Zimné pneumatiky

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Zimné pneumatiky

Príspevok od používateľa starysomar »

Neber to zle, no Ty máš zvláštne reakcie. (...Predsudky?)
Mám odjazdené blízko milióna kilometrov naozaj na kadečom s predným aj zadným náhonom, v práci aj na štvorkolkách, aj dodávkových a v teréne, kam sa bežný človek nedostane.
Mám rok Alfu 156 s poštepeným výknom. (Ostane aj Mulica zrýchľuje na 100 pod desať sekúnd, tú rok jazdí manželka, ja len málokedy). Koledujem si občas - jazdievam aj na hrane niekedy. Na Alfe ma nasiera nevypnuteľné VDC (ESP), chytá ma občas v zákrutách.
Čo ako berieš, je mi úplne fuk :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Multipla ma ale dobru stabilitu :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

To som schválne nespomenul. To pochopí iba ten, kto si na nej trúfne poriadne povyvádzať. Vysoké to je ako krava, no do zákrut sa s tým dá vletieť rýchlejšie, než s normálnymi autami a neprehodí sa to :D Nejazdím pomaly... Napriek bezchybnej geometrii, podvozku, tlmičom mám poslabšiu životnosť pneu, letné Firestone Roadhawk som zodral za nejakých 12000 kilometrov a to boli vzadu. Je to škaredé, no pohodlné a veľmi praktické čudo. Moja do nej raz sadla z núdze a zabavila mi ju.

Vídavam čoraz viac tých Sebring Snow na rôznych autách - iste aj kvôli cene, no nie sú zlé. Na Alfe som nezistil ani vyššiu hlučnosť, ani spotrebu voči letným. Uvidíme o týždeň ak bude v Tatrách nejaký sneh - aj akú spotrebu namerám - jazdím tú trasu vyše 10 rokov.
Bola debata o celoročkách - písal som, že musia mať aj v lete minimálnu výšku vzoru 3mm ako zimné. Lepšie aspoň 4 mm. Nenapadlo ma odmerať hĺbku dezénu, no od pohľadu najvyšší dezén, čo som kedy videl na gume pre osobné autá.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ak porovnávate Multiplu s autobusom, tak má určite lepšiu stabilitu v zákrutách :D

Ale oproti nejakému aerodynamickejšiemu sedanu s tvrdším podvozkom to nepochybne bude mať horšiu stabilitu a väčší body roll, proste fyziku neoklameš a to vyššie ťažisko kvôli vysokej streche musí byť poznať. Potvrdené od Douga DeMuro, ktorému už prešli pod rukou stovky áut :)

starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tomuto pánovi tých áut prešlo rukami možno viac, no moje by som mu nepožičal :D

brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Aj ja som od známeho zachytil minulý týždeň info, že ho Nokiany sklamali, keď šiel na výlet do Poľska a po ceste mu začalo snežiť. Ale pozerám, že on má WR Snowproof, výroba 2019. Vraj špeciálny vlajkový model určený pre stredoeurópske cestné podmienky. Asi trieda zameraná skôr na eko/komfort.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Nebol Snowproof prave nahradeny novym modelom WR4? Tusim to bolo v dakej relacii v TV zo 3 roky dozadu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

https://www.test-pneu.sk/vs/nokian-wr-d ... snowproof/

No to naozaj nemusí mať relevantnú výpovednú hodnotu (ani nemá)

Treba pozrieť, kedy sa ktorá začala vyrábať (mne sa nechce)
heker
Redeemer
Redeemer

Tak je to opacne ako pisem. Naskor bol WR3, potom WR4 a ten nahradil Snowproof.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ja mám na Mustangu Nokian WR A4 XL, a prvú zimu na ňom som si myslel, že to auto proste nie je na zimu úplne ideálne. Teraz čítam, že to bude možno aj gumami 🤣.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Poprípade medzikusom medzi operadlom a ovládaním :D
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

starysomar napísal: 30 nov 2022, 15:06 Vysoké to je ako krava, no do zákrut sa s tým dá vletieť rýchlejšie, než s normálnymi autami a neprehodí sa to :D
Však to bolo myslené ako vtip? :|
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

To dúfam aj ja, inak sa starysomar automaticky diskvalifikoval z Auto-moto sekcie :)
heker
Redeemer
Redeemer

Ja som ho diskvalifikoval tym, ze vobec kupil Multiplu. Podla mna to vyjadrenie teraz dako zahra do autu :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Súťažíte? O ...
heker
Redeemer
Redeemer

JCM01 dal jasnu otazku. Ty sa radsej ides vyhnut odpovedi?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Páni, mnohokrát som po zátačkách (jazdím roky PD-ZA) ušiel onekvejším autám. Pomôžem si nejakými citátmi. (Pýtali ste niektorí).

