Ancap - anarchokapitalizmus

Diskusie na politické témy...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Ancap - anarchokapitalizmus

Príspevok od používateľa starysomar »

Pilifo - v "normálnej" krajine v pohode. Tu jazdí množsvo ľudí ako...aj bez jointa, alkoholu. Obávam sa, že po jeho povolení k určitej hranici by ich bolo viac. Čo sa týka zostatkového alebo "deň po" - sám na sebe som v minulosti cítil, že aj keby som nenafúkal, bol som trochu ako vyoraná myš.
Iný kraj, iná mentalita.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Takže 0,08% je 0,8 promile alkoholu v krvi. To, keby nejaký politik navrhol tu, asi značná časť ľudí by hneď začala namietať, ako nezodpovedné to je a ako sa zvýši nehodovosť a deti budú ráno pred školou umierať pod kolesami opitých vodičov :)

A čím je USA normálnejšia krajina oproti Slovensku? Veď tých tebou spomínaných feťákov, bezďákov a opilcov tam majú aj percentuálne viac ako na Slovensku, keďže tam nemajú tak štedrý sociálny systém ako u nás :)

Ja som po akcii vonku raz v USA šoféroval mierne pod vplyvom, keďže som pil najmenej z party a mám aj telesné predpoklady na to, aby sa u mňa odbúral alkohol rýchlejšie ako u priemerných ľudí. Aj ja som vtedy na sebe sám cítil, že moje reflexy sú pomalšie, aj keď som sa cítil úplne v poriadku, chodiť som normálne vedel. Vtedy som si povedal, že už to skúšať radšej nabudúce nebudem. Prečo to nenechať na zdravom úsudku ľudí? Ako som písal, tých 99% zodpovedných ľudí by opitých stále nejazdilo a to zvyšné 1% neodradí ani to, keď bude šoférovanie pod vplyvom zakázané...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Za seba som za. Je to o povahach. Niekto ak..., drzi sa pri zemi a ide krotko. A kto frajeri, zrejme tak robi aj inokedy. Rozdiel je ten reakcny cas a postreh. Netvrdim, ze by som nikdy nebol nafukal... To jedno pivo po obede nemoze uskodit.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

Pilifo napísal: 06 mar 2023, 11:14 starysomar, ja mám čo to odjazdené v USA a v niektorých štátoch neplatí nulový zákaz jazdy pod vplyvom alkoholu. Keď som jazdil cez tieto štáty, fakt som nemal pocit, že každý druhý vodič šoféruje na mol a ani situácia na ceste ma nenútila mať obavu z toho, že by som bol ohrozený ostatnými autami.

Takže ako vysvetlíš to, že situácia na cestách a nehodovosť tam vyzerá rovnako ako u nás a zákaz/povolenie jazdy pod vplyvom na túto štatistiku nemá žiadny vplyv?
najprv pises o uplnom zruseni zakazu jazdy pod vplyvom a potom argumentujes krajinou, kde je ten zakaz tak isto, akurat nie je taky prisny.
statistiku som si nepozeral, ale ak maju rovnaku nehodovost pod vplyvom alkoholu ako u nas, tak potom by to bol dokaz, ze ten zakaz funguje. ak je u nich v priemere o stvrtinu nizsia spotreba alkoholu ako u nas a napriek tomu sposobuju rovnake % nehod, tak mi z toho vychadza len jedno.
kazdopadne za toleranciu zbytkoveho alkoholu ako je to na zapade by som bol aj ja, aj ked by to chcelo aspon rok dosledne sledovat a zistit ako sa to prejavi na nehodovosti. k slovakom som v ich vztahu s alkoholom skepticky, to uz vidim jak by pred jazdou carovali s matematikou aby im tie promile vychadzali aspon v ich hlavach :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

M142, našiel som pre teba štatistiky, ktoré podporujú moje tvrdenie. Na Slovensku zaviní jazda pod vplyvom asi 12% všetkých nehôd. V Kalifornii, čo je síce len 1 US štát, ale má tak 8-krát viac obyvateľov ako Slovensko, takže to považujem za dostatočne relevantné, spôsobí alkohol za volantom menej ako 9% nehôd, keďže do poslednej kategórie boli zahrnuté úplne všetky príčiny nehôd, ktoré nespadali do prvých 3 najčastejších príčin - 1. nevenovanie sa riadeniu, 2. a 3. v podstate jazdecká chyba (neprispôsobenie rýchlosti, zlá predvídavosť, proste slabý skill na ovládanie auta).

