Zimné pneumatiky

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Zimné pneumatiky

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja jednoducho preferujem skôr športovú jazdu a lepšie jazdné vlastnosti kvôli rozdeleniu hmotnosti, a preto sú pre mňa dôležité skôr dobré pneumatiky ako 4x4. Pre takýchto ľudí je 4x4 skôr negatívum, veď prečo inak by mali Formule 1 a okruhové závoďáky len zadný náhon?

Ten, kto sa chce len dopraviť z miesta A na miesto B a nejaký pôžitok z jazdy ho nezaujíma, môže 4x4 preferovať.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Dosť divné porovnanie. Podľa mňa je veľký rozdiel aký má auto náhon kolies.
Ja môžem zase z vlastnej skúsenosti po poslednej zime povedať, že na náhone aj na gumách zaleží. Síce porovnať moje auto (Mustang) oproti autu 4x4 asi pre veľa ľudí nebude relevantne. Ale ja som sa utvrdil v tom, že na zimu by som chcel len 4x4. Na Mustangu by som sa bez "snežného" režimu ďaleko nedostal, a aj tak som bol najpomalší v premávke. Po presedlaní na 4x4 som si dovolil veci, aké by som si zo zadnokolkou nikdy nedovolil. V zápche pri menšej snehovej kalamite stáli všetci, čo nemali 4x4.

Taktiež som v polovičke zime na Mustangu menil staré zimné gumy, ktoré mali 3 roky a niečo okolo 3,5mm za nové tej istej značky. Jazdné vlastnosti na suchu a mokru boli o triedu vyššie, ale na snehu sa toho moc nezmenilo.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

lukas9206, to kde žiješ, na Sibíri, keď pri kalamite stoja všetky autá, ktoré nemajú 4x4? :D

Keď som zažil poriadne snehové kalamity v Massachusetts, ktoré sa mohli intenzitou približovať tým ruským, kde kľudne sneží 2 dni v kuse a napadne 1,5 metra snehu, tak ani tam som na obyčajnej starej Elantre FWD nemal s dobrými novými zimákmi väčší problém. Na starých celoročkách, ktoré boli pôvodne na aute, som ale raz musel ísť asi 100 km po diaľnici. To auto hádzalo šmyky pri rýchlosti vyššej ako 60 km/h, cesta, ktorá mi normálne trvá hodinu, trvala 3-krát tak dlho a musel som ísť veľmi opatrne. Po ceste som videl niekoľko áut zahodených v zvodidlách a to aj SUV-čka, ktoré pravdepodobne mali 4x4. Po tejto ceste som objednal nové zimáky, lebo tie celoročky bola fakt katastrofa, a po prezutí to bolo nebe a dudy. Tam, kde to auto bolo predtým skoro nekontrolovateľné, som zrazu nemal väčší problém a správalo sa úplne inak na zasneženej ceste. To ma utvrdilo v tom, že dobré gumy sú minimálne pre mňa dôležitejšie ako 4x4.

BTW, taká vsuvka na záver. Nerozumiem, prečo Amíci preferujú celoročky a to aj v oblastiach na severovýchode, kde sú oveľa tuhšie zimy ako u nás. Kolegovia, s ktorými som sa o tom bavil, mali všetci celoročky, a v kancli platilo pravidlo, že keď husto nasnežilo, tak jednoducho všetci robili z domu, lebo cesty neboli bezpečné. A to platilo ešte v dobách predkoronových. So zimnými gumami sa ale dalo relatívne normálne jazdiť :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Keď som šiel prvý krát "naučeným spôsobom a rýchlosťou" na 4x4 firemnom Nisane (po snehu) do jednej zákruty - skoro som sa vysemenil. Je to o zvyku. 4x4 je určite výborná vec do ťažkých podmienok, ja nemám. Naučený som (bol) jazdiť so zadnm náhonom dávnych áut - žiguláky, škodovky vrátane Š-1203, predokolkami Wartburg, Dácia. Neskôr Punto, Multipla, teraz Alfa Romeo. Vždy som sa dostal všade, nikdy som nebol mimo cesty a to doteraz pomaly nejazdím.
Kedysi som pindal na "asistentov" no ABS mi prdel raz zachránilo. Teraz pindám na nevypnuteľné VDC (ESP) lebo som bol naučený na šmyk, otočky na ručnej, možno až mi zas raz zachráni prdel, prestanem.

