Vysoká škola tvorby hier

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Vysoká škola tvorby hier

Príspevok od používateľa harrison314 »

anonym2682 napísal: 07 feb 2023, 1:23 Šiel som študovať na FIIT do Blavy a odtiaľ som po roku prešiel na TUKE, lebo na FIIT to bolo.. asi až príliš náročné? :D Som ale rád, že som prestúpil po tom všetkom čo sa na FIIT nasledujúce roky dialo, tie odchody učiteľov, hádky vo vedení atď. TUKE som minulého roku doštudoval - predsa len som si to programovanie zaľúbil :D
Mna by zaujimalo, co bolo na FIIT tazke? Lebo vtedy bola na svojom vrchole, co sa tykalo pristupu ku studentom.
anonym2682
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa anonym2682 »

Ťažký bol na mňa asi najmä prechod zo SŠ na VŠ. :D Než som si stihol zvyknúť, tak bolo neskoro. Bol som pozadu, vyhoretý a cítil som sa zo seba zle. Asi bol problém aj v tom, že som si na SŠ nezvykol na systematické učenie, lebo nebolo potrebné - dalo sa mať čisté jednotky aj bez toho. To však nie je všetko, človek to zisťuje až na VŠ niekedy.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

harrison314 napísal: 09 feb 2023, 12:00 Mna by zaujimalo, co bolo na FIIT tazke? Lebo vtedy bola na svojom vrchole, co sa tykalo pristupu ku studentom.
ja som bol cca v tom case na FIITke tiez (resp mozno este skor - v roku, ked sa dostavala nova budova) a tiez som sa na to po roku vysral. nebolo to tazke, ale bohuzial lenivost, co bol podla mna problem aj tutok anonyma, len sa to snazi obkecat. co sa programovania a technickych predmetov tyka, tak suhlasim, tie isli celkom s dobou a boli zazivne. maticka analyza (Satko anyone?) alebo pravdepodobnosti boli trochu challenge, ale tiez sa to s trochou domacej prace dalo spravit. no mna osobne odradili netechnicke povinne predmety ako podnikanie a manazment a pod., co bolo z mojho pohladu cisto o memorovani nejakych textov.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ked sa dostavala nova budova, tak ja som vtedy tiez este studoval. Co sa tyka tych netechnickych predmetrov, tak za cele studium boli 2 take kde sa trebalo ucit, a dva take, kde sa ucit netrebalo. Ale to mas myslim na kazdej skole.

A co sa tyka manazerskych predmetov (hlavne s Bielokovou), ja som ich na skole neznasal. No po rokoch v praxi musim povedat, ze "tie hluposti, co pri programovani nikdy nevyuzijem" sa mi prekvapivo casto zidu a vidim ich v praxi, hoci sam ziaden tim nevediem.

To lepsie obdobie mylsim druhu polku 2015 az 2017/18. Vtedy vybudovali taku "infastrukturu", ze studentovi mal kto poradit s akymkolvek problemom. Dokonca bol na fakulte nejaky system pripominajuci stack owerflov, kde radili aj tety zo studijneho, doktoranti,... Proste stacilo sa spytat. Vyrazne sa zlepsili predmety ako timak, databazy, OS-ka boli halsie. No tieto veci som uz nenazil na vlastnej kozi.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

veru tak, tiez uz by som sa teraz z tych predmetov snazil vytazit nieco do buducna. no nejak ma vtedy ego nepustilo

"FIIT stack overflow" uz som tiez nezazil. u nas bolo nastastie par iniciativnych typkov, co pre cely rocnik zalozili FB skupinu a to bol nas stack overflow. vacsina ludi vsak aj tak povypadavalo kvoli matike.

zaujimalo by ma, ako to tam realne funguje teraz po tych konfliktoch. co kukam program na 22/23, tak tie predmety su velmi podobne tomu, co bolo v 12/13 (ale aspon podnikanie a manazement je az v 6. semestri miesto 1., takze by som sa dostal dalej :D). v porovnani s tym, co spominal anonym, ze na TUKE mali predmet na hry a VR, tak na FIIT nic take nevidim. tiez tam vidim len jeden predmet tykajuci sa umelej inteligencie, co mi pride dost malo na to, akym smerom sa asi budeme uberat
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

*****HERO***** napísal: 09 feb 2023, 15:14 zaujimalo by ma, ako to tam realne funguje teraz po tych konfliktoch. co kukam program na 22/23, tak tie predmety su velmi podobne tomu, co bolo v 12/13 (ale aspon podnikanie a manazement je az v 6. semestri miesto 1. ). v porovnani s tym, co spominal anonym, ze na TUKE mali predmet na hry a VR, tak na FIIT nic take nevidim. tiez tam vidim len jeden predmet tykajuci sa umelej inteligencie, co mi pride dost malo na to, akym smerom sa asi budeme uberat
Co som pocul kvalita sla dost dole, aj co sa tyka vyucby aj co sa tyka pristupu ku studentom. Dokonca som pocul taku famu, ze bakalar vypracoval bakalrku, prisiel oponent a povedal, ze ta tema nie je hodna bakalarky, takze FX. Co je chyba toho co tu pracu vypisal a toho co schvalil temu. Co by sa za mojich cias stat nemohlo. Za mojich cias sa ani stat nemohlo, ze ziaka vyrazili zo skusky, kvoli chybe toho co ju opravoval.

