Pády systému - problém SSD?

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Pády systému - problém SSD?

Príspevok od používateľa starysomar »

SSD Samsung 850 EVO - náhodne modrá obrazovka alebo aj nie a rovno reštart bez zaznamenania chyby.
Odinštaloval som Samsung Magician a zdá sa, že prestali.
Môže byť vadné SSD?
SMART.jpg
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Pády systému - problém SSD?

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

co hovori event viewer? pozri na logy v okoli casu toho bsod.

aky je kod toho BSOD?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Už teraz nepozriem (...čistilo sa...), no na modrej obrazovke "Kernel security failure" a v bluescreeenview UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP.
Zvláštne je, že po vypnutí Over Provisioning a odinštalovaní Magicianu zatiaľ žiadny pád.
A to teraz ide s násobičom na 46, má byť 34. Padalo to aj s pamäťami na default, teraz drží na "extreme" aj s XMP...
Laicky podozrievam SSD (SMART B1, C7)

...a možno sa nemýlim:
internal CPU errors.jpg
Pepo79
Star
Star

Príspevok od používateľa Pepo79 »

Skus nejaky surface test napr. HD Sentinel alebo nieco podobne, ci to najde nejake vadne sektory. Ak nie, teoreticky to moze byt sposobovane neupdatovanym biosom/chipset ovladace/ovladac na SSD/firmware SSD. Ak update ovladacov nepomoze, mohlo by to byt rozbitym windowsom, alebo napr. nejakym nezvycajnym softwarom, ktory je aktivny na pozadi. Tam by som skusil cisty fresh windows instalaciu plus nejake zakladne aplikacie co potrebujes a pozorovat, ci budu modre obrazovky opat naskakovat, alebo to prestane.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Do čistej inštalácie sa mi naozaj nechce. Zaujímavé je, že to ani raz nepadlo po odinštalovaní Samsung Magicianu. WHEA nenaskočia pri násobiči 42, len ak mu prisolím napríklad na 46 no ani tak to nepadne bez Magicianu (45 niekedy používam, štandardne 42 namiesto defaultu 34).
Nainštaloval som nový Magician, nastavil OP (RapidMode), uvidím. Mýli ma na tom SSD hodnota "Počet korekcií údaja o opotrebovaní".
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ten Magician je uplne zbytocna vec. O kolko si tymi teakom zvysil vykon disku, mozno o 5 percent alebo o 10 percent? Vec, ktoru v reale nerozoznas. Ale rozoznas tie pady, ktore mas.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Viaceré zdroje uvádzajú, že je Over Provisioning potrebný pre menšie opotrebenie disku. Bez Magicianu ho nastaviť neviem a neviem, či by po jeho odinštalácii ostal zapnutý. Teraz to zdá sa nepadá. Nepadalo ani dávnejšie, preto hľadám príčinu. Do nového kompu sa mi necelé dva roky pred dôchodkom neche. Keď neblbne, stačí hoci je starší. Fotky z RAWov trvajú no tie robím raz-dvakrát ročne. Aj otváranie-ukladanie jedného *.ods, no ten má 200 listov.
Začalo to blbnúť po prepnutí BIOSu z IDE na AHCI no to môže byť náhoda.
Rýchlosti - aspoň podľa CrystalDiskMark sú značne odlišné bez/s OP.
01 samsung pred.jpg
01 samsung pred.jpg (41.01 KiB) 849 zobrazení
02 Samsung po.jpg
02 Samsung po.jpg (40.3 KiB) 849 zobrazení
heker
Redeemer
Redeemer

Prepnutie z IDE na AHCI bez formatu disku a cistej instalacie Windowsu by nemalo ani fungovat, teda system by nemal nabootovat. Ak ti to po zmene funguje, tak si mozes gratulovat.

