Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
lukas9206
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Pochybujem. Dnes už lepšiu službu spraví mobil strednej triedy.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Možno nejakú starú DSLR z bazošu? Aj to asi len max telo bez objektívu.

Na čo to chceš používať? Alebo sa len chceš učiť?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"lepšiu službu spraví mobil strednej triedy" - ako fotozápisník.
Fotka zrkadlovkou, napríklad z Pentax K-20D bude podstatne lepšia, než z akéhokoľvek mobilu.
lukas9206
Addict
Addict

To chcem teda vidieť.

Nehnevaj sa, fotím už roky na bez zrkadlo a aj mobilom. A dnešná stredná trieda, prípadne vlajkové lode fotia určite lepšie, ako nejaká 200 eurová 15 rokov stará zrkadlovka na ktorej bude mať každú druhu fotku zlé zaostrenú. Ak sa chce učiť fotiť, okej. Ale ak chce cvakať všetko čo vidí, tak určite mobil. Bežný fejsbuk/instagram užívateľ dnes aj tak málo kedy rozozná či bola fotka robená foťákom alebo mobilom.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Presne tak. Ludia si myslia, ze ked kupia zrkadlo za 500 eur, tak sa stane zazrak, ale nestane. Ludia s tym musia vediet fotit. Ano, aj zrkadlovka za 100 eur spravi lepsie fotky, ako iphone 14 pro max. Ak s tym vie clovek fotit.
Ked s tym clovek fotit nevie, tak potom vznikaju videa, kde porovnavaju iphone so sony alfa A9 a tvrdia ze iphone robi lepsie fotky. Je to k*k*tizmus.
Cize, ked clovek nevie fotit tak mobil, vzdy a vsade. Lebo ked clovek vie fotit, tak uz zrkadlovku doma ma. A ak sa chce ucit fotit, tak na bazosi kupi lacne zrkadlovky za super ceny, s ktorymi vela krat vie spravit zazraky.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"Bežný fejsbuk/instagram užívateľ dnes aj tak málo kedy rozozná či bola fotka robená foťákom alebo mobilom" - s tým samozrejme súhlasím. On dopytoval fotoaparát, isto vie, že aj mobolom sa dá fotiť :)))
lukas9206
Addict
Addict

Ale pravdepodobne nevie, že s takým budgetom na foťák veľa vody nenamúti. A ak ma len trochu lepši mobil, tak sa stavím, že, ako amatér s ním spraví lepšie fotky, ako s foťákom v tejto cene.

Bolo by dobre, ak by sa vyjadril načo chce ten fotoaparát používať.
M1No
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa M1No »

No chcel by som fotit drobca co sa nam narodil a rodinku, výlet a tak momentalne mam xiaomi mi8 takže neviem ci ta foti lepsie ... Ked fotim mobilom tak fotky na telke nevypadaju bohvie ako
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ten by mal fotiť veľmi dobre, naozaj v tom rozpočte, v akom hľadáš foťák jeine trafiť dobrú bazárovku a naučiť sa s ňou. Asi bude lepšie prísť na to, v čom máš problém s fotením tým mobilom, či nemáš upatlaný objektív, zvážiť nastevenia fotoaparátu v ňom, prípadne inú apku na fotenie.

Chcelo by to vidieť nejaké fotky v plnom rozlíšení od Teba aj s komentom, čo Ti na nich nesedí.

V mojom Poco X3 je dosť podstatný rozdiel vo fotkách defaultnou apko a Gcam (port Google Kamery).

...na telke nevypadaju bohvie ako - v čom?
M1No
Medium Star
Medium Star

No je taka nekvalitna do zrnita to ukazuje ... Aké mám možnosti skvalitnenia tych fotiek ?

Autoeditácia príspevku po 2 min 36 sek:
Pokukoval som po Canon PowerShot G9X Mark II. Ale mne sa to tazko ked vo ec nemam o tych fotakoch sajnu pozeram len Mpx 🙄
lukas9206
Addict
Addict

Paradoxne staršie Xiaomi tie foťáky nemajú najlepšie podľa mojich skúseností.

Ale ak sa tomu nerozumieš, tak pre teba foťák podľa môjho názoru nie je. Predaj svoj terajší mobil. Dolož niečo na nový, spoj to s peniazmi ktoré si mal vyhradené na foťák, a kúp si nejaký lepší fotomobil. Ten spraví u teba lepšiu prácu ako nejaký kompaktný foťák, či 15 ročná zrkadlovka s ktorou nebudeš vedieť pracovať.

