Prechod na živnosť
Re: Prechod na živnosť
rozpraval som sa s uctovnickou a teda na fakture nemusi byt ani peciatka ani podpis. ale tak ked uz tam to policko je tak som ho vyplnil nech je to krajsie 
-
*****HERO*****
Guru wannabe
som zamestnany a mam moznost jednorazovej zakazky mimo zamestnania. zivnost som mal, ale pred par rokmi som to zrusil. je to mozne si to nejak legalne nechat vyplatit aj bez zivnosti?
ak nie a musel by som si kvoli tomu zas aktivovat a potom hned zrusit zivnost, platil by som nejake socialne odvody? lebo ked som mal zivnost v minulosti, tak prvy rok bol nejaky trial mod a platit som nemusel.
ak nie a musel by som si kvoli tomu zas aktivovat a potom hned zrusit zivnost, platil by som nejake socialne odvody? lebo ked som mal zivnost v minulosti, tak prvy rok bol nejaky trial mod a platit som nemusel.
Ak je to príjem, ktorý je zdokladovaný, tak je lepšie to zapísať do DP, než dúfať že sa to utule. Viem že v DP je kolonka niečo ako ostatné príjmi a dať tam adekvátnu čiastku. (do 400 eur sa tuším nemusí dokladovať) . Vznikne ti z toho samozrejme povinnosť zaplatiť daň a asi aj zdravko, ale ak chceš mať svedomie na mieste, je to lepšie riešiť takto.*****HERO***** napísal: 30 jan 2022, 17:28 som zamestnany a mam moznost jednorazovej zakazky mimo zamestnania. zivnost som mal, ale pred par rokmi som to zrusil. je to mozne si to nejak legalne nechat vyplatit aj bez zivnosti?
Zalezi o aku sumu ide. Ak je to napr. 1500 eur, tak sa dohodni na kupno-predajnej zmluve, ze si tej firme predal ako fyzicka osoba daky material, ktory vedia stopit (drevo, zelezo, tehlu, notebook, pneumatiky+kolesa, kancelarsky nabytok alebo nieco co vedis obhajit). Firma to bude mat ako danovy naklad a ty nemusis riesit dan a odvody z predaja, pretoze v zmluve uvedies, ze to nikdy nesluzilo u teba na podnikanie.
-
*****HERO*****
Guru wannabe
a k tomu, aby som to vedel zapisat do DP, to musim vyfakturovat a tym padom musim mat aj zivnost? alebo to cele viem spravit aj bez zivnosti? ked ide len o jednorazovu zalezitost.skooty napísal: 30 jan 2022, 18:07 Ak je to príjem, ktorý je zdokladovaný, tak je lepšie to zapísať do DP, než dúfať že sa to utule. Viem že v DP je kolonka niečo ako ostatné príjmi a dať tam adekvátnu čiastku. (do 400 eur sa tuším nemusí dokladovať) . Vznikne ti z toho samozrejme povinnosť zaplatiť daň a asi aj zdravko, ale ak chceš mať svedomie na mieste, je to lepšie riešiť takto.
lebo ja si momentalne DP nepodavam ziadne, mam prijmy len zo zamestnania, tak to riesi asi zamestnavatel.
heker: suma bude mensia ako nezdanitelna ciaskta za 2022 (<4500EUR), cize daniam by som sa teoreticky mal vyhnut tak ako tak. ak tam samozrejme nie su nejake podmienky ohladom toho, ci to plati aj ked mam ine prijmy zo zamestnania zo zahranicia, atd ... ale ako finta dobra, len chcem najprv zistit, ako velmi zlozite by to bolo vyriesit regulerne (cize ci treba tu zivnost alebo nie) a kolko by to stalo
Ak sa ti dá poriešiť tá kupnopredajná zmluva, ako spomína heker, tak to máš asi najrozumenjšie.*****HERO***** napísal: 30 jan 2022, 19:11 a k tomu, aby som to vedel zapisat do DP, to musim vyfakturovat a tym padom musim mat aj zivnost? alebo to cele viem spravit aj bez zivnosti? ked ide len o jednorazovu zalezitost.
lebo ja si momentalne DP nepodavam ziadne, mam prijmy len zo zamestnania, tak to riesi asi zamestnavatel.
Nemusíš to riešiť na živnosť, pokiaľ to nevykazuje prvky závislej činnosti.
Samotná definícia "závislej činnosti" je celkom komplexná a myslím že pokiaľ dlhodobo pre niekoho niečo nerobíš tak to vyhádaš a obhájíš.
DP bežne robí zamestnávateľ, ale nie je to podmienka.
