Ako si zlepšiť angličtinu?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
karolko123
Novice
Novice

Ako si zlepšiť angličtinu?

Príspevok od používateľa karolko123 »

Ahojte. Mám problém s angličtinou, a rád by som ho nejak vyriešil. Zaujíma má, či náhodou niekto nebol v podobnej situácií poprípade mi nevie poradiť, čo spraviť pre to, aby som dosiahol úroveň, pri ktorej by som nemal problém komunikovať.

Angličtinu som sa učil na základnej škole a gymnáziu, myslím si, že som ju v rámci možnosti ovládal dosť dobre. Teraz ju v práci používam viacmenej pasívne. Myslím si, že nemám problém niečo napísať alebo nájsť si nejaké informácie a porozumieť im. Robím si aj rôzne kurzy napr. udemy v angličtine a tiež s tým nemám nejaký veľký problém. 100 percentné to samozrejme nie je, občas si nejaké slová alebo slovné spojenia prekladám, ale nemyslím si, že je to môj hlavný problém.

Najväčší problém mám s niekým komunikovať. Mám panický strach z toho, že druhej strane nebudem rozumieť, čo sa mi dosť často stáva. A aj keby som rozumel, tak z toho stresu som už mimo a je vybavené. Posluch ako filmy, rozhovory sú u mňa veľkým problémom. Aj keď záleží kto rozpráva. Sú ľudia, ktorých rozumieť nemám problém, no je to skôr ojedinelé. Toto by som chcel vylepšiť, pretože ma to dosť limituje aj v práci. Takisto niekedy keď chcem niečo rýchlo povedať, tak pomiešam všetky časy dokopy. Hoci viem ako by to malo byť správne, keby som si to v kľude hovoril sám pre seba alebo písal, no v reáliach s tým dosť bojujem.

Ako som už uviedol, chcel by som poprosiť o radu, ako čo najrýchlejšie z tejto situácie von, a ako sa v tom zlepšiť. Pozeral som nejaký webinár dreamenglish.com, kde prezentujúci má nejakú svoju učebnú metódu a za 51 lekcií sa nebudem báť rozprávať a vyrieši to všetky moje problémy, ktoré mám. Chce za to nemalý balík peňazí, ktoré by som nemal problém za to dať, ak by mi to pomohlo, ale mám o tom skôr pochybnosti, a prišlo mi to celé ako teleshopping (zľava len dnes do polnoci, pritom tie webináre má nahraté a púšta ich každý večer, kde si myslím, že aj bombová akcia 50 percent bude tiež platiť každý deň). Nemáte s niečim skúsenosti? Ďakujem.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Ako si zlepšiť angličtinu?

Príspevok od používateľa starysomar »

Duolingo...?
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

a duolingo mu jak pomoze v komunikacii?

k autorovi: sam vies kde mas problem, tak ho ries. webinar by som ti moc neodporucal, ked mas problem komunikovat, tak treba komunikovat. pisana forma sa da velmi dobre zdokonalit prispievanim do zahranicnych for(reddit) alebo komentovanim na zahranicnych fb strankach/skupinach. co sa tyka rozpravania, tak mas v kazdom meste viac jazykovych skol a casto maju v ponuke cisto konverzacne hodiny. pripadne skus pohladat, vo vacsich mestach sa daju najst skupiny ludi, ktori sa len tak neformalne stretavaju za ucelom zdokonalenia konverzacie.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Ak máš problém rozumieť hovorenej reči, low cost simple riešenie je aj sledovať videá-seriály-filmy v angličtine s anglickými titulkami (s tým, že sa snažíš sústrediť sa na porozumenie reči a nie len automaticky čítať titulky), ktoré neskôr môžeš celkom vypustiť.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Dcéra anglicky vie - vravela niečo o rodieloch americkej a anglickej, čo sa týka zrozumiteľnosti.
Príbuzný mne kedysi tiež radil filmy s titulkami.
Každému vyhovuje niečo iné.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Muffi dobre radi, tiež by som sledoval videa s titulkami. Najlepsie nejaky serial, ktory sa ti paci, kde by si si to napocuval, pripadne nejake spravodajstvo. Existuju aj dvojjazycne knihy, v kazdej vecsej kniznici ich maju, Pinguin alebo ako sa vola to vydavatelstvo(pravda mna to moc nebavilo, no tusim som nejaku precital). Potom si skus citat nejake novinove clanky, ze kolko toho rozumies, hladaj slovicka ktorym nerozumies.
Ak moc nerozumies filmom, tak tvoja slovna zasoba je asi dost mala, chce to zvysovat ju. Pocuvanie pesniciek nemusi byt zle. Musis sa tym obklopit aby sa na teba nieco nalepilo.

