Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?
Novsie GoPro maju uz dobre spravene dvierka aj tesnenie okolo, nakolko sa nepouziva samostatny obal proti vodotesnosti. Samotne GoPro odporuca kartu Sandisk Extreme Pro (ak to uz nezmenili) a tam su slusne teploty:
Operating temperature: -13ºF to 185ºF (-25ºC to 85 ºC)
Storage temperature: -40ºF to 185ºF (-40ºC to 85ºC)
https://www.storagereview.com/review/sa ... ard-review
Navyse, ak budes mat GoPro niekde pod bundou, tak s tou teplotou problem nebude. Co by mohlo sposobit problem, ze ak vytiahnes kameru spod bundy, kde bude GoPro pri teplote napr. 25 stupnov a zrazu to das von do teploty -25 stupnov, tak by mohlo prist ku kondenzacii. Ale to iste sa tyka aj telefonu alebo fotaku. Navyse fotak nema spravenu vodotestnost ako GoPro, takze vlhkost ci kondenzacia mu ublizi daleko viac.
Operating temperature: -13ºF to 185ºF (-25ºC to 85 ºC)
Storage temperature: -40ºF to 185ºF (-40ºC to 85ºC)
https://www.storagereview.com/review/sa ... ard-review
Navyse, ak budes mat GoPro niekde pod bundou, tak s tou teplotou problem nebude. Co by mohlo sposobit problem, ze ak vytiahnes kameru spod bundy, kde bude GoPro pri teplote napr. 25 stupnov a zrazu to das von do teploty -25 stupnov, tak by mohlo prist ku kondenzacii. Ale to iste sa tyka aj telefonu alebo fotaku. Navyse fotak nema spravenu vodotestnost ako GoPro, takze vlhkost ci kondenzacia mu ublizi daleko viac.
Ktory z tychto dvoch vybrat? Precital som vela textov na nete a stale sa neviem rozhodnut, skusim teda aj tu... Nikon D780 alebo D850
Zaleží na čo to chceš používať.
Každopádne môžem otázku? Prečo v dnešnej dobe kupovať zrkadlovku? Nie je bezzrkadlo lepšia voľba? Hlavne ak nemáš žiadne príslušenstvo zo starších modelov, tak v tom nevidím reálny dôvod.
Každopádne môžem otázku? Prečo v dnešnej dobe kupovať zrkadlovku? Nie je bezzrkadlo lepšia voľba? Hlavne ak nemáš žiadne príslušenstvo zo starších modelov, tak v tom nevidím reálny dôvod.
Ak mas nejaky dovod kupovat zrkadlovku, tak D780, je to to iste ako D750, len ma lepsi autofocus, zo z6 alebo tak.
Ale inak hej, milion krat lepsia volba ako D780 bude Z6 alebo Z6ii, ktoru vies kupit v relativne za normalnu cenu.
Na Zkovu radu vies kupit dost dobre pevne objektivy viltrox a yongnuo za super ceny. V tejto dobe urcite uz nema zmysel kupovat zrkadlo.
Ale inak hej, milion krat lepsia volba ako D780 bude Z6 alebo Z6ii, ktoru vies kupit v relativne za normalnu cenu.
Na Zkovu radu vies kupit dost dobre pevne objektivy viltrox a yongnuo za super ceny. V tejto dobe urcite uz nema zmysel kupovat zrkadlo.
Pri bezzrkadlach je ten výber už samozrejme širší. Také Sony má tých objektívov nepomerne viac ako Nikon. Sony A7iv je dnes skvelá voľba či na fotenie alebo video. Ale to už je samozrejme na každého preferenciách, čo chce a načo. Sám mám Sony A7Riv a som veľmi spokojný. Akurát treba rátať s tým, že pri takých Mpx ma jedna raw fotka okolo 150mb. Takže l tomu treba aj príslušné železo na úpravy.
No jasne, ako, ak ma nikon objektivy, tak dava zmysel ist do nikonu spolu s ftz adapterom, ak cisto novy fotak, tak urcite sony, vyber objektivov je neskutocny rovnako aj autofocus.
