Orange - port forwarding, viacero IP

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
quin61
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Orange - port forwarding, viacero IP

Príspevok od používateľa quin61 »

Ahojte, kedysi dávnejšie som si na routri cez PCP nastavil port forwarding kvôli VPN serveru.
Všetko išlo no problemo az donedávna.. všimol som si ze v PCP configu mi vyskočila úplne iná IPcka než tá ktorú mi ukazuje whatsmyip.
Čiže súčasná situácia je taká že whatsmyip mi ukazuje IPcku končiacu na .2 ale port forwarding pre daný port funguje na IPcke končiacej na .188

Chápem že som za NATom ale nechápem moc dôvod prečo by som mal dostať viacero IP. Nedáva mi to moc zmysel :)
Ale hlavne - ako mám tu IP zistiť, lebo rad by som si ju nastavil v DuckDNS čo som používal na prístup k VPNke. Doteraz som pouzival script ktorý dodáva priamo DuckDNS ale to uz samozrejme nefunguje :/ Parsovat ju z router configu by som vedel ale to mi pride trosku na hlavu, na to musi byt lepšie riešenie.

A ešte jedna otazka - mam aj IPv6 ale tie očividne nie sú dostupné z vonka, čo chápem, ale dá sa tam daako povoliť určitý port? Lebo na routri som nič také nenašiel. Je tam akurat port mapping pre IPv6 ale to neurobilo nič..
Prílohy
routerConfig.jpg
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Orange - port forwarding, viacero IP

Príspevok od používateľa aacid »

ale ak na to dobre pozeram tak to 188 co tam mas to neni hodnota ktoru si tam dal router, to je nieco co si tam musel ty rucne vyplnat. ved je tam este aj napisane ze configuration mode manual.
predpokladam ze taku IP si mal donedavna a kedze nemas staticku verejnu ip adresu ale dynamicku tak sa casom zmenila a preto musis zmenit aj ten zaznam.

ked ti whatsmyip hovori ze mas taku ip adresu tak mas taku ip adresu.

inak potrebujes to PCP? nestaci iba obycajny port forwarding? nejak mi neni jasne preco router potrebuje externu ip adresu vediet? ved jemu pride packet ze chce otvorit komunikaciu na porte XXX a on len pozrie tabulku ci tam je taky port forwardovany a posle ho na ip adresu ktora je v tom zazname.
predpokladam ze ta externa adresa je tam prave z dovodu ak mas viacero externych adries, co ale nie je tvoj pripad.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

k ipv6 v ramci orange - jediny povoleny rozsah portov je - od 1025 po 2047, vsetko ostatne je blokovane,

na ipv6 nieje podporovane - - POS terminal, VPBX, Kamerove systemy, Dyn DNS

pri ipv6 sa portforward nastavuje len cez PCP
quin61
Medium Expert
Medium Expert

aacid napísal: 12 jan 2023, 9:07 ale ak na to dobre pozeram tak to 188 co tam mas to neni hodnota ktoru si tam dal router...
Vyzera to tak ale neni to tak, to je IPcka pridelena providerom.
PCP je treba, ano, je to aj v oficialnom navode od Orange-u.
Router nepotrebuje vediet externu adresu, ja ju potrebujem vediet kvoli nastaveniu DuckDNS :)
Edit: whatsmyip hovori ze mam .2 ale port forwarding funguje na tej .188 - to je moj problem. A chcem sa daako dopracovat k tej .188 inak nez to pokazde vyčítavať z router konfigu kedze sa moze hocikedy zase zmenit.

cORP. napísal: 12 jan 2023, 9:16 k ipv6 v ramci orange - jediny povoleny rozsah portov je - od 1025 po 2047, vsetko ostatne je blokovane,
na ipv6 nieje podporovane - - POS terminal, VPBX, Kamerove systemy, Dyn DNS
pri ipv6 sa portforward nastavuje len cez PCP
Tie porty su povolene by default teda? Lebo PCP pre IPv6 v routri nevidim, len ten port mapping
Prílohy
router1.jpg
router1.jpg (21.95 KiB) 2372 zobrazení
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ten rozsah by mal byt povoleny, PF sa nastavuje cez forward rules, PCP Configuration
quin61
Medium Expert
Medium Expert

No.. pravé som zistil ze OpenVPN zrejme nepodporuje IPv6 takže táto možnosť tak či tak asi padá :/

Dá sa daako teda zistit akú ipcku som dostal na daný port? Teda tú x.x.x.188? Okrem čítania router konfigu?

