ESP32 + GPS
-
Duressae
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
ESP32 + GPS
Ahojte, neviem do ktorej kategórie to mám dať ale naprogramoval som si GPS lokator cez ESP32 mi beží web server ale chcel by som sledovať knihu jázd, spotrebu, rýchlosť v km/h. Rozmyslal som cez RFID dať aj identifikátor vodiča ale nechcem sa do toho púšťať keď neviem či mám to napojiť na riadiacu jednotku alebo ako to vlastne riešia tie firmy.
Je tu niekto kto by mi vedel logiku týchto E-kníh jázd s týmto Advanced monitoringom ?
Je tu niekto kto by mi vedel logiku týchto E-kníh jázd s týmto Advanced monitoringom ?
Re: ESP32 + GPS
Firmy to riesia tak, ze to pripoja cez ODB2 zasuvku do auta, pripadne gps pripoja na elektricky privod niekde inde. So toho sa dava SIM karta, ktora udaje posiela cez data. Takze tam das SIM na ktorej mas 1GB dat alebo si kupis predplatenu kartu, dopijes kredit a aktivujes datovy balik. Spotreba dat nie je velka, gps tracker moze fungovat v rezime jazdy, potom sa sam vypne, mozne za zapinat pri otrasoch a tak. V principe ta zaujima to, aby sa pei pohybe auta zapol a kazdy 15 sekund poslal polohu auta, od coho sa pocita aj priemerna rychlost.Tym mas prehlad o tom, ze kolko to auto najazdi. Odporucam vypnut LBS a wifi, aby ich nepouzival a isiel cisto na GPS. Spotreba dat pri 10-15 sekundovom cykle je okolo 500MB mesacne. Potom zalezi od trackera, ze aky system na lokalizaciu pouziva, ze ci je to napriklad Finder, Track Solid Pro alebo nieco ine. Track Solid Pro stoji 1 gps na rok 10 eur, k tomu ti treba SIM kartu s datami na ktoru su naklady mozno 3 eura za mesiac. Samotny GPS tracker stoji okolo 50-80 eur. Ma vyznam komplikovat si situaciu, ked sa da lacno a rozumne kupit funkcne riesenie?
-
Duressae
Light Star
Robím to iba preto že ma zaujímajú embedded systémy a riešim si HW aj SW komplet sam. Je to hobby a dosť som sa naučil na tom čiže co sa týka rozbehania HW naprogramovania pripadne si HW vyrobiť sam nie je problém. Skôr teraz keď by som chcel rozšíriť môj projekt tak riešim že co nato asi cca treba pripadne aká je v tom logika
Predpokladam, ze kniha jazd funguje tak, ze mas dane geo zony, ktore ponukaju tieto aplikacie. A teda si oznacis zonu domova, zonu prace a v tomto okruhu napriklad neuklada gpa, pripada a zaznamenava, je to vecou aplikacie a moznosti. Nepredpokladam, ze dokaze automaticky urcit co a ako. Dokaze to mozno urcit, ze si isiel odtial a tam, tam si mal 2 hodiny pauzu a isiel spat. Aj tak to treba rucne upravit a popisat.
-
Duressae
Light Star
Zatiaľ to funguje iba na princípe že auto keď ide tak po 30 sec začne snímať jazdu a po zastavení cca po 3 min ukončí jazdu a zaeviduje to do databázy. Tiež auto keď je v pohybe tak si viem cez web pozrieť kde sa aktuálne nachádza v reálnom čase
Mal som v sluzobnom vzdy 2 varianty.
1) GPS ide stale, je web portal ktory eviduje jazdy a na konci mesiaca som si musel kategorizovat jazdy (sluzobna, sukromna, pridat tankovanie, upravit odometer atd).
2) teraz mame maly prepinac v kastliku on=sluzobna jazda, off=sukromna jadza (eviduje obe jazdy ale kategorizuje ich odlisne, v knihe jazd su km sukromnych jazd ale nie gps/adresy)
Vo vysledku to sluzi na knihu jazd (uctovny podklad) - neviem ake su tam podmienky aby sa to dalo pouzit na vyuctovanie jazd ale v podstate ti to spravi len suhrnny report jazd, kolko km sluzobne, kolko km sukromne, kolko a kedy natankovane, aka spotreba.
