Nedôveryhodné internetové obchody, podvodníci, scam, krádež

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Nedôveryhodné internetové obchody, podvodníci, scam, krádež

Príspevok od používateľa Dreamer »

Telefonne cislo sa da bez problemov zneuzit, takze nikdy nemate istotu, kto z neho vola.

https://www.facebook.com/zaostrene/vide ... 420140525/

Aj ked si cislo overite, moze patrit policii alebo banke, ale moze z neho volat podvodnik.

Email sa zrejme zneuzit neda, ale tam clovek 1 iny znak lahko prehliadne.

Preto v podobnych prikladoch je postup jednoduchy, ako napisal aj Pilifo, nikdy neklikat na odkazy v sms alebo emaile, nikdy nediktovat ziadne osobne udaje, udaje z karty, ani hesla cez telefon, ale najst si kontakt na oficialnych strankach, najlepsie cez google.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

keby manzelka v praci poctivo sledovala youtube, tak vie :p

blbe je, ze popalit sa moze vzdy aj znaly. staci nejaka blba zhoda nahod a aby ten hovor prisiel v "spravny" cas, kedy nie je dovod mu neverit (ako vlastne aj prave popisany pripad) .. a potom aby clovek nebol paranoidny, ked mu vola zubarka, ze potrebuje posunut termin ..

BTW riesi sa nejak ta slabost telefonnych sieti, ze je mozne takto easy spoofnut cislo? sak o tom sa vie uz snad par rokov ... alebo je to proste limit technologie a nejde s tym nic robit??
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Áno, toto video som videl, takže keď mi manželka začala popisovať detaily toho podvodu, tak mi bolo hneď jasné, že ide o scam. Jediný rozdiel bol ten, že od nej nechceli, aby si zobrala úver, ale len vybrala všetky peniaze z banky v hotovosti.

Tiež hovorila, že všetci na telefóne boli veľmi milí a až keď sa ich začala vypytovať dotieravé otázky ako to, že nemá istotu, na aký účet chcú, aby tie peniaze poslala a oni začali cítiť, že už ju nebude tak ľahké spracovať, tak začali tlačiť na to, aby tie peniaze do BTC bankomatu rýchlo vložila a začali byť veľmi nepríjemní. Napríklad jej spomínali, že namiesto toho, aby už sedeli s rodinou pri večeri, jej pomáhajú s riešením tohto prípadu a podobne. Inak slovo Bitcoin zámerne vôbec počas hovoru nepoužili, manželke to ale začínalo byť jasné, keď ju k nemu nanavigovali a ona si všimla logá na bankomate.
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

To je niečo platné, ak sa číslo identifikuje ako známe, ktoré máš v kontaktoch?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Podvody zneuzitia identity v bankach sa skutocne bežne stávaju a pokial niekomu zavola zamestnanec banky s takouto informáciou, tak vyššie uvedená rada aby človek hneď zložil nie je ideálna. Nema zmysel ani ziadna lustracia volajuceho cisla na nete, lebo za prve sa da spoofnut akekolvek cislo a za druhe bankoví pracovníci v dnešnej dobe bežne volaju z mobilných čísiel a nie pevnych liniek.
Jediné co je dolezite, je počúvať čo tá osoba na druhej strane hovorí a dať si to celé do nejakých logických súvislostí. Pokial je to skutočne bankový pracovník, tak dá informáciu aby dotyčný podal čo najskor trestne oznamenie na policii a súbežne si dal zablokovať občiansky- to je v podstate všetko.
Akonáhle by ale tá osoba začala točiť čokolvek o nejakom vytahovaní ci presuvani penazi niekam tak by sa mala kazdemu zapnut cervena kontrolka že ide skoro naisto o podvod./nehovoriac o krypto menach a pod/
Len toľko :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Čím viac nad tým rozmýšľam, tak tým viac mi dáva zmysel, že tie údaje musel leaknuť insider z banky, pretože na žiadnej inej stránke by určite žena po svadbe nemenila osobné údaje a aj adresu po presťahovaní. Takže jedina banka mohla mať všetko toto info.

