Prechod na živnosť
Re: Prechod na živnosť
Niektore firmy dovolenku preplacaju aj zivnostnikom, popytaj sa na to zamestnavatela. V konecnom dosledku ho to stale vyjde rovnako ako zamestnanec, akurat administrativy bude mat menej.
-
maiikY
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
Ďakujem za odpovede.
Viem o tých mínusoch ktoré živnosť má.
Čo sa týka dovolenky, môj zamestnávateľ je natoľko super že keď mu napíšem že potrebujem dovolenku, tak mi dajú pokoj a nikto nebude čakať že niečo urobím. Poviem Vám pravdu, teraz na TPP tiež nemám dovolenku.. napíšem že musím ísť napríklad do školy (študujem Ing) tak mi povedia že dobre a hotovo, nemusím brat dovolenku ani nič a aj tak dostanem rovnakú výplatu.
Čo sa týka PN, tak odkedy tam robím som PN nebol. Tiež to riešim tak že keď som chorý, buď im napíšem a zoberiem si týždeň voľno, alebo robím ak to nie je moc vážne. Tým pádom mi to výplatu neovplyvní aj keď som bol chorý.
Sú naozaj ústretoví. Čo sa týka výpovede, mali sme začiatkom roka call a povedali mi že budeme tento rok mať veľmi veľa roboty so zmenou všetkého čo robia, takže som si na 99,999% istý že kým neurobím nejakú extrémnu chybu tak ma nevyhodia.
Tu ide len o to aby som mal jednak viac peňazí k dobru mesačne a jednak aby som mal jednoduchšiu interakciu s inými firmami kvôli iným projektom.
Viem o tých mínusoch ktoré živnosť má.
Čo sa týka dovolenky, môj zamestnávateľ je natoľko super že keď mu napíšem že potrebujem dovolenku, tak mi dajú pokoj a nikto nebude čakať že niečo urobím. Poviem Vám pravdu, teraz na TPP tiež nemám dovolenku.. napíšem že musím ísť napríklad do školy (študujem Ing) tak mi povedia že dobre a hotovo, nemusím brat dovolenku ani nič a aj tak dostanem rovnakú výplatu.
Čo sa týka PN, tak odkedy tam robím som PN nebol. Tiež to riešim tak že keď som chorý, buď im napíšem a zoberiem si týždeň voľno, alebo robím ak to nie je moc vážne. Tým pádom mi to výplatu neovplyvní aj keď som bol chorý.
Sú naozaj ústretoví. Čo sa týka výpovede, mali sme začiatkom roka call a povedali mi že budeme tento rok mať veľmi veľa roboty so zmenou všetkého čo robia, takže som si na 99,999% istý že kým neurobím nejakú extrémnu chybu tak ma nevyhodia.
Tu ide len o to aby som mal jednak viac peňazí k dobru mesačne a jednak aby som mal jednoduchšiu interakciu s inými firmami kvôli iným projektom.
vyhoda tpp je asi jedine v tom, ze ak by teoreticky mala spolocnost napr skoncit z nejakeho dovodu cinnost, tak je povinna ti vyplatit odstupne podla odprac rokov a v korporatoch napr je bezne ze maju zakotvene odstupne vo vacsej vyske ako je povinnost zo zakona.
Ja hlavne nerozumiem preco si pytas 3000 ked teraz stojis zamestnavatela 3300 a este prides o benefity a oni sa zas zbavia byrokracie. Nemal by si si pytat aspon 3500?
k prvej časti, to je síce pekné, ale nemusí to tak platiť stále, zrovna potom bude mať zamestnávateľ úplne inú pozíciu, ale okmaiikY napísal: 11 jan 2023, 17:26napíšem že musím ísť napríklad do školy (študujem Ing) tak mi povedia že dobre a hotovo, nemusím brat dovolenku ani nič a aj tak dostanem rovnakú výplatu.
K druhej časti, IČO môžeš mať popri práci aj teraz
-
maiikY
Light Star
písal som to preto, lebo mám kolegov ktorý sú na živnosť a od nich to mám potvrdené že to tak funguje.. samozrejme, nič nie je 100% ako hovoríš.
Viem, keby to bolo tak ako predtým že pri živnosti popri zamestnaní nemusím odvádzať, nerozmýšlal by som.. no takto som radšej za buď alebo
Viem, keby to bolo tak ako predtým že pri živnosti popri zamestnaní nemusím odvádzať, nerozmýšlal by som.. no takto som radšej za buď alebo
Nemusi prist o benefity, tie sa daju dat do zmluvy. Ale tiez nerozumiem preco chce menej.Laster napísal: 11 jan 2023, 17:42 Ja hlavne nerozumiem preco si pytas 3000 ked teraz stojis zamestnavatela 3300 a este prides o benefity a oni sa zas zbavia byrokracie. Nemal by si si pytat aspon 3500?
-
maiikY
Light Star
Viete, po asi pol roku čo som tam robil som išiel za nimi s tým, že si chcem nájsť druhu robotu (akože popri tejto) aby som mal čo najvyšší zárobok a viac peňazí keď budem chcieť byt.. oni že nebránia mi v tom, ale dali mi návrh že mi dajú toľko peňazí koľko by som mal v tej robote, aby som mal len ich a nemuseli sa báť že o mňa prídu
tak mi zvýšili plat o 600€ v čistom. Preto ich nechcem ešte viac zdierať o peniaze
Ak dali 600 vtedy daju 600 znovu 
Dovolenka a stravne nie je benefit? Ak spolocnost skonci v konkurze, bez, majetku, tak ziadne odstupne nikdy bikto neuvidi.gogo956 napísal: 11 jan 2023, 17:30 vyhoda tpp je asi jedine v tom, ze ak by teoreticky mala spolocnost napr skoncit z nejakeho dovodu cinnost, tak je povinna ti vyplatit odstupne podla odprac rokov a v korporatoch napr je bezne ze maju zakotvene odstupne vo vacsej vyske ako je povinnost zo zakona.
korporaty nezvyknu az tak casto koncit v konkurze bez majetkuheker napísal: 13 jan 2023, 19:00 Dovolenka a stravne nie je benefit? Ak spolocnost skonci v konkurze, bez, majetku, tak ziadne odstupne nikdy bikto neuvidi.