edit - s týmjednotkovým Puntom som prešiel cez FAčkovské sedlo v snehu, v ktorom všetci vrátane SUV stáli na okraji cesty - ono široké gumy nie sú výhra. A prejazd tadiaľ na starom mercedesi so zadným pohonom, zčasti natočený ma mobil keď policajti vôbec nikoho nepúšťali ani zo štvorkolkami a mňa pustili po tom, čo som nahodil pri odbočke na Čičmany reťaze, mám niekde odložené.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

nie je 4x4 ako 4x4... vacsina dnesnych aut (okrem offroadov a subaru asi) ma haldex alebo podobny system, teda v zasade ma pohananu jednu napravu a az pokial nastane situacia ked auto vyhodnoti ze treba obe napravy pohanat tak zapoji aj tu druhu. co za prve nemusi fungovat vzdy spolahlivo a za druhe to moze sposobit viac skody ako uzitku ked sa ti zrazu pocat kritickej situacia zmenia jazdne vlastnosti auta...
samozrejme na to aby si vyliezol zo zaveju to celkom staci.

vacsina zavodnych aut ma pohananu iba jednu napravu preto lebo 4x4 skratka nepotrebuje, realne to pomoze len pri rozbehu, v zakrute skuseny vodic dokaze to iste aj bez 4x4 a v neposlednej rade 4x4 zvysuje vahu vozidla a vaha je jedna z najdolezitejsich veci pri zavodeni.

ked sme kupovali SUV tak som tiez nepriplatil za 4x4, aj mi bolo povedane ze radsej mat obute dobre gumy ako haldex. minuly rok sa mi ale stalo ze sme isli na chatu, k nej isla uzka cesticka pre jedno auto, dole kopcom a do zakruty. v noci nasnezilo a na druhy den som nevyliezol nech som sa snazil ako som chcel. proste cuvat do zakruty v kopci na ceste ledva sirokej pre jedno auto neslo. museli prist a stvorkolkou ma vytiahnut.
myslim ze tam by ma 4x4 zachranilo ale aj tak by to za tie peniaze nestalo :D
lukas9206
Addict
Addict

aacid napísal: 20 nov 2022, 19:26 nie je 4x4 ako 4x4... vacsina dnesnych aut (okrem offroadov a subaru asi) ma haldex alebo podobny system, teda v zasade ma pohananu jednu napravu a az pokial nastane situacia ked auto vyhodnoti ze treba obe napravy pohanat tak zapoji aj tu druhu. co za prve nemusi fungovat vzdy spolahlivo a za druhe to moze sposobit viac skody ako uzitku ked sa ti zrazu pocat kritickej situacia zmenia jazdne vlastnosti auta...
Toto snáď platilo pred 20 rokmi nie? Od Haldexu 4 tuším je tá stvorkolka už prediktivna a zapína sa v milisekúndach.

Mal som Hyundai ix35, ktorý mal tuším Haldex 5(?) a suchú medzinaoravovu spojku, bola to základná 4x4. Ale bola to v podstate permanentná stvorkolka s pomerom 85%v predu a 15% vzadu. A ak bolo treba, tak to dokázalo preniesť 50% sily na zadnú nápravu.
Stačilo, že pršalo, mal som zapnuté stierače a už som cítil, že zadná náprava zaberala oveľa efektívnejšie ako za sucha. Haldex vedel podľa stieračov, že sa niečo deje a prediktivne preniesol na zadnú nápravu viac sily.

Pilifo: To nie :D. Ale stačí, že na sneží čerstvý sneh, ktorý sa aj topí, spraví sa kaša. V strede kopca zastaví kamión a bolo vymaľované. Dopravu riadila polícia a s kopca sa pohli len auta 4x4. A tu musím povedať, že na aute som mal skoro 6 rokov staré gumy aj keď vzorka bola celkom dobra, okolo 6mm.