Za dalsie aj ked budes mat uplne vymakanu slovnu zasobu, rozpravat nebudes vediet dobre, tam ti pomoze jedine priama komunikacia v jazyku s niekym. Ja som davnejsie chodil, ked som myslel, ze by som mal zlepsit anglinu k mormonom, su v kazdom vecsom meste na slovensku a konverzacie mas gratis, bol to trochu risk lebo clovek presne nevedel co od toho moze cakat no nezezeru ta(chodiili tam ludia s roznou urovnou a tusim sme sa aj delili na tychco sa ucili a iba tych co konverzovali, pripadne ak je aj ina moznost na sk komunikovat s rodenymi en spikermi, tak by som to vyuzil, pripadne existuju aj nejake jazykove pobyty, ale to neviem. Samozrejem najlepsie sa jazyk naucis ak vycestujes do krajiny, kde sa tak hovori, aj 3 mesiace mozu znamenat niekolko rokov ucenia na slovensku.

Nejake snove anglictiny a pocuvanie za zaspavania to je marketing a nenaucis sa tak nic.

Ja som si davnejsie myslel, ze americka anglictina je super, no anglcika je lepsia. Prave u mormonov bol jeden chalan zo slovenska, ktory rozpraval s anglickym akcentom, normalne som nechapal, ze pred sebou vidim slovaka, ktory je schopny tak rozpravat (a pritom vobec v anglciku nezil, len to mal napozerane).

Pripadne opacne, jedna baba z Wallesu/Anglicanka tam rozpravala perfektnou slovencinou, to som tiez nechapal, bola tu rok a rozpravala po slovensky, ze clovek nevedel, ze nie je odtialto. Proste niekto ma na to dar.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Najlepšie na zlepšenie listeningu aj speakingu je baviť sa s native speakerom. Takže to, čo navrhol retkvic, mi príde ako veľmi dobrý spôsob naučenia sa angličtiny. Ja som mal z gympla celkom dobrú úroveň angličtiny, najväčší problém mi v mladosti robil asi listening, ale po 3 mesiacoch strávených v USA som si ho vypiloval, keďže v anglicky hovoriacej krajine nemáš inú možnosť, ako sa proste s domácimi baviť po anglicky a nie je to len 2 hodiny týždenne.

Trochu horšie riešenie by bolo zapísať sa do jazykovky, kde by si konverzoval len s ostatnými študentmi.

Ak nechceš využiť jednu z týchto možností, tak potom zostáva už len sledovanie filmov/seriálov v originále a dôležitá časť - S ANGLICKÝMI TITULKAMI. Ak nerozumieš nejakému slovu, zastav to, pozri si to v slovníku na mobile a pokračuj ďalej.

Inak ako tréningom sa nezlepšíš. Na marketingové supermetódy zabudni a ušetríš tým kopu peňazí...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

presne som chcel napisat ze ked anglicky dabing tak s anglickymi titulkami. zaroven citat aj pocuvat je super, lahsie porozumies tomu co hovoria a zaroven aj uvidit ako sa tie slova pisu.