Edit: nie som si istý ci sme sa pochopili ale. IPv6 port forwarding nepotrebuje predsa ne? Podporuje teda Orange také niečo že by som vedel konktaktovat moje zariadenie z vonku cez jeho IPv6 adresu? Lebo ak som to pochopil dobre tak ten rozsah portov čo si uviedol je pre Ipv4 PF.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ono ci existuje je otazne, ono vacsina takychto veci prave konci jednym a tym istym, zmenou na ipv4, cela ipv6 je jedna velka tragedia co sa tyka forwardingu a vsetkeho mozneho, ci uz pristup z vonku atd. pri ipv6 dostavas aj ipv4 no z nahodneho dazdnika co sa ti prideluje random, ipv6 sa tiez dynamicky moze menit, ak myslis pridelovanie ipciek na nastavene porty a to, ze niesu rovnake tak to sa uz par krat riesilo, v minulosti mohli byt bez problemov rovnake, po istej sietovej uprave sa lisia,

kazdopadne aby som ta ukratil od zbytocnych nervov, ak chces poriesit vpn a nic co si skusil korektne nefunguje, zavolaj normalne na 905, nahlas technicky problem kde uvedies problemy ktore mas, pripadne celkovo problemy s vpn a v istych pripadoch ti to prehodia na ipv4 bezplatne
quin61
Medium Expert
Medium Expert

Ako myslíš že "to prehodia na ipv4"? Že by som dostal verejnu ipv4 rovno na môj router?

Vyslovene s tým problem nemám, viem si to daako poriešiť vo vlastnej réžií periodickým (a automatickým) čítaním toho router konfigu, len mi to prišlo ako také kostrbaté riešenie trochu, preto som sa pýtal či existuje nejaké lepšie riešenie ako zistiť tú ipv4 adresu na ktorej funguje ten port, nejaký protokol alebo tak.
slamka33
Novice
Novice

Príspevok od používateľa slamka33 »

Mate niekto nejaky novy postup na nastavenie port forwarding v Huawei HG8245W5 ?

Donedavna mi fungoval "jednoduchy" PCP PF podla Orange oficialneho postupu.
Smeroval som porty v rozmedzi 1025-2047, ale zahadne to prestalo fungovat a za ten svet neviem teraz port v danom rozsahu otvorit a presmerovat na konkretne zariadenie. Porty su stale zatvorene, aj ked v PCP PF nastaveni sa zdaju byt spravne forwardovane. Forwardujem dva porty - pri kazdom mi "spravne" blikaju cervenym nejake divne externe IPv4 adresy, kotre sa ani nerovnaju navzajom a uz vobec nie mojej vonakjsej IPv4 adrese, ale ak romu rozumiem vo svete IPv6 to tak ma byt; a zaroven pri kazdom mam PCP Result Code "Success".

Vravim, fungovalo mi to, nejake posledne obdobie to fungovat prestalo.
Viete niekto poradit ako tie porty otvorit a presmerovat ??
slamka33
Novice
Novice

Príspevok od používateľa slamka33 »

Medzicasom som to riesil s Helpline 905, odkial som im robil "fackovacieho" panaka asi tak dva tyzdne, volali m ikazdu chvilu a vzdy po mne chceli nejaky feedback, ci mi uz port-forward funguje. Zahadne zacal fungovat, pri rovnakych nastaveniach ako som mal predtym. Som presvedceny, ze nieco zmenili u seba v nastaveniach ktore ja ovplyvnit neviem, lebo ja som skutocne nezmenil nic.
Ale, po case som znovu tam kde volakedy - port-forward znovu nefunguje, znovu identicka situacia, vsetko mam nastavene tak ako ma byt a porty su stale zatvorene.
Mam toho plne zuby!

PS: Zavolanim na 905 sa vlastne neriesi nic, oni iba zaznacia moj problem a posunu ho dalej. Ja potom cakam na spatny telefonat technika aj dva dni a on zaroven ocakava, ze prave ked on zavola, ja budem doma pri modeme. Sialene..
Nikam to nevedie......
Napísať odpoveď