Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa beardie »

Pandémia vzala študentom závažnú časť vzdelania
Spoiler
Študenti v školopovinnom veku prišli v dôsledku pandémie koronavírusu o viac než tretinu vedomostí, ktoré stále ešte nedohnali. To môže predstavovať vážny problém pre celú generáciu detí, vyplýva z výsledkov vedeckých štúdií.
Pandémia ochorenia COVID-19 zapríčinila jedno z najväčších narušení vzdelávacieho procesu v dejinách.

Až 95 percent študentov na celom svete postihli uzávierky škôl, pričom oveľa bežnejšou sa stala online výučba na diaľku. Tím európskych vedcov skúmal, ako táto skutočnosť ovplyvnila vzdelanie študentov.

Prišli o približne 35 % vzdelania
Odborníci analyzovali 42 štúdií zverejnených medzi marcom 2020 a augustom 2022 v 15 štátoch sveta vrátane niekoľkých európskych a juhoamerických krajín, ako aj v USA, Juhoafrickej republike a Austrálii.

Z vykonanej metaanalýzy vyplýva, že deti vo veku medzi päť až 18 rokov prišli o približne 35 % vzdelania, v porovnaní s bežným školským rokom. Najväčšie deficity vo vzdelávaní podľa vedcov súviseli s hromadným zatváraním škôl v prvej fáze pandémie.

Utrpela najmä matematika
Podľa štúdie zverejnenej v odbornom časopise Nature Human Behaviour boli týmto výpadkom školského vzdelávania neúmerne silne zasiahnuté deti zo znevýhodneného prostredia a z chudobnejších krajín sveta.

"Kríza vzdelávania je krízou rovnosti," povedal v tejto súvislosti vedúci vedeckého tímu Bastian Betthauser z francúzskej univerzity Sciences Po.

Vedci pri svojom výskume zaznamenali väčšie "vzdelávacie deficity" v matematike než napríklad v čítaní. "Môže to byť spôsobené tým, že rodičia dokážu lepšie pomáhať svojim deťom s čítaním než s matematickými cvičeniami," povedal Betthauser na pondelňajšom tlačovom brífingu.

Výskumníci s odvolaním sa na svoje zistenia apelovali na krajiny sveta, aby podnikli náležité opatrenia, ktoré by pomohli žiakom dohnať zistené medzery vo vedomostiach spôsobené pandémiou. (TASR)

Čítajte viac: https://www.sme.sk/minuta/23123915/pand ... -vzdelania
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Veru vzala. Deti sice nezabila fyziky, ale su tisice takych, ktore pre long/post covid nemozu do skoly chodit tak ako by mali. Ale "detickam sa nic nestane, musime ich nechat nakazit sa". Good idea, Slovakia.

Tiez zaujimave, ze v sprave o (ne)zvladani pandemie na Slovensku sa spomina ako najvacsi dovod excess mortality neskore zavedenie lockdownu. Autori studie si mali prist precitat diskusiu a hned by vedeli, ze to bol prave lockdown, ktory dusil ludi vankusmi a tak sposobil tie umrtia. Sach-mat vedci.
beardie
Redeemer
Redeemer

autori by sa hlavne mali pozriet na statistiky inych statov a casove suvislosti, aby videli, co je realna excess mortalita
jackb
Redeemer
Redeemer

Nech sa paci, mozes ich ako odbornik na epidemiologiu, mikrobilogiu, imunologiu,... poslat do haja. Navrhujem ako predmet napisat 'HOW DARE YOU?!'
https://healthcareconsulting.sk/kontakt
beardie
Redeemer
Redeemer

Ďakujem za kontakt, poslané
beardie
Redeemer
Redeemer

zaujimavy clanok, autor (Mrcasik) sa venuje covidu od zaciatku

https://dfens-cz.com/predbezna-zprava-v ... -covid-19/

postupne sa realita dostane aj do mainstreamu
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Autoři webu
Na webu došlo k závažné chybě.

https://dfens-cz.com/autori-webu/

Si si istý, že si nepostol bludweb? Mne celý pripadá v duchu:
Když maj zmrdi hlad
A nemaji co žrát
Příde ňákej debil
A začne je burcovat
beardie
Redeemer
Redeemer

niektore clanky na dfense su jemna az vacsia alternativa, ale toto je v podstate len preklad americkej spravy o covide s par komentarmi
ocakavam, ze to (=ta sprava) bude vseobecne zosmiesnovane a odsudzovane, ale realita nepusti

Autoeditácia príspevku po 4 hod 54 min 53 sek:
pridam este tento komentar z NYT, ktory je dost kontroverzny, ale odkazuje sa na dostatocne mnozstvo relevantnych dokazov prostrednictvom studie od Cochrane
https://web.archive.org/web/20230227000 ... -work.html
jackb
Redeemer
Redeemer

bludweb detektor uz spravodlivo piska.

