Externý/interný harddisk - aký/ktorý?

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Externý/interný harddisk - aký/ktorý?

Príspevok od používateľa heker »

Medzi NVMe a klasickym SSD rozdiek uvidi. Nebude to tak vyrazne ako medzi HDD a SSD, ale bude to lepsie.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

urcite minimalne v bootovani. v inych situaciach asi moc nie. ale ja by som tiez kupoval m.2 nvme keby mam slot na to.

teraz som kupoval samsung 980 ze si ho dam do notebooku ale asi to nema moc zmysel a vdaka tejto teme som zistil ze vlastne v desktope na zakladke tiez mam m.2 slot, tak asi to strcim tam nakoniec :D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Podotázka - mala by zmysel výmena jestvujúcehoSamsung 850 EVO za Samsung 870 EVO alebo Kingston KC600 512 GB mSATA? M.2 na doske nemám.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

starysomar napísal: 21 mar 2023, 11:37 Podotázka - mala by zmysel výmena jestvujúcehoSamsung 850 EVO za Samsung 870 EVO alebo Kingston KC600 512 GB mSATA? M.2 na doske nemám.
z hladiska rychlosti nie
https://ssd.userbenchmark.com/Compare/S ... 4094vs2977

Sata 3 zvlada max asi 6Gb/s ale M2 az 32Gb/s
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

tiez si nemyslim ze by tam mohol byt nejaky zasadny rozdiel. pokial sluzi a nemas s nim problemy...

ono sa to oplati asi az pri tych m.2 diskoch, pretoze inak ta limituje SATA rozhranie.
keby si ich vymenil tak ziskas mozno 10% narast rychlosti, asi ani to nie. pri m.2 je to 600%, pri pci 4.0 dokonca 1200% (aspon teda papierovo).
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Obcasne uplne nahodne pady kernelu alebo zamrznutia, no netvrdim, ze vinou disku
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

najprv by som pretestoval disk, potom skusil objednat a vymenit a 2 tyzdne testovat ci to bude robit tiez ak nie tak pomohlo ak ano tak vratit..
gogo956
Redeemer
Redeemer

Tak ten Samsung 970 EVO PLUS 500 GB je otestovany.
Hned som som nan nainstaloval Win 10 nech ho oskusam. Urobil som aj nejake synteticke testy, sledoval vytazenie SSD a pod.
Subjektivne je o nieco rychlejsi ako povodny Samsung SSD 840. Programy sa spustaju viditelne "prudšie" rovnako boot systemu.
V syntetickom teste oproti SSD 840 je to uplna raketa,iny vesmír.

Ale ten novy 970 pri syntetickom teste ukazuje vyrazne nizsie hodnoty ako by papierovo mal mat:

Toto su oficialne hodnoty ktore by mal dosahovat:

Rýchlosť náhodného čítania 480 000 IOPS
Rýchlosť náhodného zápisu 550 000 IOPS
Rýchlosť čítania 3 500 MB/s
Rýchlosť zápisu 3 200 MB/s

toto namerane:
Rýchlosť náhodného čítania 219 482 IOPS
Rýchlosť náhodného zápisu 136 474 IOPS
Rýchlosť čítania 3 547 MB/s
Rýchlosť zápisu 3 068 MB/s - pri druhom testovani 3280 MB/s

Celkovo som spokojny. Tie nizsie hodnoty mozno suvisia s nejakym nastavenim v biose MB, ktovie, resp ma niekto tip? :)
Pepo79
Star
Star

Príspevok od používateľa Pepo79 »

Tie oficialne hodnoty su maximalne hodnoty, ktore sa daju dosiahnut s tymto SSD diskom pri spravnom mixe dat v idealnych podmienkach. Pri realnom testovani budu tieto hodnoty skoro vzdy nizsie, kedze ide len o maximalne papierove hodnoty, ktore vyrobcovia radi ukazuju. Kazdopadne Samsung 970 EVO PLUS je velmi dobra volba.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pepo79 napísal: 21 mar 2023, 23:52 Tie oficialne hodnoty su maximalne hodnoty, ktore sa daju dosiahnut s tymto SSD diskom pri spravnom mixe dat v idealnych podmienkach. Pri realnom testovani budu tieto hodnoty skoro vzdy nizsie, kedze ide len o maximalne papierove hodnoty, ktore vyrobcovia radi ukazuju. Kazdopadne Samsung 970 EVO PLUS je velmi dobra volba.
ďakujem za info :)
som s ním spokojný a urcite ze ak niekto pracuje s programami ktore vyrazne zatazuju ssd tak prenho bude prinos este vyssi
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

je OK ze mi uplne novy WD elements 18TB HDD klika/cvaka? pri startupe a aj pri praci (read/write). najviac je to pocut pri Random Access teste z HD tune, vtedy cvaka tak 10x za sekundu. mozno je to normal u tak velkych diskov. WD elements 6TB mi nic take nerobi.

nasiel som nejake info, ze by mohlo ist o PWL featurku (https://forums.guru3d.com/threads/click ... wl.437452/). zevraj sposobuje klik kazdych 5 sekund - to by sedelo aj v mojom pripade. ked je disk idle, tak cvaka periodicky (asi kazde 3s). pri praci vsak cvaka castejsie a nepravidelne.