A neviem ako velmi chces ist do hlbky a na ake presne ucely sa s tym babres ale...
Este tankovanie a spotrebu budes musiet riesit ak to chces pouzit na take ucely.
Tu bud pouzijes CCS karty a oni maju nejaku API kde si vies tahat info o svojich tankovaniach a to budes updatovat do db s jazdami.
Starsie GPS portale mali moznost manualnej korekcie najazdenych km (vypadok gps, tunely atd...) aby sedel odometer s knihami jazd.
Teraz si to robi korekcie samo, zjavne to je napojene na OBD a kazdy den si to skoriguje samo.
1) GPS ide stale, je web portal ktory eviduje jazdy a na konci mesiaca som si musel kategorizovat jazdy (sluzobna, sukromna, pridat tankovanie, upravit odometer atd).
2) teraz mame maly prepinac v kastliku on=sluzobna jazda, off=sukromna jadza (eviduje obe jazdy ale kategorizuje ich odlisne, v knihe jazd su km sukromnych jazd ale nie gps/adresy)
Vo vysledku to sluzi na knihu jazd (uctovny podklad) - neviem ake su tam podmienky aby sa to dalo pouzit na vyuctovanie jazd ale v podstate ti to spravi len suhrnny report jazd, kolko km sluzobne, kolko km sukromne, kolko a kedy natankovane, aka spotreba.
A neviem ako velmi chces ist do hlbky a na ake presne ucely sa s tym babres ale...
Este tankovanie a spotrebu budes musiet riesit ak to chces pouzit na take ucely.
Tu bud pouzijes CCS karty a oni maju nejaku API kde si vies tahat info o svojich tankovaniach a to budes updatovat do db s jazdami.
Starsie GPS portale mali moznost manualnej korekcie najazdenych km (vypadok gps, tunely atd...) aby sedel odometer s knihami jazd.
Teraz si to robi korekcie samo, zjavne to je napojene na OBD a kazdy den si to skoriguje samo.
-
Duressae
Light Star
Super dal si mi kopu možnosti a aj riešení dik 
Chcem to prv implementovať na moje auto a keď to odladim tak to chcem ponúknuť šefovi aby sme to používali lebo investovať do toho veľké peniaze nechce (pouzivali sme jednu službu ale chceli 6000€ ročne za licencie) a teraz nemáme žiadnu kontrolu a vidím že kolegovia to používajú skôr na súkromne ako na firemne účely a tiez ich veľmi ničia no a teraz si jeden riaditeľ zobral moje auto lebo bolo najzachovalejšie a ja som dostal jeho šrot čo ma 600000km najazdené a chcem dokázať že nepoužívajú na firemne účely dokončia niektorý kolegovia teraz predali aj súkromne autá lebo sak kto zisti že firemne používam na súkromne
Chcem to prv implementovať na moje auto a keď to odladim tak to chcem ponúknuť šefovi aby sme to používali lebo investovať do toho veľké peniaze nechce (pouzivali sme jednu službu ale chceli 6000€ ročne za licencie) a teraz nemáme žiadnu kontrolu a vidím že kolegovia to používajú skôr na súkromne ako na firemne účely a tiez ich veľmi ničia no a teraz si jeden riaditeľ zobral moje auto lebo bolo najzachovalejšie a ja som dostal jeho šrot čo ma 600000km najazdené a chcem dokázať že nepoužívajú na firemne účely dokončia niektorý kolegovia teraz predali aj súkromne autá lebo sak kto zisti že firemne používam na súkromne
Co tak kupit GPS z Aliexpressu za 35 eur, k tomu SIM kartu a skusit to s tym?
-
harrison314
Hardcore addict
Duressae - tuto temu by som dal skor do sekcie Programovanie.
K povodnej otazke, nepochopil som v com je problem? Ved RFID nemusis prepajat z elektronikou auta.
Ci sa chces najskor napojit na riadicu jednotku?
K povodnej otazke, nepochopil som v com je problem? Ved RFID nemusis prepajat z elektronikou auta.
Ci sa chces najskor napojit na riadicu jednotku?