"Mrcasik" pisal blbosti uz v auguste 2020, nezmenil sa ani o piad. mna len zaujima, kto potrebuje tychto (ne)uzitocnych idiotov platit. dalsia vec je, z akeho dovodu zjavne bludy z bludwebu od falosneho uctu zdielaju ludia, ktori nie su primarna cielovka bludwebov.

vymysleli si to americki fasiti bez dokazu a teraz bez dokazu opat klamu. ale tak ako uz ide spravodlivost po Fox News a Trumpovi, pride aj na nich. kedy tak ale prislo aj na Pekove, Zwratkove, Blahov a iny geneticky odpad.

Aj tie fantasticke magoriny na NYT nie su o nic lepsie ako tie o tom, ze lockdown vrazdil ludi viac ako virus.

Ak zabranujes virusu sirit sa, tak to nemozes sposobovat opak - viac mrtvych a nakazenych. UK je jasny dokaz. Ziadny skutocny mask mandate, parodie na lockdowny (vid diskusiu vyssie) a 219K mrtvych.

To su take sci-fi ako od toho Cecha, ktory si kazde rano vymyslel, ako je v CR na smrtelnych posteliach viac ludi zaockovanych ako neockovanych. Ako v jedinej krajine v Galaxii, kde ockovanie ochranujuce pre hospitalizaciou sposobovalo hospitalizacie.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Vy ste pri všetkej úcte voči Vašim vedomosiam a prehľadu v mnohom inom zábavní obaja :D
Každý v inej časti vesmíru.

Ja tak nejak "poučený z hisotrického vývoja" nie len mnohých desaťročí, ale aj reality internetu s jeho možnosťami (aj podvrhov) tak nejak neverím nekriticky žiadnym zdrojom ani správam a ak mám dilemu kde je sever - zvažujem v rámci "360°" komu prospeje to, o čom sa ma snaží presvedčiť a pre čo :)
beardie
Redeemer
Redeemer

vidim, ze jackb dalej pokracuje v svojom obvyklom style lahko vyvratenych klamstiev, takze chi-chi-chi, mas bod :smt006
samozrejme, ako obvykle utoci len na autora, nie na obsah, co je jeho standardom, ubohym standardom

netreba byt nekriticky, to ozaj nie
staci sa pozriet ako funguje to neexistujuce premorenie, pocas tejto zimy v Europe covid okrem viedenskej MHD nikoho nezaujima, mozno preto, ze premorenie neexistuje, ze ano

taktiez napriek tomu, ze sa asi 2 mega ludi na Slovensku nezaockovalo, drviva vacsina z nich nezomrela, ani ti stari, asi siel covid na dovolenku

atd, moja klasika
jackb
Redeemer
Redeemer

No je na prelome rokov 123 mrtvych ludi v Anglicku napriek tomu, ze ruska sa nosili maximalne tak zelene "chirurgicke" a X-veci, ktore som pisal na predoslych stranach, tak sa premorenie zabudlo dostavit. Lebo na konci maja 2021 to bolo 0: ludia stali v rade na ockovanie a platili zvysky opatrenie.

Svedsko, "ktore bolo premorene uz vo februari 2021, lebo nikdy nemali nikde ziadne opatrenia" a "pani, ktora zije vo Svedsku a dala rozhovor 'vo Svedsku nikdy nebola, lebo tam opatrenia NIE SU'" malo tych mrtvych 67. kde sa stala chyba?

ak isiel covid na dovolenku, preco ho stale ludia maju? nevypisoval si, ze "Putin zrusil covid"? zabudol si rozhlasit medzi general public :)

tak vsetky Tvoje lahucko vyvratitelne lzi.

preco tie hluposti zdielas? preco im veris? preco si presiel na stranu ludi, ktori maju IQ izbovej teploty a maju maximalne povinnu skolsku dochadzku?

