Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa Blastbit »

Problem naboženstva je jeho interpretácia cirkvou, problem su pedofili a zlodeji v cirkvi. Problem sú naboženské vojny v nejakých regionoch.
Ale tak 100 x radšej sa o týchto veciach budem baviť s ateistami, než so sektármi,farizejmi,fanatikmi. Ja som pomerne umiernený s mierne liberálnym zmýšlaním. Myslim si, ze ked je nejaká pasáž o láske,konaní dobra,pokoji,harmonii,spolupatričnosti,solidarite atd, že by niečo zle kázalo náboženstvo. Len samozrejme ako si spomenul sú tam aj také záležitosti ktoré do náboženstva nepatria a dejú sa v realite.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Blastbit napísal: 12 apr 2023, 15:31 Myslim si, ze ked je nejaká pasáž o láske,konaní dobra,pokoji,harmonii,spolupatričnosti,solidarite atd, že by niečo zle kázalo náboženstvo.
No ale na to, aby som žil čestne, s láskou, konal dobro, bol spolupatričný a solidárny, nepotrebujem náboženstvo, na to mi stačí obyčajná morálka, podľa ktorej sa snažím žiť, aj keď som ateista. Každý normálny človek, ktorý nie je sociopat, by mal nejako vnútorne cítiť, aké konanie je morálne správne a aké už nie. Nie je nutné bezpodmienečne žiť podľa Božích prikázaní a toho, čo káže Biblia :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Cez víkend som pozeral to interview s Františkom a ten dosť jasne odsudzuje širenie náboženstva, pretože je to podľa neho proti Bohu a to hneď z 2 príčin.
1. Nemožno veriť v 2 Bohov. Keď cirkev šírila svoj vplyv násilím, tak mala za cieľ hromadiť majetky. Veriť v mamon je proti Ježišovi.
2. Boh nám dal slobodu a slobodnú vôlu. Vrátane slobody v Ježiša neveriť. Preto je podľa Františka hriech, keď kresťania obracajú iných na svoju vieru alebo iných ľudí odsudzujú, diskriminujú a inak im ubližujú. Kresťania by podľa neho mali svoju vieru "ukazovať" dobrými skutkami, pomocou ľuďom v núdzi a ochranou prírody.

Takže už viem, prečo tohto pápeža tí naši najvyšší predstavitelia RKC tak neznášajú a čakajú, kedy konečne zomrie.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

To skutocne komunista cituje dake nabozenske vyroky?
Ježiš povedal svojim učeníkom toto podobenstvo: „Istý človek sa chystal na cestu. Zavolal si sluhov a zveril im svoj majetok: jednému dal päť talentov, druhému dva a ďalšiemu jeden, každému podľa jeho schopností, a odcestoval.
Ten, čo dostal päť talentov, hneď šiel, obchodoval s nimi a získal ďalších päť. Podobne aj ten, čo dostal dva, získal ďalšie dva. Ale ten, čo dostal jeden, šiel, vykopal jamu a peniaze svojho pána ukryl.
Po dlhom čase sa pán tých sluhov vrátil a začal s nimi účtovať.
Predstúpil ten, čo dostal päť talentov, priniesol ďalších päť talentov a vravel: ‚Pane, päť talentov si mi odovzdal a hľa, ďalších päť som získal.‘
Jeho pán mu povedal: ‚Správne, dobrý a verný sluha; bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána.‘
Predstúpil ten, čo dostal dva talenty, a vravel: ‚Pane, dva talenty si mi odovzdal a hľa, získal som ďalšie dva.‘
Jeho pán mu povedal: ‚Správne, dobrý a verný sluha; bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána.‘
Predstúpil aj ten, čo dostal jeden talent, a hovoril: ‚Pane, viem, že si tvrdý človek: žneš, kde si nesial, a zbieraš, kde si nerozsýpal. Bál som sa, preto som išiel a ukryl tvoj talent v zemi. Hľa, tu máš, čo je tvoje.‘
Jeho pán mu povedal: ‚Zlý a lenivý sluha! Vedel si, že žnem, kde som nesial, a zbieram, kde som nerozsýpal? Mal si teda moje peniaze dať peňazomencom a ja by som si bol po návrate vybral, čo je moje, aj s úrokmi. Vezmite mu talent a dajte ho tomu, čo má desať talentov.
Lebo každému, kto má, ešte sa pridá a bude mať hojne. Ale kto nemá, tomu sa vezme aj to, čo má.
A neužitočného sluhu vyhoďte von do tmy; tam bude plač a škrípanie zubami
.‘“

