pravdepodobne si jediný forumer, kto číta jeho posty až do konca, lebo na takú blbosť by reagovali aj iní ale nedostali sa k nejPilifo napísal: 04 mar 2023, 9:40 LOL, máš pocit, že by mal tvoj zamestnávateľ nad tvojím životom plnú kontrolu a ty si jeho nevoľník?
Socializmus alebo demokracia?
Re: Socializmus alebo demokracia?
Pilifo - Uz som pár krát spomínal ake mam vzdelanie a co robím a za kolko. Na IT nemam schopnosti,Obchodný zastupca=cestovanie nemusim.
Len citim empatiu voci ludom co maju VS ale v regione v ktorom ziju maju práve v ponuke len také sukromne firmy za 600 netto.
Skutočne zalezi aký kraj taký mrav, a nie každý chce vycestovať a chce žiť usadený zivot.No chápem ludí co radi cestuju za prácou.
"Samozrejme až pokým by si svojím správaním nezasahoval do života iných ľudí." - tak áno v tomto prípade sa zhodneme, dobre ze si to dovysvetlil celú svoju myšlienku. SR ak chce byt uspešnou krajinou nech robí to isté ako severozápadné krajiny a nevymyslat nové koleso.
Stát je vlastne vláda a ich dosadený uradnici. Poznám aj sukromne firmy ktoré platia velmi slušne, napr menšie strojarske firmy bežný plat aj 1800 brutto. Uz taký absolvent strojariny sa moze takto zamestnať.
Len citim empatiu voci ludom co maju VS ale v regione v ktorom ziju maju práve v ponuke len také sukromne firmy za 600 netto.
Skutočne zalezi aký kraj taký mrav, a nie každý chce vycestovať a chce žiť usadený zivot.No chápem ludí co radi cestuju za prácou.
"Samozrejme až pokým by si svojím správaním nezasahoval do života iných ľudí." - tak áno v tomto prípade sa zhodneme, dobre ze si to dovysvetlil celú svoju myšlienku. SR ak chce byt uspešnou krajinou nech robí to isté ako severozápadné krajiny a nevymyslat nové koleso.
Stát je vlastne vláda a ich dosadený uradnici. Poznám aj sukromne firmy ktoré platia velmi slušne, napr menšie strojarske firmy bežný plat aj 1800 brutto. Uz taký absolvent strojariny sa moze takto zamestnať.
Ako narástla tvoja mzda za posledných 5 rokov?
Mne cez tých 1000 eur stačí, nejde mi az tak o peniaze ako skorej o pohodu vo firme a s vedením.
Nikdy som si nepytal vyšší plat, čiže za ten rok len o desiatky eur sa zvyši mzda aj skrz zvyšenim minimálnej mzdy.
Len som teda poukazoval na pilifove slová ze dat uplnu volnosť sukromnym firmam zo západu,azie a slovenským podnikatelom by nemuselo uplne šťastne dopadnuť.Pokial teda viem aké ludia maju snimi skusenosti. No samozrejme zalezi od firmy, sú také a onaké firmy.
Nikdy som si nepytal vyšší plat, čiže za ten rok len o desiatky eur sa zvyši mzda aj skrz zvyšenim minimálnej mzdy.
Len som teda poukazoval na pilifove slová ze dat uplnu volnosť sukromnym firmam zo západu,azie a slovenským podnikatelom by nemuselo uplne šťastne dopadnuť.Pokial teda viem aké ludia maju snimi skusenosti. No samozrejme zalezi od firmy, sú také a onaké firmy.
Máš vlastnú nehnuteľnost, v ktorej bývaš?
Tu vidim znacnu cast tvojho problemu. Na jednej strane si spokojny so svojim 1000-eurovym platom, na druhej strane tu kydas na firmy, ako zdieraju svojich zamestnancov. Nikdy si nepoziadal o zvysenie platu, ale ak si pre svojho zamestnavatela dolezity a urobil by si to, je mozne, ze namiesto 1000 eur by ste sa dohodli na 1500 eur alebo v inej firme na 2000 eur.Blastbit napísal: 04 mar 2023, 12:16 Mne cez tých 1000 eur stačí, nejde mi az tak o peniaze ako skorej o pohodu vo firme a s vedením.
Ja som ziadal o zvysenie platu niekolkokrat a vzdy mi zamestnavatel vyhovel, ale keby som to nespravil, tak som platovo asi na rovnakej ciastke ako pred 10 rokmi, co by vzhladom na inflaciu znamenalo, ze by som kazdy rok realne zarabal menej a menej.