Mam d7200 a niekolko objektivov preto zrkadlo, ta 780 ma niektore vlastnosti ako bezzrkadlo
Pouzitie: portret a spolocenske akcie prevazne
Pouzitie: portret a spolocenske akcie prevazne
Tam ti je viac Mpx pri D850 zbytočných.
ake mas objektivy? Lebo ak nemas FF, tak aj tak budes musiet menit 
Napriklad tento: Tamron SP 24-70 mm F/2.8 Di VC USD G2 pre Nikon
pokiaľ je bajonet rovnaký, sklá budú pasovať. Tento tamron je aj na FF. Ja osobne z tých dvoch by som šiel do d850, lepší AF aj rozlíšenie.
Danodrevo, netrep tu nezmysly.
bajonet je rovnaky, ale nie vsetko je pre FF
a odkial mas ze D850 ma lepsi AF? Mozno ako D750, ale D780 urcite nie, kedze D780 ma autofocus zo Ztkovej rady, D850 je 5 rokov stara.. D780 len 2 a vysla spolu so z6ii a z7ii.
Autoeditácia príspevku po 2 min 53 sek:
Ale aj tak by som skor isiel do Z6 ako do D780. Z6 je lacnejsia a lepsia lahsia, lepsie ovladanie v suvislosti s ostrenim, a more future proof. Jedine pre ten objektiv budes potrebovat ftz adapter, ale inak to bude ok. Z6 zozenies za 1000, ale aj za 600e, s nacvakanymi 200k zabermi. Moja z6 ma nacvakanych 600k.
Autoeditácia príspevku po 1 min 13 sek:
Jo a hlavne pri z6 hladacik je digitalny, co je uplne iny svet, lebo stale vidis co odfotis.. nemusis sa pozerat na cvaknute fotky, ci si dobre nastavil cas, clonu.. hned vsetko krasne vidis. Budes s fotenim ovela rychlejsi.
bajonet je rovnaky, ale nie vsetko je pre FF
Autoeditácia príspevku po 2 min 53 sek:
Ale aj tak by som skor isiel do Z6 ako do D780. Z6 je lacnejsia a lepsia lahsia, lepsie ovladanie v suvislosti s ostrenim, a more future proof. Jedine pre ten objektiv budes potrebovat ftz adapter, ale inak to bude ok. Z6 zozenies za 1000, ale aj za 600e, s nacvakanymi 200k zabermi. Moja z6 ma nacvakanych 600k.
Autoeditácia príspevku po 1 min 13 sek:
Jo a hlavne pri z6 hladacik je digitalny, co je uplne iny svet, lebo stale vidis co odfotis.. nemusis sa pozerat na cvaknute fotky, ci si dobre nastavil cas, clonu.. hned vsetko krasne vidis. Budes s fotenim ovela rychlejsi.
V čom je lepšie rozlíšenie?danodrevo napísal: 06 feb 2023, 22:29 pokiaľ je bajonet rovnaký, sklá budú pasovať. Tento tamron je aj na FF. Ja osobne z tých dvoch by som šiel do d850, lepší AF aj rozlíšenie.
Na portréty a akcie mu bude také rozlíšenie úprimne na prd. Pri portrétoch bude mať s tým akurát viac práce, pri akciách mu to bude pri horšom svetle zase viac šumieť. Bude potrebovať väčšie karty, väčšie disky.
Ak väčšie rozlíšenie vyslovene nechce, bude mu zbytočne. Sám uvažujem, že sa vrátim z 64Mpx naspäť na 24Mpx
Tu musím súhlasiť s cingesom. A preštudoval by som si niečo o bezzrkadlovkach. Či už o Z6 či Z6II prípadne aj Sony A7iv a ak máš možnosť, tak si ich aj vyskúšať. A po rozmýšľal, či nemá zmyslel pri tvojom rozpočte prejsť na bezzrkadlo. Stojí to zato. Či už hľadáčik, video pripadne kopec iných fičurjek. Neviem síce ako je na tom D780 s ostrenim, ale ja si napríklad už neviem predstaviť fotiť bez Eye AF či tracking AF. Sú to veci, ktoré ti neskutočne uľahčia fotenie.
