flickering / slowmotion / GH6

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
risogregus
Light Expert
Light Expert

flickering / slowmotion / GH6

Príspevok od používateľa risogregus »

Ahojte. Mám mašinku GH6 a práve ju testujem. Nejaký ten piatok už s kamerami pracujem, avšak z tohto problému som trošku zmätený...

Že slowmotion pri slabom svetle bliká = eletrické svetlo vie potrápiť, to je jasné. Avšak vždy by mal existovať spôsob, ako to zachrániť (pluginy v postprodukcií teraz nemyslím), ale mne to akosi nejde. Skúsil som PAL aj NTSC, 300fps aj nižšie možnosti (240,...), aj funkciu s názvom "Snychro scan" vraj určenú presne na toto, skúsil som exposure na každom čísle... bliká to a stále rovnak (a teda ozaj dosť).

P.S.: A mám relatívne ok štúdiové svetlá...

Predom Ďakujem za každú radu a nápad!
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: flickering / slowmotion / GH6

Príspevok od používateľa starysomar »

To by chelo niekam zavesiť krátke ukážkové video - nemyslím na YT ale originál súbor.
Aké osvetlenie používaš? Hodne LED skutočne nesvieti spojito, ale bliká.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Hej, je to len led svetlom. Nove bezzrkadlovky maju na to funkciu kde nastavia specialny cas, napr 1/252,3 aby tomu zabranili ale neviem ci to gh6 ma..
risogregus
Light Expert
Light Expert

Môžem sem hodiť nejaký sample videa, hneď ak osa k tomu dostanem.
Ešte som včera urobil pár testov a nakoniec mám info:

- mám aj iné svetlo, pri tom to nerobilo vôbec pri žiadnom nastavení exposure (naškodu do svetlo je malé a slabé, ale aspoň pre info fajn)
- nakoniec som to nejak nastavil aj pri tých štúdiových svetlách aj za pomoci práve tej funkcie, čo píše "cinges" a záver je, že to na 99% nebliká - veľmi jemne však áno (niekde na obraze to ani nevidno, niekde na pozadí a väčšej ploché áno).

Trochu ma ale zarazilo aj to (zasa až taký odborník nie som), že pri hľadaní som zistil, že je celkom mačka vo vreci kúpiť svetlo, čo blikať nebude, keďže CZ/SK obchody túto "vlastnosť" skoro neuvádzajú.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Osobne mám nadmerne citlivý zrak na to blikanie. Plazmu nedokážem pozerať vôbec, biele plochy klasických CRT mi blikajú tiež, koncové LED svetlá mnohých áut - najmä pri pohlade pod uhlom nabok. LED tiež, nejaké som skrz to podaroval.
Tie, čo blikajú viac, vieš "odhaliť" jednoduchou skúškou - stačí pri nej pohyb tenkého predmetu typu špajdla - nebude spojitý, ale akoby ich bolo viac za sebou (stroboskopický efekt) - neviem to presne popísať.
risogregus
Light Expert
Light Expert

Áno, rozumiem. Vďaka za super nápad!

Ešte mám otázku - investícia do novej žiarovky je najmenej... Avšak asi nemám ako zistiť, ktorá bliká a ktorá nie? Či klasické žiarovky blikajú všetky a len nejaké spešl "tube" svetlá a "led obĺžniky" sú stavané k tomu, aby to nerobili?
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Ono to nie je o ledke samotnej, ale o zdroji, ktory napaja tu ziarovku. Cize, niektore ziarovky mozu mat vnutri dobry zdroj a neblikaju, ine nie. Ako to zistit to netusim, ked robis led pasy, tak mas moznost si kupit lepsi zdroj, aby sa toto nedialo. Ja kupujem z https://www.ledprodukt.sk/ tak by som mozno sa priamo tam skusil spytat, ze ci tie ziarovky neblikaju, pan je docela napomocny pri vybere. Popripade https://www.yujilighting.com ale tie su uz zase velmi drahe, na druhu stranu lepsiu kvalitu svetla nenajdes.

Autoeditácia príspevku po 35 sek:
https://www.yujilighting.com/cri-max-led-par20/
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

...asi nemám ako zistiť, ktorá bliká a ktorá nie? -trocha solídnym mobilom sa to dá.

Je to na 30 stiahnutí, na ukážku - myslím, že riadne vidno blikajúce a neblikajúce :)

https://www.uschovna.cz/sk/zasilka/HZK3 ... W4Y93-C74/
risogregus
Light Expert
Light Expert

inak som to myslel - pri kúpe cez eshop asi nemám ako zistiť, či konrkétny kus bude/nebude blikať :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak to áno - možno niekde na stránkach výrobcu (v katalógu) a možno ani to nie.
Napísať odpoveď