Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?

Príspevok od používateľa starysomar »

Z môjho pohľadu na túto statickú smímku by som z tej 850-ky z RAWu porobil najlepšie fotky. Zas málokto sa s tým chce serinkať, obzvlášť ak fotí hodne.
Dobrý autofokus je však skutočne často veľmi dôležitý, dôležitejší než detaily snímky pri zväčšení 1:1.
danodrevo
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa danodrevo »

Veď my sa chápeme len trošku sa nechápeme. Ja s tebou súhlasím úplne v mnohom. Hovorím len že ak by som bol pred dilemou či 780 alebo 850, na moje potreby by som bral 850. Tak ako by sa rozhodli aj iný fotografi ktorí by parametre rozlíšenia a detailu potrebovali 🙂

Ale celá debata je bez zmyslu, lebo ak chce niekto rádovo investovať niekoľko tisíc do techniky, určite je cesta mirrorless, nakoľko tam sa fokusuje už celý vývoj a trh. Výber skiel, softwareová podpora a všetko okolo toho.. ak OP nie je profík, čo sa živí fotografiou, z6/7ii + ftz + súčasné sklá bude cesta a úplne spokojný výstup z toho vylezie.
Bobr
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Bobr »

Dobre pani, zvazim teda prechod na Z6 II + ftz, fotografia ma primarne nezivi ale sem tam sa mi podari nejaka fotka resp. seria fotiek predat. Ak sa budu nasledne kupovat skla, tak urcite pre Z-kovu radu. Ako zalozny fotak si necham tu 7200ku, kde ich este snad vyuzijem... nemusim napr. prehadzovat objekivy na akcii.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

cinges napísal: 07 feb 2023, 11:38 boha drevo, ty tu trepes dve na tri a nemas s nicim ziadne skusenosti. Si zhuleny?
D850 nikdy neostri lepsie ako Z6, ani D5 neostri lepsie ako Z6. Je tam ina technologia, Z850 je mimo.
Kedze som presiel na Z6 z D750 a pouzivam ftz adapter, tak mozem povedat > ziadna vaha navyse. Fotak je celkovo lahsi, ako D7200 a ftz adapter nevazi nic, lebo to je len medzi kus, aby bol objektiv dalej od snimaca, nema ziadne sklene casti, je to prazdne.
Fotak s tym nie je vacsi, je rovnako velky ako keby mas normalnu zrkadlovku. (FTZ nema ziaden problem s 70-200 f2.8 a celou vahou objektivu, drzi to paradne)
Ostrenie funguje bez problemov, ovela OVELA lepsie ako na D750, viac info mas tu:
Co sa tyka Z6 a Z6ii, tak ak mas peniaze, tak pockaj na Z6iii, ktora snad vyjde kazdy chvilu, alebo usetri peniaze a chod do Z6. Z6 oproti Z6ii straca len slot na druhu kartu a vie v serii dat 12 snimkov miesto 14. Ostrenie je rovnake, v Z6 to dost softwarovo poriesili.
Imho si trochu zhuleny ty. Z6 je teoreticky presnejsia s nenativnymi sklami kde DSLR casto trpi na FF/BF, plus ma nejake tie inteligentne rezimy ktore ostrenie ulahcuju, ale z pohladu kontinualneho ostrenia je D850 aj D5 rychlejsia. To sa ale hodi na sport, alebo WL, na portret by som si vybral Z6 kvoli detekcii tvare co funguje dost rychlo a spolahlivo.

