Ahojte. Neviem, či táto téma je úplne pre toto fórum, ale vždy sa našli dobrí ľudia, čo mi odpovedali hádam na všetko, tak skúsim.
Predom vravím, že sa sám na nič podobné nechystám (alebo zatiaľ) ale aj tak by ma to zaujímalo, keďže sa snažím vo veciach financií a gramotnosti v tejto oblasti vzdelávať. Poznám veľa ľudí aj na slovensku, čo ponúkajú sami za seba kurzy, workshopy, online call s radami/konzultáciami - a konkretizujem to: narážam na ľudí z umeleckej brandže (fotografovia, ľudia so znalosťou editovania videa/grafiky,3D, atď...) a mnohí ponúkajú tieto veci. zaujíma ma však, či sa to dá OFICIÁLNE ponúkať aj bez živnosti? Nakoľko bez nej nevidím možnosť oficiálnej možnosti o zaplatení...
Možnosti cet sro, OZ ma nezaujímajú + určite sa dá nájsť nejaká """finta""" cez niektoré stránky (od Doučma cez Gumroad,...), avšak tam si tie stránky isto ponechávajú nejaké %. Stretol som sa totiž napríklad s tým, že mal ktosi na svojom webe "mini eshop" a tam sa dal tento "kurz" kúpiť a bez bližšieho študovania človek hneď nevie, či to je kurz na individuálnej báze, alebo len link na predtočené video (to píšem len z dôvodu, že takto možno obchádzajú rozdiel medzi "produkt" a "služba", ak to teda je relevantné)...
Sám som našiel možnú alternatívu v ceste "slobodného umelca", aj keď o tom som dohľadal staršie články a neviem, či sa v zákonoch čosi nezmenilo, avšak z istého pohľadu by sa dalo na to pozerať tak, že každý kurz je "originál" a teda "doklad" a prevedenie transakcie prebehne práve cez vlastný e-shop a zo získanej sumy sa potom zaplatia odvody tak ako majú a hotovo... alebo? Na druhú stranu môcť mať "slobodné povolanie" mi príde trochu komplikované, najmä pre mladších ľudí bez praxe a konkrétneho vzdelania...
Ďalej som našiel aj čosi, čo chcem sám napísať z dôvodu uvedenia toho "slobodného umelca" - tam možno podľa istým parametrov fotograf nepatrí, lebo to je dosť bežná pozícia, čiže radšej sa na to pozerajme ako na prípad "výtvarníka", lebo mi príde, že aj konkrétne odvetvie umenia môže meniť situáciu?
ako byť lektor/ponúkať kurz bez šivnosti?
-
risogregus
Light Expert
Re: ako byť lektor/ponúkať kurz bez šivnosti?
asi by sa dali rozne veci optimalizovat, ale preco neist priamo na tu zivnost? ta byrokracia za tym nie je taka narocna, ak to chce(s) robit popri praci ako brigadu, tak je ta moznost skvela volba