Aktualizovaný notebook

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Marry528
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Aktualizovaný notebook

Príspevok od používateľa Marry528 »

Ahojte. Stala sa mi taká vec. Aktualizoval sa mi notebook. Zrušilo mi nastavené pozadie, ikony na ploche a veci na lište. Nevyzerá, že by bolo niečo vymazané. Minimálne dôležité veci ako dokumenty a fotky tam mám stále, mám to uložené na disku C. Ale na googli mi zmazalo komplet všetky záložky a nastavené pozadie. Dá sa toto nejako obnoviť? Alebo sa musím zmieriť s tým, že webové stránky, ktoré som mala uložené, už nenájdem? 😕
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Re: Aktualizovaný notebook

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

dôležité veci si zálohuj
Marry528
Expert
Expert

Veď hej. Dostala som od priateľa na Vianoce disk. Ale ešte som sa k tomu nedokopala. No nevyzerá, že by sa mi niečo zmazalo. Ide skôr o tie záložky na googli, dá sa to nejako obnoviť? Nemám prepojené účty ani zariadenia

Autoeditácia príspevku po 50 sek:
V prvom momente, keď som zapla notebook, som sa zľakla, že sa dal do továrenských nastavení. Ale súbory tam ostali. Len moje nastavenia sa akoby zrušili

Autoeditácia príspevku po 8 min 34 sek:
A zistila som, že sa mi vymazali uložené heslá. Ja už ani neviem aké hesla a kam som mala uložené. Notebook som nikomu nikdy nedávala, nič podozrivé som nesťahovala, neotvárala. Vedela som, že k tým heslám sa nik nedostane. No, teraz už ani ja 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Mala by byť možnosť "návratu". Heslá je nutné mať niekde - hoci v texťáku, archivovanom napríklad pomocou 7zip s heslom, ktoré nezabudneš. A áno - ZÁLOHUJ a najlepšie viac, než raz teda dôležité veci držať trojmo.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Nenabehla aktualizacia na Windows 11?
Marry528
Expert
Expert

heker napísal: 19 feb 2023, 12:50 Nenabehla aktualizacia na Windows 11?
To nie, ale vypisuje mi to už minimálne pol roka. No vždy to zamietnem.
Klasické aktualizácie, čo občas vyskočia
heker
Redeemer
Redeemer

Aky mas prehliadac? Pretoze tam by sa profil s heslami a cookies nemal vobec menit.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Marry528 napísal: 18 feb 2023, 22:55 Minimálne dôležité veci ako dokumenty a fotky tam mám stále, mám to uložené na disku C. 😕
Prečo nie na disk D.Ak nemáš rozdelený disk,tak rozdeľ a ukladaj tam.Možno tie záložky obnovíš z tej zložky Old.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Marry528 napísal: 19 feb 2023, 17:16 To nie, ale vypisuje mi to už minimálne pol roka. No vždy to zamietnem.
Klasické aktualizácie, čo občas vyskočia
Je nejaký dôvod, prečo zamietaš aktualizácie? Dôležité sú hlavne kvôli fixovaniu bezpečnostných dier.

Inak držať všetko na jednej diskovej partícii ("C:/" disk) nie je rozumné. Ak by ti padol Windows, môžeš o všetky dáta prísť. Dá sa k nim dostať napr. cez live CD/USB Linuxu, ale je to komplikovanejšie, ako rozdelenie disku na 2 partície C a D a pravidelné zálohovanie minimálne na externý disk, ideálne do cloudu, napr. Google Drive, Apple iCloud, Dropbox.