Ale ak chceš silou mocou ostať pri zrkadle. Za mňa D780. Kvôli rozlíšeniu a usb-c
vychádzal som z oficiálnych čísel. Kde 780 má horší AF než 850. Aj keď lepší procesor. Z6ko prvej rady nebolo nejaké terno zase.. viem, že nie všetky apsc sklá pasujú na FF, to jeho áno a aj to spomínam.cinges napísal: 06 feb 2023, 23:58 Danodrevo, netrep tu nezmysly.
bajonet je rovnaky, ale nie vsetko je pre FFa odkial mas ze D850 ma lepsi AF? Mozno ako D750, ale D780 urcite nie, kedze D780 ma autofocus zo Ztkovej rady, D850 je 5 rokov stara.. D780 len 2 a vysla spolu so z6ii a z7ii.
Zvazim aj moznost prejst na Z6 II, otazka ale ci neznicuje ten FTZ adapter kvalitu zaberov?
Kvalitu a ostrosť ani nie. Skôr rýchlosť a presnosť ostrenia. + váha a rozmer navyše. Ja osobne by som pracoval len s natívnymi sklami. Ale ak si hobby fotograf tak by som to moc neriešil.
S nativnymi ano, ale starych sa nechcem zbytocne zbavovat, kedze stale budem mat k dispozicii aj tu 7200ku
boha drevo, ty tu trepes dve na tri a nemas s nicim ziadne skusenosti. Si zhuleny?
D850 nikdy neostri lepsie ako Z6, ani D5 neostri lepsie ako Z6. Je tam ina technologia, Z850 je mimo.
Kedze som presiel na Z6 z D750 a pouzivam ftz adapter, tak mozem povedat > ziadna vaha navyse. Fotak je celkovo lahsi, ako D7200 a ftz adapter nevazi nic, lebo to je len medzi kus, aby bol objektiv dalej od snimaca, nema ziadne sklene casti, je to prazdne.
Fotak s tym nie je vacsi, je rovnako velky ako keby mas normalnu zrkadlovku. (FTZ nema ziaden problem s 70-200 f2.8 a celou vahou objektivu, drzi to paradne)
Ostrenie funguje bez problemov, ovela OVELA lepsie ako na D750, viac info mas tu:
Co sa tyka Z6 a Z6ii, tak ak mas peniaze, tak pockaj na Z6iii, ktora snad vyjde kazdy chvilu, alebo usetri peniaze a chod do Z6. Z6 oproti Z6ii straca len slot na druhu kartu a vie v serii dat 12 snimkov miesto 14. Ostrenie je rovnake, v Z6 to dost softwarovo poriesili.
D850 nikdy neostri lepsie ako Z6, ani D5 neostri lepsie ako Z6. Je tam ina technologia, Z850 je mimo.
Kedze som presiel na Z6 z D750 a pouzivam ftz adapter, tak mozem povedat > ziadna vaha navyse. Fotak je celkovo lahsi, ako D7200 a ftz adapter nevazi nic, lebo to je len medzi kus, aby bol objektiv dalej od snimaca, nema ziadne sklene casti, je to prazdne.
Fotak s tym nie je vacsi, je rovnako velky ako keby mas normalnu zrkadlovku. (FTZ nema ziaden problem s 70-200 f2.8 a celou vahou objektivu, drzi to paradne)
Ostrenie funguje bez problemov, ovela OVELA lepsie ako na D750, viac info mas tu:
Co sa tyka Z6 a Z6ii, tak ak mas peniaze, tak pockaj na Z6iii, ktora snad vyjde kazdy chvilu, alebo usetri peniaze a chod do Z6. Z6 oproti Z6ii straca len slot na druhu kartu a vie v serii dat 12 snimkov miesto 14. Ostrenie je rovnake, v Z6 to dost softwarovo poriesili.
miešame zbytočne jablká s hruškami.
tu bola otázka 780 vs 850, nie D5 vs z6 ani nič podobné. ak by som si mal ja vybrať medzi nimi, vyberám 850 kvôli rozlíšeniu a lepšiemu dynamickému rozsahu. Podľa technických špecifikácii má 850 výrazne viac AF points, aj keď starší procesor a nemá eye tracking. Sú to telá na úplne odlišné využitie aj vzhľadom k tomu, že 850 nemá low pass filter.
