Kolko minat na priatelku
Kolko minat na priatelku
Majme vzorovu situaciu: partneri spolu randia rok, zena zaraba tisic eur, muz 5 tisic eur, co sa z financneho hladiska ocakava od muza, alebo ako by sa k tomu mal muz postavit?
Trocha viac rozvinute: Doba randenia moze byt hocijaka, kde to este nie je "super vazne" a vztah sa moze rozpadnut. Zena zaraba nieco okolo slovenskeho priemeru, kde si so stastim usetri 100-200e mesacne. Muz zaraba vyrazne viac, tak, ze si zena povie, ze ja zbytocne chodim do prace, alebo ked on bude platit za vsetko, tak mu to neuskodi. Muz zaroven nemina svoje peniaze na luxus, ale zije bezny zivot, resp. si obcas co to dopraje, ale setri na skorsi dochodok, alebo si odklada, aby jedneho dna mohol robit menej stresujucu pracu za ovela menej penazi.
Ako stedri by ste boli v danej situacii k partnerke? Nieco ako platit na kazdom rande, zaplatit jej Belize a Dominikansku republiku + obcas luxusne kabelky, alebo vobec "nedotovat" a nech ona dava polovicu na vsetko, resp. nieco medzitym? Zaujimaju ma aj dovody/pohlad ako sa na to pozerate.
Nie, nejedna sa o mna.
Trocha viac rozvinute: Doba randenia moze byt hocijaka, kde to este nie je "super vazne" a vztah sa moze rozpadnut. Zena zaraba nieco okolo slovenskeho priemeru, kde si so stastim usetri 100-200e mesacne. Muz zaraba vyrazne viac, tak, ze si zena povie, ze ja zbytocne chodim do prace, alebo ked on bude platit za vsetko, tak mu to neuskodi. Muz zaroven nemina svoje peniaze na luxus, ale zije bezny zivot, resp. si obcas co to dopraje, ale setri na skorsi dochodok, alebo si odklada, aby jedneho dna mohol robit menej stresujucu pracu za ovela menej penazi.
Ako stedri by ste boli v danej situacii k partnerke? Nieco ako platit na kazdom rande, zaplatit jej Belize a Dominikansku republiku + obcas luxusne kabelky, alebo vobec "nedotovat" a nech ona dava polovicu na vsetko, resp. nieco medzitym? Zaujimaju ma aj dovody/pohlad ako sa na to pozerate.
Nie, nejedna sa o mna.
Re: Kolko minat na priatelku
toto nema vyznam riesit, lebo to bude vzdy individualne, od pripadu k pripadu, naviac v priebehu toho vztahu sa to bude urcite priebezne menit 
V kazdom pripade keby som aj mal take prijmy /alebo aj desatnasobne/, co nemam, tak by som si nikoho takto nevydržoval. Mohla by u mna zadarmo byvat plus nejake drobnosti by dostavala, nic drahe. Ono ide o to, ze ked sa nastavia take pravidla ze muz vsetko automaticky platí, aj ked ide uz o vyssie sumy, tak to z dlhodobeho hladiska nebude robit dobrotu. Ona si rychlo na to zvykne a bude to povazovat za samozrejmost a jemu to pravdepodobne zacne vadit ze si to uz tak nevazi.
V kazdom pripade keby som aj mal take prijmy /alebo aj desatnasobne/, co nemam, tak by som si nikoho takto nevydržoval. Mohla by u mna zadarmo byvat plus nejake drobnosti by dostavala, nic drahe. Ono ide o to, ze ked sa nastavia take pravidla ze muz vsetko automaticky platí, aj ked ide uz o vyssie sumy, tak to z dlhodobeho hladiska nebude robit dobrotu. Ona si rychlo na to zvykne a bude to povazovat za samozrejmost a jemu to pravdepodobne zacne vadit ze si to uz tak nevazi.
-
K-u-b-i-a-k
Addict
nejedná sa o teba. čo teda riešiš? poznám človeka ktorý by celých 5k poslal na jej účet, ale aj takého, ktorý by si dal všetko platiť, hoc zarába oveľa viac.
ide o to na aky standard ste zvyknuti. pokial ty zvyknes chodievat do drahych restauracii tak potom by sa asi cakalo ze za ne budes aj platit, teda ze nebudes ocakavat od nej ze bude platit polovicu niecoho co si nemoze dovolit.
rovnako s dovolenkami, pokial ty chces ist na belize ale vies ze ona si to zo svojho platu nemoze dovolit tak po nej nemozes pozadovat aby s tebou isla.
pokial teda chces aby platila polovicu zo vsetkeho tak musis aj svoje ocakavania prisposobit jej financnym schopnostiam.
nemyslim ze existuje nejake vseobecne ocakavanie ale pravidlo ako to ma fungovat v takomto vztahu. viac menej je to o tom ako sa dohodnete.
preco sa toto nespytas jej ako si to predsavuje? alebo naopak jej nepovies ako si to predstavujes ty?
respektive ked uz spolu chodite rok, ako ste fungovali doteraz?
