ako vybrať reproduktor?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
TK1991
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

ako vybrať reproduktor?

Príspevok od používateľa TK1991 »

Zdravím. Chcel by som si kúpiť bluetooth reproduktor. Asi značka Jbl. Aktualne pozeram medzi
https://www.alza.sk/jbl-xtreme-3-cierny ... tm?evt=ac

a

https://www.alza.sk/jbl-charge-5-cierny-d6369354.htm

Na základe akých hodnôt mám rozlíšiť ktorý reproduktor dokáže vyprodukovať hlasitejší zvuk?
Vraj mám sledovať hodnotu výkonu. Ale pokial mi je známe ta údáva len spotrebu energie. alebo? okrem toho rozdiel medzi výkonom len len 10w.
Frekvenčný rozsah je takmer ten istý. Decibely niesu udávane. Cena 320€ vs. 160€. Ako nato?

Vďaka
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Re: ako vybrať reproduktor?

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

na čo ho potrebuješ?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Odvodzovat hlasitost cohokolvek na zaklade udavaneho vykonu je v slovenskych luhoch a hajoch, hlboko zakoreneny, retardovany mytus. O hlasitosti to nehovori absolutne nic, a kludne aj zariadenie s udavanym polovicnym vykonom moze hrat v skutocnosti hlasnejsie. Udavany vykon u audia nie je ani udaj o spotrebe. To len tak vseobecne.

V tvojom pripade plati, vacsi/drahsi=lepsi, Extreme hra hlasnejsie. Este viac dokaze podla merani hrat Boombox 2.

Pri max hlasitosti je ale este dost podstatny parameter skreslenia. To hlucnejsie nemusi byt prave prijemny zazitok. Skreslenie sa uz ale zial nedozvies vobec z nicoho. Iba posluchom.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

JBL Xtreme 3 vs JBL Charge 5 Side-by-Side Speaker Comparison - RTINGS.com
https://www.rtings.com/speaker/tools/co ... shold=0.10
TK1991
Star
Star

K-u-b-i-a-k napísal: 18 máj 2023, 23:29 na čo ho potrebuješ?
do práce do haly..
Ryan Giggs napísal: 19 máj 2023, 8:58 Odvodzovat hlasitost cohokolvek na zaklade udavaneho vykonu je v slovenskych luhoch a hajoch, hlboko zakoreneny, retardovany mytus. O hlasitosti to nehovori absolutne nic, a kludne aj zariadenie s udavanym polovicnym vykonom moze hrat v skutocnosti hlasnejsie. Udavany vykon u audia nie je ani udaj o spotrebe. To len tak vseobecne.
pani v elektre si myslí niečo iné :?
čo potom udáva samotný výkon?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ved zober ktory sa ti paci a nasledne mas 14dni na testovanie a mozes ho bezplatne vratit, za tu dobu snad zhodnotite ci vam to halu ozvuci podla vasich preferencii :)
TK1991
Star
Star

chytrý typ :)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

TK1991 napísal: 20 máj 2023, 18:58 pani v elektre si myslí niečo iné :?
čo potom udáva samotný výkon?
Pani v elektre si môže myslieť čo chce. Predajcovia v obchodoch zvyknu mať iny nazor ako je realita resp. fyzika. To nie je nič neobvykle.

Z toho udavaneho vykonu nevyčitaš absolutne nič. Je to len udaj vykonu zosilovača, ktory sa ale neda medzi jednotlivymi reprakmi ani porovnavať, pretože každy vyrobca môže použivať rozdielnu metodiku a štandardy merania. Potom zvyknu nezmyselne tieto udaje sčitavať, či vystrajať ine, marketingove, psie kusy. To je prva vec. Vec druha, aj keby to merali všetci rovnako, o hlasitosti to nehovori nič. Na hlasitosť ma totižto zasadny vplyv citlivosť a impedancia samotnych reprakov, ktore su v tom použite. Plus, určity vplyv ma aj tvar reproduktoru, veľkosť, material, veľkosť ozvučnice atd. A ten udavany udaj o vykone toto nijako neberie do uvahy.
Ak maš nejaky zosilovač s vykonom X, tak keď tam pripojiš rôzne repraky, s rozdielnymi parametrami, tak to bude hrať rozdielne nahlas. Nebude každy reprak hrať rovnakou hlasitosťou, len preto že ma zosilovač vždy ten isty vykon.
Inymi slovami, v realite môže niečo kde sa piše 50W hrať tichšie ako niečo ine kde sa piše 20W.
Napísať odpoveď