Z daného jasne vyplýva, že ten zákaz alkoholu a omamných látok nemá za následok, že by sa tu percentuálne stávalo menej nehôd spôsobených alkoholom ako inde, kde ten alkohol je v istej miere povolený. Ak by sa ten alkohol povolil a zvýšil by sa nejakým štatisticky významným spôsobom množstvo nehôd spôsobených alkoholom, tak ten zákaz mal zmysel. Empirické dáta z iných krajín ale ukazujú, že to pravda nie je.
Based on a 2016 reports by the National Highway Traffic Safety Association, 94% of accidents are caused by driver negligence while 6% of car crashes are a result of vehicle problems, environmental concerns, and other unspecified reasons.

When the driver is responsible for the accident, 41% is due to recognition error (inadequate surveillance, distractions from the driver or otherwise, and poor attention on the driver’s part), 33% is as a result of decision error (misinterpreting other drivers’ moves, over speeding for a curve or other reasons, and wrong moves), performance error (poor driving skills and over-compensation) accounts for 11%, 9% covers for non-performance error (sleeping while driving) or other unknown causes.
https://nakaselawfirm.com/car-accident- ... accidents/

Podobne sa argumentovalo aj v ČR, keď sa zavádzal bodový systém pre vodičov. Primárna motivácia bola to, aby sa obmedzilo množstvo cestných pirátov na cestách. Realita ale bola opačná - počet cestných pirátov, ktorí začali napr. zdrhať od nehody alebo nezastavujú na policajný pokyn, naopak narástol, čo dáva zmysel. Ak má už niekto pár bodov a potom sa dostane do situácie, kedy by sa vybodoval, tak sa radšej snaží zdrhnúť, aby o ten vodičák neprišiel. Ale polícia už tú následnú situáciu takto nevyhodnocuje a nepovie, že bodový systém je blbosť, malo to presne opačný efekt, ako sme si pôvodne mysleli, a preto by bolo vhodné ho zrušiť :)

Proste politici a úradníci majú tendenciu vymýšľať zákony a zákazy na základe svojich pocitov alebo toho, čo im prinesie politické body, nie na základe štatistiky a toho, čo skutočne dáva zmysel.
Prílohy
nehodovost.jpeg
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Martin Duřt: Jsou psychedelika revolucí v psychoterapii? (KSP23: Drogy a zbraně včera, dnes a zítra) - YouTube

45:35 microdosing
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ukážkový príklad indoktrinácie v školách. Učiteľka nemá žiadnu súdnosť v tom, že propagácia jej politických názorov 10-ročným deťom nemá v škole čo robiť. Ja na mieste rodiča nejakého z tých detí by som bol teda veľmi znepokojený postojom učiteľky.

Som si pomerne dosť istý, že pani učiteľka nedávala rovnaké zadanie svojim deťom pred rokom, aby kreslili starého notorika Milouše. Akurát z Pávka sú očividne niektoré učiteľky tesne pred dôchodkom totálne vlhké...

retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Tatíček 2.0 :D
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

podla komentarov vyzera, ze marcele vadi len to, ze deti malovali Pavla, keby malovali Babisa, tak je ticho a nevyskakovala by 😄 …take to, ked chces byt hlasnou trubou
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Mne by na mieste rodiča vadilo aj to, keby deti v škole museli kresliť Bureša, dokonca aj v prípade, keby kreslili aj môjho obľúbeného politika Rona Paula. Proste politická agitácia na školy v žiadnom prípade nepatrí...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Trvalý pobyt v Paraguaji a Uruguaji - Práva a povinnosti | HOSŤ : Pavol Lupták - YouTube
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Pilifo napísal: 15 mar 2023, 8:35 Mne by na mieste rodiča vadilo aj to, keby deti v škole museli kresliť Bureša, dokonca aj v prípade, keby kreslili aj môjho obľúbeného politika Rona Paula. Proste politická agitácia na školy v žiadnom prípade nepatrí...
Prezident by mal byt nestranna politicka osoba reprezentujuca vsetkych obcanov napr. ceska, to ze ho niekto nevolil neznamena, ze ho ten clovek nereprezentuje navonok, reprezentuje. Aj tych co mu nedali svoj hlas. Neda sa to teda celkom prirovnat k beznemu politikovi, ktory reprezentuje isty prud a clovek sa s nim stotozni. Treba im to aj trochu prepacit tym cechom, od Havla nemali normalenho prezidenta a tak si niektory uleteli v euforii(mozno aj preto, ze to nebol Babis), nemyslim ze keby sa stal prezidentom Babis alebo Zeman ze by boli nadsenim bez seba a nechali by deti kreslit ich podobizen na vlajku. Bola to jednorazova zalezitost a jednotliva iniciativa, netreba to zas nejako rozmazavat.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja český štát (minimálne v dnešnej podobe) v podstate považujem za svojho nepriateľa, keďže mi len berie peniaze pod hrozbou násilia, obmedzuje moju slobodu všemožným spôsobom a hádže rôzne polená pod nohy. Samozrejme to nie je také zlé ako v totalitných krajinách, ale smerovanie a rozmáhanie štátnych právomocí považujem za veľmi nebezpečné. Z tohto dôvodu českého náčelníka Pávka rozhodne nepovažujem za svojho reprezentanta. A aj jeho hlavné heslo prezidentskej kampane "Vrátit Česku řád a klid" je niečo, čo vo mne vzbudzuje ešte väčší strach, keďže ak považoval to obmedzovanie slobody ľudí cez protiústavné korona opatrenia za chaos, nechcem si ani predstaviť, čo za řád by tu chcel zaviesť.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Tak sa prestahuj.