Ale asi by som si dnes nevybral Nikon. Tu znacku mam rad, ich fotaky sa mi pacia, ale buducnost je neista a ich posledne skla su len preznacene tamrony za 2x vyssiu cenu. Pokial clovek nema nadstandardny rozpocet, siel by som do SONY.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Asi trochu nevies citat. Ja som pisal, ze ak ma neobmedzeny rozpocet, nech ide do sony, ma nasobne lepsi vyber lepsich lacnejsich objektivov. Ak ma obmedzeny rozpocet, tak je lepsie zostat pri Nikone.
Kde si cital, ze nenativne skla trpia na ff bf? Ja to pouzivam posledne 2 mesiace v kuse a nevismol som si ziaden problem. A to mam sigmu 70-200 2.8. a ani pri 200 som si nic nevsimol, je to perfektne zaostrene. Nechapem z akeho dovodu si vsetci, co to vlastne ani v rukach ani nemali, myslia, ze s ftz adapterom su len problemy. FTZ adapter je prazdna cast, ktora oddaluje objektiv od senzora, ako by to bolo pri normalnej zrkadlovke. + su tam konektory na objektiv. to je vsetko. Ten ftz je absolutne presne nastaveny. A nie je ziaden rozdiel, ci mas nativne Nikon sklo, alebo sigmu. Ostrenie je rychlejsie a presnejsie ako pri zrkadlovkach.
A D5 alebo D850 ma rychlejsi autofocus, ale co z toho, ked nevie co zaostrit. V Z6 mas primarne eye autofocus, ktory budes pouzivat v 95% pripadov, alebo subject tracking, ktory funguje spolahlivejsie na Z6 ako D850.
Typek pisal, ze to chce hlavne na portrety a nechce utratit mega pri kompletnej vymene techniky. Nepytal sa co je najlepsia moznost s neobmedzenym rozpoctom, och.
Ja dobre viem, ze Sonycka su skvele za tu cenu, maju na vyber perfektne objektivy, ktore na Nikon nepachnu.
Ale narozdiel od teba som cital prispevky predtym. Keby som ich necital, tak tiez tu budem vykrikovat ze SONY je najlepsi..
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

No, citat asi nevies ty nakolko:

1) rada ist do SONY nebola reakcia na Teba, spomenul som to len na zaver.
2) nikde nepisem, ze bezzrkadlovky, alebo adapter trpia na BF/FF. Pisal som, ze nim trpia zrkadlovky :)

SONy vyjde budgetovo prijemnejsie kvoli tretostranovym sklam a tych starych Nikon skiel sa nakoniec aj tak zbavi, cize pokial by rozpocet dovoli SONY, zobral by som SONY, pretoze aj ked moze byt pocitocna investicia vyssia kvoli tomu, ze toho musi nakupit viac, co vysledku usetri.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Trochu mimo témy, no zas na FB a inde vybieha reklama Josef Cvrček - Tipy a návody pro fotografy, nejčtenější foto eBook v ČR...

Pred časom som mu naletel na e-book zadarmo a potom som sa celkom dlho nevedel zbaviť bombardovania mailu "ponukami". Nešlo to nijako odhlásiť - prestalo to až po určitej výstrahe...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Preto na tieto kraviny treba pouzivat sluzby ako 10minutesmail ci mytrashmail.com.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Aký instatný foťák by ste mi poradili?
Pozdáva sa mi Polaroid skor ako Fuji Instax aj ked recenzie sú opačné. Som ochotný zaplatiť aj za Fuji EVO s displejom aj kartou, len či to nie je overkill a popiera to celú ideu jednoduchosti - preto sa mi nepaci moc aj Polaroid NOW alebo Instax - su velke.

Alebo je lepsie riesenie instantná mini tlaciaren k mobilu?
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Potreboval by som zostrojit "fotokutik" na jednoduchu produktovu fotografiu - vždy biele pozadie. Produkty majú max 70cm. Bude to umiestnené na firme v kute miestnosti. Viete mi poradit, co vsetko by som na to potreboval? Idealne nizsa stredna trieda (doteraz sa fotilo mobilom vonku za dobreho svetla :D a odstranovalo pozadie v Canve. Cize nejake svetla, platno?, stativ a fotak. Predstavujem si to tak, ze sa tam proste urobi par fotiek, tie by sa idealne premiestnili do PC a v Canve trošku upravili a šupli na web.
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Opri výkres o stenu aby ti vznikol oblúk, namier tam biele svetlo :mikulas:
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Biely papier o velkosti A3, A2 alebo nieco take, dazdik za 12 eur: https://www.alza.sk/fomei-terronic-stud ... 562565.htm a k tomu blesk alebo svetlo.
Napísať odpoveď