Funguje to paradne.gogo956 napísal: 22 mar 2023, 15:04 Bingu, namaluj mi Elona Muska v sukni! Microsoft do vyhledávače integroval generátor obrázků DALL-E – SMARTmania.cz
Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI
Autoeditácia príspevku po 37 sek:
-
starysomar
Hardcore addict
Už len počkať, kto zadá tému Poprava Putina 
som mal zaujimavu diskusiu so svokrom cez vikend.
ked vidim akym raketovym tempom sa vyvija umela inteligencia a tiez vidim pokroky v robotike (ktorej vyvoj moze coskoro zrychlit prave umela inteligencia) tak si viem predstavit ze o par desiatok rokov bude vacsina manualnej prace nahradena robotmi.
otazka znie co budu robit ludia ked nebudu musiet robit? pre mna je vidina ze nebudes musiet vacsinu svojho produktivneho veku odkrajovat 8 hodin denne na to aby si prezil velmi oslobodzujuca. jeho nazor je ze ludia potrebuju pracu lebo ked nebudu mat co robit tak im zacne sibat.
viem ze aj taki ludia existuju ale nikdy som ich nechapal, ked ti niekto povie "odteraz nemas ziadne povinnosti, mozes si robit cely den co chces" tak nechapem ako sa moze niekto nudit...
ked vidim akym raketovym tempom sa vyvija umela inteligencia a tiez vidim pokroky v robotike (ktorej vyvoj moze coskoro zrychlit prave umela inteligencia) tak si viem predstavit ze o par desiatok rokov bude vacsina manualnej prace nahradena robotmi.
otazka znie co budu robit ludia ked nebudu musiet robit? pre mna je vidina ze nebudes musiet vacsinu svojho produktivneho veku odkrajovat 8 hodin denne na to aby si prezil velmi oslobodzujuca. jeho nazor je ze ludia potrebuju pracu lebo ked nebudu mat co robit tak im zacne sibat.
viem ze aj taki ludia existuju ale nikdy som ich nechapal, ked ti niekto povie "odteraz nemas ziadne povinnosti, mozes si robit cely den co chces" tak nechapem ako sa moze niekto nudit...
maslowova pyramida potrieb => najvrchnejsia cast
-
starysomar
Hardcore addict
Otázne je, aká časť populácie tomu dorástla. Množstvo jedincov nevie bez direktív, čo má robiť, nájsť si záujmy, ciele. Na druhes trane to ponúka možnosť robiť množstvo užitočných činností, na ktoré teraz nie je čas a sily.
nerozumiem uplne. najvrchnejsia cast je sebarealizacia, to ale nema nic spolocne so zamestnanim.
no vypada to tak ze sa to zacina menit, aktualne cela mlada generacia tak nejak nechce pracovat, cely ten trend "quiet quitting"...starysomar napísal: 23 mar 2023, 10:43 Otázne je, aká časť populácie tomu dorástla. Množstvo jedincov nevie bez direktív, čo má robiť, nájsť si záujmy, ciele. Na druhes trane to ponúka možnosť robiť množstvo užitočných činností, na ktoré teraz nie je čas a sily.
ono je velky rozdiel ci pracuje clovek preto ze chce alebo preto ze musi lebo inak by nemal na najom a jedlo.
-
harrison314
Hardcore addict
Prave zamestananie alebo podnikanie je pre mnohych ludi (hlavne vysokskolsky vzdelanych v mojej bubline) miesto na sebarelizaciu a este im za to platiaaacid napísal: 23 mar 2023, 11:44 nerozumiem uplne. najvrchnejsia cast je sebarealizacia, to ale nema nic spolocne so zamestnanim.
Ked stratis ten pocit zadozucinenia, tak proste ta nebude naplnat robi veci, len pre to aby si ich robil.
-
starysomar
Hardcore addict
Mám z umelej inteligencie dávnejšie rozporuplné pocity - dobré z jej možností a zlé z možnosti jej zneužitia.
https://www.alison-group.sk/report-bezp ... -zakladoch
https://www.alison-group.sk/report-bezp ... -zakladoch
myslim ze medzi zamestnanim a podnikanim je velky rozdiel. podnikas pre seba, pretoze chces. to je vlastne hobby.harrison314 napísal: 23 mar 2023, 11:48 Prave zamestananie alebo podnikanie je pre mnohych ludi (hlavne vysokskolsky vzdelanych v mojej bubline) miesto na sebarelizaciu a este im za to platianavyse v tom vidia zmysel, lebo robia nieco uzitocne.