nakopcil som tam uz asi 2TB dat a nechal som tam bezat nejaky cas cez HD tune benchmark, potom cez HD tune komplet error scan a vsetko vyzera OK

podla SMART tiez vsetko asi ok. len u spinup time a temperature mam v raw values nejake haluze, ale to bude asi nejaky bug?
crystalmeth.png
rychlosti tiez jakz takz ok
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Podla mna by cvakat nemal. Lebo co som sa stretol, tak cvakanie bolo pri chybnych diskoch. Ako mozno je to featurka o ktorej pises, kto vie. Bludy v smart vypise sa zvykli objavovat pri starsom firmware disku a najma neaktualnom HD Tune alebo CDI, no u teba to vyzera byt aktualizovane.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Vrátiť.
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

*****HERO***** napísal: 01 apr 2023, 20:54 je OK ze mi uplne novy WD elements 18TB HDD klika/cvaka? pri startupe a aj pri praci (read/write). najviac je to pocut pri Random Access teste z HD tune, vtedy cvaka tak 10x za sekundu. mozno je to normal u tak velkych diskov. WD elements 6TB mi nic take nerobi.

nasiel som nejake info, ze by mohlo ist o PWL featurku (https://forums.guru3d.com/threads/click ... wl.437452/). zevraj sposobuje klik kazdych 5 sekund - to by sedelo aj v mojom pripade. ked je disk idle, tak cvaka periodicky (asi kazde 3s). pri praci vsak cvaka castejsie a nepravidelne.

nakopcil som tam uz asi 2TB dat a nechal som tam bezat nejaky cas cez HD tune benchmark, potom cez HD tune komplet error scan a vsetko vyzera OK

podla SMART tiez vsetko asi ok. len u spinup time a temperature mam v raw values nejake haluze, ale to bude asi nejaky bug?
crystalmeth.png

rychlosti tiez jakz takz ok
V prvom rade musíme rozlíšiť, či ide o normálny seek, kedy tie hlavy skáču (máš 18TB disk, ten je 7200 otáčkový; tvoj predchádzajúci mohol byť pokojne ešte 5400 otáčkový a to je tichšie a aj tie hlavy sú tichšie) alebo ide o nejaký extra pazvuk.

Na margo screenshotu z CDI - naviguj do Function > Advanced feature >Raw values > 10 [DEC], aby si nelúštil hexadecimálne čísla lebo neviem ako ty ale ja čítať v hexadecimálke neviem. Cvakni to potom znovu a postni.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Ano, predchadzajuci disk je 5400 RPM. V podstate toto je moj prvy 7200RPM disk, tak mozno zbytocne panikarim a je to normal zvuk.

Prikladam screenshot s decimalnymi hodnotami
18TB_CDI_DEC.png
Napr. co sa teploty tyka, zobrazuje sice blud, ale evidentne s nou pracovat vie, lebo je zobrazena graficky vyssie. Asi teda pracuje len s poslednymi bajtami toho cisla. Ked je disk pri zatazi, tak teplota je 50°C, co by asi sedelo

Prikladam aj zvukovu nahravku (trochu som ju amplifikoval, tak bacha na usi) startu disku. V ~4. sekunde strcenie do USB, v 10. sekunde je zacat pocut tocenie a cvakanie. Do cca 25tej sekundy startuje, potom uz iba (skoro) periodicky cvaka (aj ked je v total idle stave - doslova 0 read/write - skontrolovane cez HD tune disk monitor).
18TB_boot.mp3
(167.2 KiB) 17 stiahnutí
Pre porovnanie, tu je boot starsieho 6TB disku:
6TB_boot.mp3
(94.43 KiB) 14 stiahnutí
DropDead
Addict
Addict

Nebol som si istý, či to bol prípad diskov cez USB alebo pri SSD ale toto bude ten prípad, tie šialené hodnoty môžeš ignorovať. Myslím, že ak by si ten disk vybral a zapojil ho na priamo cez SATA, tak by si tie šialené hodnoty nevidel.

K nahrávke - všetky zvuky mi pripadajú ako pohoda a úplne očakávané. Ten koniec, resp. to klopkanie až do konca - tam to už popravde neviem komentovať, bez aktivity by mal disk úplne čušať.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

hlavne toho cvakania bez aktivity sa trochu bojim. som dufal, ze si na to narazil tiez a ze je to prave tym PWL (Preventive Wear Leveling). len o tom neviem najst ziadne ofiko info. len nejake utrzkovite infa po forach/redditoch.

kazdopadne dikes. zatial si ho teda necham a budem sa k nemu spravat trochu skepticky. 2 tyzdnova lehota uz aj tak uplynula a reklamovat tam v podstate nie je moc co.
DropDead
Addict
Addict

Ja v takých prípadoch stále kontaktujem výrobcu, takže by som ti to taktiež odporučil

https://www.westerndigital.com/en-ie/support

a uistiť sa, že je to kóšer - ak by nebolo, WD má výborný RMA proces.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

tak som skusil ten support a zevraj je to normal a fakt je to nejaka ta lubrikacna prevencia.

https://support-en.wd.com/app/answers/d ... Q#subject1
Other types of noises from a good drive include drive clicks every 4 or 5 seconds intervals and hard clicks during a head park operation during shutdown or entering sleep mode.

The noise heard is due to a feature used to prevent disturbances in media lube due to prolonged dwelling at a single location. This is common for HDD suppliers as a preventive activity for reliability. Normal operation typically forces seek away and the seek noises heard are expected. During moments of idle, there is less activity and the unexpected sound is more noticeable.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Napísať odpoveď