DVD-RAM problémy

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

DVD-RAM problémy

Príspevok od používateľa starysomar »

Ak máte niekto skúsenosť s DVD-RAM...
Používal som ich dávno pod WinXP, teraz v jedenástkach niektoré nenačíta no iné ponúka formátova, avšak končí to chybou: "Windows nemohol formátovať disk". Urobí to aj na manželkinom laptope.
Čo je v háji - napaľovačka, Windows11 či DVD-RAM médiá?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: DVD-RAM problémy

Príspevok od používateľa Pilifo »

Pokiaľ tie isté DVD médiá nefungujú v 2 rôznych mechanikách, tak sú na 99% KO tie médiá. Udávaná životnosť je 2 až 10 rokov.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Asi áno. Je to už dávno, čo som ich používal a marí sa mi, že už vtedy pomaly načítavali a zapisovali - ak nie od začiatku. No marí sa mi aj, že som ich nejakým programom zamkol a už si nepsomeniem, akým.
Sú sympatické zo spodnej strany tým vzorom - asi mi ostanú ako štýlové podložky pod pohár s kávou :D
No zvažujem aj mechaniku - táto má zo desať rokov. BD zbytočne drahé, nepozerám filmy. Prípadne externú - uvoľniť jeden SATA pre HDD.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Si si isty, ze mas spravne ovladace? Tusim, ze potrebovali nejake specialne.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

DVD-RAM podla mna nepotrebovali ovladace. Pouzivali sa normalne tie bezne, ktore boli vo Windowse. Problem by som videl najskor v mediu. Uprimne, ma vyznam riesit dake DVD-RAM media, vzhladom na cenu, kapacitu, nizku zivotnost? Nie je lepsie pozriet sa po USB kluci alebo externom disku?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Máš pravdu no na tých DVD-RAM som niečo hľadal. Zrejme sú naozaj v pr...
Disky mám 4 a 12 TB no než som osadil rámik a inicializoval ten 12 - "podarilo sa" zrušiť partišnu na tom 4TB (veracryptová, teda bez šance o návrat). Prehliadol som, že Win pomiešal/prehodil poradie v diskmgmt diskom 400GB a 4TB... Na ten 400GB som šiel klonovať Linux z 250GB, ktorý šiel von.
heker
Redeemer
Redeemer

Preto si treba davat rozumne nazvy diskov. Ja si davam v style C_SSD_250GB, D_4000GB a tam uz vidim hned, ze s akym diskom pracujem. Ale je pravda, ze niektore programy alebo aj instalacka Windowsu ukaze len oznacenie particie a jej velkost, takze pri mensej pozornosti sa pritrafi chyba.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

heker napísal: 25 jan 2023, 20:49DVD-RAM podla mna nepotrebovali ovladace. Pouzivali sa normalne tie bezne, ktore boli vo Windowse.
Urcite potrebovali, nie som si isty, ci aj na citanie, ale na zapis urcite, spominam si, ze bezne CD alebo DVD mi po instalacii Windows precitalo, ale na DVD-RAM som potreboval nainstalovat ovladace. Samozrejme to bolo davno, mozno to bol Windows XP, neskor sa to uz mohlo zmenit.
starysomar napísal: 25 jan 2023, 21:22"podarilo sa" zrušiť partišnu na tom 4TB (veracryptová, teda bez šance o návrat).
Je to asi OT, ale preco si nespravis particiu veracrypt v subore? Ten si mozes mountnut kedykolvek potrebujes, rovnako unmountnut, da sa to lahko cele skopirovat a zalohovat v zasifrovanej podobe a boli by to asi aj bezpecnejsie ako sifrovat celu particiu.
heker
Redeemer
Redeemer

Schvalne sa pozriem na to. Pretoze si nepamatam, ze by som instaloval ovladace. A to som mal Plextor napalovacku a potom Teac alebo Nec, tusim Nec 4551 a sused mal Teac, uz ani nepamatam.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"particiu veracrypt v subore" - netuším, či by nebola väčšia monosť poškodenia a neviem ako by sa správala taká napríklad 8 TB.
Triediť údaje na citlivé a bezvýznamné sa mi naozaj neche :)
Napísať odpoveď