Alebosi uvedom, ze cesky stat je len velka firma, kde sa kazde 4 roky voli precednictvo. A ty si podla vseobecne primaneho nazoru s nou uzavrel zmluvu, zijes na jej majetku a platis im za sluzby podla zmluvy. A nyvse mozes odist, bez toho aby si na to doplacal, co sa napriklad neda povedat o zmluvach s niektorymi telekomunikacnymi firmami.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja žijem na svojom majetku, akurát využívam niektoré služby štátu, za ktoré by som si bez problémov zaplatil z vlastného vačku, ak by tu bola táto možnosť. Nenapadá ma žiadna štátna služba, ktorú by som využíval a ktorá nemá z princípu fungovania monopol, takže nemám na výber, napr. väčšina ciest, registrácia auta, kataster, iné úrady. Ak by si štát nevynucoval svoju monopolnú pozíciu, som si istý, že by som radšej využíval služby súkromných firiem.

Za ďalšie tá veľká česká firma ma núti platiť za služby, ktoré nevyužívam a ani nikdy nebudem. To je vrcholne nemorálne. To je rovnaký prípad, ako keby tu bol jeden telefónny operátor a každého zákazníka by donútil platiť neobmedzený paušál za 100 eur mesačne, ale ty v skutočnosti prevoláš len pár minút za skutočný náklad 2 eurá, ale keďže neexistuje žiadna konkurencia, nemáš na výber, ak chceš mať možnosť volať.

Momentálne sa v ČR dosť rieši dôchodková reforma. Ak by tu bola takáto možnosť, tak by som kľudne štátu podpísal čestné prehlásenie, že nikdy v živote od neho nebudem požadovať nejakú dôchodkovú rentu a na oplátku ja nebudem musieť odovzdávať žiadne odvody do štátneho dôchodkového systému a budem si investovať na dôchodok individuálne. Som si istý, že to by mi odchod do dôchodku rapídne akcelerovalo a mohol by som prestať pracovať kľudne v 50-ke. Ale vďaka monopolnému postaveniu štátu túto možnosť nemám a naďalej musím nejakú pätinu výplaty hádzať do štátneho bezodného kanála.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Pilifo napísal: 17 mar 2023, 12:00Za ďalšie tá veľká česká firma ma núti platiť za služby, ktoré nevyužívam a ani nikdy nebudem.
to si hovorili aj ti amici, ktori si nezaplatili hasici, lebo ved to nebudu potrebovat
ked im nasledne horel dom, tak hasici prisli, zistili, ze poplatok zaplateny nebol, uistili sa, ze nie je nikto ohrozeny (vratane susednych domov) a nepoisteny dom nechali uspesne dohoriet

ze si neuvedomujes, co vsetko pre teba stat robi, este neznamena, ze to nevyuzivas

ano, niektore veci si vies zaplatit, ale len preto, ze si nadpriemerne zarabajuci, to ale nebudes ako matka samozivitelka, dieta alebo dochodca, tym vsetkym sa skladame na zivot
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Zrovna služby súkromných hasičov by som si určite platil. A ako som už spomínal, ak by mal každý človek o minimálne 100% vyšší disponzibilný príjem mesačne, tak aj tá matka samoživiteľka by si mohla dovoliť zaplatiť si za služby, ktoré jej vyhovujú.