Čo sa týka stratených záložiek a hesiel v prehliadači, ak si v ňom nemala vytvorený a prihlásený profil, na ktorý sa všetky dáta ukladali, tak smola, už sa k nim nedostaneš.
heker
Redeemer
Redeemer

Nesuhlasim s Pilifom. Napriklad Chrome aj Firefox si robia svoju vlastnu zlozku s nastaveniami, bez ohladu na to, ze ci mas vytvoreny online profil v prehliadaci na synchronizaciu alebo nie. Je to ulozene normalne na disku a da sa to preniest lahko aj do ineho pocitaca obycajnym kopirovanim a nastavenim profilu, ktory sa ma z disku pouzit.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tiež býva možnosť synchronizácie, napríklad Opera ak ju nainštalujem kdekoľvek a prihlásim sa - natiahne nie len heslá, ale aj nastavenia, záložky a isto aj ďalšie prehliadače to umožňujú.
Marry528
Expert
Expert

4040 napísal: 19 feb 2023, 17:45 Prečo nie na disk D.Ak nemáš rozdelený disk,tak rozdeľ a ukladaj tam.Možno tie záložky obnovíš z tej zložky Old.
Akosi tam nevidím disk D 😅
Pilifo napísal: 19 feb 2023, 18:46

Je nejaký dôvod, prečo zamietaš aktualizácie? Dôležité sú hlavne kvôli fixovaniu bezpečnostných dier.

Inak držať všetko na jednej diskovej partícii ("C:/" disk) nie je rozumné. Ak by ti padol Windows, môžeš o všetky dáta prísť. Dá sa k nim dostať napr. cez live CD/USB Linuxu, ale je to komplikovanejšie, ako rozdelenie disku na 2 partície C a D a pravidelné zálohovanie minimálne na externý disk, ideálne do cloudu, napr. Google Drive, Apple iCloud, Dropbox.

Čo sa týka stratených záložiek a hesiel v prehliadači, ak si v ňom nemala vytvorený a prihlásený profil, na ktorý sa všetky dáta ukladali, tak smola, už sa k nim nedostaneš.
Zamietam len aktualizáciu na Windows 11.
Predtým som ukladala na Cloud, ale potom som to preniesla do C-čka.
Nakoniec som prepojila zariadenia a heslá, ktoré som mala uložené v mobile, sa mi zobrazili v pc.
heker napísal: 19 feb 2023, 23:01 Nesuhlasim s Pilifom. Napriklad Chrome aj Firefox si robia svoju vlastnu zlozku s nastaveniami, bez ohladu na to, ze ci mas vytvoreny online profil v prehliadaci na synchronizaciu alebo nie. Je to ulozene normalne na disku a da sa to preniest lahko aj do ineho pocitaca obycajnym kopirovanim a nastavenim profilu, ktory sa ma z disku pouzit.
Mám taký pocit, že tentokrát mi nenabehli len bežné aktualizácie Pc, ale aktualizoval sa aj Chrome. Aj ten to už dlhšie hlásil. Nechcela som, aby sa mi porušili moje nastavenia, očividne si to počítač vybavil za mňa 😕
starysomar napísal: 20 feb 2023, 5:45 Tiež býva možnosť synchronizácie, napríklad Opera ak ju nainštalujem kdekoľvek a prihlásim sa - natiahne nie len heslá, ale aj nastavenia, záložky a isto aj ďalšie prehliadače to umožňujú.
Doteraz som to nemala nastavené
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Zdefragmentovat, rozumne zmensit C, vytvorit D.
Odteraz nastavit, zalohovat ;)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja dnes nevidim dovod rozdelovat disk na viac particii akurat z toho budu casom komplikacie...
jedine od coho ta to moze zachranit je ak sa ti pokazi windows, co pokial nerobis nejake extra divnosti sa len tak nestane.
ovela vacsia sanca je ze ti klakne disk a potom je uplne jedno kolko mas particii na nom, stratene budu vsetky.

realne riesenie je zalohovat na viac miest. nikdy si nenechavat dolezite veci na jednom mieste. idealne je nejaky cloud, pokial je niekto extra paranoidny a neveri ani zakryptovanemu suboru na nejakom dropboxe ci google cloude (a teda neni technologicky zdatny na to aby mal doma nejake vlastne NASko aspon dvojdiskove) tak aspon zalohovat na externy disk. to je ale take polovicne riesenie lebo si to musis manualne synchronizovat.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Nevidíš dôvod rozdeľovať disk,pretože málo riešiš problémy ,spojené s inštaláciou OS a zálohou dát.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