Kolko ma ten disk TBW? Tipujem, ze 75TB, v lepsom pripade 150TB. Chces mi povedat, ze tam dokazes pocas zivotnosti disku prepisat 75TB dat? Myslim, ze si sam komplikujes situaciu a uplne zbytocne. Dnes stoji 240GB verzia Crucial BX500 okolo 25, max 30 eur a tam mas 80TBW. Podla mna je lepsie vymenit disk po case, nech sa obavat o svoje data.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Prečo test v starej verzií DiskMark ? Vyššie rýchlosti je zásluha Rapid Módu nie OP.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Iste, mám na SSD zapísaných 75 TB. Má 5,5 roka, 25500 hodín prevádky. Má nárok dožiť. Dáta mám na inom disku, Win zálohujem - nechcelo by sa mi všetko znova inštalovať a nastavovať, mám toho hodne.

Dám si poradiť, zvažoval som Samsung 870 EVO no ak je Crucial BX500 lepšia voľba - je lacnejší.

Harddisk podozrievam preto, že opakovane nachádza FC /scannow a DISM.exe /Online /Cleanup-Image /Checkhealth
problémy, ktoré opavia no objavia sa znova. Mne z toho vychádza, že SSD stráca údaje.

...

"Prepnutie z IDE na AHCI bez formatu disku a cistej instalacie Windowsu" (a niektoré iné veci) ide obísť jednoduchou fintou - po prepnutí v BIOSe ide-ahci treba cez msconfig Boot - SafeBoot - minimal aby si Windows načuchal ovládače, inak sa zdrbe a chce robiť automatickú opravu. Aj nejakými zápiskami v Registroch to ide a zdá sa mi, že aj opačne.
heker
Redeemer
Redeemer

Pokial mas podozrenie na disk, tak si kup novy a sprav si klon. Pre mna je aj tak najlepsia volba spravit cistu instalaciu, hoci to trva dlho kym sa vsetko nahodi. Mas tam cisty, aktualizovany Windows, s novymi ovladacmi a nemusis sa bat, ze ti zapina sfc na skenovanie disku. Skor by som volil Samsung, model 870 pri 240GB verzii ma 150TBW, stoji malo cez 30 eur na Alze. Alebo rovno 500GB WD Blue za cca 37 eur a 200TBW.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Asi tak. Dnes to krátko po štarte zas zletelo. Zatiaľ som aspoň vypol ramkám XMP a Extreme a Magicianom "OP". Po výplate kúpim a uvidím.

EDIT:
Ten SSD dobrý zrejme nebude - správa sa podivne. Prvé tri sú tri krát po sebe s povypínaným čo sa len dalo, posledný obrázok pri štarndardnom spustení:
001.jpg
002.jpg
003.jpg
004.jpg
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Výmena SSD pomohla (klon na 870 EVO 256GB) no mám teraz iný problém.

SFC /scannow nájde chyby.

DISM.exe /Online /Cleanup-Image /Checkhealth označí ako opraviteľné, no (ScanHealth, Restorehealth) skončí s tým, že to opraviť nevie.

Neviem správny zápis (a umiestnenie) pre RestoreHealth z čoho to má opraviť. Hodila by sa rada-postup ako pre blbého :)

Skončí to:
C:\Users\Tom-desktop>DISM.exe /Online /Cleanup-Image /Restorehealth
Deployment Image Servicing and Management tool
Version: 10.0.22621.1
Image Version: 10.0.22621.1485
[==========================100.0%==========================]
Error: 0x800f081f
The source files could not be found.
Use the "Source" option to specify the location of the files that are required to restore the feature. For more information on specifying a source location, see https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=243077.

Tiež nechápem, prečo snaha o opravnú inštaláciu končí:
Stop code: Reference by pointer

Autoeditácia príspevku po 2 dni 14 hod 28 min :
Spravil som čistú inštaláciu - škoda času lepením toho...
Pre zaujímavosť graf nového SSD:
870evo.jpg
heker
Redeemer
Redeemer

Zda sa, ze ten povodny system bol rozbity od poskodeneho SSD. Cista instalacia na nove SSD to vyriesila?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Klon na SSD a na novom SSD "rovná čiara". No nakoniec predsa čistá inštalácia (nevedel som správne nastaviť zdroje pre DISM.exe /Online /Cleanup-Image /Restorehealth)...
Staré SSD malo tie "Tatry" aj zapojené ako sekundárne. Už je kdesi v skrini.

DODATOK:
Dnes (30.4.) som ten starý SSD pripojil, Ani ho systém nevidel - Windows ani Linux.
Napísať odpoveď