Nie som si ešte istý, či by si pre istotu nemala vymeniť aj občiansky preukaz, aby si náhodou niekto na jej meno ten úver skutočne nezobral...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pilifo
nie vymenit, ale nahlasit ho aby sa dostal do databazy Minv. Normalne nech ide na policiu ze stratila op a chce ho nahlasit ako strateny. Lebo ked ho nenahlasi, iba si urobi novy, tak ten stary v databaze nebude. :)
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Pilifo napísal: 02 dec 2022, 15:16 Čím viac nad tým rozmýšľam, tak tým viac mi dáva zmysel, že tie údaje musel leaknuť insider z banky, pretože na žiadnej inej stránke by určite žena po svadbe nemenila osobné údaje a aj adresu po presťahovaní. Takže jedina banka mohla mať všetko toto info.

Nie som si ešte istý, či by si pre istotu nemala vymeniť aj občiansky preukaz, aby si náhodou niekto na jej meno ten úver skutočne nezobral...
o tom podvode už čítam niekoľko mesiacov, článok z októbra napríklad tu:
https://www.techbox.sk/slovenskom-sa-si ... dat-pozor/

Musím ale uznať, že toto je už dosť sofistikované a nedivím sa keby sa niekto nechal pod nátlakom nachytať. Toto je vyšší level bazos scamu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

dosť, dosť bizár :D
pokial na to naletia stari ludia, tak tam je to trochu pochopitelne, ale ak mladí..
To uz potom sa neda cudovat ze existuju aj ludia ktori napr veria ze Zem je rovná plocha.
Zamestnanec banky mu ponúkne „riešenie situácie“. „Ak si zoberiete v banke maximálny možný úver, vyčerpáte tým úverový limit a tým pádom podvodníka predbehnete.“ Pokiaľ klient s týmto riešením súhlasí, podvodníci mu pokyny ako má previesť financie na „bezpečný účet“ až do času, kedy sa situácia vyrieši.

ZDROJ | CLAY BANKS
„V nám známych scenároch nasmerujú klienta do pobočky banky s tým, aby si vybral celú hotovosť z poskytnutého úver, napríklad pod zámienkou kúpy auta. Poskytnú mu QR kódy s logom banky a navigujú ho do kryptomatom na nákup bitcoinov.“ Samozrejme, ako pri iných podvodoch, aj tu príde klient o peniaze.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

*****HERO***** napísal: 02 dec 2022, 2:09BTW riesi sa nejak ta slabost telefonnych sieti, ze je mozne takto easy spoofnut cislo? sak o tom sa vie uz snad par rokov ... alebo je to proste limit technologie a nejde s tym nic robit??
Bolo to v tej reportazi RTVS na fb, nie je nutne byt prihlaseny, nie je to chyba ale "vlastnost" siete, aj mne to pride riadne zvlastne.
gogo956 napísal: 02 dec 2022, 13:09Podvody zneuzitia identity v bankach sa skutocne bežne stávaju a pokial niekomu zavola zamestnanec banky s takouto informáciou, tak vyššie uvedená rada aby človek hneď zložil nie je ideálna. Nema zmysel ani ziadna lustracia volajuceho cisla na nete, lebo za prve sa da spoofnut akekolvek cislo a za druhe bankoví pracovníci v dnešnej dobe bežne volaju z mobilných čísiel a nie pevnych liniek.
Jediné co je dolezite, je počúvať čo tá osoba na druhej strane hovorí a dať si to celé do nejakých logických súvislostí.
Nie je potrebne hned zlozit, z banky mozu volat aj pri neobvyklej transakcii, vtedy staci povedat, ze ste to boli vy, mozu sa pytat na osobny udaj, ale iba 1 alebo 2, ked ste to neboli vy, povedat, ze ste to neboli a nechat zablokovat kartu.

Podstatne je nevkladat ani nediktovat vsetky osobne udaje naraz a hlavne cislo karty, text z SMS, ani ziadne hesla do IB a pod.

Nasledne kontaktovat banku cez overeny kontakt, prip. skontrolovat si to v IB, tam by mala byt aj moznost zablokovat kartu, lebo do IB ist tiez cez overeny odkaz, google, nie odkaz z sms alebo emailu.

