Socializmus alebo demokracia?

Diskusie na politické témy...

Chceli by ste, aby sa sem vratil PRESNE taky politicky rezim, aky bol pred r. 1989?

ano
82
14%
nie
459
80%
je mi to jedno
33
6%

Celkom hlasov: 574

jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Socializmus alebo demokracia?

Príspevok od používateľa jackb »

Ano, ale podla mojho nazoru "poskytovat o sebe co najmenej udajov" znamena nepridat Googlu o mne dalsie informacie.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Celkovo je nemúdre dávať o sebe informácie kam nevyhnutne netreba. Fotky seba, detí, bytu, meno+priezvisko, bydlisko atd. Dosť na tom, že nejaké firmy svojvoľne zverejňujú údaje - kedysi dávno som mal živnosť popri zamestnaní a dodnes ma uvádzajú s plným menom, adresou, telefónnym číslom... Google na presný dotaz vráti 168 záznamov :(
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

starysomar napísal: 29 jan 2023, 21:06 Pilifo
Ten posledný odstavec má vcelku logiku no myslíš, že v iných krajinách, kde je sociálne zabezpečenie na úrovni, je tá finančná negramotnosť rovnako vysoká?
Mám takú konšpiračnú teóriu, že štát ani nemá záujem začať učiť základnú finančnú gramotnosť na školách, pretože ľudia by si potom uvedomili, že súčasný dôchodkový a sociálny systém je pyramídová hra, ktorá je neudržateľná, a prestali by tie odvody platiť :D
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

Pilifo napísal: 29 jan 2023, 20:28 Namiesto toho si platí globálne zdravotné poistenie za 110 eur mesačne a má v tom zahrnuté všetko okrem zásahov do zubného chrupu.
nemam cas pozerat to video hodinu a textovy zdroj som nenasiel, nevies co za poistenie to ma? nebude to len obycajne cestovne poistenie nahodou? neviem si predstavit, ze existuje komercne poistenie, ktore ti za taku cenu hradi napriklad liecbu rakoviny alebo ineho vaznejsieho ochorenia. lebo povedzme si pravdu, ak by naozaj taketo poistenie existovalo, tak by sa to mnohym ludom oplatilo aj ako doplnok k povinnemu zdravotnemu poisteniu.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

To netuším, ale môžeš skúsiť ho kontaktovať a zistiť detaily - https://www.linkedin.com/in/luptak/?ori ... bdomain=ar

Akurát viem, že tým, že je to komerčné zdravotné poistenie, takže sa pri výpočte ceny zohľadňuje zdravotný stav klienta, teda ak niekto fajčí, je obézny a pije, tak za 110 eur mesačne ho určite nepoistia :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

rovnako aj ked bude stary a chory
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Áno, samozrejme.
beardie
Redeemer
Redeemer

ci to nahodou zase nedopadne ako moznost len pre mladych, zdravych a krasnych :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja počítam s tým, že čím budem starší, snáď budem aj bohatší, takže na staré kolená si budem môcť dôvoliť aj drahé zdravotné poistenie. Duplom v prípade, keby som si na dôchodok mohol sporiť systémom, ktorý uznám ja za vhodný a štát by mi ho nenútil, pretože som si takmer istý, že všetky odvody na dôchodok sú pre mňa vyhodené peniaze do kanálu. Ak by som sa aj dožil dôchodkového veku, tak dovtedy sa celý ten pyramídový systém rozpadne, resp. bude výška toho dôchodku taká, že si zaň kúpim akurát tak suchý chlieb :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

beardie napísal: 30 jan 2023, 11:13 ci to nahodou zase nedopadne ako moznost len pre mladych, zdravych a krasnych :)
áno, toto je dobrá otázka. Lebo v realite by to nanestastie bolo asi tak, ze mladi a zdraví by platili nízke odvody do sukromnej zdravotky, ale starých a chronicky chorých by nechcel poistit nikto, resp. iba za velmi vysoku mesačnú platbu.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Je to ale nutne zle? Podľa mňa nie, je to aj v súlade s prírodou, kde sa väčší dôraz kladie na tých zdravých, mladých a silných.

