autokamera - mozna kombinacia s prepnutim zadnej kamery pri parkovani

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
tonnymontana
Medium Expert
Medium Expert

autokamera - mozna kombinacia s prepnutim zadnej kamery pri parkovani

Príspevok od používateľa tonnymontana »

ahoj.

zvazujem kupu autokamery
- rozmyslam nad moznostou, kupit len nejaku prednu alebo prednu s displejom prepojenu na zadnu s moznostou obcasneho vyuzivania obrazu z nej pri cuvani

cekol som tuto recenziu od volant.tv

su tam kamery tohto typu
https://www.alza.sk/mio-mivue-j85-wifi- ... ?IDP=10961
https://www.alza.sk/mio-mivue-a30-d5470 ... ?IDP=10961

co mi tam uplne nevyhovuje je ze nema displej (kde by sa dalo prepnut obcas na tu cuvaciu kameru)
- gps, wifi atd neni uplne potrebne
- pouzivam v aute FM transmitter a ten obsadi zapalovac, takze mozno nieco s koncovkou USB ? (velmi sa mi nechce kvoli tomu sahat do elektro instalacie auta, transmiter ma vystup aj na usb)
- a este posledna podmienka, bolo by fajn ak by sa dala obcas presunut do ineho auta (takze nie nejaka fixna montaz len do jedneho)

niekto nieco doporucit nahodou ?
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Re: autokamera - mozna kombinacia s prepnutim zadnej kamery pri parkovani

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

napajanie je uplne najmensi problem, mas bud USB co potiahne aj transmitter, alebo kupit hub z cigaretoveho autozapalovaca. Tiez treba ratat ze niektore autozapalovace su bez nastartovanie nefunkcne. A prehadzovanie ocasnej autokamery mi moc nevonia, jednak na skle mam nalepenu pdokladovu foliu pre drzanie kamery, a napajanie tahane popod kobercek a tapacirung.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Spomeniem jeden možný problém pri napájaní autokamery cez 12V v cigaretovom zapaľovaní. Záleží to od auta, ale keď som inštaloval kameru v dvojkovej Octavii, tak som zistil, že tam ide šťava do zapaľovania stále, aj v prípade, že je vypnutý motor. Takže pri takomto zapojení by bolo nutné kameru vždy odpájať a zase pripájať pred každou jazdou, aby nevyšťavila baterku. To je dosť nekomfortné, preto je v tomto prípade nutné kameru zapojiť na poistku, ktorá dostáva šťavu len vtedy, ak motor beží, príp. je kľúč v zapaľovaní posunutý do prvej polohy. Ak vieš, ako sa používa multimeter a ako s ním merať napätie, tak sa to dá zvládnuť aj doma. Ja nie som elektrikár, ale bez problémov som si to vedel zapojiť podľa YouTube návodov. Pri tomto zapojení je však nutné dokúpiť inštalačný kit, niečo takéto - https://www.truecamshop.cz/cs/prislusen ... 57110.html.

S novšími autami (rozumej nie staršími ako cca. 8 rokov) tento problém nenastáva, ale predpokladám, že vzhľadom na to, že používaš FM transmitter, budeš mať asi nejaký starší ročník auta. Ďalšia výhoda je tá, že ti zapaľovanie a USB porty zostanú voľné.

Taktiež prekladanie kamery do iného auta je pri normálnom zapojení, kedy nechceš, aby ti niekde voľne viseli v aute káble, neprevediteľné práve kvôli tomu, že káble vedú pod tapacírungom a zakaždým to 10 minút vyberať je otravné.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"Inštalačný kit" mám odtiaľto o dosť lacnejší (aj kameru Viofo A139):
https://www.isix.cz/prislusenstvi-k-vio ... ny-3-wire/
Možno som ho nechal nastavený na najnižšie napätie a možno aku v Alfe bol poslabší no minulú zimu som raz ráno nenaštartoval.
Najlepšie je kamerku vypínať (moja a asi všetky ided podržaním jedného tlačítka) alebo aspoň obmedziť parkovací režim nižšou bitovou/snímkovou frekvenciou, prípadne časom záznamu. Čím vyššie rozlíšenie, tým viac kamerka uberá z akumulátoru.
U tej kamerky ide obraz prednej aj zadnej sledovať na mobile - s malým oneskorením.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Rada vypínať kameru po každej jazde mi príde dosť na prd. Stačí raz zabudnúť a na ďalší deň už nemusíš naštartovať. A to nehovorím o tom, že ak by auto stálo niekoľko dní v kuse pri zapnutej kamere, tak máš prakticky istotu, že ti vyšťaví baterku. Mne sa to už tiež stalo, ale po prehodení na napájanie cez poistky mi to bez problémov funguje v 2 autách už cez 3 roky a nemusím na nič myslieť - kamera sa automaticky zapne po naštartovaní a automaticky vypne po zhasnutí motora.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Neodpaja Octavia zapalovac az po case, teda asi 5 az 10 minut po vypnuti motora a zamknuti auta?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Vzhľadom na to, že mi kamera zapichnutá do 12 V cigaretového zapaľovania už vybila baterku, tak asi nie :D
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Zaujimave, to som nevedel, ze to takto hlupo vyriesili. Googlil som a fakt je to tak. Tu je zaujimavy lahky navod - https://forum.skodahome.cz/topic/134497 ... comment=21
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

Inac zhodov okolnosti autokameru v Octavii 2 pouzivam 2 roky a baterka sa mi nevybila ani raz. Mam konkretne 70Mai Dash Cam Pro a ta ma pohybovy senzor a zapne nahravanie v pripade otrasu. Takze nevytahujem ani zo zapalovaca.
Napísať odpoveď