no a ked si pri tych dovolenkach, kam chodieva v lete imunita? od ludi si vyzadoval, aby sa vtedy nakazili. no je jedno ci to severna alebo juzna pologula, v lete je jeden z peakov umrti. virus si na leto dovedie kamaratov, alebo ako to funguje? a preco maju ludia opakovane covid, ked si vyhlasil, ze britski vedci klamu v tom, ze sa imuntna pamat vo vacsine pripadov neutvara, lebo Ty si cital bulvarne tliachy ortopedicky z Brna?
beardie
Redeemer
Redeemer

tak ich vyvrat, cakam na to uz 3 roky :D

nic nevyvracia tvoje bludy viac ako realita okolo nas, ked sa ludia premorili, tak pocet zomrelych tak vyrazne poklesol, ze uz nie je potrebne reportovat ich, nic na tom nezmenia ani nejake lokalne peaky, ktore boli povacsine sposobene prienikom virusu medzi cast populacie, ktora nim este nebola vacsinovo zasiahnuta

podobne aj tie tvoje "percenta" postcovidakov, ktorych su zanedbatelne pocty

necitis sa trapne, stale dookola blabolit o covide, ktory uz rok nikoho netrapi?
jackb
Redeemer
Redeemer

Nikoho netrepi? Ked mi v teame chybaju ludia a tri roky od zaciatku pandemie stale chrlu, nie su v praci ani v stave pracovat? A to uz maju niekolku epizodu covidum, o ktorom si skrze rozne tliachy vypisoval, ze reinfekcia je tak vzacna, ze nema zmysel o nej hovorit? Dokonca aj Tvoj kamarat Misko vypisoval, ze videl koho, kto ma covid opakovane. Aspon jemu by si mohol odpisat, ked to mne odmietas vysvetlit.

Realita okolo mna su ludia, ktori sa nie a nie premorit a stale maju symptomaticky covid a robia moj zivot tazsi tym, ze nie su v praci, kde ich potrebujeme. Ja si strasne zelam, aby sa Tvoj sen o premoreni splnil a virus by bol prvom prekonani zabila uz imunita na slizniciach. No Tvoj sen z jesene 2020 sa stale neplni. Preco?

O poctoch postcovidakov si mal rozhovory a podcasty s lekarmi, ktori sa o nich staraju. Ergo, nemozu byt moje. Mozes aj im vypisovat maily ako si pisal tym autorom studie. Tebe sa to nepaci a nesmu si dovolit verejne hovorit nieco, co zranuje Tvoje pocity.

No a realita su letne vrcholy pandemie, ktore podla Teba byt nemali vobec a stovky mrtvych denne, v krajinach kde boli vynikaju podmienky na premorovanie cele tri roky. A co je z toho? Nic.
Preco teda, ked realita hovorit inak, stale zdielas tliachy o skodlivosti rusok, o fungovanie premorenia ci o tom ako Fauci varil virus v kolnicke v zahradkarskej osade v DC?

necitis sa trapne zdielat arciblbost o covide a zvalovat to na mna?
beardie
Redeemer
Redeemer

zial, o moje pocity nejde, ide o objektivnu realitu

neviem kolko mas okolo seba ludi, ktorei sa nie a nie premorit, ale objektivne ich je malo, velmi malo

nezdielam tliachy o skodlivosti rusok, ale komentar k vedeckemu clanku, ktory si si ani len neprecital
nezdielam tliachy o fungovani premorenia, ale o realite premorenia
nezdielam tliachy o tom, co Fauci varil alebo nevaril, o jeho kulinarske volnocasove aktivity som sa nikdy nezaujimal

este nieco potrebujes vysvetlit?

pozri, realita ta dobehla, cim viac sa v tom budes sparat, tym viac budes smrdiet
ako som pisal minuly rok, Putin uspesne svojou invaziou covid v Europe ukoncil, odkedy sa tomu venuju media len obmedzene a ludia sa vratili k svojim beznym zivotom, aj tie nepremorene zbytky sa premorili a covid uz nikoho netrapi, je koniec zimy a covid je kde? v minulosti

doporucujem ti akceptovat pravdu
jackb
Redeemer
Redeemer

ano, objektivna realita su desiatky percent s postcovidom, ktori nemozu do prace ci do skoly. Tvoje pocity to zranuje, lebo by si musel priznat aka donebavolajuce idiotina je nutenie ludi nakazovat sa, ked to desiatky parcent znich znicit zivot. co je horsie, ako by ich to rovno zabilo. toto o jesene 2020 ignorujes a vypisujes, ako treba dat dochodcov do zariadeni, ktore ukradnes majitelom, aby si mohli mladsi plnit povinnost nakazit sa. neda si povedat, ze je to v kazdom bolo blbost.