taky trochu alternativny navrh, najdi si medzinarodnu online komunitu. na discorde je milion roznych komunit k hram, serialom, sportom, youtuberom ci strankam (uz aj zafo ma discord komunitu :D)...
ja som si teraz v lete trochu ulietal na raidovani vo wowku. nasiel som si guildu kde bolo vela anglicanov ale aj inych europanov. pri raidovani je nutna real-time komunikacia takze sme boli na voice chate. 95% casu netreba rozpravat, staci iba pocuvat, co je tiez fajn, cvicis si porozumenie a zaroven pocujes roznych inych non-native speakerov ako rozpravaju po anglicky a zistis ze vobec nevadi ze ti to ide zle alebo ze ti obcas niekto nerozumie, nakoniec sa aj tak pochopite. no a casom sa osmelis a zacnes rozpravat sam.
nemyslim si ale ze musis kvoli tomu zacat hrat nejaku hru, urcite sa najde nejaka komunita ktora bude tebe blizka (podla tvojich zalub) a je uplne bezne v takychto komunitach idu ludia v piatok vecer na voice chat pokecat.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Tiež som už dlhšie rozmýšľal nad tým, dať si svoje znalosti z eng doporiadku a rozbehnúť sa na komunikatívnu úroveň. A keďže je nový rok, tak hneď od 2.1. som sa do toho pustil, momentálne používam EasyLingo kvôli preopakovaniu gramatiky a rozšíreniu slovnej zásoby. Filmy už dlhodobo pozerám s anglickým dabingom a ang titulkami, zvyčajne nemávam problém porozumieť filmu/seriálu. Ako píše Pilifo, ak nerozumiem slovu pozriem si ho v sloníku. Chcem k tomu pridať ešte čítanie knihy/kníh v ang.

Ako ďalší krok, neskôr v priebehu roka, pôjdem pravdepodobne do jazykovky so zameraním na konverzáciu, v KE je ich dosť. Čo som počul/čítal ohlasy, tak približne mávajú 5-6 členné skupiny s ang lektorom.

Keď tak v priebehu roka môžem poskytnúť nejaký report z progresu. Myslím, že nejaké pofidérne internetové metody od kadekoho za xyz peňazí nie su veľmi najšťastnejšie riešenie, skôr mi to príde ako produkty z teleshopingu do Horsta Fuchsa.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Chalan pise, ze ma problem komunikovat.
Takze skor diskusne skupiny na discorde, alebo Italky ci jeho lacnejsie alternativy. Ked sa cez to dala cez Skype ucit slovencina, urcite to pojde aj naopak.

Tu Americanka zijuca v Prahe hovori o tom sa naucit cudzi jazyk

Spominali ste Moromov a ja som na konci roka narazil na videa toho pana o tom, ako sa ucia jazyky napr. v americkych ozbrojenych zlozkach no ma aj video o mormonsko sposobe

No mna zaujala metoda, StoryLearning, podla ktorej nie je nutne vediet prelozit kazde jedno slovo v knihe, ale rozumiet obsahu.

karolko123, ci su to ludia na Slovensku alebo v anglicky hovoriacej krajine, stale bude kazdy hovorit inak. Niektori hovoria skoro ako z BBC/CNN, inym snad nerozumie ani vlastna rodina. Nerob si z toho velku hlavu, ale skus pocuvat co najviac hovoreneho slova. Mozno rozne kategorie obsahu na YT, kde je sanca, ze prizvuky a vyslovnost budu ine. No a skusaj vychytavat. Postupne. To, ze si nervozny hovorit a pomiesas gramatiku tiez nie je tragedia. Ak si najdes discord, mozno online ucitela, rozkecas sa a ked pridas citanie tak aj tu gramatiku si osvojis viac. Mozno este skus Grammarly. Nie tak na to, aby si zlenivel na gramatiku, ale aby si si vsimal chyby, ktore opakujes a snazil sa ich robit co najmenej. No a potom len to napises ci precitas ako spravne, "len" pouzit pri hovoreni. A najst si kolegu/kamarata, od ktoreho kritiku hovoreneho prejavu zoberies ako konstruktivnu.
M3lios
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa M3lios »

Mne ako dosť veľkému introvertovi pomohlo si nájsť natívnych speakerov online. Napríklad cez discord, ktorý má miliardy hlasových kanálov. Síce mi tiež nejaký čas trvalo prekonať trému z neporozumenia, ale keď si človek uvedomí, že ak nie je na profesionálnej úrovni, k nedorozumeniu nedochádza tak často, keďže ľudia nie sú až takí sprostí, aby si z kontextu nedomýšlali veci, tak to už išlo ako po masle.
Napísať odpoveď