Samozrejme, vyberat vysoke sumy v hotovosti a este ich vkladat na nejaky iny ucet je uplny nezmysel, je iste, ze dany ucet bude patrit niekomu inemu, pretoze bez registracie sa vytvorit neda.

Inak prave tento podvod spominali opat v spravach na Jednotke, bude to aj v archive, spravy o 19:00.

Autoeditácia príspevku po 2 min 2 sek:
Pilifo napísal: 02 dec 2022, 15:16Čím viac nad tým rozmýšľam, tak tým viac mi dáva zmysel, že tie údaje musel leaknuť insider z banky, pretože na žiadnej inej stránke by určite žena po svadbe nemenila osobné údaje a aj adresu po presťahovaní. Takže jedina banka mohla mať všetko toto info.
Ak mas dovodne podozrenie, urcite by som to nahlasil na policii, oni by mali mat podobne pripady zaevidovane a ak mas pravdu, moze byt prave viac pripadov klientov danej banky, nasledne by to mohli vysetrovat doslednejsie, mozno ich vyskusat nachytat.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ked to overuju cez cislo karty tak ziadaju iba poslednych niekolko cislic,prave preto aby clovek nemusel prezradit cele cislo ktore uz je zneuzitelne, zatial co tych niekolko cislic samo o sebe na nic zneuzitelne nie su :)
Ale to overenie karty sa myslim deje iba vtedy iba ked clovek vola k nim a chce vykonat napr prevod a pod.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Vie mi niekto povedať prečo je ten spoofing cisla vobec legalny? Ako moze vobec existovat takato funkcionalita siete? Tiez som o tom pocul davnejsie a ze sa s tym neda nic robit je dost shady.

K tym podvodom po telefone, je bezne ze po telefone vola nejaky agent z spp alebo z elektrarni aby ste zmenili dodavatela, pripadne si spojili teto sluzby?

Nam davnejsie zavolal jeden takyto agent, alebo ako ho nazvat a snazil sa rodinneho prislusnka presvedcit, ze nam chce spp alebo uz neviem kto ss elektrarne ponuknut za nasu vernost blabla vyhodnejsi nejaky balik ak prestupime, alebo si spojime elekrinu a plyn dokopy, ale nieco mi v tom nesedelo, plus sme mali mat v tom roku dost vysoky preplatok za plyn. Poslal som ho kade lahsie, lebo som vobec nevedel ci je to pracovnik spp/elektrarni, ani sa poriadne nepredstavil, ked som chcel potom jeho meno aby som si ho mohol skontrolovat ci tam naozaj pracuje, tak mi ho nedal a ze chcel nieco taketo riesit automaticky cez telefon mi prislo minimalne nestandardne, ale hlas mal taky prijemny mikrofonicky ako z radia.

Stretol sa niekto s necim podobnym? Kontaktuje spp, alebo elektrarne svojich zakaznikov s niecim podobnym a riesia to cez telefon? Mne to vtedy prislo dost zvlastne a ako praktika roznych smejdov co preregistrovavaju ludi na inych odberatelov(ale mozno je to bezne, no doteraz nam nikto nevolal, tak neviem), rozhodne osobne udaje by som nikomu takto telefonicky len tak neposkytnul, pripadne len dal niekomu len tak suhlas cez telefon bez toho ze by som vedel ci sa jedna naozaj o pracovnika danej spolocnosti(len na zaklade nejakej slubovanej vyhodnej ceny).
gogo956
Redeemer
Redeemer

Existuje to. Ale je lepsie na nic po telefone nepristupit a povedat maximalne to, ze nech poslu zmluvy a ty sa na to doma v pokoji pozries a uvidis ako sa rozhodnes. Ide o ten problem, ze aj iba po telefone vyjadreny suhlas so zmluvou sa rovna z pravneho hladiska jej uzatvoreniu.
Oni sa snazia cloveka psychlogicky dotlacit v hovore k tomu aby s tym suhlasil, lebo vacsina ludi netusi, ze aj to uz je pravne závazné /da sa to potom do nejakej doby zrusit ale to tiez vacsina ludi nevie/.
Mne ked ktokolvek podobny vola, aj keby sluboval ze zlate tehly pošle, tak počuje len jedno: ďakujem nemám záujem
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Tak ano, len tam islo o starsieho rodinneho prislusnika a ked som pocul o com sa bavia, tak som zasiahol, lebo uz to sklzalo na tenky lad, ze budete mat lacnejsi plyn/elektriku, nejake suhlasi a neviem ci uz nechceli aj osobne udaje a to uz bolo nebezpecne.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