Dovolenka je benefit, ale szco si moze zobrat dovolenku kedy chce, co je este vyhodnejsie, pretoze ako tpp mozes operovat uplne slobodne iba s castou dovolenky./zbytok po dohode so zam/
Stravne je cca 100€ mesacne, to nie je nic co by cloveku podstatnejsie zasahovalo do zivota.
Lenze nie vsetci pracuju pre korporat. Mozno tu autor otazky pracuje pre velku korporatnu firmu a dokazu mu aj k SZCO ponuknut ako benefit stravne alebo preplatenie dovolenky, ale je mnoho firiem u ktorych pri SZCO nedostanes nic navyse okrem penazi, ktore fakturujes.
ano iste, ale to uz je od pripadu k pripadu. Jasne ze maiikY sa moze pokusit ci mu nebudu preplacat aj dovolenku, to uz je na dohode medzi nim a firmou. Ale to stravne pri takom prijme skutocne asi maiikYho trapi najmenej.heker napísal: 13 jan 2023, 19:52 Lenze nie vsetci pracuju pre korporat. Mozno tu autor otazky pracuje pre velku korporatnu firmu a dokazu mu aj k SZCO ponuknut ako benefit stravne alebo preplatenie dovolenky, ale je mnoho firiem u ktorych pri SZCO nedostanes nic navyse okrem penazi, ktore fakturujes.
-
maiikY
Light Star
Moja firma je presný opak korporátu. Sme tam 4-5 ľudí dokopy a minule som sa rozprával so šéfom a on mi hovoril že nemajú peniaze na to aby prijali ďalšieho zamestnanca (lebo bolo obdobie že sa niečo nestihálo a dorábalo).. čiže ked sa nad tým zamyslim tak toto je asi najvyšší risk prechodu na živnosť, že sa môže stať že skrachujú.. neviem, ťažko sa rozhodnúť
No a co ze by skrachovali? Rozdiel 2-3 mesiace vypovednej lehoty. A predpokladam ze neskrachuju z dna na den cize to uz budes vediet dopredu a zariadit sa ak by si bol na zivnost. A predpokladam ze nezijes z vyplaty do vyplaty.
Kazdopadne ja osobne by som do zivnosti nesiel v tomto pripade.
Kazdopadne ja osobne by som do zivnosti nesiel v tomto pripade.
Ahojte, k 1.2.2023 som rusil zivnost, teda od februara uz nie som szco.
Odvody do SP aj ZP som platil trvalymi prikazmi, odvod do SP mi odisiel 25.1. a odvod do ZP odisiel 3.2.
Ak dobre citam, oba preddavky su splatne do 8. dna nasledujuceho kalendarneho mesiaca - chapem teda spravne ze januar uz by som ako szco mal mat vyrovnany a dalsie preddavky (ako szco) uz platit nemusim? Ci si to mam radsej pre zicher overit?
Odvody do SP aj ZP som platil trvalymi prikazmi, odvod do SP mi odisiel 25.1. a odvod do ZP odisiel 3.2.
Ak dobre citam, oba preddavky su splatne do 8. dna nasledujuceho kalendarneho mesiaca - chapem teda spravne ze januar uz by som ako szco mal mat vyrovnany a dalsie preddavky (ako szco) uz platit nemusim? Ci si to mam radsej pre zicher overit?
Zdravotka do 8.dna dalsieho mesiaca a Socialka do 25.dna. Zbehni na pobocku a povedia ti, aj tak mozno Danovy urad ci Urad prace od teba budu pozadovat potvrdenie, ze nemas nedoplatok na odvodoch a danovom urade.
celkom pekny serial o dochodkoch, platny pre ceske realie, slovenske nastavenie nie je az take rozdielne, zatial ale pisu len o vyhodach, nie o nevyhodach, asi az v dalsich kapitolach: https://www.lidovky.cz/serialy/duchod-p ... ecialy_ape
cauko,
ak som TPP a otvorim si zivnost, nesuvisiacu s mojou naplnou prace TPP, ohlasujem to zamestnavatelovi alebo ho to nemusi zaujimat?
z akehokolvek dovodu?
ak som TPP a otvorim si zivnost, nesuvisiacu s mojou naplnou prace TPP, ohlasujem to zamestnavatelovi alebo ho to nemusi zaujimat?
z akehokolvek dovodu?
nie som pravnik, ale co mam skusenost, tak tato vec byva ošetrená buď v pracovnej zmluve alebo v internych pravidlach danej spoločnosti ktore su pre zamestnancov záväzné. Aspon tak myslim.CheZteR napísal: 10 sep 2023, 11:56 cauko,
z akehokolvek dovodu?
Konkretne co som sa stretol v korporate, tak bolo treba tuto vec dopredu oznamit zamestnavatelovi s tym ze on sa mal vyjadrit ci je s tym ok alebo nie. Ale zazil som aj to, ze si niekto otvoril zivnost tajne a na zaklade toho potom s nim rozviazali PP. Ale uz neviem ci toto bol ten oficialny dovod, alebo si nasli inu zamienku.