internet / okres Dunajská streda

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
risogregus
Light Expert
Light Expert

internet / okres Dunajská streda

Príspevok od používateľa risogregus »

Ahojte. Cez nasledujúce riadky by som si jednak možno rád nechal vysvetliť, "kde môže byť problém" + poradiť si, na akého poskytovatwľa internetu sa obrátiť. Aktuálne sme rodina roztrúsená v oblasti Tonkovce, Zlaté Klasy, Nový život, Čenkovce a všetci by sme chceli umeniť internet.

Konkrétne ja mám Radiolan - balíček, čo by mal poskytovať tuším 50MBs sťahovanie a upload 10MBs alebo čosi také. Tento balíček sme updatli s nižšieho (ten bol asi 20 a 5 download/upload)... Porblém bol však, že som sa nedostal cez 2,5MB sťahovanie a upload bol úplne nepoužiteľný... Po update na drahší balík sa však nič nezmenilo + vymenil som aj router (rada Riadiolanu) a samozrejme nič. A keď tu bol ich technik, tak ma presvedčoval, že mám router ďaleko od počítača. Keď som však počítač preniesol hneď pod router a následne sa napojil priamo na kábel (a výsledk internetu ostali rovnaké), tak akosi zmĺkol a finálne stanovisko z ich strany bolo, že problém nie je na ich strane.

Pozerali sme mnoho stránok a porovnávačov internetových služieb v tejto lokalite, avšak - ponuka je pestrá, ale ak si vygooglim jednotlivé spoločnosti, všetky majú aj dosť negatívnych recenzií.

Preto by som sa rád obrátil sem s milou prosbou, či by ste mi čosi neporadili. Či už kde môlže byť problém s aktuálnym internetom, alebo od koho si internet v tejto lokalite zaopatriť.

Srdečne predom ďakujem!
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: internet / okres Dunajská streda

Príspevok od používateľa heker »

Mas tam optiku?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

to je dost bežné, že obcas su vypadky internetu. My mame optiku od UPC a teraz v zime sa stava ze nefunguje.
V kazdom pripade ak je moznost optiky, tak treba ist do toho.
risogregus
Light Expert
Light Expert

Nemáme optiku a nie je to žiaľ aktuálny zimný problém. Pretrváva to už pár rokov (aj ten update som robil už pol roka dozadu), avšak až teraz sa ma to kvôl ipráci začalo dotýkať, tak o riešim.

A možnosť optiky som našiel iba od jednoho providera, avšak recenzie na ten internet ťiež nie sú najlepšia, že vraj to veľa ľuďom vypadáva. A provider vraj problémy nerieši.

Preto teda ešte raz pripomínam, že bývame na dedinkách - tu až tak veľa toho z môjho pohľadu nie je na výber.

Ale Ďakujem za odpovede! :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Je tam dostatočne silný signál mobilných telefónov?
risogregus
Light Expert
Light Expert

Ako kde. Signál na volanie áno, ak myslíte mobilné dáta - záleží... Niekde menej, niekde viac, niekde vôbec.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Pýtam sa preto, že mám veľmi zlú skúsenosť s internetom "mikrovlnkou". Tu, kde bývam (na okraji okresného mesta) to nefungovalo poriadne žiadnemu providerovi a ani nezistili prečo. Kritické bolo odosielanie, najmä vo večerných hodinách.
Ak by tam bol použiteľný mobilný internet, zrejme by to bolo najlepšie riešenie. Ak...
risogregus
Light Expert
Light Expert

starysomar napísal: 16 feb 2023, 8:42 Pýtam sa preto, že mám veľmi zlú skúsenosť s internetom "mikrovlnkou". Tu, kde bývam (na okraji okresného mesta) to nefungovalo poriadne žiadnemu providerovi a ani nezistili prečo. Kritické bolo odosielanie, najmä vo večerných hodinách.
Ak by tam bol použiteľný mobilný internet, zrejme by to bolo najlepšie riešenie. Ak...
Prepáčte a "mikrovlnka" znamená? Mobilný internet tu je asi nevhodný krok. A ako píšete Vy Vašu skúsenosť - tu nie je kritické iba odosielanie, ale aj sťahovanie a či je deň či noc/ ráno či večer, stále rovnaké. Ani po update balíka na drhaší sa nič nezmenilo.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Bezdrôtový internet (Rádiolan a podobne)
risogregus
Light Expert
Light Expert

Keďže asi viac z tejto otázky nevyžmíkam, čomu rozumiem, možno by som sa spýtal tak všeobecne do luftu - je optický internet akási "záruka" všeobecne aj v zapadákove? Alebo ak je zlý provider, tak môže byť zlý aj kábel...?