Ked stratis ten pocit zadozucinenia, tak proste ta nebude naplnat robi veci, len pre to aby si ich robil.
toto je ale prave to co sa s dalsimi generaciami podla mna strati, my sme vychovani s tym ze pracovat treba a vela ludi ma ten sen "pracovat tym co ho bavi"... a to (v tej mojej fiktivnej buducnosti) sa nijak nezmeni, prave naopak ti to da ovela vacsie moznosti. napriklad ja si myslim ze by som bol ovela stastnejsi keby mozem pracovat manualne niekde na zahradke. ale keby som sa rozhodol seknut s mojou terajsou pracou a zacal ludom obrabat zahradky tak by som dost platovo klesol. pokial by som ale nebol limitovany financiami tak to robim.
nikto nehovori ze by bolo zakazane pracovat ale pracoval by iba ten kto chce a kedy chce. neverim tomu ze aj ten najvacsi workoholik co miluje svoju pracu si niekedy nepovie "teraz sa mi sakra nechce, dal by som si mesiac pauzu"... to je podla mna ta sloboda, ze pracovat mozes ale nemusis.
Aacid
Spolocnost v buducnosti bude tak odlisna od tej dnesnej ze tazko nam je dnes predikovat. Mozno vzniknu uplne nove pracovne pozicie o ktorych sa nam dnes nesniva, rovnako ako pred 100rokmi nikto netusil ze raz niekto bude SAP analytik..
Spolocnost v buducnosti bude tak odlisna od tej dnesnej ze tazko nam je dnes predikovat. Mozno vzniknu uplne nove pracovne pozicie o ktorych sa nam dnes nesniva, rovnako ako pred 100rokmi nikto netusil ze raz niekto bude SAP analytik..
to urcite ano. myslim ze prave tym ze cim viac zakladnych potrieb bude uspokojenych ludia sa zacnu viac orientovat na tie luxusne. skratka v buducnosti bude kazdy jeden clovek youtuber 
-
harrison314
Hardcore addict
aacid tu trochu nesuhlasim, ze ti co pracuju to robia lebo musia a ti co podnikaju lebo chcu... Ale k veci.
Samozrejme suhlasim, ze kazdy clovek by si obcas dal mesiac volno. Ale to by si si dal aj keby robis tan najlepsi konicek na svete, lebo sa toho prejes.
Co ale vidim iny dosledok... tym, ze nemusis pracovat, nemusis sa ucit v skole. Tym, ze nemusis pracovat ako dospeli, tak nemusis prekonavat prekazky s tym spojene. A prave tie prekazky ta posuvaju dalej.
Ja si viem, vo svojom volnom case najst veci, co ma posuvaju dalej. Ale dokaze to aj bezna popluacia? Nemalo by to cele neskutocne negativny ucinok na celu spolocnost (od znudenych ludi, co ani nevyjdu z domu, az po obeznych ludi, bez vzdelania a nakazenych hlupostou)?
Samozrejme suhlasim, ze kazdy clovek by si obcas dal mesiac volno. Ale to by si si dal aj keby robis tan najlepsi konicek na svete, lebo sa toho prejes.
Co ale vidim iny dosledok... tym, ze nemusis pracovat, nemusis sa ucit v skole. Tym, ze nemusis pracovat ako dospeli, tak nemusis prekonavat prekazky s tym spojene. A prave tie prekazky ta posuvaju dalej.
Ja si viem, vo svojom volnom case najst veci, co ma posuvaju dalej. Ale dokaze to aj bezna popluacia? Nemalo by to cele neskutocne negativny ucinok na celu spolocnost (od znudenych ludi, co ani nevyjdu z domu, az po obeznych ludi, bez vzdelania a nakazenych hlupostou)?
ved ale na toto prave poukazujemaacid napísal: 23 mar 2023, 14:52nikto nehovori ze by bolo zakazane pracovat ale pracoval by iba ten kto chce a kedy chce.
ak by si mal o zivot postarane, pracoval by si? ty asi ano, lebo by ta to naplnalo
ale trufam si povedat, ze vacsina populacie nie a najhorsie pre spolocnost je, ak sa populacia nudi a nema co robit
netreba ist daleko, staci do najblizsej osady, ked ludia nevedia co od rozkose, tak vymyslaju blbosti
Podla mna aktivni ludia budu vzdy v nejakom smere tvorivi. Urcite sa najde nejaka oblast v ktorej sa bude dat robit nieco prinosne. A ti co nebudu chciet tak si budu iba pasivne uzivat, foriem zababy bude skoro nekonecne vela. Ze tak vela ludi dusevne upadne? Pravdepodobne ano..Bude to dan za tak velky pokrok..