Ja nevidim nic blbe na tom poziadat o zvysenie platu, ak odvadzam dobru pracu a som pre zamestnavatela kazdym rokom vacsi prinos. Ak to pride niektorym ludom blbe, tak su proste odsudeni na to, ze do konca zivota budu pracovat za tych 600 eur mesacne a zamestnavatel im neprida len tak z dobrej vole, ked vidi, ze su s tym ocividne spokojni a nezdrhaju mu do konkurencnej firmy, ktora im ponukne 900 eur.
P.S.: Obchodak nutne nemusi znamenat, ze kazdy den cestuje po zakaznikoch. V IT obchodaci komunikuju so zakaznikmi online alebo telefonicky zo svojho kanclu a maximalne parkrat rocne si vybehnu na nejaku konferenciu, co mi pride ako pekne spestrenie prace. A na to staci mat dobre komunikacne a vyjednavacie schopnosti, obchodaci u nas rozhodne nie su nejaki IT experti, ked vidim, na co sa nas obcas pytaju...
Ano na niektoré firmy narážam. Ja v principe s tvojim nazorom suhlasim. Len neuznávam vyplakavanie firiem typu Peugeot ako im chýba pracovná sila. Hoci za tie roky sa tam 10 tisíce ludí prestriedalo. Kto pýtal vyššiu mzdu tak mu odkázali ked sa ti nepáči mozes odísť.
Takze zakonnik práce a takisto aj inšpektorát práce v SR je mimoriadne potrebný a doležitý na kontrolu aj určitých súkromných firiem.
Možno je niekto spokojný so sukromnou nemocnicou ktorá patrí Pente. Alebo niekto nechce dať dieťa do štátnej škôlky tak dá dieťa do sukromnej. No aj štát (vláda a ich úradnici) musí vykazovať nejaku činnosť. To ze na slovači sa striedaju vlády extremistov roznych ideologii je v prvom rade chyba slovače. Na severozápade co mi známi vraveli je všetko tak "trochu" inak funkcie štátu a súkromníci.
Aby som spomenul aj nejaku pochvalu. Strojarske firmy do 50 zamestnancov maju lepšie prac.podmienky ako velké korporáty nad 1000 .
V mojom regione plat strojara (uplny začiatočnik - 0 prax, predtým pôvodný kuchár,murár,predavač) plat 1400 brutto. Tí s praxou od 1800 brutto a viac bez nadčasov. Len mi je tak docela lúto, že je mnoho ludí co teda nemaju skoro ziadne možnosti a na pýtanie vyššej mzdy mozu zabudnut lebo by ich firma poslala do kelu. Ako áno dá sa cestovať o 30 km autom do ineho mesta ale nie každý toto chce. To uz je ale na inu debatu.
Takze zakonnik práce a takisto aj inšpektorát práce v SR je mimoriadne potrebný a doležitý na kontrolu aj určitých súkromných firiem.
Možno je niekto spokojný so sukromnou nemocnicou ktorá patrí Pente. Alebo niekto nechce dať dieťa do štátnej škôlky tak dá dieťa do sukromnej. No aj štát (vláda a ich úradnici) musí vykazovať nejaku činnosť. To ze na slovači sa striedaju vlády extremistov roznych ideologii je v prvom rade chyba slovače. Na severozápade co mi známi vraveli je všetko tak "trochu" inak funkcie štátu a súkromníci.
Aby som spomenul aj nejaku pochvalu. Strojarske firmy do 50 zamestnancov maju lepšie prac.podmienky ako velké korporáty nad 1000 .
V mojom regione plat strojara (uplny začiatočnik - 0 prax, predtým pôvodný kuchár,murár,predavač) plat 1400 brutto. Tí s praxou od 1800 brutto a viac bez nadčasov. Len mi je tak docela lúto, že je mnoho ludí co teda nemaju skoro ziadne možnosti a na pýtanie vyššej mzdy mozu zabudnut lebo by ich firma poslala do kelu. Ako áno dá sa cestovať o 30 km autom do ineho mesta ale nie každý toto chce. To uz je ale na inu debatu.
Pilifo ti chcel naznačiť, že máš na sebe pracovať, vzdelávať sa, napredovať
Múdry človek na sebe bude stále makať a zlepšovať sa
Múdry človek na sebe bude stále makať a zlepšovať sa
Viariabilna zlozka je nutna aby kompenzovala riziko zamestnavatela kedze oproti napr USA je zamestnavatel vo velkej nevyhode ak sa chce zamestnanca zbavit (jedno aky dovod). Pravidla su proste nastavene silno socialne.Blastbit napísal: 04 mar 2023, 9:56Preto maju sukromne firmy variabilnu zložku mzdy aby zakaždým ked sa im to hodí mohli siahnut ludom na peniaze - priklad fabriky.