gogo956 napísal: 03 dec 2022, 21:31 Existuje to. Ale je lepsie na nic po telefone nepristupit a povedat maximalne to, ze nech poslu zmluvy a ty sa na to doma v pokoji pozries a uvidis ako sa rozhodnes. Ide o ten problem, ze aj iba po telefone vyjadreny suhlas so zmluvou sa rovna z pravneho hladiska jej uzatvoreniu.
Oni sa snazia cloveka psychlogicky dotlacit v hovore k tomu aby s tym suhlasil, lebo vacsina ludi netusi, ze aj to uz je pravne závazné /da sa to potom do nejakej doby zrusit ale to tiez vacsina ludi nevie/.
Mne ked ktokolvek podobny vola, aj keby sluboval ze zlate tehly pošle, tak počuje len jedno: ďakujem nemám záujem
Si si istý? Nemusíš každú jednu zmluvu podpísať?
gogo956
Redeemer
Redeemer

lukas9206 napísal: 04 dec 2022, 6:49 Si si istý? Nemusíš každú jednu zmluvu podpísať?
nie som pravnik, ale je bežné že sa takto zmluvy uzatvárajú, takže to zjavne legálne je. Nie je nutne podpisovat ziadnu zmluvu. Napr posledne ked som v Upc menil typ pripojenia internetu tak som im normalne napisal email a oni to zmenili bez nejakej vacsej identifikacie, nebolo treba ani elektronicky podpis ani nic a vznikla tym zmena v povodnej zmluve. :)
Vždy dávajte pozor s čím súhlasíte, lebo aj telefonicky dojednaná zmluva, resp. jej zmena je platná.
https://www.teleoff.gov.sk/vase-ano-pov ... nu-zmluvy/

Dalsie info:

Odstúpenie od telefonicky uzatvorenej zmluvy | TREND
https://www.trend.sk/financie/odstupeni ... nej-zmluvy
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Mne sa tiez zda, ze zmluva cez telefon je platna, vyuzivaju to predajcovia, tusim niekde radili, ze taku zasielku je potrebne prebrat, zaplatit, nasledne do 14 dni vratit.

Neviem, ci to tu uz bolo, ale toto by mohlo pomoct:

Nechcete, aby vám volali firmy s ponukami? Štát spustil nástroj, ktorý sa o to postará

Ja mam ale novy problem, od novembra mi zacali chodit emaily od eshopov, v ktorych som davnejsie nakupoval, ale newsletter som urcite odhlasil, teraz som dokonca jeden eshop odhlasil opakovane v novembri a dnes mi prisiel dalsi email, to uz je privela.

Stava sa to aj vam, ze v tejto dobe vam chodia emaily od eshopov, kde mate odhlaseny newsletter?

Zvazujem, ze by som to niekde nahlasil, mozno na SOI, ale ma to zmysel, dostanu pokutu? Prip. funguje, ked im napisem email, ze ak neprestanu, tak ich nahlasim, skusali ste to niekto?

Je to slovensky eshop, ma odkaz na odhlasenie, ale nefunguje to, odhlasil som to asi pred mesiacom.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Tento tyzden som riesil predlzenie pausalu cez mobil. Predajca ma informoval, ze zmluva je platna, mozem do 14 dni odstupit od nej. Rovnako tak funguju poistky na dialku, ze si poistis auto cez mobil/web/mail a mozes od toho odstupit.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Dreamer - s tým zrejme nespravia nič, neriešia ani, čo majú.
Mňa tak bombardoval jeden *uj menom Cvrček. (Google - fotoškola Cvrček).
Mail za mailom - napriek odhláseniu atd. Vtedy som jeho mail nahlasoval ako SPAM kde sa len dalo, po nejakom čase prestal otravovať.
Napísať odpoveď