Mt 25, 14-30
V Pisme mas co sa stane lenivcom, ktori na sebe odmietaju pracovat ale radsej zavidia a dychtia po majetku inych. :smt006
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

jackb - zrejme hej, ale sa kapánek sekol.
Pilifo - v podstate to aj ephramko tak nejak zhrnul. Sak ja beriem to ze si ateista, nehodlám ta presviedčať že musíš veriť v niečo nadpozemské
Len som ti chcel ukazat rozdiel medzi nabozenstvom a fanatikmi,sektármi a inou chamradou, ktorí naboženstvo zneuživaju na svoje ciele.
A áno Pápež je trnom v oku pre určitú časť cirkvi. Nielen naboženský fanatici a ich vodcovia viedli a vedú vojny, ale aj medzi ateistami sú taký vodcovia co sfanatizujú masy ludí.
curta
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa curta »

Starý Zákon je úžasná kniha. To by človek nebol schopný napísať.
Nadpozemská kniha, vyjadruje nevyjadriteľné.

Nie náhodou je to najčítanejšia kniha.

Za posledných 50 rokov sa na celom svete predali takmer 4 miliardy kópií Biblie.
Vzhľadom k celosvetovému fenoménu knihy E.L. James Päťdesiat odtieňov sivej si môže niekto myslieť, že snáď ide o najobľúbenejšiu knihu na svete. Ale nie je to tak. Najčítanejšia kniha na svete je Biblia.
https://hnonline.sk/style/kultura/46479 ... nihy-sveta
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

curta ano je tak nadpozemska, ze je v nej vyse 3000 protirceni a rozporov, plno historickych a biologickych nepravd. To by fakt jeden clovek nezvladol. Na druhej strane taketo dielo by si ziskal ako niekolkokrat revidovanu zboerku starovekych legiend.

A nie je najcitanejsia, ale najprevdanejsia, co je rozdiel. Keby ju ludia citali, tak by krestanstvo uz vymrelo.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

curta napísal: 12 apr 2023, 19:36 Starý Zákon je úžasná kniha. To by človek nebol schopný napísať.
Nadpozemská kniha, vyjadruje nevyjadriteľné.
Meškáš 12 dni.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Pre Kresťanov by predpokladam mal byt doležitejší Nový zákon ktory opisuje život a učenie Ježiša Krista.

Ono je to taky paradox,na jednej strane: „Nemyslite si, že som prišiel zrušiť zákon alebo prorokov; neprišiel som zrušiť, ale naplniť; lebo veru vám hovorím: Dokiaľ sa nebo a zem nepominú, nepominie sa ani jediné písmenko, ani jediná čiaročka zo zákona, kým sa všetko nestane.“ (Matúš 5:17-18).
Ale na strane druhej, to čo hlásal bol castokrat v rozpore s tym co uvadza Stary zakon.
curta
Light Professional
Light Professional

Slovíčkárenie je zbytočné, Biblia je najčítanejšia, najpredávanejšia a vraj aj najkradnutejšia kniha sveta. :)
https://blog.godzone.sk/2020/03/26/najp ... iha-sveta/

Inak zdanlivé rozpory v Biblii sú zrejme zámerne, aby sa rôzni slovíčkári zasekli. Podobne Bibliu nepochopia pyšní. Je to geniálne napísané.

A Nový Zákon asi nie je dôležitejší, len je novší, ale napísal ho rovnaký Boh, takže sa oplatí čítať.
gogo956
Redeemer
Redeemer

curta napísal: 12 apr 2023, 20:37 Slovíčkárenie je zbytočné, Biblia je najčítanejšia, najpredávanejšia a vraj aj najkradnutejšia kniha sveta. :)
https://blog.godzone.sk/2020/03/26/najp ... iha-sveta/

Inak zdanlivé rozpory v Biblii sú zrejme zámerne, aby sa rôzni slovíčkári zasekli. Podobne Bibliu nepochopia pyšní. Je to geniálne napísané.