Chcelo by to nejakú ukážku ako spomínal starysomar. Ale zrno bude spôsobené fotením kde je malo svetlá. Malo svetlá a malý senzor v mobile spôsobuje, že sa zvýši ISO a potom to zrni. Plus prípadný silný post-processing mobilu. V tom ti bohužiaľ ani senzor v kompaktnom foťáku nepomôže. Tu si práve myslím, že nové mobily, ktoré majú kadejaké nočné, portrétne a kadejaké ine režimy pomôžu ako amatérovy viac.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Presne tak, ziaden fotak do 300 eur nikdy nebude robit automaticky lepsie fotky, ako nejaky iphone/pixel za 400 eur. Kup pixel od googlu mobil a budes z fotiek nadseny..
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

...alebo sa nauč robiť fotky z RAWu - ak sa Ti s tým che drbkať. Ony nemajú zlé foťáky čo sa týka "súčiastky" - ale dodrbkané aplikácie. Dôvod mi skutočne uniká...Toto je celá a výrez z 200-eurového Xiaomi (treba si uložiť a pozrieť v plnej veľkosti):
Pripadá mi to choré. Alebo je to zámer, aby boli predajné iné predražené.
IMG_20211125_104821.jpg
Výrez.jpg
M1No
Medium Star
Medium Star

Co poviete na fotky do re alebo zle podla vas ? Obrázok
Prílohy
IMG_20220804_193043.jpg
IMG_20220803_124008.jpg
IMG_20220814_130351.jpg
IMG_20220716_171155.jpg
IMG_20220521_154712_1.jpg
IMG_20220521_145326.jpg
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Z môjho pohľadu akoby špinavý objektív a snímky zbytočne agresívne odšumené aj doostrené. Tak ovšem fotia deaultné aplikácie. Možno sa treb apozrieť na nastavenia "fotoaparátu" ak je možnosť meniť ich.
Pre ilustráciu default foťák POCO X3 (tiež poznať to doostrenie aj odšumenie, hoci trochu menej):
MVIMG_20220517_134621.jpg
MVIMG_20220518_074254.jpg
MVIMG_20220530_102126+.jpg
fildinko
King
King

Hojkáči, predstavte si situáciu že leziete niekde na horu/kopec, v zime, mokro + sneh ... Čo by ste odporúčili na záznam foto a video?

Ideál je asi telefón, ale na ten sa asi nebude dať spoľahnúť kvôli nízkej teplote okolia. GoPro mi príde zas že sa na ňu nebudem môcť spoľahnúť. Je niečo v podobnej veľkosti čo by stálo za to? Čo by vydržalo nízke teploty a nebolo by zložité na obsluhu. DSLR/Mirrorless mi len tak odhadom príde ako zbytočný luxus a príliš veľké rozmery.
lukas9206
Addict
Addict

Čo je to zima a vlhko?
Bežné lyžujem s telefónom vo vačku a nikdy sa mi nestalo aby nefungoval.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Počas natáčania videa sa mobil vybíja hodne (no aspoň sa zohreje). Môj konkrétny má napísané: Rozsah prevádzkovej teploty tohto zariadenia je 0 °C – 40 °C.
Súhlasím s lukasom, vo vrecku mi vydržal zimy zaiaľ každý mobil aj pri prácach pod holým nebom na Orave a kade-tade.
danodrevo
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa danodrevo »

technika zvládne bársčo, už som fotil aj pri -20 a pohodička. Vśetko závisí od toho, aký výstup potrebuješ a aké sú śpecifikácie expedície :-) Ak potebuješ ruky, tak ťahať a obsluhovať akýkoľvek foťák v rukaviciach nie je sranda. GoPro 10 uź fotí aj do raw, to by mohlo byť ideál, prípadne akýkoľvek action cam. Aj foťák ti spraví službu, ale rátaj s extrémne nízkou výdržou. Aspoň moja skúsenosť s iphone je taká, že sa to extrémne rýchlo vybíja a aj v nejakom podcaste o tom rozprávali, že telefóny v zime nie sú úplne ideá.
fildinko
King
King

danodrevo ďakujem za pochopenie .. presne o to ide aby ma ten telefón nenechal niekde v štichu .. a keď niekde budem na vrchole tak sa mi moc nebude chcieť baviť s bezzrkadlovkou a nastavovať to aby z toho bola čo najkrajšia fotka/video. Tá GoPro je asi ideál s tým že niekde pri tele by som mal vyše batérie v prípade vybitia.

Jedine čoho sa bojím je že sa mi môžu pokaziť súbory na sd karte, čo je celkom bežný jav pri týchto kamerách.
Napísať odpoveď