(chapem ze sa nejedna o teba ale je jednoduchsie to adresovat priamo)
rovnako s dovolenkami, pokial ty chces ist na belize ale vies ze ona si to zo svojho platu nemoze dovolit tak po nej nemozes pozadovat aby s tebou isla.
pokial teda chces aby platila polovicu zo vsetkeho tak musis aj svoje ocakavania prisposobit jej financnym schopnostiam.
nemyslim ze existuje nejake vseobecne ocakavanie ale pravidlo ako to ma fungovat v takomto vztahu. viac menej je to o tom ako sa dohodnete.
preco sa toto nespytas jej ako si to predsavuje? alebo naopak jej nepovies ako si to predstavujes ty?
respektive ked uz spolu chodite rok, ako ste fungovali doteraz?
(chapem ze sa nejedna o teba ale je jednoduchsie to adresovat priamo)
pri dovolenkach je to ine, vtedy je normalne ze muz zaplati celu sam. Ale co sa tyka drahsich darcekov, hlavne len tak bezdovodne, to by som bol opatrny.
-
starysomar
Hardcore addict
Platilo odjakživa, že nie je dobrý nápad naučiť príliš babu na peniaze.
Mozes mi prosim obzrejmit na zaklade coho/od kedy je toto ocakavane ? Alebo mi nieco uslo/uchadza ?gogo956 napísal: 14 jan 2023, 19:00 pri dovolenkach je to ine, vtedy je normalne ze muz zaplati celu sam.
pokial je vztah zalozeny na peniazoch tak to nie je vztah ale prostitucia 
myslim ze rozumna zena by sa zivit ani nenechala. taky vztah kde muz plati vsetko nemoze byt zdravy, pretoze ked on plati vsetko co moze ponuknut zena? zase len prostitucia.
pokial ale chces na to ist technicky, tak ked ty zarabas 5k a ona 1k tak sa spravodlivo delte 5/6 a 1/6, nie?
myslim ze rozumna zena by sa zivit ani nenechala. taky vztah kde muz plati vsetko nemoze byt zdravy, pretoze ked on plati vsetko co moze ponuknut zena? zase len prostitucia.
pokial ale chces na to ist technicky, tak ked ty zarabas 5k a ona 1k tak sa spravodlivo delte 5/6 a 1/6, nie?
som nepisal ci je to ocakavane, ale že ja to tak robim, resp. tuto moznost ponuknem sam a ostatne uz zavisi od partnerky či na to pristupi alebo nieskooty napísal: 14 jan 2023, 19:13 Mozes mi prosim obzrejmit na zaklade coho/od kedy je toto ocakavane ? Alebo mi nieco uslo/uchadza ?
-
K-u-b-i-a-k
Addict
naučíš ju na peniaze a vydojí ťa ako kravu. starysomar má pravdu 
Čiže sa skôr prikláňate k plateniu pol na pol. Samozrejme, ak muž chce ísť na luxusnú dovolenku/večeru tak nech si to sám zaplatí.
Nebude slečna nahnevaná/sklamaná, že si ju muž "neváži"?
Nebude slečna nahnevaná/sklamaná, že si ju muž "neváži"?
-
K-u-b-i-a-k
Addict
keď spolu začínate, nemá šajnu koľko zarábaš. alebo jej azda chceš ukázať výplatnú pásku?
-
starysomar
Hardcore addict
Mladá kolega mal celkom peknú babu. Lenže...keď si začala k Vianociam vynucovať, že jej musí kúpiť Audinu a "Ajfón" - oželel ju. Mohol si za to sám. (Nezarába zle, no pri ďalšej aj rozmýšľal. Už dlhšie je s tou druhou ženatý).
Za mna v skratke stotožňujem sa s gogovým prvým komentárom do bodky. A aj trefná poznámka ako neučiť babu na peniaze. Nech si sama zarobí.
Súhlasím s aacidom. Vzťah založený na peniazoch nie je vzťah.
Keď som začala chodiť s mojím priateľom, zarábal 4x viac ako ja. Bola som študentka a pracovala som na skrátený úväzok. Pomerne skoro sme išli do spoločného bývania, ale hneď som mu povedala, že chcem platiť polovicu, aj keby to bola rovno polovica môjho platu. Veď ten byt budem využívať rovnako.
Nechcem aby za mňa muž platil moje výdavky a kupoval mi zbytočné a drahé darčeky. Mám dve ruky a viem si na seba zarobiť aj sama. Muž pre mňa nie je bankomat... Jasné, poteší ma nejaká drobnosť alebo kvety, hlavne keď mám sviatok alebo máme výročie, ale nevyžaduje to.
Po čase som nechala školu a teraz mám 3x vyšší plat ako predtým. Nejako plynulo, bez dohadovania sme prešli na to, že priateľ platí celý nájom, ale ja zase všetky výdavky okolo stravy. Priateľ má lízing, a keďže sa jeho autom vozím aj ja, tak raz za mesiac zaplatím jednu nádrž. Keď ideme niekam si sadnúť, raz platí on, raz ja. Na dovolenku keď ideme, platíme na polovicu.