Jednorazovy prijem je mozny vari len do 500 eur. Od 1700 eur aj tak musis podat danove priznanie. Takze kupno-predajna znluva je regulerna a bez zdanovania.
určite máš v okolí niekoho, kto podniká... Nech to vyfakturuje za teba, na percentách sa dohodnite... Tak to máš najčistejšie
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
suhlasim s tomasmil-om. vacsinou je to 10% fee z fakturacie
10 percent? To tazko, kedze 15, resp. 20 percent je dan z prijmu pravnickych osob.
-
guess.whoo
Redeemer
zalezi podla toho ci je to dobry kamos alebo nie
ja som mal donedavna podobnu dohodu
Potrebujem minimálne do konca tohto roka pozastaviť svoju živnosť, dnes som ale ešte vystavil poslednú faktúru. Musím počkať ešte až mi prídu peniaze na účet ? alebo už môžem napr zajtra pozastaviť živnosť keďže už nebudem vykonávať jej činnosť ?
Nemusíš.
-
maiikY
Light Star
Čaute, píšem sem lebo by som chcel počuť váš nazor na moju situáciu. Budem písať aj konkrétne čísla aby ste mali lepšiu predstavu.
Hneď na začiatku musím povedať že v priebehu tohto mesiaca, pripadne začiatkom februára sa mám stretnúť s účtovníčkou, ktorá si to so mnou prejde. Ale zatiaľ sa chcem poradiť tu.
Takže, aktuálne pracujem ako programátor, som zamestnaný na TPP a mám čistý príjem cca 1800€, hrubý je teda cca 2500€ a zamestnávateľa stojím cca 3300€.
Rozmýšľal som nad živnosťou, ktorá viem že by sa mi minimálne na rok oplatila. Pýtal som sa svojho zamestnávateľa že či by sa dslo a on že áno, ak budem chcieť tak ma vykopnú a urobíme zivnostnensku zmluvu (alebo ako sa to presne volá). Viem, že keby mám živnosť, tak by som mu mohol fakturovať mesačne rovnakú sumu, čiže by som mal voňajú mesačný príjem aj naďalej. Myslim že by mi dali tých 3000€ na živnosť, teda to sme sa bavili a povedali že hej.
Okrem toho však mám aj iné príjmy, robím napríklad kurzy programovania. Prvý mi zarobil cca 450€, uvidíme v budúcnosti čo to prinesie. Okrem toho som mal a aj budem mať druhu robotu. V nej som si dokázal zarobiť okolo 1500€ priemerne, čiže dokopy by som dokázal mať mesačne okolo 4500€.. v prvej je to stále tých 3000, v druhej by to bolo podľa odrobených hodín ale myslím že tých 1500€ by bolo skoro vždy.
Moja otázka znie, myslite si že sa mi oplatí živnosť? Lebo jeden známy mi spomínal že on by skôr založil sro. Ten nápad sa mi páči, ale neviem si predstaviť ako by som si vyplácal mesačne peniaze, príde mi to celé komplikované. Pri živnosti sa zasa bojím že budem odvádzať viac ako teraz..
Už dlhšiu dobu nad týmto špekulujem a neviem sa dočkať stretnutia s tou účtovníčkou. Čo by ste robili ja mojom mieste?
Hneď na začiatku musím povedať že v priebehu tohto mesiaca, pripadne začiatkom februára sa mám stretnúť s účtovníčkou, ktorá si to so mnou prejde. Ale zatiaľ sa chcem poradiť tu.
Takže, aktuálne pracujem ako programátor, som zamestnaný na TPP a mám čistý príjem cca 1800€, hrubý je teda cca 2500€ a zamestnávateľa stojím cca 3300€.
Rozmýšľal som nad živnosťou, ktorá viem že by sa mi minimálne na rok oplatila. Pýtal som sa svojho zamestnávateľa že či by sa dslo a on že áno, ak budem chcieť tak ma vykopnú a urobíme zivnostnensku zmluvu (alebo ako sa to presne volá). Viem, že keby mám živnosť, tak by som mu mohol fakturovať mesačne rovnakú sumu, čiže by som mal voňajú mesačný príjem aj naďalej. Myslim že by mi dali tých 3000€ na živnosť, teda to sme sa bavili a povedali že hej.
Okrem toho však mám aj iné príjmy, robím napríklad kurzy programovania. Prvý mi zarobil cca 450€, uvidíme v budúcnosti čo to prinesie. Okrem toho som mal a aj budem mať druhu robotu. V nej som si dokázal zarobiť okolo 1500€ priemerne, čiže dokopy by som dokázal mať mesačne okolo 4500€.. v prvej je to stále tých 3000, v druhej by to bolo podľa odrobených hodín ale myslím že tých 1500€ by bolo skoro vždy.