nie je tych "nepremoritelnych" ludi malo, je ich vela.

jasne, ze som tliachy o skodlivosti rusok necital. stacilo mi to nazdielali ini. otvoril som, dostal som sa po perex a mohol som pokojne zavriet, lebo som vedel, ze tam budu tri roky stare lzi, ktore sa tu v Anglicku daju pekne prelozit s poctom zomretych. preco teda zdielas nieco, co sa dal lahko overit?

realita premorenia ani po troch rokoch nenastala - su reinfekcie a su stovky mrtvych v krajinach, ktore mali byt podla Tvojich kriterii premorene uz pred dvoma rokmi. podla ich oficialnych statistik nie su. odmietas vysvetlit preco?

"utajena sprava senatu", ktoru ma daky komediant na pseudovtipnom blogu a Ty chces, aby sa tie arciblbosti rozoberali v skutocnych mediach? Ty sam si zdielal video, ako americky fasista uplne OT vresti a pluje okolo na Fauciho "TY SI ZAVRAZDIL 4M LUDI!!!". vraj Fauci ten virus vyrobil za peniaze americkych danovych poplatnikov. prepac, ze som to nazval varenim. No teraz ma byt "dokaz", "utajena sprava" na dakom ceskom blogu. z dovodu, ktoremu nerozumiem sa ta tri roky debunkovana loz, Tebe paci a obhajujes to. preco to robis? preco si na strane ludi, ktori veria bludwebom? co sa Ti stalo, ze si ich cielovka a siritel?

preco Ty ignorujes realitu? Putin virus nikam neposlal. vlna covidu na jesen 2022 je toho dokaz. nemusim ist po mojom okoli. stacia relacie, kde kazdy tyzden chyba niekto, lebo "opat ma covid". premorenie sa nestalo. lebo nastat nemoze, lebo sa nevytvara pamatova imunita. uz sa s tym konecne zmier. denne na virus, "ktory je chripocka" zomieraju stovky ludi. je jedno ci je leto alebo je zima. ziadna kolektivna imunita nikoho nechrani. lebo pri respiracnom viruse nastat nemoze. o asi dva mesiace budu tri roky, co sa ku tomu vyjadrili odbornici a urobili konsenzus. Ty z neznamej priciny musis ist proti vede a vytahujes rozne halucinacie a tie potom podporujes. preco?

dokazes mi vysvetlil, ako do Tvoje skladacky sedi tento graf?
2023-02-27 20_21_01-FOHM Covid-19.png
pred dvoma rokmi si zdielal Tweet. vraj zo Svedska - "uz sme vsetci premoreni". no. pred rokom peak v polke februara 65; 6.1. tohoto roku, dalsi peak 67 mrtvych. ked uz polroka "vo Svedsku nemali ziadne opatrenia", bol peak 121 a ked takmer rok predtym "robili dochodkovu reformu" - ako tu cynicky zaznelo, no mali opatrenia, bol peak 115. ako je teda mozne, "po zruseni vsetkych opatreni" sa premorenie odmietlo dostavit a zomrelo viac ludi; a preco sa aj po dva a pol roku od "zrusenia opatreni" dosahuju vrcholy priblzine polovicu z druhej vlny? preco Svedi zdielaju nieco, co nici mytus o ich pristupe ku covidu a preco nemanipuluju udajmi, aby Ti aspon oni plnili sen o premoreni?

preco odmietas akceptovat pravdu a stale sa zabaras to tych konspiracnych sraciek o Faucim variacimi virusy, zlych ruskach a fungujucom premoreni?
beardie
Redeemer
Redeemer