Ja mam skoro 50% rocneho platu vo variabilnej zlozke (13.plat, dohodnute odmeny, mimoriadne odmeny, pravidelna variabilna zlozka za plnenie zakladnych veci). A viem ze z nej dostanem urcite 90% ak niesom debil.
Mozes toto rozviest? Pokial viem tak nekontrolovany (nebrzdeny) kapitalizmus neberie ohlad na zdroje a taktiez nie na ekologiu (co tiez okrajovo suvisi so zdrojmi)Pilifo napísal: 04 mar 2023, 10:08a je v súlade s tým, že žijeme vo svete s obmedzeným množstvom zdrojov.
Nemam pocit ze zarabam dobre vdaka statu a nejakemu ich zakonniku prave. Zarabam dobre lebo firma ma dostatocne vela zakaznikov takze ma potrebuje. A nie som nahraditelny za den, ani za mesiac, mozno ani za rok.Blastbit napísal: 04 mar 2023, 10:38Ak by nebol zakonnik práce tak tu slovač robí za 350 eur v čistom za nemecké ceny výrobkov.
"Nakoniec vám budú vládnuť tí najneschopnejší z vás"
Platon
Problem ale nie je firma ale ten slaby region. Pre porovnanie, nemozes zarabat vela ako kuchar niekde v hornej dolne kde skoro nikto nepachne. Matika nepusti. A je slobodne rozhodnutie ze dany clovek ostane v slabom regione.Blastbit napísal: 04 mar 2023, 11:55Len citim empatiu voci ludom co maju VS ale v regione v ktorom ziju maju práve v ponuke len také sukromne firmy za 600 netto
beardie - na tú otázku je odpoved - byt...Ved ja sa s Pilifovými nazormi viacmenej stotožnujem aj o neustálom pracovaní na sebe samom.
wladas
" A viem ze z nej dostanem urcite 90% ak niesom debil."...presne tak, o tom to je. Co najmenej marodovať, nerobit problemy, nebyť lajdák.
" Nemam pocit ze zarabam dobre vdaka statu a nejakemu ich zakonniku prace"....aspoň je tam garancia, že sa nebude podliezať hodinová mzda. Ale áno suhlasim je stále dosť firiem co dávaju výrazne sami od seba viac na hodinu ako je hodinová mzda od minimálky.
No je stále dosť takých firiem co dávajú len doslovne kúsok nad minimálku. Nebyť Zakonnika Práce by platili ešte menej.
Ale to už je problem v tom, ze niesu konkurenčne schopné, alebo ako bolo spomenuté, že značné percento zamestnaných ludí si nepožiadaju o plat, alebo kolektívnym vyjednavaním nepritlačia firmu k zvýšeniu platov, alebo to dotyčním ludom skrátka stačí tolko zarábať.
" A je slobodne rozhodnutie ze dany clovek ostane v slabom regione"...tak ludia z východneho SR mali ist miesto chodenia práce do zahraničia ist preplieskať bývalé vládne garnitury ktoré kašlali na viac ako polovicu republiky a potom nám chýba pracovná sila, ktorá sa nahradza lacnou pracovnou silou skrz personalne agentury ( česť výnimkam, poznám pár takých co platia lepšie nez materské firmy kmenovým zamestancom).
wladas
" A viem ze z nej dostanem urcite 90% ak niesom debil."...presne tak, o tom to je. Co najmenej marodovať, nerobit problemy, nebyť lajdák.
" Nemam pocit ze zarabam dobre vdaka statu a nejakemu ich zakonniku prace"....aspoň je tam garancia, že sa nebude podliezať hodinová mzda. Ale áno suhlasim je stále dosť firiem co dávaju výrazne sami od seba viac na hodinu ako je hodinová mzda od minimálky.
No je stále dosť takých firiem co dávajú len doslovne kúsok nad minimálku. Nebyť Zakonnika Práce by platili ešte menej.
Ale to už je problem v tom, ze niesu konkurenčne schopné, alebo ako bolo spomenuté, že značné percento zamestnaných ludí si nepožiadaju o plat, alebo kolektívnym vyjednavaním nepritlačia firmu k zvýšeniu platov, alebo to dotyčním ludom skrátka stačí tolko zarábať.