Moja otázka znie, myslite si že sa mi oplatí živnosť? Lebo jeden známy mi spomínal že on by skôr založil sro. Ten nápad sa mi páči, ale neviem si predstaviť ako by som si vyplácal mesačne peniaze, príde mi to celé komplikované. Pri živnosti sa zasa bojím že budem odvádzať viac ako teraz..
Už dlhšiu dobu nad týmto špekulujem a neviem sa dočkať stretnutia s tou účtovníčkou. Čo by ste robili ja mojom mieste?
Teraz odvádzaš (ty + zamestnávateľ) dokopy 1500 €. Pri živnosti budeš nejaký čas (cca rok) odvádzať len minimálny preddavok do zdravotky (79 €), a po tom cca roku minimálny odvod do sociálky (cca 190 €), na konci daňového obdobia zaplatíš daň (základ dane mínus to, čo si odpočítaš), pri týchto cifrách (3k / mesiac) by to nemalo byť viac ako nejakých 1500 € / rok (hrubý odhad), čo je dajme tomu 125 € mesačne.
Tvoje mesačné odvody aj s daňou z tohto zamestnania teda budú cca 400 € (oproti 1500, ktoré so zamestnávateľom odvádzate teraz). Ďalšie roky to samozrejme bude viac, podľa predošlých príjmov.
Samozrejme sa pri živnosti oberáš o kopu benefitov, ktoré ti TPP ponúka, s tým musíš rátať a zvážiť si, či sa ti to oplatí.
Ohľadne sro a vyplácania ti neporadím, to musí niekto iný.
Tvoje mesačné odvody aj s daňou z tohto zamestnania teda budú cca 400 € (oproti 1500, ktoré so zamestnávateľom odvádzate teraz). Ďalšie roky to samozrejme bude viac, podľa predošlých príjmov.
Samozrejme sa pri živnosti oberáš o kopu benefitov, ktoré ti TPP ponúka, s tým musíš rátať a zvážiť si, či sa ti to oplatí.
Ohľadne sro a vyplácania ti neporadím, to musí niekto iný.
taka celkom hypoteticka a asi aj nezmyselna otazka, cisto teoreticky: je mozne aby clovek povedzme 1rok bol zamestnanec na TPP, druhy rok už bol iba SZCO a platil iba tie minimalne odvody, potom zivnost zrusil/pozastavil a bol rok zase zamestnanec a tak to točil do dochodku?
asi sa to nedá, len ma tak napadlo..
-
guess.whoo
Redeemer
prvy rok sa ti neoplati sro. ak by si pokracoval v podobnych obratoch aj druhy rok tak sa ti oplati kombinacia zivnost+sro
-
daniel.daniel
Medium Star
pri zivnosti a sro nenastava konflikt zaujmou v podnikani? Ked obe firmy faktruju IT sluzby?
Pokial nefakturujes medzi sebou tak nie.daniel.daniel napísal: 11 jan 2023, 12:56 pri zivnosti a sro nenastava konflikt zaujmou v podnikani? Ked obe firmy faktruju IT sluzby?
Konflikt zaujmov samozrejme nastat moze, ale to by ta musel niekto nahlasit a stazovat sa. Predpokladam ze s.r.o. je plne vlastnena tebou, teda v tom pripade by opravnena staznost mohla pochadzat jedine od teba.
dufam, ze ti je jasne, ze to vykopnutie moze byt potom aj ako zivnostnika a tam to moze byt velmi rychlemaiikY napísal: 10 jan 2023, 20:38Pýtal som sa svojho zamestnávateľa že či by sa dslo a on že áno, ak budem chcieť tak ma vykopnú a urobíme zivnostnensku zmluvu (alebo ako sa to presne volá). Viem, že keby mám živnosť, tak by som mu mohol fakturovať mesačne rovnakú sumu, čiže by som mal voňajú mesačný príjem aj naďalej. Myslim že by mi dali tých 3000€ na živnosť, teda to sme sa bavili a povedali že hej.
nezabudaj, ze ako zivnostnik nebudes mat platenu dovolenku, a to, co zarobis naviac minus ten mesiac volna (25 dni) nemusi byt az taky rozdiel
ja by som doporucil mat TPP a k tomu zivnost na bocne projekty, to je najlepsie kombo, ak ten prijmovy rozdiel nie je az taky zasadny