Podľa mojich skúseností, je stvorkolka veľmi vďačná vec hlavne v zime. Ale samozrejme záleží aj na gumach.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

urcite novsie haldexy su na tom lepsie, ja som chcel len napisat ze neni 4x4 ako 4x4.
ide to ruka v ruke s modernymi "SUV", ktore sa sice tvaria ako auta do terenu ale v realite je to len nafuknuty hatchback...
my sme kupili x-trail (lebo manzelka chcela SUV) a najvacsi teren co to auto zazilo su bratislavske cesty. napriek tomu mi po 3 rokoch v servise povedali ze gulove capy na podvozku su uz uplne popukane a bude ich treba vymenit (s celym ramenom samozrejme lebo capy su tam vlisovane)...
neviem si predstavit v akom stave by to auto bolo keby ozaj ide aj mimo cestu pravidelne.
na co je potom takemu autu 4x4? pre dobry pocit...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

lukas9206 napísal: 21 nov 2022, 7:54 Pilifo: To nie :D. Ale stačí, že na sneží čerstvý sneh, ktorý sa aj topí, spraví sa kaša. V strede kopca zastaví kamión a bolo vymaľované. Dopravu riadila polícia a s kopca sa pohli len auta 4x4. A tu musím povedať, že na aute som mal skoro 6 rokov staré gumy aj keď vzorka bola celkom dobra, okolo 6mm.

Podľa mojich skúseností, je stvorkolka veľmi vďačná vec hlavne v zime. Ale samozrejme záleží aj na gumach.
Vek pneumatík zohráva nemalú rolu, aj keď dezén môže byť ešte dosť hlboký. Keď som aj ja nevedel na svojom aute vyjsť kopec, tak príčinou boli gumy, ktoré tiež mohli mať odhadom 5-7 mm, na pohľad vyzerali ešte veľmi dobre, ale boli tuším 6-7 rokov staré a to ich na snehu odrovnalo. S novými gumami už som na tom istom kopci žiadny problém nemal.

Toto isté som videl potvrdené aj od nejakého českého rally jazdca, ktorý v rozhovore tvrdil, že na svoje osobné auto si kupuje nové zimáky každú sezónu, aj keď tie staré nezjazdí. Dôvodom je to, že tie gumy postupom času tvrdnú a tým strácajú svoje vlastnosti na snehu a mokru. A radil ostatným motoristom radšej kupovať lacné nové gumy, ale častejšie, oproti drahým prémiovkám, na ktorých niekto následne odjazdí 5 alebo aj viac sezón... Myslím, že jeho názor ako profesionálneho pretekára má väčšiu váhu ako náš ako bežných motoristov.
lukas9206
Addict
Addict

To asi áno. Ale zase meniť každú sezónu zimné gumy je dosť ne ekonomické. Chcelo by to nejaký test, ako by sa správali 2 az 4 rokov staré prémiové gumy vs nové lacné zimné.
Ale osobne si myslím, že minimálne prvé 2 zimy budú prémiovky stále lepšie ako lacná nová guma.

accid: Jasne. Tiež som toho názoru že 4x4 je v Blave úplne zbytočné.

Ale ak žiješ na východe alebo okolo hôr, 4x4 je bonus ktorý hlavne v zime oceniš.

Plus dnešné moderné 4x4 systémy sú úplne inde ako tie pred pár rokmi.
Ja síce nejazdím ako blázon, ale mám rád športovejšiu jazdu, a vtedy viem tu 4x4 oceniť. Ale samozrejme ak jazdíš len do prace a na nákupy, a berieš auto len ako prenášadlo z bodu A do bodu B, vtedy ti pohon všetkých kolies môže byť zbytočný.
Penguin
Star
Star

Príspevok od používateľa Penguin »

Odporucam sa vyhybat zimnym pneumatikam Nokian.
Neskutocne sklamanie.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Preco? Mal som zimne pneu Nokian, jazdil som na hory na lyzovacku a z mojho pohladu som nezaznamenal problemy.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tiež by ma zaujímalo, čo za model Nokianov si to mal a hlavne či to boli úplne nové pneumatiky, pretože to robí najväčší rozdiel v priľnavosti za mokra a na snehu.