" A je slobodne rozhodnutie ze dany clovek ostane v slabom regione"...tak ludia z východneho SR mali ist miesto chodenia práce do zahraničia ist preplieskať bývalé vládne garnitury ktoré kašlali na viac ako polovicu republiky a potom nám chýba pracovná sila, ktorá sa nahradza lacnou pracovnou silou skrz personalne agentury ( česť výnimkam, poznám pár takých co platia lepšie nez materské firmy kmenovým zamestancom).
Toto je ale podľa mňa zlý postoj. Ja som za to, aby si firma mohla stanoviť, koľko je ochotná potenciálnym zamestnancom platiť. A kľudne to môže byť aj 100 eur mesačne. Pre nejakého Etiópčana to môže byť stále super mzda, pretože to môže byť trojnásobok priemerného etiópskeho platu a ak by mal možnosť pracovať na diaľku, tak by to možno rád prijal. Ale túto možnosť tým zákonník práce eliminuje a znevýhodňuje tým zamestnávateľa, ale aj zamestnancov (asi hlavne cudzincov), ktorí by boli ochotní pracovať za takúto mzdu. Ak firma vyžaduje prácu priamo vo svojej fabrike, tak plat 100 eur mesačne by samozrejme nikto, kto by žil na Slovensku, nikdy neakceptoval, pretože by z toho neprežil. V takomto prípade by trhom s dostupnými zamestnancami bola firma donútená výrazne zvýšiť ponúkaný plat, ak by chceli niekoho nájsť.
Keď už socani chcú minimálnu mzdu, tak by som ju nestanovil na 300 eur (alebo koľko je teraz), ale rovno na 3000 eur. V takomto prípade by následne socani sledovali krásny odliv kapitálu z krajiny a situáciu, kedy by Slovákov nemal kto zamestnávať. Ten principiálny problém je tam ale stále ten istý, či už je minimálna mzda 300 alebo 3000 eur.
Ono je za mňa celý zákonník práce strašne zlý nápad, pretože poškodzuje aj zamestnancov, aj zamestnávateľov. Teda nič zlé by nebolo na tom, pokiaľ by bolo jeho dodržiavanie dobrovoľné a bolo by len na dohode medzi zamestnancom a zamestnávateľom, či uzavrú pracovnú zmluvu na základe štátneho zákonníka práce alebo zákonníka práce, ktorý vytvoril Miško alebo Jožko. Momentálne však nutnosť dodržiavania zákonníka práce zbytočne zvyšuje byrokraciu a náklady pre zamestnávateľov. To má za následok to, že na trhu je menej zamestnávateľov, ako by mohlo byť, pretože kopa zamestnancov, ktorá síce má podnikateľské ambície, si radšej povie, že sa nebudú s*ať s nejakou byrokraciou a radšej zostanú v istote zamestnania. To spôsobuje vyššiu konkurenciu medzi zamestnancami, teda znižuje to ich mzdu. Ak by sa tie prekážky vo forme zákonníka práce zrušili, tak z nemála zamestnancov by sa mohli stať zamestnávatelia, čím by sa znížila konkurencia na trhu zamestnancov, takže by si mohli pýtať vyššie platy. Krásna WIN-WIN situácia pre zamestnancov aj nových zamestnávateľov.
Inymi slovami podpora mikropodnikatelov. V cechach to tusim funguje nepomerne lepsie.
Cim dalej tým viac sa mi začínajú pozdávať tvoje myšlienky ked sa debata takto konstruktívne rozvinie (aspoň zatial)
Ano pre cudzincov ktorí by chceli pracovať na dialku, tak by si to mohli s dotyčným zamestnavatelom takto dohodnuť.
Pre našincov v SR to je samozrejme nepredstavitelné robiť za 100 eur. Kedysi navrhovali v EU jednotnú minimálku, asi od toho ale upustili.
Minimálka v SR je 700 v hrubom. Tak byrokracia na 10 papierov miesto 1 papiera, to je niečo čo v 21 storočí nemá čo hladať.
Problem SR vlád (teda štátu) je dotovanie a daňové úlavy bohatých firiem z Azie a zo Západu, slovenské podnikanie ide do uzadia - jeho minimálna podpora. Určite treba viac zamestnavatelov, ja som plne za to, ale slovák ak nemá ten budget v tejto dobe nemá moc šancí.
Slovenské firmy (fabriky, predajne) co zamestnavaju desiatky az tisice zamestnancov vznikali v rokoch 1993-1998.