"hry a VR" - to mi nepride ako nieco co by sa malo vyucovat ako povinny predmet na informatickej skole, na FIIT bola ale pocitacova grafika (kde sa dohlbky preberali zobrazovacie techniky, OpenGL, raytracing, bezierove krivky,...), plno hier bolo na predmete Timovy projekt, stacilo si vybrat ten spravny.

Ja som mal pocas studia tri a pol predmetov o umelej inteligencii.

No ked sa chcel clovek niecomu dohlbky venovat tak mohol na bakalrke, diplomovke a timovom projekte. Pricom prve dva rocnicky boli skor vseobecne.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314 napísal: 09 feb 2023, 15:32 Co som pocul kvalita sla dost dole, aj co sa tyka vyucby aj co sa tyka pristupu ku studentom. Dokonca som pocul taku famu, ze bakalar vypracoval bakalrku, prisiel oponent a povedal, ze ta tema nie je hodna bakalarky, takze FX. Co je chyba toho co tu pracu vypisal a toho co schvalil temu. Co by sa za mojich cias stat nemohlo. Za mojich cias sa ani stat nemohlo, ze ziaka vyrazili zo skusky, kvoli chybe toho co ju opravoval.
tak to je smutne ak je to pravda. desi ma predstava, ze cele studium je v konecnom dosledku zavisle na par ludoch.

ale uvidime, asi az cas ukaze, akych ludi to bude produkovat
"hry a VR" - to mi nepride ako nieco co by sa malo vyucovat ako povinny predmet na informatickej skole, na FIIT bola ale pocitacova grafika (kde sa dohlbky preberali zobrazovacie techniky, OpenGL, raytracing, bezierove krivky,...), plno hier bolo na predmete Timovy projekt, stacilo si vybrat ten spravny.
asi nie povinne, ale mozno by to mohlo byt v skupine "volitelne povinnych" predmetov. ved mozno aj prave vdaka tym "hry a VR" predmetom je teraz anonym tam, kde je :) ale hej, ved aj ta pocitacova grafika je vlastne taky zaklad.
Ja som mal pocas studia tri a pol predmetov o umelej inteligencii.

No ked sa chcel clovek niecomu dohlbky venovat tak mohol na bakalrke, diplomovke a timovom projekte. Pricom prve dva rocnicky boli skor vseobecne.
tak to bude teda schovane v nejakych generickejsich nazvoch predmetov. realne vidim teraz v Bc studiu len jeden predmet "Umela inteligencia" a este v Ing studiu predmet "Neuronove siete". ak by som siel dnes studovat, tak hlavne kvoli tomuto. (strojove ucenie + prepojenie s hrami moze byt tiez pekna disciplina)
anonym2682
Light Expert
Light Expert

Áno, počítačová grafika, systémy VR a aj Vývoj PC hier boli medzi povinne voliteľnými a až na druhom stupni.

A zamestnal ma najmä záujem o C++ a túžba učiť sa. To sú asi také hlavné body pre BISIM. C++ developerov nie je moc veľa a zvlášť nie tu na východe.

Pre zaujímavosť - robíte/robili ste niekto v hernom sektore? Bol by fajn insight v rámci témy vlákna, že aké sú možnosti v SR teraz po tých rokoch. Prípadne akékoľvek zažité skúsenosti, hoc aj s vlastným vývojom hier padnú vhod :) Napr. aj ako je to s nadčasmi pred releasmi, nakoľko sú preplácané, ako veľa ich je. Taktiež nakoľko platy závisia od úspechu hry - či je nejaký fixný rozpočet na výplaty krytý publisherom a potom podielový zisk podľa úspechu hry apod.

Nemám predstavy o neviem akých zárobkoch. Podľa toho, čo som doposiaľ počul je herný sektor najmä o pasii, nie o nejakých slušných výplatách. Pýtam sa len lebo by som sa rád dozvedel čosi z dnešnej reality (ktorá bude ovšem iná podľa firmy) z osobných skúseností ľudí.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Na Slovensku sa asi programovanim neuzivis, mozno tak programovanim hier pre Android a iOS. Pre teba by bola zrejme najlepsia volba taka Kalifornia.

