Ahojte. Pripájam si ďalšiu otázku do zbierky ohľadom natáčania / práce s videom.
Akési skúsenosti so svetlom už mám, avšak rád by som si sám na svojich projektoch vyskúšal čosi nové a napadla mi otázka, ktorá je kvázi asi všeobecná dosť, ale možno v základe sa bude snáď dať zodpovedať / aspoň upozorniť, na čo si dať pozor.
Potreboval by som ozaj výkonné svetlo, povedzme okolo 20k luménov. Avšak ako pozerám obchody s technikou (amazon a podobne nechcem), takéto silné svetlo tam vidím iba s vysokými cenovkami + s funkciami efektov a pod, ktoré nevyhľadávam. Ak si však pozrem klasický reflektor v nejakom obchode, v svietivosti 20k luménov viem čosi nájsť aj za 70-90€.
Moja otázka je teda jasná - ak pominieme nejaký flickering pri slowmotion, alebo absenciu nastavovania teploty,... tak dá sa toto svetlo využiť plnohodnotne pri nakrúcaní?
(isteže sa dá, dá sa asi všetko... ale rád by som však vedel, v čom je mimo možností nastavovania hodnôt horšie v tom úplnom základe).
Predom ďakujem za odpovede!!!
filmové svetlo VS obyčajný reflektor
-
risogregus
Light Expert
Re: filmové svetlo VS obyčajný reflektor
ako laika ma napadlo: to nastavovanie teploty asi moze byt dost zasadne nie?
Ved si to kup niekde kde sa to da do nejakej doby vratit a vyskusaj.
Apropo rozptyl svetla asi bude u toho filmoveho svetla dost iny ako pri obycajnom reflektore, ale mozno by sa dalo dodatocne pohrat s nejakym filtrom z tkaniny
Ved si to kup niekde kde sa to da do nejakej doby vratit a vyskusaj.
Apropo rozptyl svetla asi bude u toho filmoveho svetla dost iny ako pri obycajnom reflektore, ale mozno by sa dalo dodatocne pohrat s nejakym filtrom z tkaniny
-
risogregus
Light Expert
Re: filmové svetlo VS obyčajný reflektor
Ďakujem za odpoveď!
Rozptyl svetla ma úplne netrápi - tam sa s tým dá hrať určite. A teplota záleží no - nemusí vždy a z mojej skúsenosti sa dá vždy s fóliou pracovať. Mal som už aj led svetlá (panelové) dosť drahé, na ktorých sa dala nastavovať iba intenzita, ale teplota bola len cez plastovú kritku v rôznych odtieňioch (aj keď to je už 3-4 roky dozadu a za ten čas samozrejme obchod pokročil a už štelovania teploty je bežná súčasťou, bez ktorej sa to "predtým dalo".
Rozptyl svetla ma úplne netrápi - tam sa s tým dá hrať určite. A teplota záleží no - nemusí vždy a z mojej skúsenosti sa dá vždy s fóliou pracovať. Mal som už aj led svetlá (panelové) dosť drahé, na ktorých sa dala nastavovať iba intenzita, ale teplota bola len cez plastovú kritku v rôznych odtieňioch (aj keď to je už 3-4 roky dozadu a za ten čas samozrejme obchod pokročil a už štelovania teploty je bežná súčasťou, bez ktorej sa to "predtým dalo".