Moja babka zomrela po 3 alebo 4 infarktoch ako 83-ročná. Keď už mala slabé srdce a bola v horšom zdravotnom stave, tak nikto z rodiny neloboval za to, aby jej poisťovňa preplatila transplantáciu srdca, aby mohla ešte dlhšie žiť, pretože logicky tie zdroje mohli byť využité niekde inde efektívnejšie a dáva zmysel uprednostniť nejakého iného mladšieho človeka.
beardie
Redeemer
Redeemer

Pilifo napísal: 30 jan 2023, 11:20 Ja počítam s tým, že čím budem starší, snáď budem aj bohatší, takže na staré kolená si budem môcť dôvoliť aj drahé zdravotné poistenie.
ty mozno ano, ale pre vacsinu populacie to dostupne nebude
tie sumy su extremne vysoke, pre akekolvek narocnejsie operacie su to tisice eur
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dobre, ja si uvedomujem, že medzi nami žijú aj ľudia, ktorí mali v živote menej šťastia ako ja a môžu trpieť nejakým ochorením, ktoré si vyžaduje drahú liečbu. Ale rovnako aj dnes to takýmto ľuďom nepreplácajú zdravotné poisťovne a sú tiež odkázaní na charity, čo mi príde fajn, pretože na charity a nadácie prispievajú ľudia dobrovoľne a nie sú k tomu nijakým spôsobom nútení.

Inak ešte zaujímavá úvaha - na charitu najviac prispievajú bohatí ľudia, takže ak by systém dovolil produkovať viac bohatých ľudí, tak je možné, že aj tí najchudobnejší a sociálne slabší by sa mali vďaka tomu lepšie. Opačne to fungovalo za komančov, kedy mal každý plus mínus autobus rovnaký plat a navyše ešte okrádal štát tým, že z štátnych podnikov sa kradli nedostupné materiály, produkty a podobne. V takomto systéme, kde ide každému o to si z toho mála čo najviac nahrabať ešte pre seba a svoju rodinu, charita asi veľmi prekvitať nebude.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pilifo napísal: 30 jan 2023, 11:36 Je to ale nutne zle? Podľa mňa nie, je to aj v súlade s prírodou, kde sa väčší dôraz kladie na tých zdravých, mladých a silných.
pes je zakopaný v niečom inom. Ludia by s takym systemom museli dobrovolne suhlasit. A vacsina ludi je skupina ktora zaraba priemerne alebo menej ako priemer, tj bolo by to pre nich /potencialne/nevyhodnejsia situacia ako dnes.
Na druhu stranu by mali vyssie prijmy. Nevieme povedat ako by to fungovalo naozaj v realite, mozno ano, mozno nie.
Ale v takych Usa zdravotka nie je povinna a nejako im to tam funguje :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Preto mi demokracia nepríde ako ideálny systém. Ja s takým systémom súhlasím, dnes asi väčšina ľudí s ním nesúhlasí, ale bohužiaľ sa musím podriadiť diktátu väčšiny a nie je mi umožnené z dnešného systému vystúpiť.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Pilifo napísal: 30 jan 2023, 11:20 Ja počítam s tým, že čím budem starší, snáď budem aj bohatší,
Toto ale plati len do isteho veku.
Pilifo napísal: 30 jan 2023, 12:30 Dobre, ja si uvedomujem, že medzi nami žijú aj ľudia, ktorí mali v živote menej šťastia ako ja a môžu trpieť nejakým ochorením, ktoré si vyžaduje drahú liečbu. Ale rovnako aj dnes to takýmto ľuďom nepreplácajú zdravotné poisťovne a sú tiež odkázaní na charity, čo mi príde fajn, pretože na charity a nadácie prispievajú ľudia dobrovoľne a nie sú k tomu nijakým spôsobom nútení.