U nás ako pozerám je jediná možnosžť Maxnetwork...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Práve v "zapadákove" by mohla byť optika nejlepšie riešenie.
Môžeš pohľadať recenzie, môžš sa v okolí poopytovať ľudí, "na čom fičia".
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Mam radiolan, sice v inej lokalite, ale nemozem sa stazovat. Podla balika su aj rozne typy pripojenia, aktualne tusim 60GHz.
Tie ich baliky vzdy maju parametre browsovania a downloadu. Napriklad ich 65Mb/s balik je 65Mb/s pre "browsovanie" ale download je "len" 30Mb/s (co mas 3,75MB/s). Podobne je na tom upload. Ak ti to nestaci, staci si zaplatit vyssi balik. Lacni nie su, ale na sluzby si stazovat nemozem. Samozrejme, keby mam dostupnu optiku, idem do nej. Zial, nemam.
Do mobilnych sluzieb (ci uz na sharovanom beznom pasme alebo dedikovanom) by som nesiel. Poskytuju ich zvacsa vacsi operatori (telekom, swan, orange) a skusenosti su rozne (spravidla zle), ale 99% ludi to nevadi ak riesia len ci sa im nacitala stranka alebo nie. Relevantnu recenziu od inych nedostanes, nakolko je to velmi zavisle na lokalite, pokryti, a od toho co clovek ocakava.
risogregus
Light Expert
Light Expert

STomko napísal: 16 feb 2023, 20:27 Mam radiolan, sice v inej lokalite, ale nemozem sa stazovat. Podla balika su aj rozne typy pripojenia, aktualne tusim 60GHz.
Tie ich baliky vzdy maju parametre browsovania a downloadu. Napriklad ich 65Mb/s balik je 65Mb/s pre "browsovanie" ale download je "len" 30Mb/s (co mas 3,75MB/s). Podobne je na tom upload. Ak ti to nestaci, staci si zaplatit vyssi balik. Lacni nie su, ale na sluzby si stazovat nemozem. Samozrejme, keby mam dostupnu optiku, idem do nej. Zial, nemam.
Do mobilnych sluzieb (ci uz na sharovanom beznom pasme alebo dedikovanom) by som nesiel. Poskytuju ich zvacsa vacsi operatori (telekom, swan, orange) a skusenosti su rozne (spravidla zle), ale 99% ludi to nevadi ak riesia len ci sa im nacitala stranka alebo nie. Relevantnu recenziu od inych nedostanes, nakolko je to velmi zavisle na lokalite, pokryti, a od toho co clovek ocakava.
Od Radiolanu mám buď ten najdrahší, alebo druhý najdrahší... A download 2MB a upload tak 100MB za hodinu povedzme sa nahrá. A rovnaké výsledky boli, aj keď som mal jeden z ich výrazne lacnejších balíkov. Čo je dosť nepomer. Čiže im ešte viac zaplatiť ani nejde = toto riešenie nebude,
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Tak otazka je ake baliky v tvojej lokalite ponukaju. Z toho co si napisal sa teda vysomarit neviem.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

To je jedno ake baliky ponuka, pretoze tam je asi dost zarusene pasmo a teda s wifi moc nepochodi.

To co pise autor temy, tak ak chapem, tak ma Radiolan, ale nevedno, aku technologiu. Skusil by som sa pozriet po pevnom 5G internete na doma, ktory ponuka napriklad Swan. Ale neviem, ze ci aj v blizkosti DS.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Ono to bude zalezat asi od parametrov siete v danej lokalite, my na dedine, ked tu este nebola optika sme tu mali max rychlost 30mb/s pri vdsl internete a potom vyssia rychlost v zavislosti ci je tam optika. Ta rychlost co ponukaju bude asi zavysiet od siete(mozno), chcelo by sa to popytat po dedine/dedinach kde byvate kto ma aky internet a zariadit sa podla toho. 5G siet je samozrejme super, no ci tam budete mat pokrytie...

Edit:// nasiel som si toho providera, ktoreho spomenul autor temy a na ich stranke sa da natukat dostupnost ich internetu v danej obci, natukal som Tonkovce, nic, Zlate Klasy, to uz slo, dal som tam random ulicu nejaku Slavičiu a cislo domu, vypisalo ze v danej lokalite poskytuje internet okrem nich aj ich partner slovanet a tam mi pri slovanete napisalo toto:
Poskytuje na danej adrese pevný bezdrôtový internet (s rýchlosťou do 25 Mbit/s)
V Novy Život našlo nejaky bezdrotovy internet StarLan su tam rychlosti az do 500mb/s tu, pri tom internete co mate 40 mb/s je uvadzana rychlost stahovania max 20mb/s, pri 65mb/s je rychlost pre stahovanie 30mb/s.
Neviem o čom presne to vypoveda, no je mozne, ze ta rychlost je tam max. takato, pripadne by som pochodil po susedoch a popytala sa, pripadne ak tam mate nejake socialne stranky na fb, tak hodil dotaz aj tam.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nebolo by od veci dať si do mobilu rozumnú apku a ňou pomerať mobilný signál aj wifi siete. Opensignal, Network Cell Info Lite a podobné.
Napísať odpoveď