Inak Nokiany všeobecne patria k tým lepším značkám zimných pneumatík.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

...len na nich neradno lietať za horúčav po diaľnici...dupľom, ak pacient ako ja zabudne, že s ochladením treba skontrolovať tlak v pneu a dofúkať :D

//obrazky vkladaj do prilohy
heker
Redeemer
Redeemer

Starysomar a ty o com pises, o akych gumach?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nokian WR D4.
Jazdné vlastnosti za dažďa aj v snehu za mňa výborné, no po troch rokoch popraskali. Čo som zachytil v nete - nie som sám.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tak keď si na nich jazdil aj v lete, tak sa ani nečudujem...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Jazdil som Nokian WR D4 a aj model WR A4 a nevsimol som si, ze by mi boli popukali alebo ze by sa s tou pneu nieco stalo. Normalne som pojazdil zo 3 sezony a vymenil ich, resp. som vtedy predal auto ked tam boli zimne pneu dve sezony.
Penguin
Star
Star

Príspevok od používateľa Penguin »

heker napísal: 28 nov 2022, 22:38 Preco? Mal som zimne pneu Nokian, jazdil som na hory na lyzovacku a z mojho pohladu som nezaznamenal problemy.
Dal som aj ja na super recenzie a vymenil 10 rocne Pirelli,ktore jazdili aj na ten vek stale super,drzali na snehu ako pribite,ale uz boli proste stare. Objednal som Nokiany WRD3,ked som cital ako super jazdia na snehu.
Prvy sneh,asi 3 cm prasan, idem asi 30-40kmh,Tecko krizovatka a bum, nedotacavy smyk.Zastal som asi 10 cm od nejakej rozvodne.
Normalne som nechapal,vybehol som z auta,ze ci tam nahodou nie su letne.
Odtial som siel asi 20kou.
Snazil som sa ich aj podhustit,ale nic nepomahalo.
Tie gumy proste nedokazu drzat stopu.
A vsetci co na tom jazdili,alebo spolusedeli,hovorili ako to na nich smyka,ked je na ceste trochu kasa.Ti trosku zainteresovanejsi nechceli verit,ze su tam obute Nokiany.
S WRd4 podobna skusenost.
Neviem ci som trafil zle kusy.
Este taka zaujimavost,ze vsetky tie moje pneu boli vyrobene v Rusku,tak mozno tie vyssie rady,ktore sa vyrabaju priamo vo Finsku budu na tom lepsie.
A niekde som cital,ako firma na testy pre roznych novinarov dava uplne ine sady pneu(asi ina zmes)ako to,co sa nakoniec pod rovnakym oznacenym predava v obchodoch.
Za mna Nokiany uz nikdy v zivote.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"firma na testy pre roznych novinarov dava uplne ine" - to robili no dávno.
Moje mali na bokoch "made in Finland". Držali veľmi dobre. Kde boli moje aj Tvoje v skutočnosti vylisované, netušia ani srnky v lese. Písal som viackrát a za tým si stojím, že sa gumy zhodného výrobcu a vzoru správajú rôzne na rôznych autách (konštrukcii podvozku) a v rôznych rozmeroch.

A áno - jazdili jedno leto, no auto som pôvodne kúpil v auguste 2017 na 5/7-ročných iných zimných, prejazdil vtedy tiež jedno leto a tie nepopraskali. Lenže na mokrej ceste šli kam samy chceli. Nokiany tam šli až v 9/2018. Na Alfu som dopredu obul nové zimné Sebring Snow, vzadu mám málo jazdené Matador MP92. (Viem, nemali by sa kombinovať dvoje rôzneho vzorku, za sucha / za mokra to stopu drží - uvidíme až bude sneh.)
heker
Redeemer
Redeemer

To moze byt pravda, ze rozne auto, rozne rozmery pneu a odlisne vysledky. Ale povedzme si tak, neber to ako utok, ale ty mas Fiat Multipla a preto nebudes uplne v poriadku. Preto aj tvoje vyjadrenia ohladom stability ci kvality pneumatik beriem s rezervou.
Napísať odpoveď