A Nový Zákon asi nie je dôležitejší, len je novší, ale napísal ho rovnaký Boh, takže sa oplatí čítať.
no počkaj, takže suhlasis s tým že by nasledovnici Krista mali vykonavat pravidelne krvavé zvieracie obety ? Lebo aj to je uvedene ako povinnost v Starom zakone. Ty ich vykonávaš?
A oblečenie máš iba z jedného vlákna? /nesmie sa kombinovat viacero druhov o umelych ani nehovoriac/
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

curta - to, ze je to najpredavanejsia kniha na svete este nic nehovori o jej hodnote, pretoze je to kniha, ktora je nam nanutena cirkvov a tradiciami, dava sa do daru pri kazdej prilizotosti, dokonca aj ja ako ateista mam asi tri.

A prikladam peknu citaciu, co nas obohati.
Prílohy
86382822_1075365326133089_1347409426339856384_n.png
curta
Light Professional
Light Professional

Ale veď iste, ani obriezka už neplatí. Ale niekedy platila a bolo to správne. Postupne sa okolnosti vyvíjajú, len ľudia sa rodia stále rovnakí.
gogo956
Redeemer
Redeemer

curta napísal: 12 apr 2023, 20:58 Ale veď iste, ani obriezka už neplatí. Ale niekedy platila a bolo to správne.
prečo podla teba vtedy obriezka platila a dnes uz nie? Mas na to aj nejake logicke zdovodnenie?
Vies to aj casovo definovat kedy to platilo a kedy zrazu uz neplatilo? A co sa zmenilo ze uz neplati?
curta
Light Professional
Light Professional

Sú aj názory, že Starý a Nový Zákon nie je presný preklad a malo by byť Stará a Nová Zmluva. Obriezka je symbol starej zmluvy, s obetami zvierat a podobne. Po Kristovej smrti na kríži je jedinou obetou za hriech Kristus, preto už nie sú potrebné náhradné obety zvierat a pod. ani obriezka, lebo už je nová zmluva potvrdená Kristovou krvou. Ale môžu byť aj iné vysvetlenia.
Formálne bola obriezka pre kresťanov zrušená v polovici 1. stor., rozhodol o tom prvý cirkevný snem, kresťania boli buď Židia, tí už boli obrezaní, alebo obrátení z pohanov a bolo treba rozhodnúť, či sa majú dať obrezať. Tak sa zišiel cirkevný snem a rozhodol. Píšu o tom Skutky apoštolov 15. Inak ani Kristus nehovoril o obriezke, ale "choďte, učte všetky národy a krstite".
gogo956
Redeemer
Redeemer

Autoeditácia príspevku po 30 sek:
curta napísal: 12 apr 2023, 23:40 Sú aj názory, že Starý a Nový Zákon nie je presný preklad a malo by byť Stará a Nová Zmluva. Obriezka je symbol starej zmluvy, s obetami zvierat a podobne. Po Kristovej smrti na kríži je jedinou obetou za hriech Kristus, preto už nie sú potrebné náhradné obety zvierat a pod. ani obriezka, lebo už je nová zmluva potvrdená Kristovou krvou. Ale môžu byť aj iné vysvetlenia.
Formálne bola obriezka pre kresťanov zrušená v polovici 1. stor., rozhodol o tom prvý cirkevný snem, kresťania boli buď Židia, tí už boli obrezaní, alebo obrátení z pohanov a bolo treba rozhodnúť, či sa majú dať obrezať. Tak sa zišiel cirkevný snem a rozhodol. Píšu o tom Skutky apoštolov 15. Inak ani Kristus nehovoril o obriezke, ale "choďte, učte všetky národy a krstite".
curta
no dobre, to ale je potom ten rozpor, ked : „Nemyslite si, že som prišiel zrušiť zákon alebo prorokov; neprišiel som zrušiť, ale naplniť; lebo veru vám hovorím: Dokiaľ sa nebo a zem nepominú, nepominie sa ani jediné písmenko, ani jediná čiaročka zo zákona, kým sa všetko nestane.“ (Matúš 5:17-18).

A ty teraz sam potvrdzujes, ze vela ustanoveni ktore su v Starom zakone uz pre dnesnych ludi neplatia.