"Multipla nemá samonosnou karosérii. Podlaha je tvořená deskou, vystuženou po obvodu i napříč jekly. Na tom jsou pověšeny motor a nápravy. Proto také nemá prahy. Nad tou deskou je trubkový rám. Trubky jsou v předních, prostředních i zadnich sloupcích a po stranách podél střechy (proto také ty "tvary"), na něm jsou pak uchyceny díly karoserie. Od toho se také odvíjí geniální jízdné vlastnosti v zatáčkách. Přední kola pod plynem táhnou zbytek auta nekompromisně za sebou. Drží to jak přilepené. Lze s tím "odskočit" do strany i ve 130 km/hod (losí test). Do smyku se to nedá dostat ani ruční brzdou na sněhu. Reaguje to jako sáně, začne se to sunout a otáčet, ale všechno je pod kontrolou."
Dodám - tá škaredá krabica netrpí "krútením karosérie" na rozdiel od mnohých aj omnoho novších áut, čo tiež má vplyv na jazdné vlastnosti.

"Podvozek drží i na našich špatných cestách... Zadní náprava používá některé díly shodné s modely brava, marea nebo Alfou Romeo..." (K tomu len toľko, že Alfa Romeo je na naše...cesty o dosť háklivejšia no zas jej VDC (...ESP) si s tým výborne poradí.)

Jazdím (na motorkách) od sedemnástich rokov. Mám vyše 61. Odjakživa často rýchlejšie, než sa má. Zatiaľ som sa nikdy nevytoto. Snáď mi to vydrží. Pár krát tomu moc nechýbalo. Najviac, keď som na kamarátovom Mercedese preletoel jeden horizont, pomýliac si miesto, kde sa práve nahádzam a za ním namiesto rovného úseku ako som si momentálne myslel bolo esíčko cez mostík ponad potok. Vtedy mi na pol sekundy naozaj zredlo asi najviac v živote. No vďaka vlastnostiam podvozku toho nízkeho hoci starého Mercedesu (a možno vlastnej reakčnej dobe) som to ustál.

Mal som takmer vždy autá mierne upravené. Aj Babettu, jazdila 60 km/hod s originálnymi ozubenými kolesami. Wartburg, čo mal maximálku 129 mi jazdil 155. Na Š120 LS som (podľa jej tachometra, mohol ukazovať mierne viac) jazdieval skoro 170 - otáčkomer v červenom. Prv som si to robil sám, v dnešnej dobe sa obraciam na tých, čo tomu rozumejú (Alfatuning pre JTD). Mám čosi do...radšej za to zaplatím tomu, kto vie, čo robí - a pre čo. Muľa ide hore kopcom (sme v nej traja a dáky bordel v kufri) po diaľnici smerom do Tatier pred odbočkou na Východnú 165 (podľa GPS, podľa tachometra ešte viac), 172 má maximálku na rovine. Koľko by šla po rovine s plným kotlom, som neskúšal. Zrejme do obmedzovača. Zrýchlenie na 100 má papierovo za 12,4 - dáva to pod 9 sekúnd. Merané tri krát - sám apkou, s dcérou i kolegom stopkami.
Alfa Romeo 156 Sportwagon, ktorú jazdím teraz, má písanú maximálku 191, skoro toľko mi ide v tom stúpaní pred odbočkou na...
S tou som bol u "Šarkana" ešte pred výmenou turba, keď neťahala pod cca 2200 otáčok a hodne zadymievala (na Muľe sme dokonca výkon o niečo znižovali skrz spotrebu, keď som u neho bol nejaký ten rok prv), pri 3-4000 otáčok Alfa zahrabávala na trojke za sucha na mierne nerovnej ceste hore kopcom (zrejme prižierala olej z turba, v intercoleri ho bolo celkom dosť), chvala bohu mi nestiahol výkon v riadiačke (v tom asi nik nepapral) - so slovami: Pôjde Vám to ešte horšie... Turbo sa vymenilo, výkon ostal.

Dodám - za mlada keď som robil v prvej práci, nechcel v zime nik so mnou najmä v zime sadnúť do auta - volali ma blázon, kaskadér. Už som starší o ...40 rokov, no ak má niekto dobrú životnú poistku a trúfa si - rád ho povozím na mojom a kľudne aj na jeho aute. Ak nevedel, naučí sa prežehnávať a modliť.
Tiež môžeme porovnať akceleráciu vozidiel s hodne odobným výkonom a hmotnosťou ak si niekto praje, prípadne spotrebu. Do liečebne v Hágoch ak sa ponáhľame 5,5/100 - domov ak sa neponáhľame 3,6-3,7 - tej hnusnej nafty a na 18-ročných vrakoch. Vypočítaný čas podľa Waze zvyknem podbehnúť a občas o dosť. (Ostatne aj tá moja bambuľa...)
Napísať odpoveď