Skus sa pozriet na Pixel Federation, to je najvacsie slovenske studio a aj mavali na webe, ze ak mas zaujem, tak sa im mas ozvat.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

pokial viem, tak tu nie je nikto, kto robi v hernom studiu. tiez viem len z pocutia, ze praca v hernych spolocnostiach nie je moc dobra, platy v profesii skor podpriemer, casty crunch(hlavne s nastupom live service hier kedy sa vyvoj nikdy nekonci) a nutnost sa stahovat za pracou. to naozaj nie je ako java programator, ktory najde robotu tam, kde pichne prstom na mape(brat s nadhladom samozrejme :D ).

ale jedna zaujimava moznost ako si zarobit, ostat blizko vyvoja hier a zdokonalovat sa v ich vyvoji je vyvijat veci na unity engine a nasledne ich predavat na ich store. predava sa tam vsetko, graficke modely, shadery, animacie, fyzika, nadstavby pre vizualne skriptovanie..treba pozriet. treba prist so zaujimavym produktom, ale napriklad kamaratovi jeden graficky pack zaraba po troch rokoch od uvedenia stale okolo 200e mesacne, co je slusny vysledok na cca mesiac roboty.
anonym2682
Light Expert
Light Expert

M142 napísal: 09 feb 2023, 21:50 ale jedna zaujimava moznost ako si zarobit, ostat blizko vyvoja hier a zdokonalovat sa v ich vyvoji je vyvijat veci na unity engine a nasledne ich predavat na ich store. predava sa tam vsetko, graficke modely, shadery, animacie, fyzika, nadstavby pre vizualne skriptovanie..treba pozriet. treba prist so zaujimavym produktom, ale napriklad kamaratovi jeden graficky pack zaraba po troch rokoch od uvedenia stale okolo 200e mesacne, co je slusny vysledok na cca mesiac roboty.
Áno, presne takéto niečo je skôr cesta, ktorou vidím, že by som sa chcel uberať - mať nejaké hlavné stabilné zamestnanie (BISIM je najbližšie ako sa k "hernému" vývoju môžem dostať tuna s tým, aby som si zachoval fajn plat a podmienky) a popritom v rámci záľuby si vytvárať takéto rôzne pasívne príjmy z herného sveta :)

(Prípadne aj keby to nemalo zarábať, je to podľa mňa bohovská záľuba - spája to všetky oblasti kreativity a ešte sa človek aj trénuje v programovaní :) )
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Do témy asi neprispejem, kedze nie som z oboru, no na ytuboch sledujem čočika(Lukáš Codr), ten by mal byt myslim nejaky vyvojar hier, dlho pracoval v čine, pocas korony bol lokovany v Irsku a chlapec podla vsetkeho zaraba slusne.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

*****HERO***** napísal: 09 feb 2023, 16:11 asi nie povinne, ale mozno by to mohlo byt v skupine "volitelne povinnych" predmetov. ved mozno aj prave vdaka tym "hry a VR" predmetom je teraz anonym tam, kde je :) ale hej, ved aj ta pocitacova grafika je vlastne taky zaklad.
Dnes by som taky predmet povazoval len za lakadlo na studentov.
*****HERO***** napísal: 09 feb 2023, 16:11 tak to bude teda schovane v nejakych generickejsich nazvoch predmetov. realne vidim teraz v Bc studiu len jeden predmet "Umela inteligencia" a este v Ing studiu predmet "Neuronove siete". ak by som siel dnes studovat, tak hlavne kvoli tomuto. (strojove ucenie + prepojenie s hrami moze byt tiez pekna disciplina)
Ja som mal este strojove ucenie. Dost umelej inteligencie bolo myslim aj na predmete Objavovanie znalosti.

Este ma napadlo, ze dost tychto veci ako pocitacova grafika/videnie, UI byvalo na specializovanych seminaroch, ale tie niesu v ucebnych osnovach.

Co sa tyka vetsieho tlaku na AI, tak ono je to v tomto obdobi hipe, o dva roky to uz platit nemusi. navyse to co sa dnes pouziva nie je nic nove ani prevratne, len iste spolocnosti maju viac dat a vypoctoveho vykonu. Ale prinicpalne je to deep leraning vsade, kde sa pozries - a ten by sa mal brat na Neuronovych sietach. No este za mojich cias sa nebral, ale bolo tam na to dost pristoru.

Ono Game development povazujem za prilis maly sektor v IT trhu (hoci je u mladych ludi velmi vidtilene), navyse programovanie povedzme enginou uz dnes nie je moc bezne, dnes je to viac menej o lepeni hotovych veci. Preto mi nepride velmi perspektivne mat na to samostatny odbor na vysokej skole.
retkvic napísal: 09 feb 2023, 23:31 Do témy asi neprispejem, kedze nie som z oboru, no na ytuboch sledujem čočika(Lukáš Codr), ten by mal byt myslim nejaky vyvojar hier, dlho pracoval v čine, pocas korony bol lokovany v Irsku a chlapec podla vsetkeho zaraba slusne.
Pozri v dnesnej dobe, ked kazdy lepsi javascripty a Python, tak C/C++ vyvojara vyvazia zlatom aj v Hornej dolnej.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

cocik nie je vyvojar, ale projektak/manazer, afaik nikdy nerobil vyvoj
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Dava to zmysel, ked lieta po celom svete,dakujem za objasnenie.
Napísať odpoveď