Hypotekárny úver pre živnostníka

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Hypotekárny úver pre živnostníka

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ono aj legislativa sa zmenila, takze tento rok sa psudzuju prisnejsie ako tomu bolo v minulosti.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

No vidíte, vy si myslíte, že banky sú pomaly ako CIA a ja mám teraz čerstvú skúsenosť s opačným extrémom. Konkrétne takú, že si zamestnanec banky ani nevedel prečítať posudok na dom od ich vlastného znalca a žiadosť o úver zamietol s tým, že nehnuteľnosť má malú hodnotu (uviedol sumu XY z posudku). Na základe toho som zistil, že v banke videli len prvé 2 strany, kde znalec hodnotí použité materiály a technológie, ich cenu atď (a na ďalších hodnotí pozemok, polohu domu, služby v okolí, a všetko sa pekne nasčíta, však to poznáte ak ste niekedy držali posudok v ruke). Keď som sa odvolal, tak mi zase prišlo zamietavé stanovisko, ale s iným dôvodom, ževraj neposkytujú takú sumu na hrubú stavbu (reálny stav je taký, že dom stojí a je skolaudovaný, čaká sa len na banku a následne developer prepíše na katastri nehnuteľnosť na mňa/banku a ide sa bývať).

Takže neviem, či v tej slovenskej sporitelni robia fakt takí idioti, alebo sa len ako idioti tvárili, keďže mi nechceli dať predschválený úver, aj napriek tomu, že som splnil všetky ich podmienky (ich znalec dokonca ohodnotil nehnuteľnosť na o niekoľko tisíc vyššiu sumu, ako som ja banke tvrdil pri predschválení).

Konkurencia (VÚB) ten úver schválila do 7 dní. So slovenskou sporitelňou som sa už potom nebavil. Nemal som na to nervy. Čakám teraz na ich písomné odôvodnenie toho, prečo to zamietli. Mám chuť od nich požadovať vrátenie ceny za vypracovanie posudku ich znalcom.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Ja chodim pravidelne do VUB, Tatra, SLSP a povedal by som, ze v SLSP robia najvacsi tutmaci :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Presny, skutocny dovod zamietnutia nikto mimo tych co posudzuju nema sancu zistit, to su ootom iba spekulacie, dovody mozu byt rozne. Uvery sa nezamietaju len tak, pretoze to su pre banku peniaze z ktorych zije a zktorych sa plnia/neplnia plany.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DanielDevil »

Čítal som iba úvodný príspevok, tak dúfam, že nebudem písať, čo už niekto predomnou napísal. Áno, pri živnostníkoch je to ťažké a banky pri výpočtoch vychádzajú z daňového priznania a vychádza to na dosť smiešne sumy, určite nie také, ktoré by sa približovali realite. Ja som toto riešil pred pol rokom a jediné 2 banky, ktoré pozmenili výpočet boli FIO a SLSP (počítali to na základe obratov a vyšlo to oveľa lepšie ako pri ostatných bankách). Preto by som na tvojom mieste skúsil práve tieto 2 banky kontaktovať, ako ti to vypočítajú. Ja som nakoniec zvolil SLSP, ktorá u mňa vzbudzovala vyššiu dôveru, ale keby mám väčší výber, určite k ním nejdem, už len kvôli tým všetkým poplatkom za vedenie účtu a všeličo možné, ktoré tam majú, ale tak som rád, že som tú hypo aspoň niekde dostal.
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

/EDIT/
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

S takouto situáciou ti neporadím, ale zaváňa mi to podvodom. Ak by na to banka prišla, tak by teoreticky mohla vyžadovať okamžitú splatnosť dlžnej čiastky, čo by pre teba znamenalo pravdepodobne predaj nehnuteľnosti, ak by si ju nevedel celú vycashovať.

Ak si zmierený s tým, že sa to kľudne môže stať, choď do toho.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Nerozumiem moc dobre preco by si mal lepsie podmienky na hypo ak nepriznas ziadne vydavky (okrem odvodov). Ale moze byt.
To s tym opravnym DP by malo fungovat. Keby aj nie tak sa ti to aj tak vyplati aby si dostal hypo.

Kazdopadne ak vam to dramaticky nesuri urcite usetris ked pockas rok. Ceny pekne padaju, dokonca aj v BA.
A urcite treba zjednavat.

Hmm ale kukam ze ty to uz riesis 4,5 roka. :D
Nuz rozhodnutie je na tebe.
Pilifo napísal: 12 feb 2023, 20:25Ak by na to banka prišla, tak by teoreticky mohla vyžadovať okamžitú splatnosť dlžnej čiastky
Neviem ako to je naozaj, budem len spekulovat - banky vseobecne sa vyhybaju ruseniu hypo (neplatici, atd). Radsie spravia kompromis.
Podmienky na schvalenie hypo si sami nevymyseleli. Tie im dava NBS. Jedine ze by im NBS hrozila pokutou. Ale to je take no....neviem.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Banka nema ziaden dovod aby spatne kontrolovala DP, ona potrebuje robit biznis.
Je to na tebe ako sa rozhodnes.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

No pokiaľ by dôsledne platil každú splátku, tak by asi fakt banka nemala dôvod skúmať DP. Ak by sa ale vyskytli problémy so splácaním, tak banka má dôvod, prečo by mohla vypovedať zmluvu.
wladas
Redeemer
Redeemer

To nie je platenie pausalu alebo nejakej sluzby. Banka nema dovod hladat dovody na vypovedanie zmluvy.
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Myslím, že to má niečo práve s tým stress testom (že tam to vychádza lepšie ak by som nepriznal žiadne náklady)
Ono o splátky sa veľmi nebojím. Reálne vychádza splátka na ani nie 1/3 nášho mesačného príjmu, tak ak sa nestane niečo nepredvídané, na čo zas slúži poistka, tak by to malo byť OK
Skôr sa trochu obávam o to čo spomínal Pilifo.
Alternatíva 2 je zobrať max hypo, aká vychádza pri paušálnych výdavkoch, zvyšok si požičať od rodičov a o rok skúsiť refinancovať, keď bude platobná disciplína, potom to už bude možno jednoduchšie
wladas
Redeemer
Redeemer

No to dava logiku. Ja by som do toho siel.
Preco myslis ze po roku by ti dokazali navysit o sumu pozicanu od rodicou?

BTW poistka? Naozaj? Ciste splachnute peniaze.
Napísať odpoveď