Inak ešte zaujímavá úvaha - na charitu najviac prispievajú bohatí ľudia, takže ak by systém dovolil produkovať viac bohatých ľudí, tak je možné, že aj tí najchudobnejší a sociálne slabší by sa mali vďaka tomu lepšie. Opačne to fungovalo za komančov, kedy mal každý plus mínus autobus rovnaký plat a navyše ešte okrádal štát tým, že z štátnych podnikov sa kradli nedostupné materiály, produkty a podobne. V takomto systéme, kde ide každému o to si z toho mála čo najviac nahrabať ešte pre seba a svoju rodinu, charita asi veľmi prekvitať nebude.
K tomuto dve veci - aspon v nasich koncinach, ked ti nieco nepreplati zdravotna poistovna tak by ti to bud nepomohlo, alebo to nefunguje. Dakde som vydel vyskum, ze 60% zo sumy vyzbieranych charit na liecbu ide na nefungujuce az ezoblbosti (nedavno v telke bol pripad, ze kvoli vojne nemohli nejaku "liet" v Moskve pomocou kmenovych buniek, co ked clovek zagoogli tak je to velmi pochybna klinika). zatial som v liberlenjsom zdravotnom poisteni ti nepreplatia ani to co potrebujes a je to dostupne.

Tym, ze zvysis podiel bohatych ludi, repektive ludia budu mat viac penazi, tak automaticky zdvihnes ceny (krasa trhovej ekonomiky). Takze si tam, kde predtym.
gogo956 napísal: 30 jan 2023, 12:43 Ale v takych Usa zdravotka nie je povinna a nejako im to tam funguje
Nejako...

Este k Urzovi, on mi vadi menej ako Luptak. To video co som spominal bolo asi z roku 2018 a mal tam aj svoju (asi) frajerku. Vtedy som tie jeho videa pozeraval pravidelne. A ano oponentov drvi, ale to je skor tym, ze je dobry recnik s rozhodnym vystupovanim a na prve pocutie to znie dobre. No jeho implikacie su povedzme vycucane z prstu a vari z vody (uznavam, ze inak sa neda, lebo anarchokapilazmus nikdy na svete nefungoval). No najblizsie tyzdne to nemam cas ani chut hladat. Viem, ze ked daco tvrdim, tak by som mal ja svoje tvrdenia podlozit, ale tie videa maju aj 4 hodiny... A este ma napadlo, ze raz mal diskusiu s Martinom Rotom a tam podla mna dostal nalozene, aj ked sa tak netvaril. tam slo o ekologiu a to, ze popieral globalne oteplovanie, no sucasne vedel, ze anarchokapilizme budu vsetci ekologicki ;)

K Luptakovi, to by bolo nadlhsie. Ale v podstate je to v kazdom jeho vyjadreni o GDPR a jeho boji za prava korporacii ta spehovat, lebo ty mas mat pravo im odovzdat vsteky svoje udaje a nejaka EU ti do toho nema co hovorit. Ale tiez sa mi moc nechce vyhladavat konkretne video. Ja uz moc nanho nervy nemam, a ani zaujem. No ked budem mat cas skusim to pohladat, ale to v najblizsich tyzdnoch nebude.
gogo956
Redeemer
Redeemer

harrison314

to je jeho zákonitá manželka :) Neviem ktore jeho video ma 4 hodiny, vacsinou sa zmestí tak plus minus do 2-2,5hodiny. :)
**
Ten americky system zdravotneho poistenia by som uplne nepodcenoval kedze v ramci neho funguje 330milionov ludi a nejako vyrazne sa proti nemu vacsina nestavia. :)
beardie
Redeemer
Redeemer

ten americky system je od zakladu zly a obhajovat ho je zakladna neznalost
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 30 jan 2023, 13:36 ten americky system je od zakladu zly a obhajovat ho je zakladna neznalost
v roku 2021 nemalo zdravotné poistenie v Usa iba 9,2percenta populacie. Ak zvysnych 90,8percenta poistenie ma, tak ten system pravdepodobne nebude az tak zlý. V každom pripade ma svoje specifika. Skor to bude tak, ze drviva vacsina ludi mimo Usa nechape tento system vo svojich podrobnosiach. Kazda trochu lepsia firma napr nejaku formu poistenia svojimn zamestancom zvykne ponukat ako benefit :)
beardie
Redeemer
Redeemer

nejde o to, ake poistenie maju, ale co z neho maju, ked ho potrebuju

prezentovat to ako "nie zly" stav je to iste ako pisat, ze pouzivanie imperialnych sustav jednotiek v USA je ok, lebo na to nepinda 90,8 % populacie
Napísať odpoveď