systémov banky. Nie je to nemožné, ale určite to nedokáže každý druhý garážmajster z Hornej Dolnej