mas pravdu, windows musim preinstalovat iba ked sam chcem, inak mi funguje dobre, asi sa o neho dobre staram.
pokial aj preinstalujem tak je to banalita, pretoze vsetky aplikacie si nastavenia ukladaju bud do vlastneho cloudu alebo ich mam nastavene aby data ukladali do suboru ktory sa mi automaticky synchronizuje s mojim serverom. a extra dolezite data ktore mam na serveri este synchronizujem do google drive...
takze po instalacii windowsov nainstalujem prehliadac, prihlasim sa do googlu a bitwardenu kde mam vsetky hesla, potom nainstalujem vsetky programy co potrebujem a v kazdom sa iba prihlasim a on uz si vsetko stiahne sam.

proste je 2023, disk som si na samostatne particie rozdeloval v casoch windows XP a dolezite veci zalohoval na externy disk... doba pokrocila.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Myslel som tým,preinštalovať OS v cudzom NTB.Kde ani majiteľ nevie,kde to má uložené.Preinštaluješ OS s o tri dni Ti majiteľ zavolá ,že mal som tam aj fotky alebo nejaký dokument a teraz ho nemám Neviete,kde je?Potrebujem ho.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Presne tak.
Osobne od cias Win98 delim. Vzdy budem. Na platnovom disku vyhoda mensieho Cecka skrz pristup, teraz mam male SSD a velke datove...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

No to je síce pekné, že dnes už sú vymakané riešenia pre automatické zálohovanie do cloudu, ale drvivá väčšina bežných užívateľov o nich netuší alebo by si ich nevedeli nastaviť.

Z mojich skúseností ani Windows 10/11 stále nevydrží bežať niekoľko rokov bez nutnosti preinštalovania na bežných/low endových notebookoch. Výnimka je akurát môj pracovný PC, ktorý má ale toľko výkonu, že by to bola hanba, ak by sa nedokázal s Windowsom vysporiadať. Len MacOS mi zatiaľ na osobnom noťase beží už 7 rokov a stále funguje ako nový.

Preto si myslím, že rozdelenie disku aspoň na 2 partície má stále dnes zmysel, hlavne teda pre ľudí, ktorí žiadne zálohy pravidelne nevytvárajú a ani to nevedia.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

4040 napísal: 20 feb 2023, 13:17 Myslel som tým,preinštalovať OS v cudzom NTB.Kde ani majiteľ nevie,kde to má uložené.Preinštaluješ OS s o tri dni Ti majiteľ zavolá ,že mal som tam aj fotky alebo nejaký dokument a teraz ho nemám Neviete,kde je?Potrebujem ho.
toto robim uplne jednoducho, na externy disk skopirujem adresare Users (respektive vacsinou len toho jedneho uzivatela ktory tam je), AppData a popripade nejake nezvycajne adresare priamo v C:/ ktore viem ze nie su vytvorene systemom/aplikaciami a potom mu ten externy disk dam ako zalohu stareho.
nechapem ako toto pomoze vyriesit rozdelenie disku na viac particii. jedine ak pri cistej instalacii windowsov nie len rozdelis disk na viac particii ale aj nastavis aby sa uzivatelske data (plocha, dokumenty, dowsloads) ukladali na tu druhu particiu a nie stale na C-cko, lebo inak mas uplne rovnaky problem ze netusis kde co ma uzivatel ulozene ci uz ma 1, 2 alebo 5 particii.

starysomar napísal: 20 feb 2023, 14:34 Presne tak.
Osobne od cias Win98 delim. Vzdy budem. Na platnovom disku vyhoda mensieho Cecka skrz pristup, teraz mam male SSD a velke datove...
toto zmysel ma, tak to mam aj ja, viacero diskov, jeden na system, druhy na programy (a ked nemas NAS tak treti na data).
ale pokial mas jeden disk tak je uplne jedno na kolko particii je rozdeleny. aky je rozdiel ci mas na jednom disku C: na ktorom je system a D: na ktorom mas data oproti tomu mat iba jednu particiu kde je system a potom mat adresar C:\Data kde mas ulozene vsetky data o ktore nechces prist?
ziadny.
Napísať odpoveď