Inak taká filozofická otázka pre tých, ktorí dane nepovažujú za krádež. Od akého percentuálneho zaťaženia z vášho platu to už bude krádež? Až keď to bude 100%? Takže 99% by bolo ešte v pohode?

Nie, dane sú krádež bez ohľadu na to, či je to 1% alebo 100%.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

dane a odvody nepovazujem za kradez, lebo to povazujem za rozumnu vec
neodmietam ani stat ako taky :)

ak by totiz bolo nieco lepsie k dispozicii, urcite by sa to niekde presadilo, aspon v obmedzenej miere
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Pilifo: ale no, ved je uplne bezne, ze ludia si platia baliky sluzieb od sukromnych firiem, kde plno veci nevyuziju. Tak aky je to rozdiel?
A o tom ci je to moralne... bolo by to morlanejsie keby to je sukromna firma? Nie. Smeroval by k tomu anarchokapitalizmus? Pravdepodobne ano, len by ten "monopol" mala surkomna firma.

Tiez mi pride vtipne to fnukanie o monopole (hoci ich v diskusiach o anarchokapitalizme obhajujes s tym, ze trhu vyhovuju), ako keby jestvuje len jeden stat. Ved ked ti nevyhovuje tak sa prestahuj, zmen obcianstvo.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

beardie napísal: 17 mar 2023, 12:32 dane a odvody nepovazujem za kradez, lebo to povazujem za rozumnu vec
neodmietam ani stat ako taky :)

ak by totiz bolo nieco lepsie k dispozicii, urcite by sa to niekde presadilo, aspon v obmedzenej miere
Aj v otrokárskej spoločnosti si otrokári mysleli, že to aktuálne zriadenie je najlepšie, pretože inak by sa otroci o seba nevedeli postarať.

No ale spoločnosť sa stále vyvíja. To, že tu teraz máme demokraciu, neznamená, že to je ten konečný najlepší stav a nič lepšie neexistuje. Preto som naklonený tomu, aby sa pomaly prešlo na iný systém, pretože síce demokracia asi vyhovuje väčšine ľudí, stále je tu tá menšina, ktorej nevyhovuje a ktorá sa nechce podriaďovať záujmom väčšiny, ale chce žiť úplne slobodne. Ja medzi takýchto ľudí patrím...

Autoeditácia príspevku po 9 min 46 sek:
harrison314 napísal: 17 mar 2023, 12:39 Pilifo: ale no, ved je uplne bezne, ze ludia si platia baliky sluzieb od sukromnych firiem, kde plno veci nevyuziju. Tak aky je to rozdiel?
A o tom ci je to moralne... bolo by to morlanejsie keby to je sukromna firma? Nie. Smeroval by k tomu anarchokapitalizmus? Pravdepodobne ano, len by ten "monopol" mala surkomna firma.
Ale je obrovský rozdiel v tom, keď platím dobrovoľne za balík služieb, ktoré nevyužívam, a ak sa mi tie služby a ich cena prestanú páčiť, tak môžem zmluvu ukončiť a prejsť ku konkurencii. Zmluvu so štátom nemôžem ukončiť - jedine tak, že sa presťahujem a tam budem musieť nedobrovoľne prejsť do zmluvného vzťahu s novým štátom. Ja som to už raz spravil. Aj keď tie moje výlevy môžu znieť veľmi pesimisticky, tak podmienky a zásahy štátu v ČR sú podľa mňa stále prívetivejšie ako v SR, kde asi aj vďaka väčšej náboženskej histórii štát zasahuje do vecí, do ktorých by mu nemalo byť vôbec nič. A česká vláda je teda oproti tej slovenskej mafii z parlamentu len veľmi slabá káva. Takže na Slovensko by som sa určite nechcel vrátiť.
harrison314 napísal: Tiez mi pride vtipne to fnukanie o monopole (hoci ich v diskusiach o anarchokapitalizme obhajujes s tym, ze trhu vyhovuju), ako keby jestvuje len jeden stat. Ved ked ti nevyhovuje tak sa prestahuj, zmen obcianstvo.
Zase, čistý monopol môže vzniknúť len tam, kde je štát. Štát má monopol na silové zložky, v podstate aj na školstvo, zdravotníctvo. Ale súkromná firma môže mať maximálne tak dominantné postavenie na trhu, ale nie monopol, keďže jej konkurencia v čisto trhovej ekonomike môže vznikať v úplne každom odvetví.
Napísať odpoveď