-
starysomar
Hardcore addict
V priemere celkový úpadok a z nudy (a závisti k šikovnejším, usilovnejším) ľudia vedia neskutočne otravovať život tým, ktorých niečo baví.
Súhlasím s náhľadmi harisona, beardieho.
Súhlasím s náhľadmi harisona, beardieho.
nemyslel si ze "ak by si mal o zivot postarane, nasiel by si si napln zivota?"beardie napísal: 23 mar 2023, 15:40 ved ale na toto prave poukazujem
ak by si mal o zivot postarane, pracoval by si? ty asi ano, lebo by ta to naplnalo
ale trufam si povedat, ze vacsina populacie nie a najhorsie pre spolocnost je, ak sa populacia nudi a nema co robit
netreba ist daleko, staci do najblizsej osady, ked ludia nevedia co od rozkose, tak vymyslaju blbosti
lebo teda ja by som urcite nepracoval keby som nemusel, ja uz teraz nestiham pracovat lebo dokazem tolko casu zo dna minut na nepracovne zalezitosti
ak teda nie, tak potom mam pocit ze to vsetci vidite strasne ciernobielo, ze bud ludia pracuju alebo sa nudia.
ono by to chcelo vidiet ozaj ako by sa ludia spravali v takom pripade, lebo aktualne to moze vypadat tak ze cast populacie pride z prace a bud tupo pozera do telky alebo pije v krcme (alebo pije doma a pritom pozera do telky) ale otazka znie ci to nerobia prave preto ze vacsinu energie zo svojho dna museli odovzdat praci a vecer uz nemaju energiu na nic ine ako len bezducho relaxovat.
mozno by bolo prekvapive kolko aj tych jednoduchsich ludi by zrazu dostalo chut sa vzdelavat alebo robit nejake hobby ked by na to mali cas a energiu.
k ludom z osad... to co robia robia uz teraz, takze by sa nic nezmenilo. hlavne oni nemaju problem s tym ze nemozu pracovat ale ze nechcu pracovat. a ktokolvek iny ak by o take nieco mal zaujem tak to tiez moze robit aj teraz.
manualne prace budu existovat este velmi, velmi dlho. Napr instalater, zdravotna sestra a pod. Je to z dovodu ze robia komplexnu fyzicku pracu ktora robotmi plne nahraditelna bude az vo velmi dalekej buducnosti.
K tomu tu bola dlha diskusia, v spominanych temach, dam sem odkazy este raz:aacid napísal: 23 mar 2023, 10:04...pre mna je vidina ze nebudes musiet vacsinu svojho produktivneho veku odkrajovat 8 hodin denne na to aby si prezil velmi oslobodzujuca. jeho nazor je ze ludia potrebuju pracu lebo ked nebudu mat co robit tak im zacne sibat.
Skratenie pracovnej doby na polovicu - www.hojko.com
UBI (Unconditional Basic Income) - Nepodmienený zákl. príjem - www.hojko.com
Strucne, napadlo mi, co tak pozriet sa na to, co teraz robia ludia, ktori nemusia fyzicky pracovat - chodia do posilnovne, cestuju, lyzuju a pod., takze vykonavaju fyzicku aktivitu, aj ked nemusia.
Co robia ludia, ktori nemusia pracovat vobec, majitelia uspesnych firiem - pracuju este viac ako ini, tuzia byt uspesni, dokonca taki najviac zanedbavaju vlastne rodiny, alebo iny priklad, pozrite si, co robia Geissenovci, cestuju, vyhladavaju rozne aktivity, aj fyzicke, alebo ini milionari, robia nebezpecne expedicie.
Tiez zalezi na tom, ci by mali ludia pokryte len zakladne potreby, alebo by mali aj peniaze na tie aktivity, na cestovanie.
ChatGPT: Nejchytřejší AI současnosti získá přístup k internetu
https://insmart.cz/chatgpt-nejchytrejsi ... d=20025437
https://insmart.cz/chatgpt-nejchytrejsi ... d=20025437