1. nenutim ludi nakazit sa
2. nie su to desiatky percent
3. nechcem, aby sa kradol akykolvek majetok
4. nepremoritelnych je malinko
5. clanok si necital, ale vies, ze nie je pravdivy
6. ze su stovky mrtvych este neznamena, ze ti ludia neboli premoreni
7. ta utajena sprava nie je utajena
8. Rand Paul je americky fasista
9. Fauci virus nevyrobil, ale nastupil do uradu, ktory sponzoroval gain-of-function vo Wuhanskom labaku, nevedel o tom, ze jeho urad za ten vyvoj platil, bol ocisteny od tejto zodpovednosti
10. vlna covidu na jesen 2022 bola povacsine vlnou chripky
11. pochybujem, ze maju covid, kedze teraz bolo obdobie chripkovej epidemie
12. premorenie je uspesne, na covid uz nezomiera takmer nikto
13. pamatova imunita sa vytvara, inak by kazdy bol nakazeny permanentne chory, co je nerealne, problemom je jej trvacnost
14. na chripku sa umiera bezne a bude sa aj nadalej, podobne aj na covid sa bude umierat podobne ako po premoreni populacie chripkou, pre slovenske realie su to vyssie stovky az nizke tisice rocne
15. kolektivna imunita je u respiracneho virusu fakt, mozeme sa o nej presvedcit kazdu jednu chripkovu sezonu
16. na ten konsenzus by som sa rad pozrel
17. co ma ten graf reprezentovat?

toto su len priklady ako mimo reality zijes

este nejake otazky?
jackb
Redeemer
Redeemer

1.) nutis. premorenie je povinnost nakazit sa. full stop
2.) su. aky zmysel by malo, aby lekari klamali kade chodia?
3.) chces. znarodnenie je kradez. nie si hugo, aby si v tomto nevidel synonymum
4.) ano, a ja mam stastie, ze tvoria vacsinu mojich pravidelnych kontaktov. c'mon
5.) mam ten tab z zalozkach. pripomenul som peak mrtvych v Anglicku, kde mask mandate nebol a vsetko bolo nad Slnko jasnejsie
6.) preco tie stovky ludi nechrani imunita, ktoru mali ziskat premorenim?
7.) prepac. Utajovanu spravu mal ako "zdroj" ten cesky twitter este pred rokom. ale aj "predbezna sprava" pre americky Senat na ceskom polovtipnom blogu nie je ziadne terno
8.) dakujem, ze sa vzacne zhodneme na tom, ze ten vrieskajuci clovek je fasista
9.) preco americky fasista klamal pred Kongresom (ci kde to bolo) o tom, ze Fauci tak ucinil, ze ma dokazy na stole a este vrestal, ze klamat pred organom je zlocin. preco si nam to zdielal ako dokaz toho, ze bludweby mali pred troma rokmi pravdu?
10.) ano. lebo samotest na SARS2 ukazuje pozitivitu aj pri sezonnej chripke a to dokonca aj po 5 dnoch domacej izolacie. takze nie, nemas pravdu. islo o vlnu covidu. ale skusil si.
11.) ano, lebo smotes na SARS2 ukazuje pozitivitu na sezonnu chripku. takze nie, ani teraz nemas pravdu. ludia maju aj po troch rokoch covid.
12.) mozes ist vysvetlit zdravotnym statistikom vo Svedsku a v Anglicku nech vyhoveju Tvojmu zboznemu zelaniu a nezanasaju tie pocty zomretych na SARS2 do statistik. aj tu odporucam predmet 'HOW DARE YOU?!'
13.) trvacnost minimalna, ako som citoval konsenzus vedcov. Ty si ma za to vulgarne urazal. preco taky obrat?
14.) vyssie stovky rocne. nie za tyzden pocas jednej vlny. rocne su zatial dve-tri. stale je to vela na to, aby sa udaje blizili ku tomu co niektori fantaziruju uz tri roky.
15.) chripkovu sezonu. nie celozivotne ako to pred dvoma rokmi vychadzalo na ortopedii na Morave. vnimas rozdiel?
16.) ten, na ktory som cely cas upozornoval, Ty si ho ignoroval a pridaval si viac a viac ludi, ktori sli proti nemu? Flegr bol predstavitel konsenzu.
17.) os Y nie je popisana, ale je zhodna s nazvom grafu. graf je okrem toho ako z ucebnice, nemal by byt problem sa vyjadrit, preco su hodnoty v nom ake su, ak plati, ze mas pravdu.
beardie
Redeemer
Redeemer

Čoho je to graf?
jackb
Redeemer
Redeemer