Je logické, že Zko bude ľahšie aj s adaptérom oproti D rade. Avšak je zbytočne tam ten medzikus mať, keď tam byť nemusí a radšej by som telo s natívnym sklom.
Pokiaľ OP plánuje ísť do mirrolessu, tak je táto debata zbytočná, nakoľko z6/7 druhej a vyššej rady je samozrejme niekde úplne inde a určite odporúčam ísť touto cestou.
V debate 780 vs 850 by som ale ja bral 850ku
je pravda, že som ale Nikony opustil pred pár rokmi a už ich tak nemám v oku.
tu bola otázka 780 vs 850, nie D5 vs z6 ani nič podobné. ak by som si mal ja vybrať medzi nimi, vyberám 850 kvôli rozlíšeniu a lepšiemu dynamickému rozsahu. Podľa technických špecifikácii má 850 výrazne viac AF points, aj keď starší procesor a nemá eye tracking. Sú to telá na úplne odlišné využitie aj vzhľadom k tomu, že 850 nemá low pass filter.
Je logické, že Zko bude ľahšie aj s adaptérom oproti D rade. Avšak je zbytočne tam ten medzikus mať, keď tam byť nemusí a radšej by som telo s natívnym sklom.
Pokiaľ OP plánuje ísť do mirrolessu, tak je táto debata zbytočná, nakoľko z6/7 druhej a vyššej rady je samozrejme niekde úplne inde a určite odporúčam ísť touto cestou.
V debate 780 vs 850 by som ale ja bral 850ku
je pravda, že som ale Nikony opustil pred pár rokmi a už ich tak nemám v oku.
ale mpx nie je vsetko.. Tak isto nie je vsetko vacsi pocet focus points.
Keby sa ma rozhodnut medzi d780 a d850, tak 780 je lepsia volba kvoli lepsiemu autofocusu. D850 je uz stary stary fotak, ktory bol dobry 5 rokov dozadu. Dnes je uz ina doba. Autofocus je to najdolezitejsie.
d780 je ale dost draha. Za tu cenu pouzitej kupis z6 z6ii, co je zase oproti z780 nasobne lepsia volba.
Je tam este lepsi autofocus
Hladacik je uplne ina liga, ktory nema ani 780, ani 850.
ze musis pouzivat ftz adapter vadi len tebe. adapter nasadis za sekundu a potom uz menis len objektivy, nemusis sa s nicim prplat.
Z6 ma zase novy snimac, dynamicky rozsah je rovnaky, alebo lepsi ako na D850.
Ak by chcel viacej mpx, moze ist do Z7.
Ako z kazdeho logickeho hladiska je ztkova rada ovela lepsie riesenie do buducna, nez zrkadlovky, ktorym skoncila era.
Keby sa ma rozhodnut medzi d780 a d850, tak 780 je lepsia volba kvoli lepsiemu autofocusu. D850 je uz stary stary fotak, ktory bol dobry 5 rokov dozadu. Dnes je uz ina doba. Autofocus je to najdolezitejsie.
d780 je ale dost draha. Za tu cenu pouzitej kupis z6 z6ii, co je zase oproti z780 nasobne lepsia volba.
Je tam este lepsi autofocus
Hladacik je uplne ina liga, ktory nema ani 780, ani 850.
ze musis pouzivat ftz adapter vadi len tebe. adapter nasadis za sekundu a potom uz menis len objektivy, nemusis sa s nicim prplat.
Z6 ma zase novy snimac, dynamicky rozsah je rovnaky, alebo lepsi ako na D850.
Ak by chcel viacej mpx, moze ist do Z7.
Ako z kazdeho logickeho hladiska je ztkova rada ovela lepsie riesenie do buducna, nez zrkadlovky, ktorym skoncila era.