Viem, že priateľ by za mňa zaplatil každú kávu, dovolenku sám a už vôbec nechce aby som mu prispievala na benzín, ale ja by som sa inak cítila ako taká zlatokopka.
Vzťah pre mňa nie je finančné, materiálne zabezpečenie ani strecha nad hlavou. Vzťah pre mňa znamená, že sme si jeden pre druhého oporou, pochopením, bútľavou vŕbou, a hlavne že si dôverujeme a milujeme sa. Láska sa nemeria peniazmi, ale činmi...
Keď som začala chodiť s mojím priateľom, zarábal 4x viac ako ja. Bola som študentka a pracovala som na skrátený úväzok. Pomerne skoro sme išli do spoločného bývania, ale hneď som mu povedala, že chcem platiť polovicu, aj keby to bola rovno polovica môjho platu. Veď ten byt budem využívať rovnako.
Nechcem aby za mňa muž platil moje výdavky a kupoval mi zbytočné a drahé darčeky. Mám dve ruky a viem si na seba zarobiť aj sama. Muž pre mňa nie je bankomat... Jasné, poteší ma nejaká drobnosť alebo kvety, hlavne keď mám sviatok alebo máme výročie, ale nevyžaduje to.
Po čase som nechala školu a teraz mám 3x vyšší plat ako predtým. Nejako plynulo, bez dohadovania sme prešli na to, že priateľ platí celý nájom, ale ja zase všetky výdavky okolo stravy. Priateľ má lízing, a keďže sa jeho autom vozím aj ja, tak raz za mesiac zaplatím jednu nádrž. Keď ideme niekam si sadnúť, raz platí on, raz ja. Na dovolenku keď ideme, platíme na polovicu.
Viem, že priateľ by za mňa zaplatil každú kávu, dovolenku sám a už vôbec nechce aby som mu prispievala na benzín, ale ja by som sa inak cítila ako taká zlatokopka.
Vzťah pre mňa nie je finančné, materiálne zabezpečenie ani strecha nad hlavou. Vzťah pre mňa znamená, že sme si jeden pre druhého oporou, pochopením, bútľavou vŕbou, a hlavne že si dôverujeme a milujeme sa. Láska sa nemeria peniazmi, ale činmi...
Skvelý názor aj pohlad na vec rozumnej ženy, za mna palec hore.
Vidno to dlhodobo z Marryných prispevkov 
Inak, by ma tak zaujímalo, chlapci. Keby je to opačne, keby ste vy ten menej zarábajúci vo vzťahu, mali by ste rovnaký či podobný postoj ako ja? Necháte sa "vydržiavať", alebo sa budete snažiť ísť fifty-fifty? Alebo si myslíte, že len ženy bývajú také?
Autoeditácia príspevku po 1 min 38 sek:
@Blastbit ďakujem
@Blastbit ďakujem
-
starysomar
Hardcore addict
Závisí zrejme od povahy, charakteru jedincov.
Ženy nemajú vzťah s mužmi ktorý zarábajú menej.Marry528 napísal: 15 jan 2023, 21:56 Inak, by ma tak zaujímalo, chlapci. Keby je to opačne, keby ste vy ten menej zarábajúci vo vzťahu, mali by ste rovnaký či podobný postoj ako ja? Necháte sa "vydržiavať", alebo sa budete snažiť ísť fifty-fifty? Alebo si myslíte, že len ženy bývajú také?
fildinko to celkom dobre vystihol, ale neplati to absolutne, z vlastnej skusenosti /aj ked ten prijmovy rozdiel v prospech nej nebol az tak velky/.Marry528 napísal: 15 jan 2023, 21:56 Inak, by ma tak zaujímalo, chlapci. Keby je to opačne, keby ste vy ten menej zarábajúci vo vzťahu, mali by ste rovnaký či podobný postoj ako ja? Necháte sa "vydržiavať", alebo sa budete snažiť ísť fifty-fifty? Alebo si myslíte, že len ženy bývajú také?
@Blastbit ďakujem![]()
Vo vseobecnosti si ale myslim, ze to vacsinou nebude robit z dlhodobeho hladiska dobrotu ak zena zaraba vyrazne viacej ako jej partner. Napr preto, ze ona bude chciet ist na superluxusne dovolenky a financne nema problem, ale prenho to problem moze byt. Takze bud on nepojde lebo na to nema, alebo si to od nej necha zaplatit, lenze toto normalny chlap asi nikdy neurobi, lebo je to ponizujuce a celkovo z hladiska vztahu nie idealne. To iste by platilo povedzme pre navstevy drahsich resaturacii, pri brani hypoteky atd. Proste bol by to urcite aspon trochu problem, zaroven by to pravdepodobne vadilo aj jej. Preto som ja vzdy preferoval partnerske vztahy so zenami ktore boli majetkovo vyrazne nizsie, je to evolucne prirodzenejsie. V historii ludstva bol muz vzdy ten ktory ovladal zdroje a pristup k nim.