Recyklácia odpadu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Recyklácia odpadu

Príspevok od používateľa starysomar »

Zakladám, lebo...sám som mal občas dilemu - napríklad kam blistre od liekov, keďže je to plast+hliník, alebo krabička od cigariet, kde je často plast, hliník aj papier. A no - iný kraj, iný mrav - čiže v rôznych oblastiach Slovenska sú kontainery rôzne, zrejme to súvisí s triediarňou, do ktorej to vozia.

Obrázok nesúvisí s nalinkovaným článkom...

https://www.aktuality.sk/clanok/bcmHJjF ... ke-odpady/
triedený odpad.jpg
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Recyklácia odpadu

Príspevok od používateľa Dreamer »

Co tato tema?

Triedite odpad? - www.hojko.com

Mozno by sa to mohlo zlucit, alebo skopiruj svoj prispevok do tej temy a toto zmaz.

Ja som v tej teme z odkazu napisal dost, velmi strucne, chyba standardizacia a oznacenie obalov, bolo by ovela jednoduchsie, keby vyrobcovia umiestnili na obal farebne logo a dokazali by potom triedit aj male deti a seniori so zlym zrakom, napr. zlty trojuholnik = zlty kontainer.

Taktiez neexistuje stranka, kde by bolo mozne zistit, co kam patri, kompletny zoznam, nielen par veci, zrejme existuje taka aplikacia, ale nie kazdy ma smartfon a nie kazdy chce kvoli tomu pouzivat aplikaciu.

Dvojite obaly su systemovy problem, tiez som to tam spominal, jednoducho zakazat, ak je to mozne.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Dreamer napísal: 18 mar 2023, 18:35 Ja som v tej teme z odkazu napisal dost, velmi strucne, chyba standardizacia a oznacenie obalov, bolo by ovela jednoduchsie, keby vyrobcovia umiestnili na obal farebne logo a dokazali by potom triedit aj male deti a seniori so zlym zrakom, napr. zlty trojuholnik = zlty kontainer.
To by sa musel zjednotiť systém v celej EU a každý jeden spracovateľ odpadu by si tomu musel prispôsobiť linky. Už len u nás na Slovensku majú rôzne obce rôzne farby kontajnerov a rôzne pravidlá, čo sa kam hádže. Napr. niekde sa hádže kov do plastu, niekde do skla, niekde majú samostatný kontajner na kov.

Ja len taká otázka, nádoba od instantnej kávy, taká klasická priesvitná. To je nejaké tvrdené sklo alebo je to nejaký tvrdý priesvitný plast? Rozbíjať sa mi to nechce. :D A je to bez symbolu/kódu z čoho je vyrobený obal.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Ako by sa museli prisposobit linky? Ved je predsa jedno, ci tie plechovky donesie auto z cervenych alebo zltych kontainerov, zjednotenie by to prave zjednodusilo, lebo teraz to musia nejak triedit - kedze v zltych kontaineroch su plasty aj plechovky. Inak rozne plechovky patria do roznych kontaineroch, ale to by sa dalo lahko vyriesit, velke farebne logo na vsetkych.

Inak, pokial by nemohli, alebo nechceli kupovat dalsie cervene kontainery, mohli by prefarbit polovicu tych zltych a bolo by to pre ludi intuitivnejsie.

K tej flasi od kavy, urcite tam nie je ziadne logo? Ja som nasiel obrazok, podla toho sa to recyklovat neda:

https://m.media-amazon.com/images/I/71G ... L1500_.jpg

Inak este k sklenenym flasiam, nechapem, preco tie flase nie su zalohovane a standardizovane, aj tak ma vacsina tych flias jednotny objem, 250, 500, 750ml a pod., aj tak je nutne ich teraz nosit do zeleneho kontainera, potom to autom prenasaju na miesto recyklacie, tam to zrejme zlozito a pod vysokymi teplotami menia na nove flase a nasledne to prevazaju zase k vyrobcom. Vela tych flias sa strati, konci v spalovni, na skladkach, v horsom pripade v prirode, kde ohrozuje zvierata aj ludi.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Je tam PP05, ale to bude asi vrchnák. A ešte ten ying/yang symbol recyklácie. Na inej káve od iného výrobcu som našiel GL70. Takže by to predsa malo byť normálne sklo.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Sorry, nenašiel som pôvodnú tému... Prosím o zlúčenie.
Napísať odpoveď