oprava lyže - 1.) zalepiť vrch ? 2.) može sa odlupiť hrana ak vznika škára?

O športe...
tonnymontana
Medium Expert
Medium Expert

oprava lyže - 1.) zalepiť vrch ? 2.) može sa odlupiť hrana ak vznika škára?

Príspevok od používateľa tonnymontana »

lyze111.jpg
ahoj, chcel by som sa poradit ohladne drobnych vad na mojich lyziach (1ny zjazdove, 2he skialp)

1.) na zjazdovych mi presiel snowboarista po vrchnej casti a je tam asi 5cm diera - az do dreva (z hladiska funkcnosti to nie je problem ale vraj sa tam moze dostat vlhkost..mate nejake rady ako by sa ten vrch dal utesnit aby to bolo vodotesne cez tu dieru netahalo vlhkost do dreva ? nejaky chemopren mozno? alebo ako to zatesnit ?

2.) skialp lyze - nedavno som kupil skialp z 2hej ruky, po prvom vyjazde som si vsimol (neviem ci to bolo uz pri kupe), ze na istom mieste je medzi hranou a sklznicou v dlzke asi 10cm, taka 0,5mm skara- ked po tom prejdem s prstom je citit ze hrana je akoby trosku vnorena pod sklznicu (nie ako na zvysku lyze kde je to zarovnane) - otazka: bude sa ta prasklinka medzi sklznicou a lyzou casom zvacsovat ? je nejaky sposob ako sa to da fixnut tak aby sa mi po par dalsich vyjazdoch neodlupila cela hrana ? (predpokladam ze nejake sek. lepidlo tam nepomoze 😃) vdaka

FOTO V PRILOHE
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: oprava lyže - 1.) zalepiť vrch ? 2.) može sa odlupiť hrana ak vznika škára?

Príspevok od používateľa heker »

Ryhy za zalievaju specialnym "voskom", ktory sa na to pouziva. Odnes to do servisu, tam vedis co s tym. Co sa tyks toho co ti poskodil snowboardista, tak to iste sa stalo aj mne. V servise mi to orezali a potom to niecim zaliali, zatial to drzi celu sezonu. Myslim si, ze toto co pozadujes, ze je skoda s tym doma experimentovat, radsej obetovat 30 eur za servis lyzi (jeden par) a mat to profi spravene, kde ti rovno uz aj nabrusia hrany a vybrusia sklznicu.
tonnymontana
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa tonnymontana »

heker napísal: 19 mar 2023, 10:16 Ryhy za zalievaju specialnym "voskom", ktory sa na to pouziva. Odnes to do servisu, tam vedis co s tym. Co sa tyks toho co ti poskodil snowboardista, tak to iste sa stalo aj mne. V servise mi to orezali a potom to niecim zaliali, zatial to drzi celu sezonu. Myslim si, ze toto co pozadujes, ze je skoda s tym doma experimentovat, radsej obetovat 30 eur za servis lyzi (jeden par) a mat to profi spravene, kde ti rovno uz aj nabrusia hrany a vybrusia sklznicu.
Ono to nie je klasická ryha v sklznici ale jak som písal - spôsobená napr ze prejdeš po kamienku. Ale akoby sa vytvorila prvá mikroprasklina medzi kovovou hranou a plastovou sklznicou. Ešte sa mi to nestalo. Ale nemám z toho dobrý pocit, len teraz som kúpil lyže, prvý výjazd a toto.. z časti mam pochybnost ci to niekto chytry nevidel skôr tak sa toho rýchlo zbavil. Keď sa mi po ďalších 2 výjazdoch praskljna rozšíri, odlupi sa celá hrana a lyže za 300e môžem hodiť do koša budem kus nasraný :D
danodrevo
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa danodrevo »

toto je najlepšie nechať na servis. Lyže zvyknú robiť športové obchody, ale aj všetky lyžiarske strediská prípadne shopy, čo sú neďaleko stredísk toto ponúkajú. Nie je to veľká investícia. ja som si sklznice dve sezóny robil sám, ale nechcelo sa mi s tým už viac babrať a dal som to v servise spraviť a urobili to lepšie ako ja :-)
skooty
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa skooty »

Určite si to daj zoservisovať.

Ryhy vedľa hran su obzvlašť nebezpečné.. Podceníš to, chytíš kameň, odtrhneš hranu a lyže môžeš hodiť do smetiaku. Ako vyššie spomenuli, zaliatie to dokáže celkom dobre vyriešiť. Poprípade sa to robí ešte tavením sklznice.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

Na lepenie lyže by som použil dvojzložkové epoxidové lepidlo. Raz som ním lepil delamináciu karbónu na ráfiku na svojom bajku a držalo to úplne v pohode.
Napísať odpoveď