Ano pre cudzincov ktorí by chceli pracovať na dialku, tak by si to mohli s dotyčným zamestnavatelom takto dohodnuť.
Pre našincov v SR to je samozrejme nepredstavitelné robiť za 100 eur. Kedysi navrhovali v EU jednotnú minimálku, asi od toho ale upustili.
Minimálka v SR je 700 v hrubom. Tak byrokracia na 10 papierov miesto 1 papiera, to je niečo čo v 21 storočí nemá čo hladať.
Problem SR vlád (teda štátu) je dotovanie a daňové úlavy bohatých firiem z Azie a zo Západu, slovenské podnikanie ide do uzadia - jeho minimálna podpora. Určite treba viac zamestnavatelov, ja som plne za to, ale slovák ak nemá ten budget v tejto dobe nemá moc šancí.
Slovenské firmy (fabriky, predajne) co zamestnavaju desiatky az tisice zamestnancov vznikali v rokoch 1993-1998.
Dnes som milý, takže sa len pokorne spytam: preco si myslíš, že daňové úľavy pre zahraničné firmy sú nesprávne?
Nemyslim si žeby to tolko potrebovali, ak sa jedná o skutočne prestížne značky ktoré sú vlastne bohatšie než naše zbedačené SR za 30 rokov.
Hlavne ked domáce firmy zamestnavaju viac zamestnancov ako tie zahraničné, ale domáce nemajú skrátka takú podporu.
Napriklad aj taký bohatý Amazon co je v Seredi no neviem recenzie ludí sú skor negatívne ako pozitívne. Aj ked tieto firmy nejaké dane platia.
Ako je mi jasné ze tie zahraničné chceli prilákať, ale pokial chce napr bohatá Azijska firma preniknuť na Europsky,Americký trh a aby mali co najmenej nákladov (lodná doprava je velký náklad firmy, tak postavia fabriku na cudzom uzemi), tak by si to mali viac vážiť. Na jednej strane okej som rád ze Volvo (činsky majitel) dá prácu ludom na východe SR. Lenze jediná schopná automobilka v SR je VW aj ked nemcov nemusim ale ako zaplatiť človeka vedia. Kludne napíš ako to berieš ty tie daňové úlavy alebo stimuly pre zahraničné koncerny.
Hlavne ked domáce firmy zamestnavaju viac zamestnancov ako tie zahraničné, ale domáce nemajú skrátka takú podporu.
Napriklad aj taký bohatý Amazon co je v Seredi no neviem recenzie ludí sú skor negatívne ako pozitívne. Aj ked tieto firmy nejaké dane platia.
Ako je mi jasné ze tie zahraničné chceli prilákať, ale pokial chce napr bohatá Azijska firma preniknuť na Europsky,Americký trh a aby mali co najmenej nákladov (lodná doprava je velký náklad firmy, tak postavia fabriku na cudzom uzemi), tak by si to mali viac vážiť. Na jednej strane okej som rád ze Volvo (činsky majitel) dá prácu ludom na východe SR. Lenze jediná schopná automobilka v SR je VW aj ked nemcov nemusim ale ako zaplatiť človeka vedia. Kludne napíš ako to berieš ty tie daňové úlavy alebo stimuly pre zahraničné koncerny.
pokial mas ako stat problem s nezamestnanostou tak musis tie pracovne pozicie nejak ziskat. mozes postavat vlastne tovarne a zamestnat ludi tam, to ale stoji strasne peniaze a zaroven musis mat aj co vyrabat ked chces mat tovaren.
na druhu stranu mozes oslovit niekto (najskor velku zahranicnu firmu) ze ci by nechcela tuto postavit tovaren ona. ale potom ju musis na nieco nalakat, preco by si mala postavit tovaren prave u teba a nie v rumunsku? alebo v cine alebo v indii? no a asi najjednoduchsie je im dat danove ulavy, teba to nebude stat tak vela (realne nic, ved keby neprisli tak na nich nezarobis nic, ked pridu a das im danove ulavy tak zarobis akurat menej) a ziskas velke mnozstvo pracovnych miest.
samozrejme mozes podporovat malych podnikatelov, to vsak tiez nie je take jednoduche. maly podnikatel bude tiez vyrabat iba to co bude vediet predat a teda velmi zalezi kde podnika.
kolko novych malych podnikatelov by muselo vzniknut (alebo existujucich narast) aby zamestnali tolko ludi co jedna obrovska automobilka?