**
K tej obriezke:
V Starom zákone bola obriezka ustanovená Bohom na znak zmluvy Pána s Abrahámom a jeho potomstvom (Gn 17, 10-14).
Takže prosím vysvetli, ako toto nariadenie ustanovene samotnym Bohom, mohol len tak zrusit nejaky "snem".

To su predsa velmi hrube nezrovnalosti.
curta
Light Professional
Light Professional

Ale zákon a proroci nie je len o predpisoch, to sú práve aj proroctvá a tie Kristus naplnil. Aj to čo zrušil, tak to sa dá povedať, že to vlastne naplnil, lebo pôvodný zámer bol práve taký, aký tomu dal Kristus, napr. dať manželke priepustný list a prepustiť bolo "pre tvrdosť vášho srdca", ale po ustanovení sviatostí už majú manželia silu byť spolu celý život, ako to bolo myslené na počiatku.
Obriezka podľa Biblie je zmluvou večnou, ale Biblia nie je moc vhodná na slovíčkárenie. Ak sa niekto zasekne na nejakom slovíčku a ďalej sa preto nedostane, tak je to smutné. Možno je to myslené pre Židov, tí sa obrezávajú doteraz a možno je to inak. Takže tiež ma na chvíľu zarazilo, že je obriezka "večná zmluva", vyzerá to ako rozpor, ale Biblia nie je o slovíčkach, je to o trochu inom.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Nj no, keď sa nájde nekonzistencia v Biblii alebo rovno pasáže, ktoré si odporujú, tak je to slovíčkarenie, asi by si mal čitateľ vybrať, ktorý výklad sa mu viac hodí. Mkay :D

Inak mňa ako ateistu zaujíma jedna vec. Prečo si kresťania myslia, že len ten ich Boh je jediný pravý? Samozrejme tento Boh je spoločný aj pre judaizmus a islam, ale náboženstvá ako budhizmus, hinduizmus, šintoizmus majú úplne iné základy a neveria v jedného jediného Boha. Prečo by tieto náboženstvá nemohli byť tie pravé?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Pilifo napísal: 15 apr 2023, 5:12 Inak mňa ako ateistu zaujíma jedna vec. Prečo si kresťania myslia, že len ten ich Boh je jediný pravý? Samozrejme tento Boh je spoločný aj pre judaizmus a islam, ale náboženstvá ako budhizmus, hinduizmus, šintoizmus majú úplne iné základy a neveria v jedného jediného Boha. Prečo by tieto náboženstvá nemohli byť tie pravé?
Mojžiš. Desatoro. Bod prvý.
Keď ti priamo Pánbožko napíše, čo máš robiť a hneď prvý bod je, že on je jediný Boh...tak neuveríš? :D

Ale hej. Väčšinou je toto bod na ktorom stroskotáme, keď ma niekto na ulici osloví a chce si pokecať o Bohu. Poviem im v čo verím (smrť, bolesť, neustálu prácu)...oni že OK, ale čo bude potom (po smrti). Ja že nič. Tak začnú klasické strašenie a ako mám teraz jedinečnú príležitosť na večný život. V podstate mi vieru ponúkajú len čisto z vychcanosti, ako poistku, aby som neskončil v pekle. A potom pozerajú ako pikachu, keď im poviem, že je 1000 ďalších Bohov a ako mám vedieť, že mám všetko staviť na Ježiša. Jediný ich argument je zase strašenie, že budem ľutovať.

Mne to tak strašne pripomína tých podvodníkov, ktorí sa ľudí snažia ukecať, aby im poslali všetky svoje prachy, lebo tu je výnimočná investičná príležitosť. :D

Nehovoriac o tom, že Ježiš priamo toto kritizoval. Formálnu vieru. Farizejstvo. Naopak do neba môže ísť aj vrah, keď na smrteľnej posteli úprimne oľutuje čo spravil a uverí v Krista.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

To je najdolezitejsi bod. Preco je problem uznat, ze panteony inych civlizacii nie je mozne povazovat za rovnocenne s abrahamickym Bohom a zastupmi anjelov a svatych. Ved ranni krestania zobrali to PR od "barbarov", aby im vedeli predat svoje "nove" nabozenstvo.
Napísať odpoveď