-
Duressae
Light Star
Ten RFID je len bonus viac menej nad tým už ani nerozmýšľam. Predmet príspevku skôr bol že ako ťahajú firmy spotrebu z autá. Či je to len nejaký matematicky predpoklad podľa rýchlosti / vzdialenosti alebo reálne z počítača autá.
Heker: GPS s aktívnou anténou ma vlastnoručna výroba vyšla na 13eur. Rozmer zariadenia ako celok je šírka 6,5cm výška 4cm a hrúbka 2,3cm. Presnosť zariadenia je 1-2m rádius a ESP32 mám ktoré ma sim slot na nano kartu takže už to reálne aj beží včera som skúšal akurát v reálnom čase ako sa hýbe auto a podarilo sa mi tam aj hodiť SMS a Email notifikácie ktore chcem skúsiť prepojiť že ak sa stane niekde nehoda tak naj to informuje toho šoféra v okruhu 50km že sa tomu vie vyhnúť. Je toho už trošku viac ako som prv myslel ale keď už tam dávam tak silnú dosku ako je ESP tak naj to vytazim čo najviac a uvidím kde sú tie limity.
Heker: GPS s aktívnou anténou ma vlastnoručna výroba vyšla na 13eur. Rozmer zariadenia ako celok je šírka 6,5cm výška 4cm a hrúbka 2,3cm. Presnosť zariadenia je 1-2m rádius a ESP32 mám ktoré ma sim slot na nano kartu takže už to reálne aj beží včera som skúšal akurát v reálnom čase ako sa hýbe auto a podarilo sa mi tam aj hodiť SMS a Email notifikácie ktore chcem skúsiť prepojiť že ak sa stane niekde nehoda tak naj to informuje toho šoféra v okruhu 50km že sa tomu vie vyhnúť. Je toho už trošku viac ako som prv myslel ale keď už tam dávam tak silnú dosku ako je ESP tak naj to vytazim čo najviac a uvidím kde sú tie limity.
Spotrebu vies vycitat len z riadiacej jednotky. Alebo si sprav daky odhad podla knihy jazd a rychlosti, ze ak auto preslo 100km za 50min, tak islo asi mimo mestske cesty a spotrba bude dajme tomu 7 litrov. Ked prejde 140km za 60min, tak dialnica a spotreba napr. 6,5 litra. A ked 45km za 60min, tak jazdi v meste a spotreba 8 litrov. Ono by sa to dalo behol mesiaca trochu odsledovst a spriemerovat.
Ak chces presnu spotrebu, tak to musis pripojit na OBD konektor alebo zbernicu CAN-BUS. Aj tie normalne GPS maju lacnu verziu a ta sa pripoji na konektor a ides. Vies to prehadzovat medzi autami. Alebo potom montaz ako autoalarm, napriklad daka Pandora, ktora sa montuje niekde pod palubovku, tam sa umiestni jednotka, antena a kable z jednotky sa pripajaji na ODB konektor, ale s tym, ale samotny ODB bol dalej funkcny (napr. kvoli diagnostike vozidla). Ale z druhej strany konektora vies pripajat pomocou cokoladiek. Alebo cast pripojis na riadiacu jednotku a dalsiu na ODB.
Skus pozriet montazny navod dakeho GPS trackera alebo alarmu, ktory ponuka sledovanie stavu nadrze, zatvorene okna a ine funkciu. Predpokladam, ze to berie cez CAN-BUS alebo OBD.
Ak chces presnu spotrebu, tak to musis pripojit na OBD konektor alebo zbernicu CAN-BUS. Aj tie normalne GPS maju lacnu verziu a ta sa pripoji na konektor a ides. Vies to prehadzovat medzi autami. Alebo potom montaz ako autoalarm, napriklad daka Pandora, ktora sa montuje niekde pod palubovku, tam sa umiestni jednotka, antena a kable z jednotky sa pripajaji na ODB konektor, ale s tym, ale samotny ODB bol dalej funkcny (napr. kvoli diagnostike vozidla). Ale z druhej strany konektora vies pripajat pomocou cokoladiek. Alebo cast pripojis na riadiacu jednotku a dalsiu na ODB.
Skus pozriet montazny navod dakeho GPS trackera alebo alarmu, ktory ponuka sledovanie stavu nadrze, zatvorene okna a ine funkciu. Predpokladam, ze to berie cez CAN-BUS alebo OBD.