nehovorim ze to je idealne ale aktualne je to asi najjednoduchsie riesenie problemu nezamestnanosti. ludia sa stazuju lebo sa proste radi stazuju, pokial si niekto bez dokoncenej strednej skoly niekde na dedine tak by som cakal ze praca v automobilke bude lepsia ako ziadna praca.
na druhu stranu mozes oslovit niekto (najskor velku zahranicnu firmu) ze ci by nechcela tuto postavit tovaren ona. ale potom ju musis na nieco nalakat, preco by si mala postavit tovaren prave u teba a nie v rumunsku? alebo v cine alebo v indii? no a asi najjednoduchsie je im dat danove ulavy, teba to nebude stat tak vela (realne nic, ved keby neprisli tak na nich nezarobis nic, ked pridu a das im danove ulavy tak zarobis akurat menej) a ziskas velke mnozstvo pracovnych miest.
samozrejme mozes podporovat malych podnikatelov, to vsak tiez nie je take jednoduche. maly podnikatel bude tiez vyrabat iba to co bude vediet predat a teda velmi zalezi kde podnika.
kolko novych malych podnikatelov by muselo vzniknut (alebo existujucich narast) aby zamestnali tolko ludi co jedna obrovska automobilka?
nehovorim ze to je idealne ale aktualne je to asi najjednoduchsie riesenie problemu nezamestnanosti. ludia sa stazuju lebo sa proste radi stazuju, pokial si niekto bez dokoncenej strednej skoly niekde na dedine tak by som cakal ze praca v automobilke bude lepsia ako ziadna praca.
Tie koncerny sem prisli a postavili tovarne prave kvoli ulavam. Ak by ich nedostali tak to postavia inde (PL, HU, CZ, atd).
Hlavne, ti ľudia, čo zarábajú, platia dane a odvody štátu, niečo, čo by pravdepodobne nerobili, resp robili z nižšej mzdy
Napr aj keď zamestnaju Srbov, ti platia dane a odvody na Slovensku
Napr aj keď zamestnaju Srbov, ti platia dane a odvody na Slovensku
aacid - áno dobre si to zhrnul tak to je a obzvlášť tu.
wladas - ak by CR,Hun,PL takisto podporovali svoje firmy, tak zahraničné firmy (americké, azijske) ak chcu podnikat a viac investovat v Europe tak by sa nerozhodovali len podla toho kto im poskytne aké ulavy a stimuly. Menej vyspelé štáty idu v tomto sami proti sebe.
beardie - platia to áno ale bol by som rád keby SR neodchádza pracovná sila a nenahradzovala by ju prac. sila zo Srbska,Vietnamu, atd ako lacnejšia pracovná sila aj na poziciach v ktorých by sa dali vyjednat lepšie finančné ohodnotenia alebo aspon lepšie prac podmienky.
Absolutne nemam problem stým, ak chce Vietnamec urobit vietnamsku reštiku ale aby mal takú štartovaciu poziciu ako slovák tým pádom.
wladas - ak by CR,Hun,PL takisto podporovali svoje firmy, tak zahraničné firmy (americké, azijske) ak chcu podnikat a viac investovat v Europe tak by sa nerozhodovali len podla toho kto im poskytne aké ulavy a stimuly. Menej vyspelé štáty idu v tomto sami proti sebe.
beardie - platia to áno ale bol by som rád keby SR neodchádza pracovná sila a nenahradzovala by ju prac. sila zo Srbska,Vietnamu, atd ako lacnejšia pracovná sila aj na poziciach v ktorých by sa dali vyjednat lepšie finančné ohodnotenia alebo aspon lepšie prac podmienky.
Absolutne nemam problem stým, ak chce Vietnamec urobit vietnamsku reštiku ale aby mal takú štartovaciu poziciu ako slovák tým pádom.
Zvykli sme si ze si menej chapavy pisanemu textu tak skusim este raz (tipujem ze nie len textu, ale kazdy sme nejaky)
Stat ma vela nezamestanych ludi s nizkou kvalifikaciu. Tyto ludia nie ze neprispievaju do statnej kasy, ale stat za nich plati odvody. Stat je za nich STRATOVY.
No a na to pride zahranicny koncern s ponukou pracovnych miezd a chce ulavu na daniach. Pre stat je to super deal lebo uz nebude musiet platit odvody za nezamestnanych a DOKONCA ti ludia budu odvadzat dane. Cize bude v pluse aj ked z dani firmy zarobi malicko.
Kapisto?
Ked nechapes tak ti to uz asi treba nakreslit ale na to uz nemam nervy.